Sivut

sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Lakulimppua ja bataattipalleroita jouluksi


Lakua leivässä! Ajatus moisesta makuyhdistelmästä tuntui aluksi oudolle. Makean ja suolaisen makusinfonia saattaa kuitenkin yllättää positiivisesti. Leivoin eilen kokeilumielessä leipää, jonka bongasin Soppa365 sivuilta. Hyvä ja tuore laku on ehdottomasti ykkösherkkuani sellaisenaankin ja leipä kuin leipä tulee hyvänä kakkosena. Pakko olla herkkua, kun ne yhdistetään!


Reseptissä oli hyvä vinkki leipään pilkottavista lakuista. Kannattaa ostaa lakumattoa ja ripotella vehnäjauhoja lakun pinnalle pilkkomisen helpottamiseksi. Osasin siis ostaa lakumattoa, pilkkominen sujui taloussakseilla vehnäjauhoittakin. Ohjeen aineksiin jouduin tekemään pieniä muutoksia syystä, että kaapeistani ei löytynyt kaikkia reseptissä mainittuja.



Lakulimppu Leenan tapaan (n.1½ l vetoiseen vuokaan)

Ainekset ja ohjeita

100 g lakritsia
5 dl appelsiinitäysmehua, hedelmäliha mukana
2 pussia kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)
1 dl siirappia
2 tl suolaa
1 rkl lakritsijuurijauhetta
n. 2 dl vehnäleseitä
2 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja

Leivän voiteluun
2 rkl siirappia
2 rkl vettä

  1. Valmistele sopivan kokoinen leipävuoka voitelemalla tai vuoraamalla se leivinpaperilla. (se pysyy paremmin paikoillaan, kun voitelet vuoan sieltä täältä)
  2. Hienonna lakritsit ja lämmitä mehu 37 ast/tuorehiivalle tai 42 ast/kuivahiivalle.
  3. Lisää kaikki aineet mehuun ja sekoita taikina tasaiseksi. (sekoitin kuivahiivan leseisiin ja lisäsin  ne sekä siirapin ensimmäiseksi 42 ast mehuun.)
  4. Kohota taikinaa n. 1 h leivinliinan alla. (taikina kohoaa paljon, joten suosittelen laittamaan leivinpaperin liinan alle)
  5. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperoituun vuokaan ja anna kohota vielä n. ½ h.
  6. Laita uuni kuumenemaan 175 ast.
  7. Paista leipää uunin alatasolla n. 1 h. Voitele siirappivedellä paiston loppuvaiheessa, se antaa kauniin kiillon leivälle.
Tässäpä vasta mainio lahjavinkki lakun ja leivän ystäville! Ensimmäinen, hieman vielä lämpöinen palanen leipää maistui taivaallisen ihanalle sellaisenaan. Illemmalla nautiskelimme leivästä juustosiivun kanssa.  Mieskin tykkäsi tästä, vaikka kaikki makeahkot leivät eivät ole hänen makuunsa.


Kylmäsavustettu lohi sekä porkkanalohi eli porkkala maistuvat varmaan tämän leivän päällisenä. Niitä molempia on tarkoitus laittaa tarjolle joulupöytään.


On aivan itsestäänselvyys, että aion maistattaa tätä leipää jouluaattona toisillekin perheemme jäsenille. En ole varma, kuinka pakastaminen vaikuttaa leivän makuun. Leipä on niin helppotekoinen, että todennäköisesti tekaisen aattoaamuna uuden leivän, jotta kaikki saavat maistella tätä tuoreena. Lapsenlapsetkin saattavat tykästyä tähän! 😋

Vanha sähköllä toimiva viipalointivehje toimii edelleen. Tuli hienoja paloja. 
Lupasin edellisessä postauksessani kasvispyöryköiden ohjeen, joten tässäpä se tulee. Katselin netistä useampaa ohjetta ja yhdistelin niistä aineksia omiin pyöryköihini.


Bataattipallerot pääsivät pakkaseen pian jäähtymisen jälkeen, joten emme ehtineet maistella niitä lisäkkeiden tai kastikkeiden kanssa. Maku oli niin kohdillaan, että uskon näiden maistuvan muillekin kuin kasvisruokailijoille.

Sauvasekoitin on paras työvälinen tämän 'jämäkän' massan soseuttamisessa.
Tästä linkistä löydät yhden katselemani hyvän reseptin. Ohjeessa on mainion tuntuinen kastike, jota on aikomus valmistaa joulupöytään pyöryköiden seuraksi.


Bataattipalleroiden ainekset ja teko-ohjeet (tulee n. 20 kpl)

1 bataatti (n. ½ kg kuorineen)
1 tlk (400 g) kikherneitä
2 salottisipulia tms sipulia
1 - 2 valkosipulinkynttä (tai enemmän)
ripaus mustapippuria
ripaus chilihiutaleita tai tuoretta chiliä (jos tykkäät)
1½ tl suolaa
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 - 2 tl kurkumaa (jätä pois, ellet tykkää)
1 tl kanelia

Kuorruttamiseen (halutessasi) seesaminsiemeniä tai korppujauhoja n. 2-3 dl

  1. Valmistele bataatti soseutusta varten joko kuullottamalla se kypsäksi uunissa tai keittämällä. Itse kuullotin bataatin kuorineen uunissa, koska tein muutenkin uuniruokaa. 
  2. Valuta neste kikherneistä ja huuhtele ne juoksevan veden alla.
  3. Pilko sipulit ja kuullottele niitä joko mikrossa tai pannulla pienessä öljytilkassa.
  4. Laita kaikki aineet kulhoon ja soseuta esim sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. (ei tarvitse olla täysin sileää)
  5. Laita syvälle lautaselle seesaminsiemeniä tai korppujauhoja. 
  6. Pyörittele massasta hieman öljytyin käsin sopivan kokoisia palleroita. Huom! Varaa viereen talouspaperia tai työskentele vesipisteen lähellä!
  7. Pyörittele pallerot siemenissä ja aseta ne leivinpaperoidulle uuninpellille.
  8. Paista pyöryköitä 200 ast uunin keskitasolla n. 20 - 30 min. Käännä pyörykät paiston puolivälissä, jotta ruskistuvat tasaisesti molemmin puolin.
Bataattipalleroiden tekeminen oli helppoa lukuun ottamatta öljytyin käsin pyörittelyä. Öljyn käyttäminen tässä vaiheessa tuntui järkevälle, jotta pinta ruskistuu paremmin.


Enää reilu viikko jouluaattoon! Nyt alkaa jo hieman jännittää! Ei kuitenkaan pukintulo vaan se, ehdinkö parantua uudelleen alkaneesta flunssastani. Mies alkaa olla jo voiton puolella, joten toivoa on minullakin. Joulu tulee joka tapauksessa tänäkin vuonna ja sehän on ihanaa!


Oikein hyvää kolmatta adventtia sinulle! Ihanaa, että tulit käymään blogissani! 😘

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.