Sivut

keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Mehevä kasvispiiras ystävälle


Tänään on aivan erityinen päivä, hyvä sellainen. Polvileikkauksesta tulee kohta kolme viikkoa, toipumista tapahtuu ja huomenna alkaa fysioterapia ;)) Puhelinkeskustelut ja muut yhteydenpidot ystäviin ovat kantaneet vaikeimpien päivien yli. Sittenkin saman pöydän ääressä istuminen ja "maailman parantaminen" yhdessä on ihan paras tapa ylläpitää ystävyyttä. Kaikki muu unohtuu eikä edes muista kipua muutamaan tuntiin.


Piiras on lähes aina takuuvarma vierastarjottava. Tällä kertaa tein kasvispiiraan, johon ei tullut lisättyä suolaa ollenkaan, koska ystävälläni on sellainen ruokavalio. Perunahiutaleista pohjaan ja juustoista sekä pestokastikkeesta täytteeseen tuli silti riittävästi makua eikä piiraasta mielestäni puuttunut mitään. Pohja on ollut vuosikymmeniä luottoreseptini moniin suolaisiin piiraisiin. Koko pellilliseen piirastaikinaa tulee kaksinkertainen annos.

Piiraspohjan aineet n. 28 cm kokoiseen uunivuokaan

100 g voita
1,5 dl hiivaleipäjauhoja (graham tällä kertaa)
n. 65 g eli reilu 1 dl perunahiutaleita
2 dl kylmää vettä (tarvitaan tosiaan näin paljon)

Murumainen koostumus muuttuu veden lisäämisen jälkeen tuntuvasti.
Ohje pohjaan

1. Nypi voi, jauhot sekä perunahiutaleet murumaiseksi seokseksi.
2. Lisää vesi ja sekoittele sukkelasti taikinaksi.
3. Vie taikina kylmään siksi aikaa, kun teet muut valmistelut.

Taikina on kovettunut ja "turvonnut" valmiiksi viileässä. 
Aineet täytteeseen

1 rkl öljyä+1 rkl voita
1 kesäkurpitsa (tai 2 pienehköä)
2-3 suippopaprikaa 
2 keskitulista chiliä
pätkä purjosipulia, punasipuli tai muutama salottisipuli
2-10 valkosipulin kynttä(oman maun mukaan)
2-3 rkl pestokastiketta tai tuoretta basilikaa ja pinjansiemeniä
nippu varhaissipulia
100-150 g vuohenjuustoa (tai valkohomejuustoa)


Ohje täytteeseen

1. Suikaloi kesäkurpitsa ja freesaa aluksi  kuumalla lämmöllä paistokasarissa.
2. Paloittele / suikaloi loput vihannekset, pienennä lämpöä ja freesaa muutama minuutti. Varhaissipulit eivät tarvitse kuullottamista ja vihreät varret voi lisätä valmiin piiraan pinnalle.


Munamaidon aineet

4 kananmunaa
3,5 dl kermaa (esim 2 dl kuohukermaa+1,5 dl ruokakermaa)
2 dl juustoraastetta (Emmental-mozzarella)
2 rkl raastettua parmesan tai grana padano juustoa
mustapippuria myllystä
(1/2 tl suolaa yleensä)
tuoreita tai kuivattuja yrttejä 

Sekoita aineet keskenään ja lisää seos viimeiseksi piiraan pinnalle!


Ohjeet piiraan viimeistelyyn

1. Levitä (sormin) taikina hyvin voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
2. Pistele pohja haarukalla, tasoita reunat halutessasi ja vuoraa reunat foliolla. (Näin ei "valahda" alas uunissa.)
3. Paista pohjaa alimmalla tasolla 225 ast noin 10 min.


4. Alenna uunin lämpö 175 asteeseen!
5. Kippaa täytteet esipaistuneen pohjan pinnalle, suojaa reunat foliolla tarvittaessa.
6. Paloittele/murustele vuohenjuusto vihannesten päälle.
7. Kaada munamaito täytteen päälle ja anna paistua vielä n. 30 min 


Anna piiraan levätä muutama minuutti ja herkuttele salaatin, hyvän juoman ja ennen kaikkea ystäviesi kanssa! Oli kuulema kuohkeaa, mehukasta ja maukasta! Samaa sanoi talon Mies maisteltuaan lämmitettyä piirasta illalla. 






2 kommenttia:

  1. Kiitos Leena! Todella mehevä ja maukas kasvispiiras, eikä lisättyä suolaa. Tämän reseptin mukaan minä voin itsekin kokeilla tehdä kasvispiiraan.
    Kiitos, että saatiin yhdessä istua pöydän ääressä ja voitiin rauhassa jutella kaikesta maukkaasta tarjoilustasi nauttien.
    Ystäväsi Vuokko

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.