Sivut

keskiviikko 15. elokuuta 2018

Supermaukkaat falafelit pitaleipien kätkössä

Cashewpähkinöistä tehty kastike kruunaa täydellisesti tämän kasvisaterian!
Itsetehdyt falafelit ovat niin parhaita! Juureentehtyjä, upeasti kohonneita pitaleipiä on pakko itsekin hämmästellä ja ihastella. Voiko olla totta, että leipä kohoaa niin täydellisen upeasti ilman hiivaa? En ehkä uskoisi, ellen olisi omin silmin asiaa todennut. Joko muutama viikko tekemäni leipäjuuri on erityisen vilkas ja eläväinen tai sitten Eliisa Kuuselan Leipävällankumous kirjan ohjeet olivat harvinaisen hyvät! Tosin kohotuksiin käytin huomattavasti vähemmän aikaa, mitä kirja neuvoi. Olisi muuten mennyt yötöiksi ja sehän ei kuulunut suunnitelmiini.


Tuntuipa hauskalle seurata leipien kohoamista ja pullistumista uuninlasin kautta! 
Pitaleipien ohje on jo aiemmassa postauksessani, joten halutessasi löydät reseptin sieltä. Leivoin ne pitaleivät ihan normaalisti hiivakohotuksella.

Juureentehdyt pitaleivät (9 kpl) Eliisa Kuuselan ohjeella

100 g juurta
325 g haaleaa vettä
450 g puolikarkeita vehnäjauhoja
50 g grahamjauhoja
10 g / 1 tl hunajaa
20 g suolaa (lisätään ½ h kuluttua taikinan sekoituksesta)
loraus oliiviöljyä

  • valmistele juuri, sekoita taikina, anna taikinan tekeytyä, lisää suola ja vaivaa taikinaa muutama min, ensikohota n. 4 h, muotoile 'pulliksi' ja anna levätä ½ h, taputtele ohuiksi 'pitaleiviksi' ja anna kohota liinan alla n. 2 h. 
  • Paista pitaleivät kuumassa uunissa (250 - 300 ast) n. 7 min ts kunnes niihin alkaa tulla ruskeita pilkkuja. 

Tällä kertaa suurimman roolin vievät pitaleipieni sisään tulleet falafelit. Niitäkin tein jo viime kesänä ja ohje löytyy tästä linkistä! Vaikea päättää, kummat olisivat parempia! Aiemmat paistoin öljyssä ja olivat siksi rapeita. Nyt tekemiini tuli runsaasti pistaasipähkinöitä, jotka antoivat ihanaa rapeutta falafeleihin.


Pistaasipähkinöiden kuoriminen on kärsivällisyyttä kysyvää ja aikaa vievää puuhaa. Nyt löysin Punnitse&Säästä kaupasta valmiiksi kuorittuja, tuoreen tuntuisia pistaaseja. Jouduin silti kuorintahommiin, sillä ostamassani pussissa ei ollut riittävästi. Mutta mihinkäpä minulla olisi kiire ollut, työhuolet eivät nykyisin paina!



Falafelit ovat tätä nykyä omaa lempiruokaani ja onneksi Mieskin tuntuu pitävän, 😉 ainakin ellei muuta ole tarjolla!

Chili-tomaattisalsa 

Kasvikset oman valintasi mukaan tai esim
2-3 tomaattia
1 paprika
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynsi
1-2 keskitulista chiliä

1/2 limen mehu tai 1 rkl omenaviinietikkaa
loraus öljyä, hiukan hunajaa, ripaus suolaa ja mustapippuria

Tomaattien kalttaaminen eli kuorien poistaminen on helppoa 'kuumavesikylvyn' avulla. 


Salsan teko ei tarvitse muita ohjeita kuin raaka-aineet pestään, pilkotaan ja maustetaan hiukan suolalla, hunajalla ja parilla ruokalusikallisella öljyä. Pari rouhaisua mustapippuria ja se on siinä!


Salsa saa tekeytyä jääkaapissa sen aikaa, kun muut valmistelut on tehty.
Herkuttelimme miehen synttäreiden aattoiltana golfkierroksemme jälkeen aterialla, johon kuului pitaleipien ja falafelien lisäksi raikasta, hieman tulista salsaa. Maukkaan annoksen kruunasi liian harvoin tekemäni kastike eli cashewpähkinäkastike, tosin hieman uudella twistillä. (nyt ei tullut makeaa chilikastiketta) Samasta linkistä löytyy upean kasvispastani resepti.

Seesaminsiemenet paahtuvat uunissa ihanan rapeiksi falafelien pinnalla.
Falafelien ohje noudattelee tällä kertaa Green Kitchen Stories kirjan neuvoja. Samaisesta kirjasta olen löytänyt monta muutakin ihanaa reseptiä viime vuosina.  Vinkki chili-tomaattisalsaan löytyi myös sieltä.
Tämän aterian ohjeet löytyivät muuten osastosta Kevyet ateriat. Itse en pidä pistaasipähkinöitä kovin kevyenä raaka-aineena.

Tämä kuva on näpätty kirjasta Green Kitchen Stories.
Sen sijaan tarjoiluehdotuksena mainittu kaalinlehti pitaleivän paikalla keventäisi ateriaa. Meille maistui tällä kertaa pitaleipä ihan täydelliselle falafelien kätkölle.


Aineet ja ohjeet n. 24 falafeliin

pari reilua kourallista yrttejä (thaibasilikaa, persiljaa ja minttua minulla)
n. 200 g kuorettomia pistaasipähkinöitä
n. 400 g pehmeiksi keitettyjä kikherneitä
pari valkosipulinkynttä
salotti (tai varhais-) sipuli
½ dl extra-neitsytoliiviöljyä
2 tl juustokuminaa
(laitoin garam masalaa 1 tl)
1 rkl tahinia (ei pakollinen)
(1 tl suolaa, elleivät pistaasipähkinät ole suolattuja)
2 rkl gluteenittomia jauhoja (tattari, manteli, maissi tms)
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle seesaminsiemeniä halutessasi

  • Lämmitä uuni 190 asteiseksi siinä vaiheessa, kun alat pyöritellä falafeleja.
  • Soseuta yrttejä monitoimikoneessa tai pilko ne veitsellä.
  • Aja pistaasipähkinät rouheaksi yleiskoneen leikkuriastiassa. (voi murskata varmaan muovipussi&puunuija menetelmällä, koska saa jäädä karkeaksi)
  • Lisää muut aineet taikinaan ja soseuta noin min ajan. (kaavi taikinaa välillä pois astian reunoilta, ota astia pois ensin koneesta turvallisuussyistä)
  • Maistele ja lisää mausteita, mikäli tuntuu niitä kaipaavan. 
  • Muotoile öljytyin sormin taikinasta n. 24 falafelpyörykkää.
  • Pyörittele falafelit halutessasi seesaminsiemenissä. 
  • Paista falafelit kypsiksi 190 ast/n. 20-30 min välillä käännellen.
Nämä falafelit eivät murentuneet yhtä helposti kuin aiemmat ja taikinasta oli helppo muotoilla pyöryköitä.  Pistaasipähkinöiden käsittely on hieman suuritöisiä, mutta valmiin ruoan maku korvaa vaivan. Öljyssä keittäminen oli huomattavasti vaikeampaa minulle, koska harrastan öljypaistoa todella harvoin. Uunivalmistus on vaivatonta!

Jätin muutaman pyörykän ilman siemeniä, mutta myöhemmin ne tarttuivat niihinkin pyöryköitä heilutellessani ja käännellessäni. Olivat onneksi parempia siemenillä kuin ilman! 
Näiden falafelien kanssa en tarjonnut hummusta, vaikka se olisikin sopinut makuun. Tällä kertaa pitaleivät maukkailla lisukkeilla olivat ihan riittävän herkullisia. Voisin kuvitella, että tästä ruoasta kasvisruokailijat tykkäisivät todella paljon. Oma ilmeeni oli varmaankin näkemisen arvoinen haukatessani ensimmäistä suupalaa. 😋 Taisin olla makutaivaassa!

Sauvasekoitin on osoittautunut todella näppäräksi välineeksi cashewpähkinäkastikkeen teossa.


Cashewpähkinöistä tehty kastike on ollut jo reilun vuoden ihan ykkösherkkuamme. Sen tekeminen vaatii hieman suunnitelmallisuutta liotuksineen, joten tulee tehtyä hieman liian harvoin. Kastike säilyy jonkun aikaa jääkaapissa, ellei tule heti syödyksi.

Falafelit ovat rapeita pinnalta ja meheviä sisältä kuten kuvasta näkyy!
Lisukkeita tähän annokseen voi lisäillä tai vähentää oman mieltymyksen mukaan. Meillä oli nyt ihan täydellisen kypsiä avokadoja, joten ne pääsivät paprikoiden kanssa pitalepien sisuksiin.
Ja hei! Meinasi melkein unohtua yksi kätevä vinkki, jonka opin Lentävät sardiinit blogista. Rucolat kannattaa liottaa raikkaassa vedessä n. 15 min ja lingota sitten kuiviksi. Maku muuttui tosiaankin 'lempeämmäksi' ja pehmoisemmaksi. Kiitos Päivi!


Nyt tulee taas liian pitkä postaus ja paljon kuvia, mutta lupasin hieman infota ihanasta ruokailukokemuksesta Hämeenlinnassa. Kävimme ensimmäisen kerran Goodmanin kauppakeskuksessa sijaitsevassa Aasialaisia makuelämyksiä tarjoavassa ravintolassa ja olimme todella tyytyväisiä. Uskallamme suositella muillekin!




Hyvä ruoka on yksi elämämme sulostuttajia. Eikö totta? Ihan valtavan paljon kiitoksia sinulle, joka tykkäsit käydä lukemassa tämän postaukseni. Tein tämän ihan sinua 💕varten, tai ehkä sittenkin myös itselleni! Täältä nämä ohjeet löytyvät vuosienkin kuluttua, toivottavasti! 👍

9 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Tätä täytyy kokeilla, kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Falafeleja en ole vielä kotikeittiössäni tehnytkään, muualla kylläkin olen niitä nauttinut. Hauskaa, että rucolavinkkini tuli käyttöön 👍😀 Se on minun pinttynyt tapani käsitellä rucola nautittavimpaan tilaansa. Rakastan rucolaa 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä! Tykkään laittaa sitä vähän joka salaattiin ja kasvispitoiseen pizzaankin. Ihanaa, kun toisinaan tuntuvan pienen kitkeryyden saan nyt neuvoillasi pois. Falafelit ovat oikeasti ihanan makuisia, kun ne ovat rapeita ja juuri tehtyjä. Sitä paitsi ne sopivat niin monentyyppiseen ruokaan, että suosittelen kokeilemaan! Lämmin kiitos kommentistasi Päivi!

      Poista
  2. Tämä näyttää kyllä todella herkulliselta. Ei haittaa vaikka olisi joskus tarjolla kun tullaan käymään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😉Arvaat ehkä, ketkä olivat mielessäni tätä ruoka-annosta suunnitellessani. Taisi olla yksi parhaita kasvisruokiani, ellei sitten suorastaan paras! 👍 Mielelläni toteutan toiveitanne! 💞 Kiitos kivasta kommentista!

      Poista
  3. Kiitos taas hyvästä ohjeesta. Tuo pistaasipähkinä sopii noihin varmasti todella hyvin, minä ainakin pitäisin. Näitä täytyy kokeilla. Joskus todella rucola on "pistävän' makuista, kiitos kun jaoit tiedon niiden liottamisesta. Mukavaa viikonloppua 😀☀🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastan pistaaseja ja yritän ehkä 'tunkea' niitä liiankin usein kokkauksiini. Falafeleihin ne sopivat ihan 'sikahyvin'! Hieman työlästä tosin, mutta supermaukasta.
      Liotin ja linkosin tänäänkin rucolaa ja pehmeni sekä virkistyi ihan tuntuvasti. Kokeilehan!
      Kiitos paljon kommentista ja hienoa viikonloppua myös teille! 😊👋

      Poista
  4. Hei Leena!

    Menipä siinä aikaa, mutta sain vihdoin tehtyä falafelisi. Maku oli erittäin hyvä, mutta mun tehosekoitin on aika huono, joten en saanut tarpeeksi hienoa tahnaa aikaiseksi. Niinpä pallerot murenivat vähän ja siinä estetiikka kärsi. Mutta makuhan se on tärkeintä!

    Seikkailen taas vähän sivuillasi ja katson mitä voisin seuraavaksi yrittää! Kerron sitten taas miten meni!

    Mukavaa ja maukasta joulukuuta sulle! Lämpimiä terveisiä Pariisista!

    Kesäinen junatuttavuutesi Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Kati ja hyvää 1.adventtia sinne Pariisiin! Tuli tosi hyvä mieli tästä sinun kommentista! Et kyllä helpoimmasta ohjeestani aloittanut! 🙄 Maku edellä kannattaakin mennä, joten hienoa että onnistuit! 👍
      Oi että haaveilen pääseväni joskus ihailemaan Pariisin joulukoristeita! Nauti sinä nyt niistä minunkin puolestani! 🎁🌲
      Lämpöinen kiitokseni ja ihanaa joulunodotusta! P.S. Olethan muistanut kirjoittaa pukille toiveesi uudesta tehosekoittimesta? 💌

      Poista
    2. Vastaus uuteen kommenttiin: Olen seurannut Pariisin tilannetta surullisena ja toivon tilanteen kääntyvän rauhanomaiseksi.
      🌲🎁 Ihanaa, että pääsette viettämään Suomijoulua! Jospa saisimme vielä uutta lunta kaunistamaan maisemia! ❄❄❄

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.