Feta- tai raejuusto sopisi tähän annokseen mainiosti. Tumma balsamico riitti meidän kastikkeeksi. |
Kesäkurpitsasta on moneksi. Kuinkahan moneen eri ruokaan ja lisäkkeeseen olen laittanut sitä viimeisen vuoden aikana? Kesäkurpitsa on hyvin säilyvä ja koostumukseltaan mainio kasvis. Voisinpa kasvattaa kesäkurpitsaa omalla pihallani!
Mansikkalaatikko oli ruokapöydällämme 'käden ulottuvilla' ja tottakai pääsi makutestiin. Hyvää! 😋 |
"Hullaannu Vegeen!" -kirja on ollut kuluneena keväänä useiden kasvisruokieni inspiraation lähteenä. Kurpitsaräiskäleitä eli -ohukaisia olen suunnitellut jo jonkun aikaa nähdessäni ohjeen kirjassa.
Muistelin vuosi sitten keväällä paistamiani nokkosräiskäleitä ja niiden tuomaa mielihyvää. Terveellistä ja silti suussa niin hyvälle maistuvaa ruokaa on ihana sekä tehdä että syödä. Tänään oli juuri oikea aika ryhtyä letunpaistopuuhaan.
Muistelin vuosi sitten keväällä paistamiani nokkosräiskäleitä ja niiden tuomaa mielihyvää. Terveellistä ja silti suussa niin hyvälle maistuvaa ruokaa on ihana sekä tehdä että syödä. Tänään oli juuri oikea aika ryhtyä letunpaistopuuhaan.
Ketsuppi kastikkeena voisi olla lasten makuun. |
Luovuin alkuperäisestä aikomuksestani paistaa räiskäleet ulkosalla grillin lämmössä iltaa kohden viilenneen sään johdosta. Söimme silti Miehen kanssa terassilla lintujen laulua kuunnellen ja päivän tapahtumia kertaillen. Kylläpä iltapala maistui hyvälle taas kerran!
"Joko ne vohvelit ovat valmiita?" kyseli Mies herkullisten tuoksujen tulviessa keittiöstä. "Ai kuinka niin vohveleiden?" hämmästyin. Niinpä sain idean testata vohveleita samasta taikinasta. Loppujen lopuksi molempien mielestä vohvelit olivatkin aavistuksen rapeamman ja paremman makuisia, vaikka ei ohukaisistakaan valittamisen aihetta löytynyt.
Maitotuotteet ovat oma lisäni taikinaan. Ohjeessa ei lisätty nestettä vaan kurpitsaa oli 200 g enemmän. |
Kirjan ohjeessa kurpitsaraasteen neste puristeltiin pois, mutta itse paahdoin raastetta hetkisen pannulla. |
Muutaman euron kirppishankintani valurautainen lettupannu oli 'hintansa väärti' jälleen kerran. |
Taikina ja ohjeet 16 ohukaiseen ja 4 vohveliin
1 rkl voita / öljyä
1 iso banaanisipuli tms sipuli
1 kesäkurpitsa (n. 320 g minulla)
3 dl paksua jogurttia tai 2 - 3 dl kermaviiliä
2 dl ruokakermaaa (curry-chili minulla)
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
(sitruuna)pippuria
n. 1 dl juustoraastetta (Parmesan minulla)
- Lämmitä rasva paistinpannulla ja kuullottele pilkottua sipulia ja raastettua kesäkurpitsaa muutama minuutti lastalla käännellen. Jätä jäähtymään!
- Yhdistä kulhossa maitotuotteet, mausteet, vehnäjauhot ja kananmunat vispaten.
- Anna mielellään tekeytyä hetkinen ja lisää sipuli-kesäkurpitsaseos joukkoon.
- Paista räiskäleet ruskistuneen voin kanssa pitkään miedolla lämmöllä.
Sekä vohvelirauta että lettupannu kannattaa voidella riittävän runsaalla voilla tai kirkastetulla voilla, jos aikomuksena on paistaa rapeapintaisia herkkuja. En lisää itse lettutaikinaan rasvaa, jotta pystyn 'hyvällä omallatunnolla' käyttämään riittävästi rasvaa paistovaiheessa. Äitini opetuksia tämäkin! 💝
Taas on yksi aurinkoinen (tosin tuulinen) ja ikimuistoinen toukokuun päivä takana. Päivän kohokohta oli vesijuoksu Ahveniston olympia-altaalla. Veden lämpötila (26ast) oli juuri sopiva harrastaa kuntoliikuntaa 50 m pituisessa maauimalassa. Saattaapa olla, että tänä kesänä tulee poikettua tuolla mainiolla altaalla useammankin kerran, jos säät pysyvät näin lämpöisinä.
Saimme potkutella ystäväni kanssa kaikessa rauhassa. Pari luokallista koululaisia näytti viihtyvän paremmin 'rannalla'. |
Liikunnan riemua ja makoisaa loppuviikkoa ystävät hyvät! Juhlaviikonloppu on alkamassa ja monilla teistä taitavat leivontaurakat olla viimeistelyä vaille valmiit. Kasvisvoileipäkakku on oma lähiaikojen haaveeni. Niiden ohjeita on vilahdellut lehdissä ja blogeissa. Kesäkurpitsaa löytyy aika varmasti omasta kakustani! 😋