Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Kevätrullia hapanimeläkastikkeella ja yrtit nro 6 ja 7


Hei! Mitä haluaisit tehdä saadessasi yllättäen monta tuntia vapaata aikaa? Ei liene vaikea arvata mitä minä tein tänään, kun pääsi käymään näin. Englannin tunti peruuntui eikä ollut mitään muita suunnitelmia. Selaillessani ruokakirjojani löysin Thaiherkkuja-kirjan. Alkoi tehdä hillittömästi mieli kevätrullia. Tunsin jo kuvia katsellessani, mille tuntuu upottaa hampaansa rullan rapeaan pintaan ja tuntea hetken päästä hapanimelän kastikkeen maku kielellä. Rakastan kiinalaista ja muita itämaisia ruokia. Kevätrullat, nimenomaan hyvin tehdyt kevätrullat alkupaloina ovat usein lähes paras osa ateriaa. Voisikohan niitä tehdä kotona?

Thaiherkkuja ajan kanssa olisi minulle sopivampi nimi ainakin tämänpäiväiseen ruokaan.
Kaikkeahan voi ainakin yrittää! Söimme eilistä ruokaa lounaalla, joten pelkäksi väli- tai iltapalaksi nämä tulisivat. Talon Mies lähti liikuntaharrastuksiinsa ja aloin etsiä rulliin sopivia raaka-aineita. Rypsiöljyä oli korkkaamaton pullo ja pakasteessa katkarapuja. Jouluksi hankkimani filotaikinapaketti oli avaamattomana pakasteessa, joten sekin asia oli järjestyksessä. Koko pakkausta oli kuitenkin turha sulattaa, joten kokkiveitselle tuli tarvetta.

Puolet filotaikinasta jää seuraaviin kokkauksiin. Onneksi huomasin puolittaa, ei tullut ruokahävikkiä.
Kirjassani oli kahdenlaisia kevätrullia; toisten täytteenä kasvistikkuja, sieniä, pavunituja ja riisinuudelia (po pia tod). Toisten sisälle tuli katkarapuja & litsejä (po pia kung). Litsi on tuntematon hedelmä minulle, mutta kuulema raikkaan hapan ja hivenen rypälemäinen.  Litsi


Veriappelsiinin fileet ja kuoriraaste, chili, sipuli ja valkosipuli sekä tuore inkivääri maistuvat katkarapujen kanssa. Raikas yrtti ja limen mehu viimeistelevät maun.

0len käyttänyt tätä yhtä lempiyrttiäni myös kakkujen tms koristeena.


Kuvan yrtin maku on raikas ja sitruunainen. Kuulostaa hyvälle katkaravun ja sitrushedelmän makumaailmaan. Tunnistatko tämän kaunislehtisen, raikkaan yrtin?


Veriappelsiinin fileet käyvät hyvin litsistä, päättelin. En ole koskaan maistanut litsiä, joten vaikeaa toisaalta vertailla.


Kasvistäytteisiin kevätkääryleisiin löysin jääkaapistani porkkanaa ja paprikaa. Niillähän pääsi hyvin alkuun sopivien mausteiden kanssa; inkivääriraastetta ja toista yrttiä sekä Aasian makusekoitusta rouhaistuna purkista.


Meillä on paljon kantarellisilppua pakastettuna sekä suppilovahveroita kuivattuina.
Olen keksinyt viime aikoina yhdistää nämä kaksi sientä. Murskaan suppikset pieneksi rouheeksi ja annan kantarellisilpusta irtoavan nesteen imeytyä niihin. Toimii hyvin keitossa, kastikkeessa ja kasvispihveissä. Kannattaa kokeilla, jos kotoa löytyy molempia.


Tämän yrtin ulkonäkö muistuttaa paljon korianteria. Lehdet ovat samanmallisia, mutta maku on erilainen. Tunnistatkos tämän itselleni aika uuden yrtin?

Sienet ja timjami sopivat samaan ruokaan. Tuoreen timjamin lehdet pitää vielä riipiä varsista.
Sienet kevätkääryleiden sisällä tuntui hyvälle ajatukselle. Sienitäytteiset kevätrullat osoittautuivat herkullisiksi, vaikkakin nuudeleita olisi kannattanut hieman kiehauttaa ennen täytteeseen lisäämistä.

Kasvis- ja sienitäyte oli tarkoitus yhdistää, mutta päädyinkin kahteen erilaiseen täytteeseen.
Valmistelin täytteet samassa ajassa, jossa filotaikina oli sulanut riittävästi. Tämän jälkeen alkoi vaativin vaihe. Piti kuumentaa öljy ja kääriä valmistelemani täytteet taikinaruutujen sisään. Öljypaistaminen ei ole vahvinta osaamistani, joten taas piti jännittää onnistumista. Ilman lämpömittaria en edes kuvittele selviäväni hommasta.

Tämä tapa rullaamiseen onnistui paremmin kuin suorakaiteen mallinen kuori.
Aineet ja hieman ohjeita n. 20 kevätrullaan

½ pakettia filotaikinaa (Saakohan Suomesta muuta kevätrullataikinaa?)
kiinnittämiseen ½ dl vettä+1-2 rkl maissijauhoja
öljyä uppopaistamiseen (oliiviöljyä ei kirjassa suositeltu)

Täyte 1
2 porkkanaa
½ suippopaprikaa
1 chili
valkosipulia
inkivääriä
suolaa
yrttisilppua
aasian maustesekoitusta
2 rkl Teriyaki-kastiketta
  • Käsittele ja pilko kasvikset pieniksi suikaleiksi. (Poista chilin siemenet, jos et halua kovin tulista täytettä)
  • Raasta valkosipuli ja inkivääriä sekaan. 
  • Mausta ja sekoittele sekä jätä tekeytymään.
Täyte 2
n. 10 kpl jättikatkarapuja
2 veriappelsiinin fileet
valkosipulia raastettuna
salottisipulia pilkottuna
pieneksi pilkottu chili siemenineen
limen mehua ja kuoriraastetta
inkivääriä
½ tl suolaa
(lime)pippuria
yrttisilppua
vaaleaa balsamikastiketta
  • Ota katkaravut sulamaan mielellään pari tuntia aiemmin.
  • Fileoi appelsiinit. (raasta ensin kuori)
  • Kuori sipulit ja inkivääri. Raasta appelsiinien sekaan.
  • Lisää mausteet ja tarkista maku uudelleen katkarapujen lisäämisen jälkeen.
  • Pilko katkaravut sulamisen jälkeen edellisten sekaan.
  • Halutessasi voi käyttää jättikatkaravun pyrstöineen, mutta taikinan sisään rullaamisessa jätä pyrstö ulkopuolelle. (Oli vähän hankalaa!) 
Täyte 3
1½ dl kantarellisilppua
kourallinen kuivattuja suppiksia
voissa kuullotettua sipulia ja valkosipulia
yrttisilppua (timjamia tms)
(kikhernenuudeleita pari kourallista)
½ tl suolaa
mausteeksi mustapippuria
  • Pilko aluksi sipulit ja kuullottele voissa tai öljyssä.
  • Kuullota sienisilppu voisulassa ja lisää lopussa nuudelit joukkoon.
  • Yhdistä kaikki aineet, mausta mieleiseksesi ja anna makujen imeytyä.
  • Leikkaa filotaikina neliön muotoisiksi paloiksi ja peitä ne huolella etteivät kuivahda.
  • Lusikoi täytettä kaksinkertaisen kuoritaikinan keskelle ja taita kaksi vastakkaista kulmaa päälle.  Sivele hieman maissijauhoseosta ylimpään reunaan ja rullaa tiiviiksi "sikariksi". 
  • Kuumenna öljy n. 180-190 asteiseksi ja uppopaista rullia n. 10 min, kunnes ovat kauniin ruskeita. 
  • Nosta rullat reikäkauhan ja lusikan avulla valumaan leivinpaperin päälle. (Valuttele ensin öljyä paistokattilaan, mutta varo ettei roiskahda kuumalle levylle.)
  • Kevätrullat voi kuumentaa esim mikrossa, jos haluat paistaa kaikki valmiiksi ennen ruokailua. Maku ei mielestäni kärsinyt lämmittämisestä. Hyviä nämä olivat huoneenlämpöisinäkin, parempia toki kuumina ja kastikkeeseen dipattuina.


Kaupan valmis Sweet chili sauce maistui lähes yhtä hyvälle rullien kanssa kuin varta vasten tehty makea chilikastike. Me maistelimme ja dippasimme rullia vuoron perään molempiin. Ehkä itsetehty kastike vei niukan voiton! 😋 

Oi että tämä maistui ihanalle omassa keittiössä tehtynä. Kaik män ja hyvä et riittikää! 😊


Useimmat teistä varmaan tunnistivatkin tuon ylemmässän kuvassa olevan yrtin eli sitruunamelissan. Alempi yrtti on rantautumassa keittiööni aasialaisten makujen mukana. Lehtipersiljassa ei ole mitään outoa tai voimakasta makua, joten sopii hyvin moniin ruokiin. 



Kasvistikkutäytettä tuli hieman liikaa, joten tarjoilin lopun alkusalaattina. Oli hyvää!

Makean chilikastikkeen aineet ja ohjeet (tämä on kirjani resepti)

6 rkl riisiviinietikkaa
4 rkl sokeria
½ tl suolaa
3 pientä tuoretta punaista (tai vihreää) chiliä pilkottuna
  • Kuumenna viinietikka, lisää sokeri ja sekoittele kunnes sokeri sulaa.
  • Hämmennä joukkoon suola ja chilisilppu. 
  • Kaada seos astiaan ja jätä jäähtymään.

Onnittelukukkanen sinulle, joka jaksoit 'kahlata' tämän pitkän postaukseni loppuun saakka! Aika iso urakka oli sekä kokkaus että blokkaus, mutta tänään oli paljon ylimääräistä aikaa. Tykkäsin ja talon Mies komppasi minua. Oli niin kiva istua keittiön pöydän ääressä dippaillen kevätrullia makeaan chilikastikkeeseen ja seurata samalla talitinttien ruokailua lintulaudalla. Tällainen päivä meillä tänään!

Ai niin! Ehditkö jo miettiä, mitä tekisit omalla ylimääräisellä vapaa-ajallasi?

tiistai 30. tammikuuta 2018

Gluteenitonta pannaria aamiaiseksi, väli- ja iltapalaksi

Erilaista pannaria hillolla, viikunakinuskilla ja tuorejuustolla aamunälkään.
Nyt meni viimeisetkin heratilkat! Heräilin tänä aamuna jo kuuden jälkeen ja kotona oli hiljaista. Nälkä kurni vatsassa, koska eilinen iltapala jäi syömättä. Olin luvannut tehdä pannaria, mutta väsy iski. Eipä siis ihme, jos ajatus alkoi askarrella pannarin parissa heti herättyäni. 

Kirkastetussa voissa omenaraaste paahtuu herkulliseksi. 
Aamiaisen pitää olla terveellinen ja sisältää riittävästi sekä protskua että hiilihydraatteja. Sen avulla oli jaksettava pitkälle iltapäivään, koska tiesin lounaamme  viivästyvän tavanomaisesta. Tavallinen pannari on herkkua ja silti tein sen tänään eri tavalla. Banaani, mango, ananas ja monet muutkin hedelmät antavat pannarille uutta makua ja ilmettä. Raastoin muutaman omenan uunivuoan pohjalle.

Paksua pannaria isoon aamunälkään 
Ei tullut vuoristopannaria, ei tullut kohouman kohoumaa! Tiesin sen etukäteen, mutta nyt mentiinkin terveellisyys edellä. Tätä pannaria sai syödä hyvillä mielin aamukahvin kanssa. Taidan siirtää jatkossakin pannarin teon aamuun. Leipäjuuston teosta jäänyt hera, kananmunat, omenat ja terveelliset jauhot antavat paljon puhtia päivään ja sopivat lisukkeet herkullistavat maun. Pannaristahan tulee sitä paksumpaa, mitä lähempänä nesteen ja jauhojen määrä on toisiaan. Tykkään itse välillä ohuesta välillä paksusta pannarista. Sulatettu voi viimeistelee pannaritaikinan, mutta tähän sitä ei tullut. Maku oli kuitenkin ainakin meidän suun mukainen.

Aineet / ohjeet tähän terveyspannariin

Voit toki laittaa haluamiasi jauhoja ja 
sulattaa n. 50 g voita tähän taikinaan!

n. 8 dl nestettä (maitoa / heraa)
1 tl suolaa
3 - 4 kananmunaa
1 dl härkäpapujauhoja / härkäpapurouhetta
1 dl mantelijauhetta
1 dl maissijauhoja
n. 3 dl gluteenittomia kaurajauhoja tms

(1 tl leivinjauhetta, jos käytät vehnäjauhoja)
Mausteeksi esim 1 tl kanelia, kardemummaa ja vaniljasokeria, jos tarjoat makein lisukkein.
Halutessasi hedelmiä ja voita uunipellin pohjalle.
  1. Yhdistä maitoa, suola ja kananmunat kulhossa.
  2. Lisää jauhot vispaten koko ajan.
  3. Mausta pannaritaikina haluamillasi mausteilla.
  4. Jätä taikina turpoamaan vähintään 15 minuutiksi.
  5. Kuumenna uuni 220 ast.
  6. Pese omenat ja raasta hyvin voideltuun uunivuokaan tai -pellille.
  7. Paahda omenaraastetta uunissa noin 5 min.
  8. Kaada omenaraaste taikinan sekaan tai kippaa taikina omenaraasteen päälle. (Kaadoin omenaraasteen taikinaan, koska se oli epätasaisesti vuoassa.)
  9. Paista pannaria n. 200 ast / n.40-50 min. Omista jauhoistani tehty taikina vaati normaalia pidemmän paistoajan, jotta taikina ehti paistua sisältäkin. 




Tein syksyllä paljon erilaisia hilloja, joten nyt meillä on mistä ottaa. Talon Mies laittaa hilloa aamupuuroonsa ja minä usein maustamattomaan jogurttiini. Hillot eivät ole kovin makeita, koska ovat itsetehtyjä.Tänään söimme pannarin kanssa aroniamarja-omenahilloa. Lisäksi meillä oli ihanan pehmoista ja hyvää tuorejuustoa sekä pari päivää sitten tehtyä viikunakinuskia. Hämmästyin kuinka hyvää tämä pannari oli huoneenlämpöisenä ilman mitään lisukkeita. Syynä saattoi olla hurja nälkä uinnin jälkeen, koska ruoan valmistuminen kesti pitkälle iltapäivään. 

Mehevä ja terveellinen pannari antaa puhtia päivään aamusta alkaen.
Googlaamalla löytyy todella paljon erilaisten pannareiden ohjeita. Monet reseptit mainitaan maailman parhaiksi tai jopa universumin parhaiksi. Tämän päivän pannarini on yksi terveellisimmistä itsetekemistäni.

Tämä pannari maistuu monenlaisten lisukkeiden kanssa. Granaattiomena-balsamico on piste iin päälle!
Lisäys aiempaan 31.1. Onneksi pannaria jäi muutama pala tällekin aamulle. Nyt teki mieli kokeilla uusien lisukkeiden kanssa. Vaniljasokerin jättäisin pois, jos tarjoaisin pelkästään näin. Toinen huomio, jonka tein tänä aamuna; olinkin laittanut taikinaan härkäpapurouhetta enkä härkäpapujauhoja. Aloin ihmetellä noita pilkkuja. Tiirinkosken pussit ovat niin samannäköisiä, että aamupöpperössä pääsi käymään näin. 😉

Meidän avokado ei ollut vielä parhaimmillaan, mutta silti riittävän hyvää tässä.
Maku miellytti meitä, mutta en kyllä uskaltaisi silti mainostaa edes meidän perheen parhaaksi pannariksi. Kokeile silti, jos haluat tai joudut pakosta syömään gluteenitonta pannaria. Parhaat lisukkeet löytyvät omasta jääkaapistasi, sillä sinnehän on hankittu omaan makuun sopivia herkkuja. 


Oikein leppoisaa ja mukavaa iltaa sinulle! Onpa mukavaa, että päätit pistäytyä lukemassa blogiani tänään. Blogit.fi-napin kautta pääset blogini seuraajaksi. Punainen sydän kertoo, että luet ainakin joskus postauksiani. Kivallehan se tietenkin minusta tuntuisi. Seuraaminen näkyy heti, jos kirjauduit joko facebook tai blogit.fi tunnuksillasi blogit.fi sivuston oikeasta yläkulmasta.
Voit lopettaa blogin seuraamisen koska tahansa klikkaamalla uudelleen samaa seuraan painiketta. Punainen sydän häviää ja seuraan sanasta tulee seuraa. Osasin sittenkin tehdä tuon lisäyksen blogini oikeaan yläkulmaan! 👍 (näkyy vain internetversiossa)

maanantai 29. tammikuuta 2018

Herkkuja herasta, kinuskia ja yrtti nro 5

Herasta ja terveellisistä jauhoista tehdyt pitaleivät onnistuivat erittäin hyvin ja makukin oli mainio.
Ruokahävikki-sana on alkanut esiintyä entistä useammin sekä puheissa että kirjoituksissa. Olen itsekin parissa aiemmassa postauksessani maininnut suhteeni ruokahävikkiin. Opin jo lapsena, että hyvää ruokaa ei saa heittää hukkaan. Maalaistalossa tähderuoalla oli toki aina kauppansa tekevä osoite Nasulassa. Viime viikon leipäjuuston tekeminen oli hauskaa. Tähteeksi jääneestä herasta on ollut paljon hyötyä ja iloa. Sämpylät, kaksi pataleipää, pitaleivät ja tälle illalle suunnitelmissani oleva pannari olisivat jääneet tekemättä ilman 3 litran herasatsia.


Hera sisältää proteiineja, vitamiineja, kivennäisaineita, maitohappoa, pieniä määriä rasvaa ja Yllätys yllätys! myös laktoosia. Suurin iloinen yllätys itselleni on ollut se, että laktoosi ei ole aiheuttanut ollenkaan samantyyppisiä oireita kuin laktoosia sisältävät maidot yleensä. Olen kuullut useammasta suusta, että luomumaidon laktoosi ei aiheuta vatsavaivoja. Tämän kokemuksen perusteella alan uskoa tuohon. Hieno juttu joka tapauksessa!


Tämän postauksen yrttini on eräs vuosia sitten löytämistäni suosikeista. Sekä tuoksu, ulkonäkö että pitkään hyvänä kestävä yrtti miellyttää ja sopii moneen ruokaan. Tämä yrtti on mielestäni hyvää myös kuivattuna. Maustan sillä sieniruokani lähes poikkeuksetta. Tunnistatko yrtin pelkän kuvan perusteella? Pienet, kauniisti tummalle lilalle näyttävät lehdet ovat tuoksun ohella hyvä tuntomerkki. Kestävän rakenteen johdosta käytän tätä yrttiä usein pelkkänä koristeenakin. Yrtin kauneus viehättää minua.


Eilen söimme ehkä parhaimpia tekemiäni pitaleipiä. Miksiköhän olen aiemmin leiponut pitaleivät valkoisilla jauhoilla? Ehkä siksi, että olen leiponut niitä jo parikymmentä vuotta ja silloin käytin eniten valkoisia vehnäjauhoja. En ymmärtänyt paremmasta. Tosin välillä voi lukea kirjoituksia, joissa kokojyväjauhojen terveellisyyttä epäillään. No niin tai näin, mutta nykyisin tykkäämme enemmän tummempien jauhojen mausta ja suutuntumasta. 


Ensimmäisen kerran tein pitaleipieni sisään täytettä muusta kuin broilerista tai nyhtökaurasta. Mifu-suikaleet maustettuna paprikalla ja chilillä osoittautuivat erinomaisiksi täytteiksi. Kasvisruokailijoille Mifu-suikaleilla saattaa olla liiankin 'lihamainen' ulkonäkö ja koostumus. Minulla ei ole varsinaista reseptiä tähän, mutta suosittelen silti. Uskon googlaamalla löytyvän useampiakin reseptejä.

Aiempien pitaleipieni linkki löytyy tästä!  Parhaat pitaleivät 
Tällä kertaa noin puolet jauhoista oli graham- ja hienoja ruisjauhoja. Durum-vehnäjauhoja tuli noin puolet. Niitä lisäsin niin kauan, että taikinan koostumus tuntui sopivalle; ei liian löysää, mutta ei missään tapauksessa 'tönkköä'. Jauhoja voi lisätä vielä leivontavaiheessa leivinalustalle, jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin. Alustin koneella ainakin 15 min. 

Yksi huomaamani asia oli nesteen (minulla nyt hera) jäähtyminen, kun en huomannut ottaa hiivaa ajoissa lämpiämään jääkaapista. Lisäsin hieman kuumaa vettä, jolloin lämpömittari näytti taas 37 ast. (jauhoja piti laittaa sitten enemmän)

Pitaleipien täytteet tällä kertaa

1 pkt Mifu-suikaleita kuullotettuna avokado-öljyssä. 
puna- ja valkosipulia
varhaissipulin varsia
1 keskitulinen chili
pari rkl Teriyaki-marinadia
pari rkl Sweet chili saucea
1 tl suolaa ja muutama rouhaisu mustapippuria

salaattisekoitusta
punaista paprikaa
kurkkuviipaleita
granaattiomenan siemeniä
majoneesia (Hellmannś)
granaattiomena-balsamicokastiketta (Filos)


Mifu-suikaleet kannattaa ruskistaa reippaassa lämmössä aluksi ja lisätä sitten muut aineet paistinpannulle. Suolaa ja muita mausteita jokainen lisää omien mieltymysten mukaan. Mifu-suikaleista on tullut sekä itseni että talon Miehen suosikkiraaka-ainetta (kasvisruokien). Härkistä ja nyhtökauraa käytämme edelleen, mutta nämä ovat parhaita.


Pitaleivät kasvistäyttein ovat täyttävää ja hyvänmakuista ruokaa. Nyt tuntui pitkästä aikaa kivalle, kun tiesin leivänkin olevan terveellistä. 'Tasku' ei kohonnut aivan yhtä hyvin kuin aiemmalla ohjeellani, mutta hyvin näihinkin mahtui täytettä sisään. Jaksettiin syödä vain yhdet leivät päivällä. Olin luvannut sitä paitsi vielä ihanaa, makeaa ja maistuvaa jälkkäriä ruoan päälle. Sillekin piti jättää tilaa! 😋


Herkuttelimme illalla toisilla pitaleivillä presidenttikisan ratkettua. Tämä uudestikukkivan amaryllikseni kaunis kukka sopii onnittelukukaksi presidentillemme Sauli Niinistölle. Hän jatkaa nyt toisen kauden Suomen presidenttinä saatuaan yli 62 % kaikista äänistä. Mitäs hyvää pressaa vaihtamaan! 


Jälkiruoka syntyi helposti, koska keittelin jo aamupäivällä viikunakinuskia marjojen lisukkeeksi. Sain loistavan kinuski-idean yhdestä suosikkiblogistani. Saara oli tehnyt kinuskia taateleista, mutta omasta kaapistani löytyi vain puolikas paketti viikunoita. 
Aion kokeilla seuraavalla kerralla taatelikinuskia. Tässä linkki! Taatelikinuski

Sallisen viikunat ovat tiiviissä pakkauksessa, joten kantojen etsiminen ei ollut ihan helppoa. Maku on näissä ihan paras!

Kuohukerma ja kookossokeri kiehuvat ensin. Pilkoin samaan aikaan taloussakseilla viikunoita joukkoon.

Koko annokseen laitoin 2 dl kuohukermaa ja 1 dl kookossokeria sekä n. 125 g viikunoita.

Surautin kinuskin sileäksi sauvasekoittimella. Siemenistä tuli silti hyvää suutuntumaa. Ihanaa kinuskia!
Lisäsin aikamoisen lorauksen ihanaa kermalikööriä antamaan 'aikuiseen makuun' kinuskia. Keittelin hieman liian pitkään (n. 20 min) keitostani, joten sen rakennetta oli saatava juoksevammaksi. Halusin sen valuvan kunnolla marjojen joukkoon.


Kerrankin kinuskia, jossa ei ole valkoista sokeria. Uskalsin pitkästä aikaa herkutella, kun sokeriarvoni eivät olleetkaan niin hälyttävät kuin pelkäsin. (koholla kuitenkin) Kinuskin avulla omat lapseni oppivat kouluikäisinä syömään mitä tahansa metsämarjoja. Lakkojen kivet eivät tainneet innostaa, mutta niitä meillä oli harvoin.
Tein ennen kinuskin sekoittamalla 2 dl kuohukermaa ja 2 dl sokeria. Kiehuttelin sitten seosta hiljaisella tulella vähintään ½ tuntia. Maku on noin ihan SUPERHYVÄ!!


Kinuski-marja jälkkäriinkin sopii hyvin koristeeksi tämän päivän yrtti eli timjami.
Toinen lempiyrttini basilika on myös kaunislehtinen ja maku sopii myös makeisiin herkkuihin. Tiesitkö muuten, että granaattiomenan siementen on tutkittu sisältävän todella paljon terveyttä edistäviä aineita. Klikkaahan! Granaattiomena


Toivottelen oikein hyvää ja ulkoilullista talviviikkoa teille kaikille blogini lukijoille! Sain eilen lisättyä blogiini tuon 'Blogit.fi' napin, mutta ei se näytä vielä toimivan. Pari ystävääni on käynyt klikkaamassa sitä, mutta eivätpä seuraajamäärät näytä lisääntyneen. Olen jo aiemmin haikaillut blogissani apuvoimien perään näissä tietoteknisissä jutuissa, mutta kukaan ei ole vielä ilmoittautunut opastajakseni. Harjoittelemalla sekä yrityksen ja erehdysten kautta toki oppii. Tykkään kokata ja jopa kuvata sekä kirjoittaa, mutta blogin toimintojen muokkaaminen ei innosta. ;(


Eilen aamulla ryntäsin kuvaamaan kauniin valkoista maisemaa kotimme lähellä huomattuani uuden puhtaan lumen puuteroiman luonnon. Oli täsmälleen toivomani sää eli - 2 ast pakkasta ja uusi valkoinen muutaman sentin lumikerros. Kyllä nyt kelpaa!


sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Broileripyörykät kookosliemessä

Pehmeät broileripyörykät kookosliemessä pastan sekä kasvisten kaverina! Namskista! 
Joskus tulee niitä päiviä, että kaikki tuntuu menevän pieleen. Vaikka mitä yrität.. Silloin kannattaa lopettaa yrittäminen ja odottaa parempaa päivää ja hetkeä. Voisin kertoa menneeltä viikolta useammankin esimerkin harmaista päivistä, mutta antaahan nyt olla. Onneksi tulee myös niitä päiviä, jolloin asiat sujuvat jopa paremmin kuin uskookaan.


Pienet asiat saavat ainakin oman mieleni paremmaksi. Uusi kaunis kukka keittiön pöydällä. Tai kun olet heittämässä pois jouluamaryllistä, huomaatkin sipulista puskevan uuden kukkavanan alun. Kuinka jostakin elottoman näköisestä voikin kasvaa jotakin niin upeaa ja kaunista? Ilo yllättävästä 'lahjasta' kasvaa kuin itsestään. Arjen pienet ihmeet tuntuvat kertovan jostakin merkittävämmästäkin. Ei kannata luovuttaa! Uusi päivä, uudet mahdollisuudet! Ja vielä; Kyllä se siitä!


Eilisen päivän ilo tuli yllättävän tapaamisen myötä. Olin nähnyt hänet viimeksi lähes 30 vuotta sitten. Hän oli silloin vähän yli 10 v. Uskomatonta, että hän tunnisti minut ja saatiin hetki muistella menneitä. Elämä on ihmeitä täynnä! voisi sanoa. Oli kiva kohtaaminen! ☺


Kuntosalin ja vesijuoksun jälkeen on aina kova nälkä. Olin ajatellut väsätä jotakin nopeaa ja helppoa broilerin jauhelihasta ja pyytää talon Miestä tekemään salaatin. Mistähän ajatus kookosmaidossa keitetyistä broileripyöryköistä pälkähti päähäni? Olin kerran aiemmin tehnyt niitä, eivätkä ne niin ihmeellisiä olleet. Päätin silti googlata ja mitä löysinkään? Arvostamani tv-kokin Teresa Välimäen ohje broileripullista kookosliemessä nappasi heti. Vilkaisin ohjeen läpi ja tiesin saman tien, että tämä on juuri sitä mitä etsinkin.    Broileripullat kookosliemessä 

Paistinpannuni oli vähän minikokoa, mutta pyörykät kypsyivät pisarankaan putoamatta levylle. Ihme!
En liioittele ylistäessäni näitä pyöryköitä. Omaan makuuni ihan taivaallisia ja samoin talon Mies kiitteli. Santsattiin molemmat! 😋😋 En muista, mikä meni pieleen ensimmäisen yritykseni kanssa. Näistä pullista tuli ihanan pehmeitä ja noo.. kerrassaan suussa sulavia. Onneksi otin taas kerran ihan varmuuden vuoksi muutamia kuvia. Tästä on tullut niin tapa jo! Monet ohjeet ovat jääneet postaamatta, mutta ei tämä. Ihan pieniä tekotapa- ja maustemuutoksia tein Teresan ohjeeseen. Kuvan yläpuolella olevasta linkistä löydät Teresan reseptin.


Koo koo kookosta! Joo! Ellet satu pitämään ollenkaan kookoksen mausta, tämä ohje ei ole sinulle paras mahdollinen. Itsekään en pidä kookoksesta kaikissa yhteyksissä, mutta tässä sen maku oli parhaimmillaan. Onneksi kotona oli sekä pieni purkki kookoskermaa että isompi purkki kookosmaitoa. Kauppaan ei olisi jaksanut lähteä.


Inkivääri ja sitruunaruoho antavat monille ruoille raikasta ja sitruunaista makua. Valkosipuli ja chili suorastaan huutavat päästä herkullistamaan itämaisin maustein valmistettua ateriaa. Määrän määrää hän, joka tätä ruokaa kokkaa. Toki muidenkin ateriointiin osallistuvien mielipiteitä on hyvä kuunnella. Kaikille lapsille ei voi maustaa yhtä voimakkaasti, paitsi jos he ovat tottuneet mausteisiin pienestä saakka.

Aineet ja ohjeet n. 20 reilun kokoiseen broileripyörykkään

1rkl öljyä (avokadoöljyä minulla)
2-3 salottisipulia
valkosipulia oman maun mukaan

½-1 dl korppujauhoja
1-2 dl kookoskermaa
400 g broilerin jauhelihaa
1 kananmuna
2 tl juustokuminaa
1 tl jerk-maustetta
1 tl currya
1 tl garam masala maustetta
1 tl suolaa
(pilkottuja varhaissipulin tyviosan paloja itselläni n. 1 dl)

Kookosmausteliemi

1 rkl öljyä
1 sitruunaruoho (antaa vain makua, on liian kova syötäväksi)
pala inkivääriä
1 limen kuoriraaste ja mehu
4 dl kookosmaitoa
3 dl vettä
½ - 1 dl sweet chili-kastiketta
2 rkl kalakastiketta (tai 2 tl suolaa)
(laitoin itse vielä mustapippuria, chiliä ja 1 rkl kookossokeria)

Lisäksi pastaa tai nuudeleita tai riisiä ja salaattia sekä thai-basilika / korianteri yrttejä.
  1. Ota broilerin jauheliha huoneenlämpöön ja aloita muut valmistelut etsimällä raaka-aineet ja mausteet lähettyville.
  2. Kuori ja pilko sipulit ja kuullota ne tilkassa rasvaa. 
  3. Kaada kookoskerma kulhoon ja lisää siihen korppujauhot. Jätä turpoamaan.
  4. Lisää jauheliha, kananmuna ja sipuliseos korppujauhojen sekaan. Sekoita.
  5. Lisää mausteet ja suola pyörykkätaikinaan ja anna hetki tekeytyä.
  6. Lisää pannulle (tai kasariin) öljyä lämpenemään, raasta inkivääri sekaan, lisää myös neljään osaan leikattu sitruunaruoho sekä limen kuori kuullottumaan miedolla lämmöllä.  
  7. Kaada edellisten sekaan kookosmaito, vesi, limen mehu, sweet chili-kastike ja kalakastike.
  8. Kuumenna mausteliemi kiehuvaksi. Pyörittele kostutetuin käsin broileripyöryköitä  liemeen kiehumaan. Pyöryköitä voi keittää huoletta pidempäänkin. Pyörykkätaikina on aika löysää ja tarttuvaa, jos laitat koko purkillisen kookoskermaa. Käsiä joutuu pesemään ja  kostuttamaan useasti. 
  9. Viimeisen pyörykän lisäämisen jälkeen anna seoksen kiehua vähintään 15 min.
  10. Laita pasta tms kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.


Pyöryköiden liemestä tulee ihanan makuinen kastike pastalle. Jätin pastan aika napakaksi kaataessani keitinveden pois. Lisäsin pastan joukkoon pyöryköiden lientä ja annoin sen muhia ja imeä makuja muutaman minuutin ajan.


Tulikohan sinulle nälkä nähdessäsi nämä mehevät broileripyörykät? Kiitos Teresa Välimäelle tästä loistavasta reseptistä! Mausteet kannattaa tietenkin suunnitella omaan makuun.


Salaatti ja mikrossa hetken höyrysteneet pitkät parsakaalit toivat annokseen riittävän terveellisen lisän. Nam ja vielä kerran NAM!


Ihanaa ja virkistävää sunnuntaipäivää sinulle blogini lukija! Iso ja lämmin kiitos, että halusit tulla tänne. Olen iloinen ihan jokaisesta lukijasta 😁 ja erittäin hämmästynyt, että minun blogini on ollut jo pari viikkoa sijalla 18. tai 19. blogit.fi/ruoka-sivulla. (Seuraa-napin luominen blogin etusivulle on vielä vaiheessa!)  💕💞



Presidentin vaalien jännääminen on tämän talvisen sunnuntain iltaohjelma. Olemme saaneet seurata aika mielenkiintoisia keskusteluja ja haastatteluja useiden viikkojen ajan. Tässä iässä näköjään tekee mieli kuunnella kaikkien ehdokkaiden ajatuksia ja arvoja, vaikka oma ehdokas on ollut jo pitkään selvillä. Kyllä Suomi saa hyvän peresidentin!