Sivut

tiistai 13. marraskuuta 2018

Kala- ja kasvispitoinen ateria isänpäivänä

Valkosipuliperunoita, kalafileitä, kasviksia ja herkkusienikastiketta samalla lautasella!
Niinkin perusraaka-aineista kuin kalafileistä ja perunoista syntyy helpolla ja nopeasti erittäin herkullista ruokaa. Kerroin tästä Espanjassa valmistamastani isänpäiväillallisesta instan puolella. Kyselyjen johdosta lupasin laittaa ohjeen blogiini. Ihan suositeltava setti hänelle, joka tykkää edullisesta, vaaleasta kalasta! Pakastekala ei vedä tietenkään vertoja tuoreelle kalalle, mutta sitä ei ole aina saatavillla. Silloin on tyytyminen pakasteen raaka-aineisiin.


Tuoretta merluzaa en lähtisi paneroimaan, mutta meidän molempien mielestä pakastettuna olleen kalan maku ei huonone paneroinnista. Kaloreita toki kertyy, koska korppujauhot kalan pinnallla imevät voi-öljyseosta ihan kiitettävästi. Mutta eihän tätä joka päivä syödä. Luulisin tämäntyyppisen kalan maistuvan lapsillekin.
Kalafileiden sulatus jääkaapissa vie muutamia tunteja, huoneenlämmössä ehkä tunnin. (Sulatan yleensä fileet jääkaapissa, joten en osaa sanoa varmaa aikaa.)
Fileiden panerointiin tarvitset kananmunaa ja korppujauhoja. Suolaa (ja mausta halutessasi pippurilla) fileet aluksi, käytä hieman vispatussa munaseoksessa ja kääntele lopuksi korppujauhoissa. Paista saman tien kuumalla paistnpannulla muutama minuutti molemmilta puolilta rasvassa. (lisää voita tarvittaessa pannulle)




Aterian valmistaminen kannattaa aloittaa perunoista. Pesin muutaman (3 kpl) espanjalaisia, valkoisia perunoita, viipaloin ne 'linteiksi', kuivasin hyvin talouspaperilla ja asettelin ruskistumaan voi-öljyseokseen  kuumalle paistinpannulle. Kääntelin viipaleita välillä lastalla. Valkosipuliperunat onnistuvat paistinpannulla lähes yhtä hyvin kuin uunissa, mutta valmistuvat paljon nopeammin. Laitoin aika monta viipaloitua valkosipulinkynttä pannulle siinä vaiheessa, kun pienensin lieden lämpötilaa. Sirottelin suolaa ja kaadoin 2 dl ruokakermaa perunoiden pinnalle, pienensin lämpötilaa vielä hieman ja jätin seoksen kannen alle kypsymään. Kypsyyden tietää parhaiten maistamalla n. 15-20 min kuluttua. Seos pysyy lämpöisenä kannen alla, mikäli muut ruokavalmistelut vievät enemmän aikaa.


Toisella paistinpannulla kuullottelin tuoreita kasviksia. Porkkanaviipaleet, sipulit, parsat ja parsakaalit saivat mukavan rapeuden pintaansa voi-öljyseoksessa parissa minuutissa. Kippasin ne kattilaan ja annoin pehmetä sen aikaa, kun paistoin kalafileet.




Paistetulle kalalle sopii mielestäni kylmä kermaviilikastike, hollandaisekastike, sienikastike tai pelkästään voisula ruohosipulilla. Tällä kertaa selvisin nopsaan kastikkeen teosta, sillä olin kaukoviisaasti pilkkonut ja paistanut herkkusieniviipaleet varhaissipulien kanssa jo edellisenä päivänä. Lisäsin sekaan n. 2 dl creme fraichea, kuivattua timjamia, pippuria ja suolaa. Syntyi hetkessä herkullinen kastike!


Tällainen täyteen ahdettu lautanen ei taitaisi kelvata parempiin ruokakuviin. Tällä kertaa annoksen kauneusarvot jäivät taka-alalle, mutta oli kuulema hyvää! Isänpäivä oli onnistunut kivan golfkierroksen ja asuntomme parvekkeella nauttimamme aterian ansiosta. Sää suosi isänpäivää jälleen kerran Espanjan lomallamme, aurinkoa ja lämpöä oli juuri sopivasti. Iltapäivän tummuessa illaksi väsäsin vielä jälkkärin etukäteen kaukokatseisesti ostamistani aineksista. Leipominen on hieman haastavaa näissä olosuhteissa (=vaatimaton keittiövarustus). Huomasin kaupassa ihan hyvän näköisiä ja oloisia kakkupaloja, joten turhaan olisin alkanut tuskailla kakkuleipomusten kanssa. Vai mitä mieltä olette alla olevasta jälkkäriannoksesta?


Sitruunakakkua, tuoreita vadelmia, appelsiinin makuista suklaata, muutama keksi ja kastikkeeksi creme fraichea sekä hunajaa maistui meille kylmän kuohuviinin kera. Oli tosiaan makea päätös 'makealle' päivälle. Onnistunut golfkierros 'kutkutteli' vielä kivasti mielessä!


Lopuksi lämpöiset kiitokseni teille kaikille, jotka olette halunneet seurata blogiani! Olen aika harmissani vain siitä, että sekä ajan riittäminen että netin pätkiminen ei tee tällä kertaa kovin helppoa näistä postauksistani. Haluaisin tottakai jakaa onnistuneita ateriavinkkejä kaikille halukkaille!


Olen saanut ilokseni jakaa virkeää ja toimivaa leipäjuurtani täällä muillekin. Seuraavaksi yritän postata omat vinkkini onnistuneeseen hapanjuurileipään paikallisilla jauhoilla. En meinaa todeksi uskoa, kuinka hyvin leipäjuureni on alkanut käyttäytyä täällä. Taikinan kohotukseen ja kääntelyyn vaadittava aika on ollut suurin ongelma.





Lämpöisin ajatuksin! Leena

2 kommenttia:

  1. No niin, samalla linjalla taas mentiin 😀 Meilläkin oli isänpäivänä valkosipuliperunoita ja kalaa, kuinkas muuten 😉 Kirjoitan siitä tuonnempana, sitä ennen on vielä juttua jonossakin odottamassa, että löydän kirjoitusaikaa. Kiva kuulla että sää on suosinut ja peli kulkenut. Jatkakaa samaan malliin ☀️🌴⛳️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😄 kyllähän me tiedämme, kuinka iskää voi ilahduttaa hyvällä ruoalla. Mercadonassa olisi ollut hyvää tuorekalaa, mutta ei ehditty kauppaan!
      Keitetyt perunat olisivat olleet hyviä, mutta 3 perunan keittely tuntui turhalle. Valkosipuliperunat ovat sitä paitsi aina miehen mieleen! 😋
      Kiitos paljon kommentista Päivi! Mukavia päiviä sinne myös! ☕💖👋

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.