Suolainen tarjottava maistuu yleensä juhlissa kuin juhlissa. Synttäreillä makeiden pikkuleipien, keksien, karkkien ja etenkin täytekakun vastapainoksi on mukava maistella suolaisia tarjottavia. Lapsenlapsemme 4v synttäreillä oli molempia. Tekemäni piiras ja Spidermanin minihampurilaiset tekivät hyvin kauppansa.
Pistele reikiä piirasvuokaan ennen täytteen lisäämistä. |
Piiraspohjaan ja vuoan leivittämiseen käytin gluteenittomia jauhoja ja laktoosittomia maitotuotteita (kuten yleensäkin). Näin mahdollisimman moni juhlavieraista voi syödä samaa herkkua eikä tarvitse tehdä monta erilaista taikinaa.
Sain joululahjaksi erittäin monikäyttöisen ja kauniin piirasvuoan, jonka halkaisija on 30 cm. Tähän tarvitaan noin 1/4 enemmän sekä pohjataikinaa että täytteitä, jotta piiras näyttää hyvällle eikä jää vajaan näköiseksi. Laitan ohjeeseen oman piiraani mukaan aineet, joista voit hieman vähentää tehdessäsi piiraan tavallisemman kokoiseen uunivuokaan. (itselläni on useampi 26 cm vuoka ja yksi 22 cm vuoka)
Aineet noin 15 hengen piiraaseen
150 g voita
3,5 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl maissijauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
Ohjeet
Täytteen aineet
1 rkl voi/öljyseosta
2 salottisipulia
1 raastettu valkosipulin kynsi
2 pkt (160 g) baby-pinaattia (tai osa pakastettua nokkosta)
1 rasia fetasalaattia (200 g)
2 dl kuohukermaa
1 dl ruokakermaa
3 kananmmunaa
n. 2 dl juustoraastetta
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
n. 2-4 rkl pinjansiemeniä pinnalle
(pilkottuja yrttejä esim oregano, ruohosipuli)
Ohjeet
Tästä reilunkokoisesta piiraasta riitti syötävää 12 aikuiselle ja 6 lapselle. Tosin lapsille taisi maistua enemmän makeat tarjottavat. Pieni pala piirasta jäi jäljelle, joten oli varmaankin lähes kaikkien mieleen. Maistui todella hyvin itsellekin hieman lämpöisenä kahvin kanssa. Kylmien juomien kanssa kannattaa lämmittää kuumaksi.
3,5 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl maissijauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
Ohjeet
- Voitele ja leivitä vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla.
- Yhdistä kuivat aineet keskenään.
- Nypi voi ja edelliset keskenään.
- Lisää nopsaan vesi ja taputtele taikina vuokaan.
- Siirrä vuoka jääkaappiin n. ½ tunniksi.
Täytteen aineet
1 rkl voi/öljyseosta
2 salottisipulia
1 raastettu valkosipulin kynsi
2 pkt (160 g) baby-pinaattia (tai osa pakastettua nokkosta)
1 rasia fetasalaattia (200 g)
2 dl kuohukermaa
1 dl ruokakermaa
3 kananmmunaa
n. 2 dl juustoraastetta
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
n. 2-4 rkl pinjansiemeniä pinnalle
(pilkottuja yrttejä esim oregano, ruohosipuli)
Ohjeet
- Kuullota sipulisilppu ja lisää huuhdellut pinaatit pannulle.
- Kuullottele hetkinen ja siirrä jäähtymään.
- Vispaa kananmunien rakenne rikki ja lisää kerma sekä mausteet.
- Lisää pinaatit seokseen, samoin juustoraaste ja yrtit.
- Kaada seos pistellylle piiraspohjalle ja lisää fetajuusto ja pinjansiemenet pinnalle.
- Paista n. 180-200 ast/ 30-35 min uunin alaritilällä.
- Anna tekeytyä ennen tarjoamista noin ½ tuntia.
Tästä reilunkokoisesta piiraasta riitti syötävää 12 aikuiselle ja 6 lapselle. Tosin lapsille taisi maistua enemmän makeat tarjottavat. Pieni pala piirasta jäi jäljelle, joten oli varmaankin lähes kaikkien mieleen. Maistui todella hyvin itsellekin hieman lämpöisenä kahvin kanssa. Kylmien juomien kanssa kannattaa lämmittää kuumaksi.
Punaiset Spiderman-burgerit nyhtöbroileri-täytteellä olivat toinen suolainen tarjottava. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.