Sivut

lauantai 4. maaliskuuta 2017

Parhaat burgerisämpylät ikinä


Hampurilainen kasvispihvillä


vai jauhelihapihvillä, kumpaa haluaisit haukata?

Meillä sai tänään molempia. Tärkeimmässä roolissa olivat kuitenkin sämpylät, joita kokeilin tänään ensimmäisen kerran. Kyseessä ovat tietenkin N Y Timesin kuuluisat kahden kohotuksen sämpylät. Useat ruokabloggarit ovat testanneet niitä ja hyviksi todenneet. Ovat yhden kokeilun perusteellakin parhaat sämpylät ikinä:))

Ohje tulee tässä ja muistahan: "Hiljaa hyvä tulee!"

Aineet 8 sämpylään

2,5 dl vettä
3 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria

1 kananmuna
8-9 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
3 rkl pehmeää voita

Lämmitä vesi-maitoseos täsmälleen 42 ast. (kannattaa hankkia lämpömittari)


Lisää siihen sokeri ja kuivahiiva. Jätä tekeytymään, kunnes pinta "poreilee". Ohjeissa sanotaan, että kestää n. 5 min, mutta meni reilu 10 min.

Sekoita jauhojen joukkoon suola ja nypi joukkoon pehmeä voi. ( Käytin tänään 3 dl täysjyväspelttijauhoja ja 5 dl vehnäjauhoja. Lisäsin reilun 1 rkl jauhoja kesken alustuksen ja ei ollut liikaa.)

5.7. 2017 Taas tulee päivitystä tähän ohjeeseen.
Helpompi tapa sekoitttaa voi ja jauhot on käyttää monitoimikoneen leikkuria. Olen tehnyt usein näitä sämpylöitä viime kuukausina ja huomannut koneen helpottavan työtä huomattavasti. Käteni sotkeutuvat taikinaan vasta sämpylöiden muotoilemisessa. 


Lisää muna nesteeseen ja sitten jauhot erissä (aluksi vispilällä). Kaada "taikinavelli" yleiskoneeseen, jossa on taikinakoukut. Lisää nyt loppuerät jauhoista. Kone saa käydä ainakin 10-20 min. (Jos alustat sähkövatkaimella, ota käyttöön taikinakoukut.) 
Taikinan pitäisi olla venyvää ja sitkeää alustuksen loppuvaiheessa.

Itse alustin loppuvaiheen käsin ja sain näin "hyvän tuntuman" taikinaan ja tiedän seuraavalla kerralla, mille sen pitää tuntua. Unohdin ensin kananmunan, mutta lisäsin sen ennen viimeistä jauhoerää. Ei haitannut tahtia! 


Jätä taikina kohoamaan kelmulla peitettyyn astiaan 1-2 tunniksi. 
Nyt seuraa sämpylöiden valmistuksen erikoisin vaihe; 
Älä alusta ilmakuplia pois, vaan kaada taikina varovaisesti jauhotetulle alustalle ja jaa taikina "hellin käsin" 8 osaan. (tai kuuteen, jos teet tosi isoja sämpylöitä)


Muotoile taikinasta sämpylöitä ja jätä kohoamaan vielä n. tunniksi. 
Laita uuni kuumenemaan 175 ast kiertoilmalle tai 200 ast tavalliselle lämmölle.

Voitele sämpylät seoksella, jossa on kananmuna+1 rkl vettä. (Käytin vain keltuaisen.) ja ripottele pinnalle siemeniä / jyviä. Käytin tänään kuorimattomia seesaminsiemeniä.

Lisää uunin pohjalle vesiastia samalla, kun laitat uunin lämpenemään. Näin saat rapeutta sämpylöiden pintaan. Paista noin 10-15 min tarkkaillen kypsyyttä.


Tuli ihan uskomattoman kuohkeita ja hyvänmakuisia hampurilaissämpylöitä tällä ohjeella. Luulen, että sinäkin tykkäisit!!P.S. Toinen meistä oli sitä mieltä, ettei lihapurilainen päässyt päivällä oikeuksiinsa. Iltapalalla asia korjaantui. Hyvää oli kuulema vieläkin!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.