Pehmoiset, uskomattoman herkulliset juuri uunista tulleet kahvikehrät saavat veden herahtamaan kielelle. |
Heippa hei! Taas on lupa leipoa :)) Nyt on korvapuustipäivä. Omaksi ja toivottavasti monen muunkin onneksi pulla pitää pintansa kaikkien uusien suklaakakkujen, macaronsien ja monien muiden uusien herkkujen joukossa. Olette ehkä jo huomanneetkin, että "pakollinen" pullanleipomispäivä toistuu säännöllisin väliajoin blogissani. Rakastan leipoa pullaa, mutta vielä enemmän syödä leipomiani pullia.
Kahvikehrät ennen kohoamista. Nyt pitää vaan odotella tunnin verran... |
Lupasin viime viikolla muistella yli 40 vuoden takaisia leipomuksiani. Luulin saavani aloittaa kotitalous-tekstiilityön eli kotexin opinnot v.-72 päästyäni ylioppilaaksi. Niin ei tapahtunut, mutta leipomisinnostus sentään säilyi. Opiskelemaan pääsin, mutta ensimmäisessä "soluasunnossani" eli Savonlinnan intsulla ei ollut mahdollisuutta leipomiseen. Toisena opiskeluvuotenani pääsin kunnolla toteuttamaan pienen yksiön keittiössä kokkaushaaveitani. Tämänpäiväiset kahvikehrät olivat lihiksien ohella vakioleipomuksiani.
Yllä linkki netistä löytämääni alkuperäiseen ohjeeseen. Täsmälleen tuolla ohjeella leivoin näitä herkkuja ensimmäisen kerran n. 44 v sitten. Ja muuten! Kehriin ei tule kahvia, vaan näitä suositellaan nautittavaksi kahvin kanssa. Meille maistuvat uunilämpöiset kahvikehrät kylmän maidon kanssa parhaiten. Onneksi talon Mies muisti tuon yksityiskohdan. Ja onneksi join aamukahvini pari tuntia sitten semmoisenaan. Nyt sain herkutella senkin edestä!
Aineet leipomaani 16 kahvikehrään
6 dl vehnäjauhoja
150 g voita
3/4 tl suolaa
1 dl kuohukermaa
2 pussia kuivahiivaa
2 rkl sokeria
2 kananmunaa
Täyteaineet
100 g voita
100 g = n. 1,8 dl tomusokeria (eli pölysokeria ennen vanhaan)
1-2 rkl vaniljasokeria
(1 rkl kanelia + ½ dl pähkinärouhetta)
- Sekoita pehmeä voi ja muut täytteen aineet tasaiseksi seokseksi!
Voiteluun ja pinnalle
kevyesti vatkattua kananmunaa
raesokeria
hasselpähkinärouhetta ja kanelia halutessasi
Ohjeet
(alkuperäisen ohjeen mukaan hiiva liotetaan kylmään nesteeseen. Minä lämmitin kerman 42 asteiseksi, sekoitin siihen sokerin ja kuivahiivan. Annoin olla n. 10 min, jotta hiiva lähti "käyntiin". Tämä oli testi ja toimi oikein hienosti.)
- Laita jauhot ja kylmä voi yleiskoneen leikkurikulhoon.
- Anna koneen käydä n. 30 sek-1 min, jotta saat murumaisen seoksen.
- Lisää kevyesti vatkatut munat ja kerma-sokeri-hiivaseos kulhoon.
- Pyöräytä ihan hetkinen ja kumoa taikinaseos jauhotetulle leivinalustalle.
- Vaivaa taikinaa hetkinen, jotta saat sen tasaiseksi ja notkeaksi.
Parhaimmalle maistuivat kahvikehrät "kaikilla mausteilla", mutta pahaa eivät olleet muutkaan :)) |
- Kaulitse taikina n. 30x40 kokoiseksi levyksi.
- Levitä täyte levylle tasaiseksi kerrokseksi.
- Ripottele pinnalle halutessasi kanelia ja hasselpähkinärouhetta. (tein itse kolmenlaisilla täytteillä)
- Kääri taikina rullalle ja jaa 16 osaan.
- Levitä paperiset muffinsivuoat pellille ja asettele kehrät niihin.
Puoli tuntia kohonneet kehrät. Olisi voinut ehkä kiireisellä aikataululla jo paistaa. |
Kohota kahvikehriä vähintään tunti leivinliinan alla.
Voitele ne sitten kevyesti vatkatulla munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista kohonneet kahvikehrät n. 200 ast / 8-12 min (oman uunin mukaan)
Onnittele itseäsi onnistuneista leivonnaisista ja herkuttele kunnolla!
Hyvä syy leipoa, kun ulkona sataa vettä. |
Nyt on tullut muisteltua niin paljon nuoruusaikoja, että oli ihan pakko kaivella valokuvia esille. Alla olevan kuvan aikaan olin töissä Helsingin Stockalla lastenvaateosastolla. En tiennyt vielä opiskeluista Savonlinnassa tai tulevasta elämänkumppanistani eli talon Miehestä mitään. Yli 40 vuotta ja yli 20 kg on kertynyt elämänkokemusta tuosta ;)
Kesällä 1972 nuori ylioppilastyttö Leena Suomenlinnan maisemissa. |
Voi ei, nam. Kuinka ihanaa oli tulla teille pieneen yksiöön vieraaksi ja saada jo silloin näitä ihania leipomuksiasi, muistan vieläkin kahvikehrien maun. Vielä kerran nam, nam ja nam. Muistan kaikki tekemämme ihanat retket sinun ja Talon miehen kanssa ja tietysti myös Savonlinnan Casinon jossa viihdyimme yhden illan. Aina retkien jälkeen saimme nauttia valmistamistasi suolaisista ja makeisista leivonnaisista. Ihana kuva, varmaan tuossakin ajattelet "mitähän tänä iltana laittaisin iltapalaksi Suomenlinnan reissun jälkeen".
VastaaPoistaJestas sentään mikä pimu! Ja niin stailattuna. Mitähän lie mielessä? Jotakin suunnittelee ihan selvästi!
VastaaPoistaMukavia muistoja!