Erääseen banaanileipään lisäsin kuivattuja karpaloita. Sopivat todella hyvin leipään! |
Eläkkeelle jääminen muutama vuosi takaperin osui keskelle talvea. Sain työskennellä superupeassa työyhteisössä, mutta silti päätin olla haikailematta entistä. Aioin ottaa "ilon irti" leppoisista aamuista ja kiireettömyydestä sekä harrastaa mieluisia asioita. Näin olen tehnytkin.
Ensimmäinen eläketalveni oli hiihdon hurmiota ja hiihtokilometrejä kertyi yli 700. Tänään oli tarkoitus sännätä ladulle heti aamusta läheisen järven jäälle, mutta ehdin paistaa tämänhetkistä aamiaisleipääni sään selkiytymistä odotellessa.
Viipaloitu banaanileipä pääsee yleensä heti jäähdyttyään pakastimeen. |
Ahkerana leipojana selailen paljon reseptejä ja suunnittelen miten niitä voisi kehittää omaan makuun sopiviksi. Banaanileipää teen nyt kolmatta kertaa ja toivon lopullisen reseptin löytyneen. Edellisen kerran rusinat vaihtuivat nyt pekaanipähkinöihin ja sokerin määrää vähensin entisestään.
Alkuperäisen reseptin mukaan tehty leipä oli liian makea (=kakku), mutta syystä tai toisesta miellytti iltapäiväkahvin kanssa.
Ohjeen mukaan leipä paistetaan uunin alimmalla tasolla 175 ast / 55-65 min
4,8 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1,2 dl voita
1,8 dl sokeria
2 kananmunaa
5,5 dl muussattua banaania
**************************************
Leenan banaanileipä paistuu yleensä uunin alimmalla tasolla 170 ast/50 min
3-4 isohkoa banaania
3,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 dl spelttijauhoja (tai mantelijauhoa / maissijauhoa)
1/2 dl kauraleseitä
1/2 dl vehnäleseitä
1/2 tl suolaa
2 tl kanelia
100 g murskattuja pekaanipähkinöitä
100 g voita
50 g intiaanisokeria/kookossokeria
2 -3 kananmunaa
Muussaa banaanit lautasella ja siirrä kulhoon (tai soseuta suoraan isossa kulhossa).
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sulata voi kattilassa (tai mikroastiassa) ja lisää siihen sokeri.
Riko munien rakenne vielä yhdessä kulhossa.
Lisää banaanien joukkoon puuhaarukalla sekoitellen munat, kuivat aineet ja voi-sokeriseos.
Voitele leipävuoka (tai joku muu kaapistasi löytyvä uunivuoka) ja kaada taikina siihen. (Syvennä keskiosaa lusikalla, sillä se kohoaa eniten.)
Tämä resepti on siitä hyvä, että jauhoja ym voi vaihdella oman kuiva-ainekaapin tilanteen mukaan. Samoin pähkinöitä, leseitä, siemeniä ja kuivattuja marjoja voi vaihdella ja soveltaa. Jauhoja pitäisi olla kuitenkin sopivasti, että leipä kohoaa hyvin.
Leikkaan leivän jäähtyneenä siivuiksi ja pakastan jo samana päivänä.
Syön tätä lempileipääni aamuisin paahdettuna ja avokadosiivuilla päällystettynä.
Päästiin hiihtelemään järven jäälle ja nautittiin 10 km lenkistä sumuisesta säästä huolimatta.
12.6. 2017 Banaanileivän tarina jatkuu...
Taas hedelmäkulhon banaanit uhkasivat kypsyä enemmän kuin riittävästi. Nyt ne olivat parhaimmillaan, joten alkoi tehdä mieli lempiaamiaisleipääni. Edellisen leivän loppumisesta oli jo tovi kulunut, joten miksipä en olisi laittanut uunia lämpenemään.
Tämä on siitä ihana 'leipä', että taikinan valmistaminen kestää suurin piirtein yhtä kauan kuin uunin lämpeneminen. Päivitän tämänpäiväisen herkkuni, koska siihen tuli pari muutosta aiempiin. Ilmeisesti niiden ansiosta leipä kohosi upeasti ja maku on taas mieluinen.
Tällä kertaa lisäsin taikinaan purkillisen rahkaa ja leivinjauheen lisäksi 1 tl soodaa.
Jauhoina käytin kokojyvä spelttijauhoja ja vehnäjauhoja. Kauraleseitä tuli myös mukaan n. 1 dl. Saksanpähkinät (1 dl) ja kourallinen suolattuja cashew-pähkinöitä toivat suutuntumaa ja terveellisiä aineita tähän herkutteluleipääni. Sokeria ei tällä kertaa tullut juurikaan, 2 rkl kookossokeria riitti antamaan makua kanelin lisäksi.