Sivut

maanantai 18. joulukuuta 2017

Imellettyä perunalaatikkoa joka jouluksi

Kotona valmistettu perinteinen imelletty hämäläinen perunalaatikko on hyvä jouluruoka.
3. adventista alkaa jouluviikko. Tänä vuonna pitää odottaa kokonainen viikko, ennen kuin kauan odotettu juhla on käsillä. Mutta toisaalta; vielä on monta päivää tehdä ruokia, siivousta ja joululahjaostoksia. Mikä noista edellä mainituista on tärkeää? Tätä kannattaa pohtia. Voisikohan joulun ottaa rennommin tänä vuonna? Tätäkin kannattaa pohtia ja heittäytyä vaikkapa sohvalle kuuntelemaan rahoittavaa joulumusiikkia. Vielä on tilaisuus laulaa kauneimpia joululauluja joko kirkossa tai ihan vaan kotona. Ilman joulumusiikkia joulu ei tunnu joululle meidän kotona. 

Taika-tyttö osaa nauttia hetkestä. Näin on hyvä!
Jouluhössötys on luonnekysymys. Toinen (kuten minä) tykkää ihan hirmuisen paljon leipoa ja laittaa hyvää ruokaa. Joku toinen nauttii ajatuksesta, että pääsee valmiiseen joulupöytään. Jokaisen pitäisi saada nauttia joulusta omalla persoonallisella tavallaan. Eikös tärkeintä joulussa kuitenkin ole se, että saa viettää omannäköistä joulua? Lapsiperheet haluavat saada ikimuistoisen ihania hetkiä omille lapsilleen. Kaikkien perheenjäsenten toiveita pitäisi pystyä kuuntelemaan. Toteuttamisessa joutuu turvautumaan välillä kompromisseihin, mutta tuleehan uusia jouluja.

"Pihapihlaja"-ryijy on sekä synttäri että joululahjani 3 v sitten. Tykkään siitä edelleen. 💟
Me olemme viettäneet pari joulua ulkomailla. Ne joulut eivät tuntuneet joululle. Nykyään olisi mahdollisuus päästä valmiiseen, toisen tekemään jouluun. Mutta se ei olisi oikea joulu. Joulun tärkeä osuus eli valmistautuminen jäisi pois. Ei tule kuuloonkaan!!
Sitten tämän päivän aiheeseen eli imellettyyn perunalaatikkoon. Olen valmistanut sitä lähes yhtäjaksoisesti yli 30 vuotta. Eikä minulla ole ollut aavistustakaan, kuinka oikeaoppinen hämäläinen imelletty perunalaatikko valmistetaan. Siis eiliseen saakka luulin tehneeni täydellistä imellettyä perunalaatikkoa. Jopa appeni jaksoi sitä aina kiitellä. Voi sentään! Kuinka tässä näin pääsi käymään?

Nuijaa, perunapuristinta ja sähkövatkainta on käytetty sileän massan aikaansaamiseksi.
Täsmälleen samalla Kotiliedestä leikatulla ohjeella, jonka otsikko on "Hämäläinen imelletty perunalaatikko" tein ensimmäisen kerran herkkua. Joka joulu olen kaivanut ohjeen varmuuden vuoksi esille ja niin olin ajatellut nytkin tehdä. Onnekseni nykyisen tapani mukaan googlasin ensin etsien muiden ruokabloggaajien postauksia aikomastani ohjeesta. Tulin lähes epätoivoiseksi. Olenko tarjonnut vuodesta toiseen väärää perunalaatikkoa perheelleni, koska tuossa reseptissä pyydetään käyttämään siirappia imeltymisen vauhdittamiseksi. 


Paistan perunalaatikon usein foliovuoissa ja tuon tarjolle saviastioissa. Ainakin sen pitäisi näyttää oikealle ja aidosti vanhalle. Mistä siis on kyse? Yritän tiivistää. Olen onneton käyttänyt imeltymiseen siirappia. Oikeaoppiseen perunalaatikkoon imelyys tulee ilman keinotekoista (eli siirappi) ainetta. Pitää osata valita oikea perunalajike ja pitää osata imellyttää laatikkoa oikeassa lämpötilassa, jotta perunan tärkkelys hajoaa sokereiksi. Prosessissa tarvittava amylaasi -niminen entsyymi tulee soseeseen lisättävästä viljasta eli vehnästä. Kuulostaa ihan kemialle ja sitä se onkin. (Kirjoitin muuten tuon ufo-lauseen suoraan netistä..Huom!)


En alunperin ajatellut postata ohjettani perunalaatikosta, joten siksi kuvia on vähän. Aihe alkoi kiinnostaa itseäni aina vaan enemmän, mitä useampia postauksia ja etenkin kommentteja pääsin lukemaan. Tiedän liikkuvani heikolla maaperällä, mitä tulee omiin mielipiteisiini tässä jouluruoassa. Mutta kun kaikki ovat aina sitä kehuneet, niin onhan sen täytynyt olla hyvää. Ja eikös se ole sentään tärkeintä? Hmm!?
Mutta suosittelen lisäämään siirappia, ellei imeltymistä tapahdu. Laitoin itsekin 1 rkl, koska mielestäni perunalaatikkoni kaipasi sitä. 🍜

Suosittelen lukemaan tämän linkin, jos ajattelit ryhtyä tekemään itse aitoa hämäläistä imellettyä perunalaatikkoa.     Imelletty perunalaatikko

Aineet ja ohjeet imellettyyn perunalaatikkoon ( 4-5 kpl 0,85 l vuokaa)

n. 1½ kg perunaa (Pito ja Puikula parhaat, Sabina tai Suvi ok)
n. 4-5 rkl vehnäjauhoja
n. 40 g voita
1½ tl suolaa
n. 6 dl kokomaitoa

  • Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä kypsiksi.
  • Kuori perunat sukkelasti ja säästä osa keitinvedestä. 
  • Survo perunat perunapuristimella, nuijalla tms. (sähkövatkainta voi käyttää varovasti lopussa, mutta ei sauvasekoitinta)
  • Lisää hieman jäähtynyttä keitinvettä, jos seos tuntuu kuivalle. (1-2 dl)
  • Lisää soseen joukkoon vehnäjauhoja n. 1 rkl. 
  • Laita uuni kuumenemaan n. 70 ast!
  • Siirrä perunasurvos uunivuokaan, peitä pinta foliolla ja laita uuniin imeltymään. Lämpömittarin käyttö imeltymisvaiheessa on lähes välttämätön.
  • Seuraa soseen lämpötilaa. Sen pitäisi pysytellä n. 55-70 asteessa pari tuntia.    
  • Sekoittele sosetta välillä ja lisää neljä kertaa 1 rkl vehnäjauhoja. 
  • Parin tunnin jälkeen nosta uunin lämpötila n. 80 ast. (Jouduin nostamaan 100 asteeseen, koska soseen lämpötila ei muuten noussut.)
  • Soseen pitäisi saada imeltyä vielä pari-kolme tuntia, kunnes se muuttuu löysäksi ja väri tummenee. Maku on tosiaan tässä vaiheessa imelämpi. (Meinasin jo luovuttaa, mutta kyllä näin lopulta tapahtui.)  
  • Lisää tässä vaiheessa voi, suola ja maito soseeseen. (Perunankuorien kiehauttaminen maidossa lisäisi kuulema aitoa makua. Jäi minulta väliin.) 
  • Kaada löysää sosetta uunivuokiin tai yhteen isoon vuokaan. Huomaa, että sose kuohuu uunissa, joten täytä vain n. puolet vuoasta.
  • Vuole esim juustohöylällä ohuita lastuja voita pinnalle halutessasi (antaa hyvän maun ja värin) ja paista laatikoita n. 150 ast / n. 2½-3 tuntia. (vuoan koko vaikuttaa)
Ennen vanhaan lähes kaikissa talouksissa ainakin maaseudulla oli puulämmitteinen hella. Sen kulmalla perunalaatikko imeltyi oikeassa lämpötilassa, kun hellalla valmistettiin muita jouluruokia koko päivä. Joskus olen yrittänyt imellyttää laatikkoa lämpöisessä saunassa, mutta aika huonolla menestyksellä. Suosin nykyään uunia, jossa saa kaikkein varmimmin oikean imeltymislämpötilan.

Lisäys 28.12. Luulisin perunalaatikkoni olleen hyvää tänäkin vuonna, sillä se loppui ensimmäisenä joululaatikoistani. Mutta opeteltavaa riittää tässä herkussa ensi vuonnakin. Tykkään kovasti haasteista! 😌


Kirjoitan tätä postausta keskellä yötä. En saanut unta palattuamme iki-ihanasta Kyn-kuoron joulukonsertista. Se oli Helsingin Kallion kaupunginosassa sijaitsevassa Pyhän Sydämen kappelissa. Kuoron upeat äänet kaikuvat yhä korvissani ja kaunis kappeli näkyy mielessäni.  "Tuikkikaa" -joulukonsertti soi vielä tiistaina Helsingin Vanhassa kirkossa Lönnrotinkadulla. Kannattaa mennä kuuntelemaan, jos suinkin pääsee! Oma joulun tunnelmaan pääseminen alkaa juuri tästä konsertista. 🎵 🎄


Oikein hyvää jouluviikkoa teille jokaiselle, jotka päätitte pysähtyä tämän postauksen äärelle. Blogin kirjoittaminen on vaikuttanut itseeni samalla tavalla kuin "Siskot kokkaa" blogissa mainiosti kerrotaan. On tämä aika mukaansatempaava harrastus. 💖
Kuva tunnelmallisesta Pyhän Sydämen kappelista konsertin jälkeen.

                           Enkelijoulukalenterini 18. luukku
Jouluun kuuluu sekä riemua että rauhoittumista. Aidon Joulun Ilon kokeminen lienee jokaisen toive.

6 kommenttia:

  1. Oi tuo immelletty perunalaatikko on niin herkkua, kiitos ystäväiseni ohjeesta♥ Otan sen heti ylös! Kauniita kuvat olet ottanut ja voi miten on suloinen kisuli♥ Kirkossa noissa konserteissa on vielä ihan oma tunnelmansa,varmasti upeaa kuultavaa! Kiitos♥ Ihanaa alkavaa jouluviikkoa sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Tosi kiva, jos tästä postauksestani on apua sinulle. Hämmennyin itsekin, kun kuulin ettei saisi lisätä siirappia. Pikkusiskoni mielestä nykyiset perunalajikkeet vaativat siirappia imeltyäkseen. tiedä häntä, mutta oli hauska lukea kommentteja "Siskot kokkaa" blogista. Kaunein kiitokseni kommentistasi! Suurenmoista jouluviikkoa sinne teille!

      Poista
  2. Perunalaatikon imeltämisestä.

    1. Vesi on tärkeä. Kuivahko sose ei imelly. Notkista sose keitinvedellä. Kun perunat keitetään vähässä vedessä perunat soseutetaan suoraan keitinveteen ja tarvittaessa lisätään 75 asteista vettä. Kun perunat keitetään runsaassa vedessä, otetaan talteen keitinvettä ja lisätään tarvittessa soseeseen.

    2. Jauhosta imellyttämisentsyymi. Lisää jauho noin 75 asteiseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. Kuumemmassa jauhon imellyttämisentsyymit tuhoutuu.

    3. Imellyttämisreaktiolämpötilat. Noin 75 asteessa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja noin 65 asteeessa tapahtuu beetta-amylaasireaktio. Pidä sose 65-75 asteisena. Laita sose 65-75 asteiseen uuniin. Uuni voi olla säädettynä muutaman asteen kuumemmalle, koska soseen lämpötila on hiukan jälessä uunin lämpötilasta. Sähköuunien lämmönsäätö toimii riittävän tarkasti perunalaatikon imeltämiseen.

    4. Riittävän pitkä aika imeltymiselle. Imellä 3-6 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistamalla. Imeltymistä voi jatkaa yön yli.

    VastaaPoista
  3. No mutta olipa ylläri tämä kommentti. Niin tuli selkeästi ja tiivistetysti ohjeet, että jos ei noilla selviä ei sitten millään. Oikein paljon kiitoksia Jussi! Tähän palataan vuoden kuluttua uudelleen. Hyvää Uutta Vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä pieni katsaus perinteiseen tapaan imeltää.
      Imelletty perunalaatikko on perinteisesti arkiruokaa. 1800 luvulla ei siirappia ja sokeria ollut saatavissa, jos oli niin hinta oli tähtitieteellinen. Imelltäminen oli äärettömän halpa tapa saada makeaa ruokaa. Ja halpa ruoka on tietenkin arkiruokaa. 1800 luvun emännät hallitsi imeltämisen kokemusperäisesti. Perunasta tehtiin kuuman keittoveden avulla puuromainen sose ja se jäähdytettiin 75-76 asteiseksi tai vieläkin kuumemmaksi jos sielu sieti. Jäähdytettyyn soseeseen lisättiin ruisjauho ja soseastia eristettiin erittäin hyvin vällyillä ja laitettiin lämpimään paikkaan imeltymään. Soseen lämpötila aleni hitaasti niin että 75 asteen alfa-amylaasireaktio ehti toteutua. Edelleen jäähtyessään alfa sammui ja alkoi 65 asteen beetta-amylaasireaktio. Riittävä imeltyminen saatiin 2-4 tunnissa.

      Arkinen imelletty perunalaatikko sähköuunissa:

      2kg jauhoisia perunoita. Kiinteistäkin onnistuu - makukysymys.
      2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa
      maitoa. Eri lajikkeet vaati eri määrän.
      50-100g voita
      1-2tl suolaa

      OHJE:

      Kuori perunat ja keitä suolattomassa vähässä vedessä kypsiksi ja soseuta perunat keittoveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.

      Jäähdytä sose 70 asteiseksi ja lisää vehnäjauho jäähdytettyyn soseeseen.

      Laita sose imeltymään 75 asteiseen sähköuuniin 2-4 tunniksi. Sekoita sosetta pari kertaa ja maistamalla voi tarkkailla imeltymisen edistymistä.

      Lisää soseeseen suola ja voi. Lisää soseeseen maito niin että saadaan sakea velli. Arkinen imelletty perunalaatikko valmistetaan usein sakeaksi koska se on pääruoka ja sillä tullaan kylläiseksi.

      Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita. Pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa.

      Sose paistetaan 140-175 asteisessa uunissa noin kaksi tuntia. Pinta saa kauniin kullanruskean värin.

      Helppo arkiruoka. Valmistusaika noin 5-6 tuntia.

      Soveltuu valmistettavaksi vaikkapa kerran viikossa !

      Poista
    2. Kiitos Jussi! Tähän palataan ensi jouluna!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.