Sivut

tiistai 12. maaliskuuta 2019

Broileria pestokastikkeella ja uuden sadon parsaa


Joka kerta löytäessäni uuden, herkullisen reseptin blogiharrastukseni ansiosta, olen kiitollinen tästä aikaa vievästä touhusta. Uskon tehneeni ihan hyvänmakuista ruokaa aiemminkin, mutta ruokarepertuaarini oli paljon yksipuolisempi ja tylsempi. Asioilla on puolensa! Ei niin herkullisen ja vaihtelevan ruoan syöminen pitäisi taatusti paremmin painoni kurissa. Nyt pitää muistaa ottaa ruokaa vähemmän lautaselle tai vaihtaa mieluummin pienikokoisempiin lautasiin. Onneksi maltan olla santsaamatta lähes aina, vaikka ruoka olisi kuinka hyvää. Lujaa luonnetta se vaatii sillä rakastan hyvää ruokaa! 😋


Ostin lauantaina tuoretta kuhaa ja nipun uuden sadon parsaa. Tarkoitus oli valmistaa lempikalaamme parsarisotolla, mutta suunnitelmat muuttuivat.  Kuhafileet odottavat pakastimessa, mutta parsaa teki mieli päästä heti maistamaan. En ole enää vuosiin keittänyt parsaa vedessä, vaan kypsentänyt ne pienessä öljyssä paistinpannulla tai grillissä. Miehen ja omaan makuuni niihin pitää jäädä hieman purutuntumaa. Nopea kiehautus vedessä toimii edelleen hollandaisekastikkeen kera nautituille parsoille. Tuo tapa oli muutama vuosi sitten ykkösherkkuamme ja maistuu toki edelleen ainakin kerran keväässä.


Seuraavaksi kerron, miten parsoja ei ehkä kannata kypsentää. Eivät ne pahoja olleet missään tapauksessa näinkään, mutta parsan oma, hieno maku ei päässyt oikeuksiinsa. Löysin hyvän pestobroilerin reseptin Lentävät sardiinit blogista ja hankin tarvittavia raaka-aineita ulkomuistista kauppareissulla. Babypinaatit jäivät kauppaan, joten taas kerran soveltamaan. Toimisikohan parsa tässä helpossa vuokaruoassa, tuumiskelin. 



Mieltymys uunissa itsestään kypsyviin ruokiin lisääntyy sitä mukaa, kun ulkoilusäät paranevat. On kertakaikkiaan ihanaa tulla raikkaasta ulkoilmasta nälkäisenä kotiin, jossa herkullisen ruoan tuoksut tervehtivät jo tuulikaapissa. Riisi on hyvä lisäke broileriruoalle ja sekin valmistuu uunissa itsekseen. 



Halloumjuuston suolaisuus sopi täydellisesti broilerin ja riisin lempeään makuun.
Uunissa kypsyvästä fetajuustosta on viime viikkoina tullut monen ykköherkkua, niin meidänkin. Ehkäpä tuosta innostuneena päätin testata halloumjuuston makua uunikypsennyksen kautta. Grillikautta odotellessa on pakko tyytyä paistinpannulla tai uunissa kypsyvään juustoherkkuun. Fontanan laktoositon halloum-juusto oli hyvää näinkin tehtynä, mutta ei pärjää grillissä kypsyneelle. Kaiken kaikkiaan tämän ruoan maku oli yhden postauksen arvoinen, joten laitanpa tulemaan!


Uunibroileria pestolla ja parsalla  (3-4 ruokailijalle)

3-4 kpl broilerinfileitä
ripaus suolaa ja pippuria
1 nippu vihreää tankoparsaa
n. ½ - 1 dl pestokastiketta (Pirkan sitruunapestoa minulla)
1 lime
(1 avokado)
2 dl yrttimaustettua ruokakermaa
1 pkt halloumjuustoa tms juustoa
(Lisää suolaa tarvittaessa valmiiseen ruokaan)

Lisäksi n. 3 dl täysjyväpikariisiä tms riisiä  (Katso valmistusohje laatikon takaa!)
n. 8 dl kasvislientä

Laita uuni aluksi kuumenemaan n. 220 asteeseen!

  • Nuiji broilerinfileet muovipussin sisällä esim puunuijalla (ei liikaa) ja ripauta hieman suolaa ja pippuria pinnalle.
  • Levitä n. 1 rkl pestoa kullekin fileelle ja kääri sitten rullalle.
  • Etsi sopivan kokoinen uunivuoka ja voitele se kevyesti öljyllä.
  • Käsittele parsat napsauttamalla ensin puiseva tyviosa pois. Kuori sitten parsat (tarvittaessa) ihan ohuelti. Varo, ettei nuppu pääse katkeamaan. 
  • Asettele parsat vuoan pohjalle ja purista hieman limen mehua pinnalle.
  • Lado broilerirullat niiden päälle ja limen puolikkaat sekä avokadot reunoille.
  • Lisää hieman pestoa broilerifileiden pinnalle ja kaada kerma vuokaan. Nestettä näyttää tässä vaiheessa olevan vähän, mutta ei huolta! Paiston lopussa sitä on ilmestynyt reilusti vuokaan. 
  • Laita vuoka uunin keskitasolle ja anna sen olla n. 20 min ilman kantta, pienennä sitten uunin lämpöä (200 ast) ja lisää kansi vuoan päälle. Paista broilereita vielä n. 20 min. Testaa kypsyyttä katsomalla, että liha on kauttaaltaan vaaleaa. (broilerin liha ei saa jäädä raa'aksi, mutta liika kypsennys vuorostaan kuivattaa sen)
Laitoin riisit kypsymään uunin alatasolle siinä vaiheessa, kun pienensin uunin lämpöä. Halloumjuustokokeiluni onnistui ja toisaalta taas ei. Laitoin juustonpuolikkaat vuokaan alussa ja jouduin ottamaan pois puolivälissä, koska pelkäsin niiden kuivuvan liikaa. Pinta näytti mukavan rapsakalle ja maku oli jo hyvä.


Tykkääköhän kukaan muu kuin me lämpöisestä avokadosta? Tämän ruoan kylkeen ne sopivat todella hyvin antamaan pehmeää makua. Lämpöisistä limenpuolikkaista tuli paljon mehua ja se raikasti annosta mukavasti.

Korianteriyrtti sai korvata basilikan, jota olin alun perin aikonut annokseeni. Sekin oli loppunut!
Entä sitten parsat, maistuivatko ne? Hmm..parsan makua on vaikea pilata, mutta parempaakin olen tehnyt. Nämä olivat liian pehmeitä ja imeneet aika reippaasti peston makua. Babypinaatti olisi varmaan toiminut paremmin alkuperäisen ohjeen mukaan. Hillona meillä oli tällä kertaa puolukka-mustikkahilloa, koska mustaherukkahillo oli päässyt loppumaan. Tässä yksi variaatio broileri-pestoruoasta!




Ihanaa viikon jatkoa rakkaat blogini lukijat! 😘Maaliskuussa säät perinteisesti vaihtelevat lumipyrystä ihanaan auringonpaisteiseen kevättalven säähän. Meillä Mies nauttii täysin siemauksin uusista suksistaan loistaviksi ajetuilla laduilla. Itse joudun toistaiseksi tyytymään pieniin kävelylenkkeihin lähimaastossa. Ihan kivaa sekin 😏, mutta jospa seuraavana talvena omatkin polveni kestäisivät hiihtämistä! 👍

Ihan pikkuvinkki vielä! Lopusta broilerista, parsasta ja riisistä tuli erinomaista lisää seuraavan päivän ruokaisaan lounassalaattiimme. Kaadoin vuoan pohjalle kerääntyneen liemen riisien sekaan ja ne olivat imeneet paljon hyvää makua vuorokauden aikana. Ei tullut ollenkaan ruokahävikkiä! 


6 kommenttia:

  1. Yrittänyttä ei laiteta, vai miten se meni 😂 Ihailen suuresti tuota sinun rohkeuttasi kokeilla ennakkoluulottomasti erilaisia komboja. Sitä kautta saattaa syntyä uusia mestariteoksia entisten jatkeeksi 👍 Lämmintä avokadoa en ole vielä kokeillutkaan muuten kuin ottamalla avokadoihin grillissä pikaisesti rusketusraidat. Pitääpäs kokeilla avokadoa myös uunin kautta pöytään. Kiitos vinkistä! Ps. Todella kauniita parsakuvia! 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taitaa olla avokadoaddiktio, joten kaikkia uusia tapoja herkun syömiseen pitää kehitellä. Lämpöisen limen sisuksen kaapiminen avokadon sekaan teki siitä herkkua, siis meidän makuumme 😋, muista en tiedä! 🤔
      Seuraavalla kerralla teen itse sitruunapeston, jotta saamme vielä parempaa ruokaa. Tämä ruoka oli nimittäin niin hyvää, että varmasti teen uudelleen! Kiitos Päivi reseptistä ja kommentista! 🙋‍♀️👌

      Poista
  2. Uunissa "itsekeseen" (toki valmistelua on) kypsyvät ruuat ovat täälläkin ykkösjuttu. Kanaa syömme paljon jauhelihan ohella (lapsiperhe!). Kiva saada uusia ideoita, todellakin. Pesto on ihanaa, ja samoin halloumi. Parsaa en ole tainnut itse valmistaa (häpeäkseni tunnustan), joten tässä mulle resepti, jonka aion toteuttaa. :) Kiitos. Kiva ja inspiroiva blogi Sinulla, nyt tiedän mistä haen inspiraatiota ruuanlaittoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti!🙏 Lämmin kiitos sinulle kaima!
      Parsat ovat aika hintavia tässä vaiheessa, joten ne pitäisi ehkä nauttia mahdollisimman vihreinä ja liikoja kypsyttelemättä. Pekoniin käärittyinä ja grillivastuksen alla kypsentäen on aika hyvä tapa monien mielestä.
      Kiva kun tulit käymään blogissani! 🥰 Tein aamumuffineita ohjettasi soveltaen ja ajattelin linkittää sinun reseptisi blogiini! 🙋‍♀️
      Virkistävää viikonlopun jatkoa Leena!

      Poista
    2. Nyt testasin pestobroileria. Kiitos inspiraatiosta. Innostuin bloggaamaankin siitä. Kuvat ovat pikaisia räpsyjä, kun oli sudennälkäisiä ihmisiä pöydässä odottamassa. 🤗Kiva, että kokeilit kauramuffinsseja. Mä oon niitä tehnyt nyt usein ja vaihdellut koostumusta sen mukaan mitä kaapeista löytyy. Kaura ja banaani vain pysyvät vakioina. Varmasti voisi leivinjauheen jättää pois. Eiväthän ne kohoa, eikä kai ole oikeastaan tarvekaan. Mukavaa uutta viikkoa!

      Poista
    3. 👏Onpa tosi kiva! On kiva löytää uusia ideoita Blogeista! Me söimme tänään parsaa uusien esp perunoiden kanssa, ihania!
      Muffini-ideasi on loistava! Syön loput granolaa tapaan aamiaisella. 😋
      Täällä sataa taas räntää, mutta ei haittaa. Kevään tuloa ei voi estää! 🌞 Kiva kuulla, että ruoka kelpasi perheelle. Terkkuja sinne!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.