Ruokaohjeita

Sivut

torstai 31. elokuuta 2017

Valkosuklaa-vadelmamuffinit


Sataa kuin saavista kaatamalla ja viikonloppukin tulossa. Hyvä, ellei paras mahdollinen syy leipoa. Nopeaa, herkullista ja helppoa tällä kertaa. Suunnitelmat muuttuivat sateen myötä ja kävelylenkki ystävän kanssa kampaamon jälkeen ei onnistu. Hrmmm! Leipominen on ainoa lääke tähän harmitukseen. Eväskahvit Hämeen linnan puistonpenkillä tuoreiden muffineiden kanssa pitänee unohtaa. Maistuvat ne sisälläkin. Pakko mikä pakko!


Muutettuamme kolme vuotta sitten uuteen kaupunkiin ja kotiin saimme usein vieraita. Etsin netistä aina takuuvarmaa kahvileivän ohjetta ja löysin "Tommin valkosuklaamuffinssit" -nimisen ohjeen. Onnistuivat heti ensimmäisellä kerralla, joten resepti pääsi ikiomaan lempireseptit kirjaani. Alkuperäisessä ohjeessa ei muistaakseni ollut marjoja, mutta hieman jauhojen määrää lisäämällä onnistuvat. Maitotuotteena tykkään käyttää kermaviilin sijaan kevyttä Creme Fraichea, mutta pelkkä maitokin on varmaan ok. 


Valkosuklaata löytyi kaapistani liian vähän, joten tällä kertaa lisäsin puolet tummaa suklaata. Ei haitannut! 
Klikkaa linkkiä, jos haluat lisää muffinssiohjeita!                
Muffinssit monella tapaa

Aineet n. 16 muffinssiin

125 g voita
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
100 g valkosuklaata
1 prk kermaviiliä/Creme Fraichea
3,5  - 4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
(vadelmia/puolukoita/mustikoita halutessasi)

Ohjeet     (paloitttele aluksi suklaa(t) karkeaksi raasteeksi)
  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi.
  2. Lisää munat yksitellen huolellisesti vatkaten.
  3. Lisää paloiteltu suklaa kuiviin aineisiin.
  4. Lisää kermaviili tms ja kuivat aineet vuorotellen taikinaan. 
  5. Lisää halutessasi pari dl marjoja.
  6. Annostele taikina muffinssivuokiin.
  7. Paista 180 - 200 ast /15 - 20 min. (Seuraa ja peitä leivinpaperilla, jos ruskistuu liikaa.)
Metallisen työvälineen käyttö sekoittelussa auttaa kuulema siinä, että taikina säilyy ilmavana. En ole huomannut eroa, koska automaattisesti otan ison metallilusikan sekoitteluun. Olen leiponut todella paljon näitä muffineja.

Voi että harmitti, kun unohdin silikoniset muffinssivuokani. Nämä paperiset eivät olleet parhaat mahdolliset.
Tällä kertaa laitoin palan valkosuklaata ja tuoreen vadelman jokaiseen muffiniin. Maistui aika kivalle! Tein tänään alkuperäistä ohjetta isomman määrän muffinsseja (20 kpl) lisäämällä kaikkia aineita hieman.


Ja kyllä kyllä! Heti tuli parempi mieli ja sadekin näytti jo siedettävämmälle ;)) Kyllä se taas tästä. Herkullinen valkosuklaa-tuorejuustokuorrute tekisi näistä entistäkin juhlavampia, mutta tällä kertaa kelpaavat näinkin. Valkosuklaata pitää hankkia lisää.

Herkulliselle maistui myös tämä Kaarina-ystäväni "leipoma" mansikka-viineri. Että tällainen sadepäivä :))

keskiviikko 30. elokuuta 2017

Parempaa broileripastaa

Pecorino-lastuja, sormisuolaa ja miedon makuista pistaasiöljyä. Tällä lautasella on paljon lempeitä makuja.
Mitä mitä! Mitä ihmettä? Broilerifileitä ilman antibiootteja! Olen ollut autuaan tietämätön, että Suomessakin käytetään broilerin kasvatuksessa antibiootteja kuten Keski-Euroopassa ja muualla maailmassa. Vai käytetäänkö sittenkään? Jos tykkäät laittaa ruokaa broilerista ja asia muutenkin kiinnostaa, klikkaa ihmeessä alla olevaa linkkiä.



Nappasin eilen kauppareissulla enempiä miettimättä broilerin fileesuikaleita aikomaani pastakastiketta varten. Huomioin kyllä tuon ANTIBIOOTTIVAPAA-sanan ja ajattelin, että onpa hyvä! Kotona asia alkoi kiinnostaa enemmän, koska broilerin lihaa olemme toistaiseksi käyttäneet ruoan laitossa vähintään kerran viikossa. Pitäisikö nyt siitäkin luopua? Kauralla ruokittujakin nämä broiskut ainakin ovat :))


Pastaruokaa on myös "pakko saada" ainakin kerran viikossa. Pasta vaan on niin hyvää ja monipuolista ruokaa! Katselen usein pastauutuuksia eri kaupoissa ja teen toisinaan kivoja löytöjä. Nykyisin on värejä ja muotoja joka lähtöön ja parasta kaikessa, että pastaa tehdään kokoviljasta. Senhän on pakko olla ihan terveellistä ruokaa! päättelen. 

Kantarelleista irtoava neste maustaa kastikkeen hienosti. Ei kannata etukäteen kiehuttaa nestettä pois.
Talon Mies toi taas aamulenkiltään muutaman herkullisen kantarellin ja vadelmia. Kerrankin voin käyttää ne ihan tuoreeltaan antamaan lisämakua muutenkin herkulliseen spelttipastaan. Aika harvoin tulen postanneeksi näin tavallista ja helppoa ruokaa, mutta tuo broileriasia saattaisi kiinnostaa muitakin. 


Pidämme molemmat pasta carbonaran mausta, joten sen tyyppinen pasta on varma ja helppo ruoka tällaiseen kiireiseen päivään. (siivousta, vesijumppaa, tennistä yms) Tällä kertaa amerikan pekoni on sivuroolissa ja maku sekä proteiinit tulevat broilerista lisukkeineen. Kananmunan keltuaiset ovat olleet jääkaapissa pari päivää, joten nyt on viimeinen mahdollisuus hyödyntää ne ruoanlaitossa. Ei tule hävikkiä!


Aineet broileri-pekoni-kantarellipastan kastikkeeseen (3 - 4 henk)

3 - 4 siivua amerikan pekonia
1 varhaissipuli pilkottuna
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
300 g broilerin fileesuikaleita
n. ½ l tuoreita kantarelleja
2 rkl broilerifondia (itsellä kokonaisena paistetusta broilerista)
1 prk kevyttä ruokakermaa (10 % rasvaa)
1 tl suolaa
pippuria myllystä

Keitin tänään spelttipastaa n. 150 g paketin ohjeen mukaan. Lisäsin pastaan keskenään sekoitetut keltuaiset, juuston ja kerman. Sekoittelin hetkisen lämpöisellä liedellä, että aineet levisivät joka puolelle pastaan.
  • 3 kananmunan keltuaista
  • ½ dl Pecorino-juustoraastetta
  • 2 rkl kuohukermaa
Ohjeet
  1. Laita paistinpannu kuumenemaan levylle.
  2. Pilko pekoni ihan pieneksi silpuksi ja lisää pannulle.
  3. Lisää broilerisuikaleet, kun pekonin rasva on irronnut. 
  4. Ruskista broileri käännellen lihoja.
  5. Lisää sipulisilput pannulle ja kuullota niitä.
  6. Pilko kantarelleja hieman, lisää pannulle ja kääntele.
  7. Lopuksi lisää fondi tms ja kerma. 
  8. Jätä kastike tekeytymään miedolle lämmölle.

Keitä seuraavaksi valitsemasi pasta paketin ohjeen mukaan ja kaada vesi pois.

Jos haluat lisätä kananmunan keltuaisia, älä keitä ihan kypsäksi. (Kypsyy vielä hieman viimeistelyn aikana)

Meillä oli lisäksi keräsalaattia, tomaattia, basilikaa ja mozzarella-juustoa. Maiskis!

Tuoreet kantarellit ovat koristeena. Eivät tarvitse esikäsittelyä, pieni kuullotus riittäisi.
Ja tärkein vielä! Jos olen oikein ymmärtänyt MTK:n tiedotteen, Suomessa ei käytetä antibiootteja broilereiden kasvattamisessa. Ainakaan vielä!

Onkohan kukaan blogini lukijoista kiinnittänyt asiaan huomiota ja on enemmän perillä broilerin kasvattamisesta. Tunnen itseni aika untuvikoksi, vaikka ikää onkin kertynyt jo melko mukavasti. Myyntikikkako ja vielä kauralla ruokittu!





Pihlajanmarjat punertavat jo. Ja niitä on runsaasti. Onko tulossa vähäluminen talvi?

tiistai 29. elokuuta 2017

Kasvisten kauneus häikäisee


Puutarhojen ja kasvimaiden tuotteet ovat kypsyneet sateisesta kesästä huolimatta. Eivätpä ole päässeet kuivahtamaan helteessä!
Ensimmäinen yhteinen kotimme oli punainen puutalo perunapeltoineen ja mansikkapenkkeineen. Elettiin 70-luvun loppua ja Joutsenon messualueen viereen putkahti parissa vuodessa upouusi pientaloalue. Siihen aikaan oli itsestäänselvyys viljellä omat perunat ja porkkanat viinimarjoista ja raparpereistä puhumattakaan, jos omisti maata pienenkin tilkun. Tosin meidän maa oli kunnan vuokratontti, mutta eivät kasvit siitä pahastuneet.


Paperivalokuvia noilta ajoilta on paljonkin, mutta aika harvakseltaan tulee otettua esille. Muistikuvat sen sijaan ovat yllättävän tuoreet ja ensimmäiset itseviljellyn sadon tuotteet lämmittävät vieläkin mieltä. Halusimme tarjota puutarhan antimia suoraan maasta omalle kullanmurullemme. Herneet ja punaiset porkkanat olivat 2-vuotiaan esikoisemme herkkua. Mansikkasatoa odoteltiin "kieli pitkällä" pari vuotta myöhemmin. Milloin ne ovat punaisia? taisi olla usein kuultu kysymys. Talon Mies ja minä odotimme eniten omien uusien perunoiden syöntikokoon kasvamista. Ne olivat maailman parhaita perunoita, hiekkapitoisessa maassa herkullisiksi kasvaneita. Oli mahtava tunne säilöä joka syksy omaan maakellariin mehut, hillot, perunat ja muut omassa maassa kasvaneet tuotteet.


Raitajuuri-niminen juures oli itselleni viime syksyyn saakka tuntematon. Talon Mies oli syönyt "jotakin punajuuren tyyppistä raidallista" golfklubilla ja onneksi kertoi siitä minulle. Innostuin saman tien googlaamaan kyseistä juuresta ja ihastuin kovasti iloisen polkagris-tyyppisen (ruotsalainen piparminttumakeinen) herkun ulkonäköön. Paikallisesta Prismasta niitä löytyi viime syksynä ja eilen jo omasta S-marketistakin.


Suunnittelin jo eilen tälle päivälle kasvispitoisen aterian. Aamupäivällä oli aikaa puuhastella kasvisten kanssa ja kehitellä maistuvaa ruokaa. Tykkään kovasti valmistaa kaunista suuhunpantavaa, vaikka maku tietenkin on tärkein.


Kukkakaalin valmistin eri astiassa ja samoin osan kesäkurpitsasta. Halusin testata uutta löytöäni eli sipulinmakuista kaurakermaa. Olen luopunut kaikkien maustettujen kermojen käytöstä, mutta uutuudet tottakai kiinnostavat. Minulle voi tällä hetkellä myydä vaikka kengänpohjia ruoaksi, jos ne on tehty kaurasta ;))

Aika mukavan maun sipulinmakuinen kaurakerma antoi kesäkurpitsoille.
Kasvikset 4 - 6 hengen ateriaan

1 kukkakaali (700 g)
2 pienehköä kesäkurpitsaa
4 raitajuurta
5 porkkanaa
3 - 4 varhaissipulia
3 valkosipulia (yksikyntisiä)
puolikas bataatti
1 iso suippopaprika
2 keskivahvaa punaista chiliä



Maustekastike kasviksille

1 prk yrttimaustettua tomaattimrskaa (390 g)
1 - 2 tl suolaa
2 valkosipulin raastettua kynttä
1 tl jalosavuaromia (ei välttämätön)
2 rkl Teriyaki marinadia
1 rk Worcester kastiketta
2 - 3 rkl makeaa thai chilikastiketta
2 rkl limen tai sitruunan mehua
1 pkt Ricotta juustoa
1 rkl kuivattuja yrttejä (korianteri, basilika, oregano)
pippuria myllystä
(kaurakermaa n. 1 dl valuttelin vuokaan paiston aikana)


Maustekastikkeeseen kannattaa laittaa omia lempimausteita enemmänkin.
Ohjeet , Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen!
  • Pese, kuori ja pilko kasvikset, nopeimmin kypsyvät isommiksi paloiksi.
  • Asettele kasvikset uunipellille tai vuokaan, pirskottele pinnalle sitruunamehua ja öljyä. (halutessasi hieman suolaa)
  • Valmista kastike sekoittamalla aineet keskenään.
  • Kaada kastike kasvisten päälle ja siirrä vuoka uuniin. 
  • Paista keskitasolla 15 min / 250 ast, pienennä lämpöä 200 ast ja paista n. 30 min.


Savuaromin maku kasviksissa maistuu meille. Aloita varovasti, jos käytät ensimmäisiä kertoja, mutta haluat kokeilla. Tähän vuokaan aromi sopi todella hyvin.


Valmis ruoka-annos ei kaivannut mitään ylimääräisiä makuja. Tässä oli kaikki! Raitajuuren raidat haalistuivat aika tavalla, joten sitä pitää ihailla ennen paistoa. Testasin aamulla mikrokypsennystä ja viime syksynä monia eri tapoja, mutta aina ne raidat haalistuvat. Raa´an makuinen raitajuuri ei tunnu hyvälle, joten se vaatii kypsennyksen. Aika hauska lisä joka tapauksessa kasvislautasella. Eikö?

Raitajuurien väri on uunissa haalentunut, mutta maku parantunut.
Kukkakaali ja kesäkurpitsa olivat hieman vähemmän aikaa uunissa, koska halusin molempiin jäävän purupintaa. Olivat molemmat sopivan herkullisiksi kypsyneitä.

Tänä aamuna mikrossa kypsennetyt raitajuuriviipaleet haalenivat myös aika paljon.
Maustekastike kukkakaalille (Ohjeita löytyy juuri nyt runsaasti netistä)

2 rkl öljyä (avocadoöljyä minulla)
1 tl suolaa
1 raastettu valkosipulin kynsi
mustapippuria
1 tl Harissa-tahnaa tms chiliä
2 tl sitruunaruohotahnaa
1 tl limen mehua 
2 tl Jerk-maustetta

Maustekastike valutellaan kukkakaalin pinnalle ja sekoitellaan pari kertaa kypsymisen aikana.
Alunperin tarkoitukseni oli kypsentää kukkakaali kokonaisena miedolla lämmöllä. Halusin kuitenkin kaikkien kasvisten kypsyvän samaan aikaan. Muutamaan osaan pilkottu kukkakaali tarvitsi lyhyemmän kypsymisajan ja luulen maun olleen yhtä hyvän. Meille ainakin maistui!




Tämä kuva on otettu viime syksynä. Olin niin ihastunut raitajuuren, että mietin sitä jopa blogini nimeksi. Toinen ihastukseni kohde oli itsetehty mantelivoi. Olisin voinut syödä sitä joka aterialla ja välilläkin. Nyt en ole tehnyt sitäkään herkkua pitkään aikaan. Mantelivoi-nimi oli myös ajatuksissani ehdolla blogini nimeksi. Onneksi huomasin kotimaisen herkkumarjan edustavan pitkäikäisintä ja lapsuudesta saakka tuttua herkkua. Trendit tulevat ja menevät, mutta METSÄMANSIKAT maistuvat aina.





maanantai 28. elokuuta 2017

Maistuisiko makeansuolainen macaronsi?

Nektariinihilloke ja sinihomejuustotäyte ovat mainio makupari macaronsien täytteenä. 
On se vaan ihme juttu, että suomalainen ei anna helpolla periksi. Olen leiponut ja laittanut ruokaa vuosikymmeniä ja välillä tulee pieniä epäonnistumisia tottakai. Tänä kesänä sain päähäni, että harjoittelen niin monta kertaa macaronsien eli ranskalaisten marenkipikkuleipien tekoa, että olen tyytyväinen lopputulokseen. Likimainkaan täydellisen kauniita macaronseja en onnistunut vieläkään leipomaan, mutta maku hipoi jo täydellisyyttä. Siksipä kehtaankin postata ohjeen tänne blogiin.


Mantelijauheen ja tomusokerin sekoitus pitää sihdata vähintään kahteen kertaan.


Sihdattujen mantelijauheen ja tomusokerin yhteinen paino on täsmälleen 280 g.


Pastaväreistä löytyi ainoastaan vaaleanpunainen meidän omasta S-marketista. Tilaamalla netistä tai asioimalla erikoisliikkeissä saisi muitakin värejä.


Pastaväri, oikeantyyppinen pursotin sekä erilliselle paperille piirretyt ympyrät helpottavat aika tavalla onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa.


Macaronien pinta on kuivunut tunnin, joten nyt ne ovat valmiita paistettaviksi.
Uunin lämpö on 140 ast ja macaronit paistuvat 15 min valmiiksi. (huom! oman uunin lämpötila huomioitava, eivät ole välttämättä vakioita)


Tämän pellillisen olisi voinut ottaa 2 min aikaisemmin uunista.
Netistä ja lehdistä sekä kirjoista löytyy paljon ohjeita näiden konstikkaiden pikkuleipien tekoon. Omat ensimmäiset tekeleeni n. 10 v sitten levisivät pellille. Ei tullut pikkuleipiä vaan yksi iso pellin kokoinen levy. Muutaman kerran olen yritellyt hieman paremmin lopputuloksin olemalla todella huolellinen raaka-aineiden määrien suhteen. Punnitsemalla kaikki aineet vaaàlla on parempi mahdollisuus onnistua. Pari viikkoa sitten tekemistäni macaronseista tuli aika hyvän makuisia, mutta pinta halkeili ikävästi. Ei niitä kehtaisi esitellä, mutta vertailun vuoksi liitän yhden kuvan tuosta satsista. Helpottaahan se toisiakin, jos ei heti itseltäkään onnistu!

Näin ikävästi kävi edelliselle macaronsisatsilleni. Ei näitä vieraille tarjoiltu.
Tuoreista vadelmista tehty täyte maistui herkulliselle.


Täytteessä oli tuolla kertaa paseerattuja (siivilän läpi puristettuja) tuoreita vadelmia sekoitettuna kermavaahtoon, vaniljaan ja tuorejuustoon. Maku oli aivan ihana tuossakin täytteessä.

Tämän pellisen olisi voinut antaa olla vielä 2 min pidempään uunissa.
Tänään kaikki meni muuten hyvin, mutta paistoaika kahdella eri pellillä vaihteli. Ensimmäinen pellillinen oli pari min liian kauan uunissa ja pinta ehti ruskettua. Toisen pellin otin hieman liian aikaisin pois, ettei pääse palamaan. Niistä tuli sitten hieman liian raakoja, koska leivinpaperilta irrottaminen ei tahtonut onnistua. Tarkkana saa olla paistovaiheessakin, jos mielii leipoa täydellisen onnistuneita macaronseja. Oma uunini on aika "suurpiirteinen" näin tarkkaan paistoon.

Nektariinihilloke on nopea ja helppo tehdä itse.
Leivontaohjeeni tämän päivän macaronseihin oli todella tarkka ja huolellisesti postattu. Uskallan suositella lämpöisesti tutustumaan ohjeisiin, jos teet näitä pikkuleipiä ensimmäistä kertaa. Olin tosi kiitollinen, että satuin löytämään sen tänään selailtuani useita eri ohjeita. Linkin ohje on heittämällä paras mahdollinen :))

Macaronsien ABC

Aineet noin 18 macaronsin kuoreen (36 kpl)

90 g kananmunan valkuaista ( n. 3 kananmunaa)
30 g sokeria (erikoishienoa minulla)
110 g mantelijauhetta
170 g tomusokeria
(n. 1 tl väripastaa)

Ohjeet

  • Punnitse ja sihtaa mantelijauhe ja tomusokeri
  • Vatkaa kananmunan valkuaiset vaahdoksi.
  • Lisää sokeri pikkuhiljaa vatkaten.
  • Lisää väripastaa n. 1 tl halutessasi
  • Lisää kahdessa erässä mantelijauhe & tomusokeriseos
  • Sekoittele sen aikaa, että seos on sopivan taipuisaa. Katso ohje linkistä!!
  • Pursota pellille, anna tekeytyä 1 h ja paista 140 ast / 15 min
  • Anna macaronin kuorien jäähtyä kunnolla ennen irrottamista.
  • Valitse mieluisa täyte ja täytä macaronsit.
Herkullisen makean täytteen saat sulattamalla valkosuklaata ja lisäämällä siihen tuorejuustoa. (maustettua/maustamatonta)
Marjoista tai hedelmistä saat hyvää lisämakua macaronsien täytteeseen.

Täytteen voi lisätä joko näin tai laittamalla molemmat täytteet samalle puoliskolle. 
Nektariinihilloke

2 paloiteltua nektariinia (ei ihan kypsiä)
½ dl vettä
½ dl hillo&marmeladisokeria

Kiehuttele teflonkattilassa hillokeaineita hiljaisella lämmöllä n. 15 min.
Sauvasekoittimen avulla saat tasaisen hillokkeen.



Suolaisenmakea täyte maistuu aika mahtavalle näiden marenkikuorien välissä. Meillä tykätään tai etenkin talon Mies tykkää paljon Aura-sinihomejuuston mausta.

Sinihomejuustotäyte

n. 100 g sinihomejuustoa
1 prk (120 g) smetanaa

Murentele juusto ja sekoita smetanan kanssa notkeaksi haarukan avulla.


Tällä tavalla hilloke ei pursuile macaronsin välistä pois. Tyhjä kuori painetaan täytetyn päälle.



lauantai 26. elokuuta 2017

Vadelmapai on parasta


Mökkiviikko on nyt onnellisten muistojen joukossa. Herkulliseksi lopuksi keräsimme eilen pari litraa makoisia vadelmia. Onneksi tuttuun ja helposti mentävään paikkaamme oli kypsynyt täydellisen punaisia ja hyvänmakuisia "kuningatarmarjoja". Metsämansikat ja vadelmat ovat luonnon marjoista ylivoimaisia suosikkejani, tosin puolukat ja etenkin mustikat ovat myös suosikkejani. 


Aamupäivä kului kaloja narraten, mutta kalatpa narrasivatkin meitä. Ensimmäinenkään ei tarttunut syöttinä olleeseen katkaravun perkeeseen, olikohan vääränlainen syötti. Totta puhuakseni aikomuksenakaan ei ollut vedellä ahvenia järvestä, käydä vaan hieman fiilistelemässä ja kuvailemassa itsetekoisella hellyttävän mutkaisella onkivavalla. Tunnelmat olivat kohdillaan; nähtiin yksi joutsen ja lokki. 




Pienessä lahdenpoukamassa oli täysin tyyntä ja lämpöistä. Yksinäinen rantakukka kukki kauniin sinipunaisena ja erottui hyvin vihreästä ympäristöstään.


Vadelmien paras aika taitaa olla takana, mutta löysimme vielä näin herkullisia oksia.


Olen selaillut Gordon Ramsayn reseptikirjaa harva se ilta tällä viikolla ja "kuolannut" herkulliselle näyttävän ranskalaisen vadelmapain perään. Nyt siihen tarvittavia tuoreita vadelmia olisi riittävästi. Josko vielä?

Tämä piiras ei ole kovin makea, joten voit valutella hunajaa pinnalle enemmänkin.
Tarte aux framboises eli ranskalainen vadelmapiiras olisi vaatinut irtopohjavuoan. Mökillä ei löytynyt sellaista, joten tarlette-tyyppisestä piiraasta tuli vuoasta tarjottava. Maku ei siitä kärsine, mutta ulkonäkö ehkä.

Piirakkataikina n. 24 cm vuokaan

100 g voita
n. 70 g (0,7 dl) sokeria (käytin kookossokeria)
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
(1 rkl jääkylmää vettä tarvittaessa)

(itse taputtelin taikinan suoraan vuokaan, mutta ohjeen mukaan kaulitaan)

Vaniljakreemi eli vaniljakastiketta ja vaahdotettua kermaa

2 dl maitoa (täys)
½ vaniljatangon siemenet tms vaniljaa
½ dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoa
3 munankeltuaista

Lisäksi vaahdotettuna 2 dl kuohukermaa

Päällys

n. 5 dl vadelmia + hunajaa

(tai 0,75 g vettä + ½ dl hyytelösokeria (Dansukker Multi)


Ohjeet

  • Voitele irtopohjavuoka tai vuoraa piirasvuoka leivinpaperilla.
  • Vatkaa huoneenlämpöistä voita ja sokeria hetken aikaa.
  • Lisää kananmuna ja jatka vatkaamista n. ½ min.
  • Lisää jauhot ja sekoittele taikina tasaiseksi. (lisää vettä tarvittaessa)
  • Muotoile taikinasta kiekko, kääri muovikelmuun ja vie jääkaappiin n. ½ tunniksi.
  • Kaulitse jauhojen avulla taikinasta hieman vuokaa isompi kiekko.
  • Siirrä taikina vuokaan (kaulimen avulla) ja leikka reunojen yli tuleva taikina pois. Vahvista reunat foliolla, ettei taikina valahda alas.
  • Paista 180 - 200 ast / ensin 15 - 20 min, irroita folio ja paista vielä n. 5 min
  • Jäähdytä 10 min ja kumoa varovasti ritilälle. Anna jäähtyä kokonaan. 
Valmista vaniljakastike linkin ohjeen mukaan.     Vaniljakastike

Vaahdota kerma ja yhdistä jäähtyneen vaniljakastikkeen kanssa.
Tasoittele täyte jäähtyneelle piiraspohjalle ja koristele vadelmilla. (tai muilla marjoilla)
Lisämakeutta ja kiiltoa piiraaseen saat hunajalla. Valuttele sitä jääkaappikylmälle pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Tämä vadelmapiiras oli tarkoitus viedä tuliaiseksi, mutta suunnitelmat muuttuivat.... Oli hyvää!
Valmista halutessasi kiille Dansukker-hyytelösokeri Multin pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.  Tässä piiraassa on rapea, aika kova pohja. Piiraan maku parenee tekeytyessään.


************************

Vielä muutamia tilannekuvia ihanalta ja nopeasti kuluneelta mökkiviikoltamme!







Ja vielä yksi ruokakuva ystävälle! Ai yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa :))

Broilerin sisäfilettä ja lämmintä juustoa salaattipedillä.