Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 18. maaliskuuta 2019

Vihdoinkin onnistuneet broileripyörykät


Broilerin jauhelihasta on moneksi! Ostin vielä muutama vuosi sitten punaista jauhelihaa, mutta nykyään useimmiten vaaleaa broilerin jauhelihaa. Aika aikaansa kutakin! Uunivalmistus on helppoa, kätevää ja säästää tiskiä. Ongelmana on ollut tähän saakka se, että lihapullista irtoaa uunissa nestettä, joka lilluu ikävästi paistovuoan pohjalla. Nytpä onnistuin tekaisemaan palleroita, joista ei tihkunut rasvaa tai nestettä juuri ollenkaan. Tein pari pientä muutosta verrattuna aiempiin uunilihapulliini. Korppujauhojen sijaan taikinaan tuli muutama pala vaaleaa leipää.


Leipäviipaleet kannattaa kuoria, mikäli kuoret ovat kovia. Testasin kuorineen, mutta jouduin noukkimaan taikinasta muutaman palan pois pyöritellessäni pullia. Leipää voi myös liottaa hetkisen vedessä ennen taikinaan laittoa.


Asettelin bataattiranskiksia (paloittelin yhden keskikokoisen bataatin) ja ohueksi viipaloituja porkkanasiivuja molemmin puolin lihapullia. Ajattelin mahdollisen pullista irtoavan nesteen imeytyvän niihin. Ei irronnut tippaakaan nestettä tällä kertaa. 

Varmistan yleensä broileripyöryköiden kypsyyden halkaisemalla yhden pullan ennen kuin otan vuoan uunista pois.
Sain idean ja vinkit näihin broileripulliin Sikke Sumarin napolilaisittain tehdyistä lihapullista. Ostin muutama vuosi sitten pari Siken ruokakirjaa. Niistä löytyy edelleen ihania ohjeita ja kivoja vinkkejä, kun en keksi mitä laittaisin ruoaksi. Vaikka kirjat ovat kolutut kannesta kanteen moneen kertaan, aina sieltä tuntuu löytyvän jotakin uutta. 


Sikke kertoo löytäneensä rakastamansa reseptin Campaniassa, italialaisten lihapullien kehdossa. En tiedä, teenkö ison virheen käyttäessäni lihaksi broileria, mutta hyvää tuli joka tapauksessa.  Tottakai pientä twistiä ja muutoksia aineissa alkuperäiseen ohjeeseen tuli ja tomaattipitoisen kastikkeen jätin tekemättä. Olen alkanut luopua isotöisten kastikkeiden teosta arkiruokailun yhteydessä. Se helpottaa kokkausta ja ruoka sisältää jonkin verran vähemmän kaloreita hyvästä mausta tinkimättä! Kylmä kermaviilikastike riittää aika monentyyppisiin ruokiin.


Jauhelihapullat broilerista ( 15 kpl aika isoja pullia)

tilkka öljyä ja 1 sipuli sekä 2 valkosipulinkynttä
400 g broilerin jauhelihaa
1 tl suolaa
hieman mustapippuria myllystä
1 tl mango-currya ja garam-masalaa tms. mausteita (Santa Maria minulla)
2-3 palaa vaaleaa leipää tai vajaa dl korppujauhoja
1-2 kananmunaa
50 g rusinoita (pilko pieniksi tai jätä pois kokonaan halutessasi)
40 g pinjansiemeniä
n. 70-100 g parmesanjuustoa raasteena

(Broilerin jauhelihasta tehtyä taikinaa ei voi maistaa ennen kuin se on paistunut kypsäksi. Suolan määrä 400 g jauhelihaan on noin 6 g Kari Aihisen ohjeen mukaan. Klikkaa täältä! halutessasi lukea enemmän aiheesta.)

Käytän itse  kertakäyttöhanskoja raa'an broilerin jauhelihan käsittelyssä.

  • Kuullottele silputut sipulit paistinpannulla miedolla lämmöllä. (Voit raasta sipulit suoraan taikinaan, ellet halua kuullottaa niitä. Ne pehmenevät uunissa.)
  • Revi leipäviipaleet paloiksi. Laita jauheliha ja kaikki muut resptissä luetellut aineet yleiskoneen leikkurikulhoon ja aja taikinaksi. Kestää muutaman minuutin. (tai sekoita aineet kulhossa käsin/sauvasekoittimella)
  • Pyörittele öljytyin tai kylmällä vedellä kostutetuin käsin taikinasta pyöryköitä ja aseta ne uunivuoan tai -pellin keskelle, mikäli lisäät samaan astiaan juureksia. 
  • Paista pyöryköitä 200 ast / n. 25 - 30 min. Puolivälissä paistumista voit kääntää halutessasi pullia ja pirskottaa hieman öljyä sekä suolaa kasviksille.
Epäilin alkuun rusinoiden osuutta tässä taikinassa. Valmistin taikinan leikkurikulhossa, jotta rusinat eivät jäisi kokonaisiksi. Niiden pieni makeus sopi mielestäni erittäin ihanasti näihin lihapulliin. Mies kehui näitä todella paljon ja omaan makuuni nämä olivat ihan täydellisiä ollakseen uunilihapullia.


Kermaviilikastike riitti aivan hyvin tämän lounasruoan maustajaksi. Silppuan siihen yleensä jotakin yrttiä ja lisään suolaa, sokeria, sinappia ja joskus hiukan viinietikkaa. 


Olin tänään Marttojen kreikkalaisen ruoan kurssilla, josta yllä oleva kuvaräpsy. Seuraavassa postauksessani kerron lisää saamistani opeista. Kreikkalainen ruoka on hyvää ja tullut tutuksi muutamilta matkoilta. Moussaka on varmaan herkkua  monelle muullekin suomalaisella, puhumattakaan kreikkalaisesta jälkiruoasta baklavasta. Niistä ja muista herkuista lisää myöhemmin. Hyvää viikon jatkoa sinulle, joka ehdit lukemaan tämän postaukseni! 

2 kommenttia:

  1. Etsin broiskupyörykkäohjetta, teen ekaa kertaa. Tämä innosti, kiitos! Kerron kun olen tehnyt, miltä maistuivat 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tulee hyvänmakuisia pyöryköitä. Olen tehnyt tällä ohjeella monet pyörykät ja yleensä ovat kelvanneet. 😋 Korppujauhot kelpaavat, ellei ole sopivaa leipää. Niin ja rusinat ovat tosiaan makuasia! 😘 Yleiskone ei ole välttämätön, onnistuu käsipelilläkin. 🙋‍♀️
      Hyvää ruokahalua!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.