Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Herkullisia sämpylöitä ja karjalanpiirakoita, vieläpä gluteenittomia

Lupasin ystävälleni liittää gl leivonnan ohjeita blogiini, joten tässäpä niistä muutamia.
Gluteeniton leivonta on vilahdellut aika ajoin blogissani. Viime viikkoina olen paneutunut asiaan hieman perusteellisemmin. Aiemmat gl sämpyläni ovat olleet enemmän tai vähemmän kovahkoja kakkaroita. Vihdoin löysin pari reseptiä, joiden ansiosta leivoin herkullisia ja pehmoisia sämpylöitä. Ja parasta kaikessa, että ne tuntuvat kelpaavan muillekin.   En tarvitse itsekään ehdottomasti gl ruokavaliota, mutta se ei ainakaan pahenna kipeitä ja tulehtuneita niveliäni. 

Tällaista muffinia on ihana mutustella kahvileipänä tai lounassalaatin kyljessä.
Lähipiiriini kuuluu gl ruokavaliota noudattavia ystäviä, joten satunnaisia yritelmiä on ollut aiemminkin. Supertaitavan fyssarini ehdotus gl ruokavaliosta osui ja upposi. Halusin paneutua asiaan perusteellisemmin ja aloin etsiä parasta ohjetta sekä sämpylöihin että karjalanpiirakoihin. Ne ovat lemppareitani tällä hetkellä. Makeat herkut jätän suosiolla toisille, sillä pyrin noudattamaan myös sokeritonta ja maidotonta ruokavaliota jonkun aikaa. Satunnaiset lipsahdukset ovat sallittuja. Pitsa juureenleivotulla pohjalla ei onnistu gl jauhoilla, joten sen olen päättänyt sallia itselleni silloin tällöin. 

Tampereen Luca-pitserian juureenleivottu merellinen pitsa maistui herkulliselle.
Karjalanpiirakat ovat mainio kahvileipä silloin, kun sokeri on karsittu ruokavaliosta. En tiennyt aiemmin, että niiden leipominen onnistuu gl jauhoilla kotioloissa. Marttojen ohje gl karjalanpiirakoista tuntui hyvälle, sillä pidämme Miehen kanssa tattarijauhoilla tehdyistä blineistä. Olen kuullut, että jotkut eivät ole olleet kovin ihastuneita tattarijauholeivonnaisiin. Pientä totuttelua siis tarvitaan, koska tattarin maku tosiaan poikkeaa tutummista viljatuotteista.


Pehmoisesta taikinasta leivotut piirakat eivät pärjää kauneudessa tavallisille, mutta maku on kohdillaan.
Kaikki tämänkertaiset reseptini ovat googlaamalla löydettyjä. En ole tehnyt niihin juurikaan muutoksia, sillä olen huomannut gl leivonnan olevan aika haasteellista. Ensimmäisenä ja toistaiseksi onnistuneimpana pidän fantastisia gl sämpylöitä. Löysin ohjeen Soppa365 sivulta. Täältä löydät alkuperäisen ohjeen! Olen leiponut näitä kaksi kertaa ja onnistunut molemmilla kerroilla saamaan pehmoisia sämpylöitä!


Fantastiset kaurasämpylät (n. 12 kpl)

5 dl piimää
25 g tuorehiivaa
½ dl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
1½ tl suolaa
2 rkl psylliumia (tarkka määrä)
3 dl gl kaurahiutaleita
2 dl gl kaurajauhoja (Myllärin)
2 dl hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)

Paistetaan n.225 ast/n.15-17 min (paistoaika riippuu omasta uunista)
  • Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi (n. 37 ast) ja murentele sekä liota hiiva siihen.
  • Lisää öljy, hunaja, suola ja psyllium sekoitellen seokseen ja anna sen turvota n. 5 min.
  • Lisää jauhot taikinaan voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimella (huom! taikinakoukuilla) sekoittaen noin viiden min ajan. 
  • Kippaa taikina hyvin gl jauhoilla jauhotetulle työtasolle.
  • Muotoile taikina paksuksi tangoksi ja leikkaa se n. 12 samankokoiseksi palaksi.
  • Pyörittele paloista sämpylöitä ja nosta ne kohoamaan leivinpaperoidulle uunipellille.
  • Laita uuni kuumenemaan 225 ast! Kohota sämpylöitä 20-30 min. Huolehdi, etteivät ne pääse kohoamaan liikaa, jotta säilyttävät muotonsa paistettaessa.
  • Paista sämpylät uunin keskitasolla n. 15 min
Nämä sämpylät ovat maukkaita sellaisenaan keittoruoan kyljessä. Ne maistuvat myös levitteen, juuston ja kurkkuviipaleiden tms kanssa väipalana kahvin, teen yms kera.



Lohisoppa ja gl sämpylät ovat kerrassaan herkullinen lounasruoka.
Halutessasi päästä vielä helpommalla tuoreen gl sämpylän tai suolaisen muffinin makuun, kannattaa kokeilla toista löytämääni reseptiä. Näitäkin olen leiponut jo kaksi kertaa ja paistanut ne molemmilla kerroilla isoissa muffinivuoissa. 


Hyvin öljytty muffinivuoka ja reilu rkl siemeniä antavat lisämakua näille herkuille.
Ohje on Kotikokki.net sivustolla, suora linkki löytyy täältä.

Pehmeät gluteenittomat sämpylät (tai suolaiset muffinit)

2,5 dl vettä (42 ast)
0,5 rkl psylliumia
2,5 dl gluteenittomia jauhoja (Virtasalmen viljatuotteen tummia ja vaaleita minulla)
1 dl gl kaurahiutaleita
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä (rypsiöljyä minulla)
2 rkl siirappia
1 kpl kananmuna

Paistetaan n. 225 ast/n. 12-15 min
  • Kuumenna vesi reilusti 42 ast ja sekoita siihen psyllium turpoamaan n. 10 min.
  • Sekoita keskenään kaurahiutaleet, jauhoseos, kuivahiiva ja suola.
  • Lisää sekoitellen turvonneeseen nesteeseen öljy, siirappi ja kananmuna.
  • Lisää lopuksi jauhoseos esim puuhaarukalla sekoittaen nesteeseen. Taikina jää melko pehmoiseksi ja tarttuvaksi, joten hyvä, että sekoitus onnistuu käsin koskematta.
  • Jaa taikina isojen lusikoiden tms avulla hyvin voidellun muffinivuoan (tai irrallisten vuokien) koloihin. 
  • Anna muffinien kohota sen aikaa, kun uuni lämpenee. (noin 15 min itselläni)   
  • Paista n. 225 ast/n. 12 min. (riippuu oman uunin lämmöstä, seuraile!)
  • Anna jäähtyä hyvin ennen kuin otat pois vuoista. (ei irtoa helposti, jos kuumia)
Näitä muffineita/sämpylöitä voi myös pakastaa hyvin ja lämmittää esim mikrossa.


Syksy on muuttunut tänä vuonna yllättävän aikaisin kylmäksi. Pari päivää sitten satoi Hämeessäkin räntää, joten leipominen ja takkatulen ääressä oleilu lämmittävät. Innostuin testaamaan gl karjalanpiirakoita saatuani maistaa äskettäin sellaisia. Tykkäsin! Ensikokeiluni onnistui sen verran hyvin, että luulen leipovani näitä uudelleen. Pakastimessa on vielä pari piirakkaa jäljellä. Ne kestävät hyvin pakastamisen ja lämmitys onnistuu mikrossa/leivänpaahtimessa.



Pehmoisesta kuoritaikinasta on aika haasteellista leipoa kauniita piirakoita.
 Gluteenittomat karjalanpiirakat (n. 12-15 kpl)

Kuoritaikina

2 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä (rypsiöljy)
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
n. 3 dl tattarijauhoja (+n. ½-1 dl leivintason jauhottamiseen)

Puurotäyte

2½ dl vettä
2 dl puuroriisiä
7½ dl maitoa (Oatly kaurajuomaa minulla)
½-1 tl suolaa
1 kananmuna

Voiteluun voita+vettä
  • Aloita piirakoiden tekeminen täytteestä. Puuroa tuli reilusti, joten sitä riitti iltapalaksi sellaisenaan.
  • Huuhtele riisit ja sekoita ne kiehuvaan veteen. Kiehuta n. 10 min ennen maidon lisäämistä.
  • Sekoittele ja kiehuttele puuroa hiljalleen 30 min. Pinnoitettu kattila on tässä paras ja lieden lämpö kannattaa pitää maltillisena. (katso riisipussin ohje)
  • Jätä puuro hautumaan kannen alle lieden lämmön sammuttamisen jälkeen.
  • Mausta valmis puuro suolalla, jäähdytä ja lisää kananmuna sekoittaen.
Puuro kannattaa tehdä ajoissa, jotta se ehtii jäähtyä sopivasti ennen leivontaa! 

Kuoritaikinan tekeminen on nopsaa eikä sen tarvitse juurikaan tekeytyä.
  • Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja psyllium. Anna seoksen turvota n. 5 min.
  • Lisää vähitellen (aluksi vispaten käsivispilällä) jauhoja turvonneen nesteen joukkoon.
  • Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi käsin.
  • Ripottele leivintasolle reilusti jauhoja ja kippaa taikina jauhojen päälle.
  • Voit leipoa piirakkapohjat joko kaulitsemalla taikinan tai pyörittelemällä sen pötköksi. (itse tykkään tehdä jälkimmäisellä tavalla pienen piirakkamäärän) 
  • Katso halutessasi piirakoiden leivontaohje täältä Marttojen sivulta!
  • Paista piirakoita n. 250-300 ast/n. 15 min tai tarvittaessa hieman kauemmin.
  • Voitele piirakat kuumina sulatetulla voilla, johon voit lisätä tilkkasen vettä.
  • Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla sekä liinalla, jotta ne pehmiävät. 
Karjalanpiirakoiden leipominen tuntuu suuritöisille urakalle ensimmäisellä kerralla. Kokemuksen myötä leipominen helpottuu. Kotitekoiset lämpöiset piirakat ovat niin herkullisia, että vaivannäkö kannattaa. Me tykkäämme syödä piirakat munavoin ja kylmäsavulohen tai jonkun muun kalan kanssa. 


Hyvä tietää, että löydän tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen lempiohjeeni gl leipomuksiin helposti täältä blogista. Toivon kovasti, että joku toinenkin innostuu kokeilemaan löytämiäni reseptejä, vaikka ei välttämättä noudatakaan gl ruokavaliota. Oma vatsani ei siedä aina ruisjauhoa, joten mukava tietää, että voin syödä näitä karjalanpiirakoita ilman pelkoa vatsan kipristelystä. 




Kaunista syksyn jatkoa ja hyvää talven odotusta sinulle, joka kurkkasit blogiini!