Ruokaohjeita

Sivut

torstai 29. marraskuuta 2018

Perunalastupizzaa? Taas arkiruokavinkkejä!


Mozzarellaraastetta vailla oleva pizza on pian menossa kuumaan uuniin.
Pakko myöntää, että ajatus perunalastuista pizzassa tuntui itsestäkin aluksi ihan älyvapaalle idealle. Halusin siltikin eilen testata "puskista" tullutta ajatustani. Ostan erittäin harvoin perunalastuja, mutta eilen sellainen ihme tapahtui. Olimme lähdössä golfaamaan ja aurinko paistoi lämpimästi pilvettömältä taivaalta. Varmistaakseni suolan- ja vedensaannin kävin ostoksilla, vettä ja perunalastupussin.


Enkä ostanut mitään puristelastuja, vaan aidoista perunasiivuista öljyn ja suolan avulla tehtyjä herkkuja. (solo patatas, aceite y sal)

"Hoh hoijaa! Ainako vaan näitä ruokajuttuja? taitaa tuumia Taika kissaneiti. Nyt nukutaan!
Ruokasuunnitelmani menivät kokonaan uusiksi, kun golfkierroksen loppupuolella suurin osa lastuista oli edelleen syömättä, vaikka olivat tosi rapeita ja herkullisia. Voisikohan niitä hyödyntää ruoanlaitossa? Ajatus siirtyi keittiöön ja aikomaani kasvis-kanawokkiin, johon tulevat aineet oli jo hankittu. Olin tehnyt aamulla jääkaappiin juurileipätaikinan paistaakseni illan mittaan Espanjan lomamme viimeisen leivän. Ei tullut leipää, vaan kolmen erityyppisen pizzan pohjat. Taikina toimi erittäin mallikkaasti tälläkin kertaa, ja ilman hiivaa tottakai!


En tiedä vedettiinkö kotiinpäin vai alkaako koti-ikävä vaivata toden teolla. Molempien mielestä kuivatuista suppilovahveroista makunsa saanut pizza saattoi olla näistä kolmesta vaihtoehdosta herkullisinta. Oliivit, sieni ja sipuli ovat aikas lyömätön kombo tomaattikastikkeen ja creme fraichen päällä. Pinnalle tuli lisäksi Emmentalraastetta.


Lähes lennosta tekaisin viimeisistä säilykepurkeista, kuivatuista suppilovahveroista, kinkkusiivuista  ja Miehen erikseen kaupasta noutamista juustoraasteista parhaita pizzoja pitkään aikaan. Ja ei ollut kuulkaa vaikeaa tai aikaavievää! Tuli kolme isoa, lähes pellin kokoista pizzaa, joita saadaan syödä vielä tänäänkin. 

Sardiinit ja simpukat ovat liemen valutuksen jälkeen käyttövalmista raaka-ainetta moneen ruokaan. Tykätään!
Sinihomejuustoa murentelin sekä kinkkupizzaan että sienipizzaan. Maku sopi molempiin! Jalopenoviipaleet olivat aika tulisia, joten jouduin nyppimään niitä pois omasta pizzastani. Mieskin joutui hörppimään kokista enimmän poltteen poistamiseksi!


Summa summarum! Tässä tulee taas vinkkejä pikaiseen, nopeaan ja helppoon ruokaan! Pizzapohjia ei ole pakko väsätä itse, koska niitähän löytyy valmiina kaupan pakastealtaista. Lisäksi ainakin Lidlissä olen nähnyt pizzataikinaan tarkoitettuja taikinarullia, jotka ovat varmaankin ihan hyvin tehtävänsä hoitavia.


Uskokaa tai älkää, mutta molempien mielestä tuo perunalastuilla lastattu puoli pizzasta oli paljon parempaa. Jännä rapeus tuntui ja maistui jokaisessa suupalassa mehukkaan täytteen lisäksi. Tästä pizzasta säästyi toinen puoli tälle päivälle.

Kinkkupizzasta jäi suurin osa jääkaappiin odottamaan tämän päivän ruokailuamme.
Yllä olevat kuvat kertovat pizzantekoni edistymisen, kirjoitan kuitenkin muutaman vinkkini. Tässä loma-asunnossamme ei ole kaulinta, joten levittelin  pehmoisen taikinan runsaalla jauhoalustalla käsin. (viinipullosta olisi tullut ihan kelvollinen kaulin) Nyt uuni toimi täydellisesti, koska pizzan paistamiseen tarvitaan tehokasta ylälämpöä. Uunin ylävastukset ovat näkyvillä ja tekivät alussa ikäviä yllätyksiä polttaen leipomusten ja ruokien pinnan. Hmm, tekeville sattuu!


Tein kolmenlaista pizzaa. Jokaisen pohjalle levittelin tomaattikastiketta, joka oli tarkoitettu pastakastikkeeksi. Valkosipulin ystävänä pilkoin sitä aika monta kynttä jokaiseen pizzaan tomaattikastikkeen päälle. Mustapippuria myllystä ja kuivattua yrttimaustetta laitoin hieman kaikkiin pizzoihin. Creme fraiche sopii erittäin mukavasti merellisen pizzan ja sipulin makuihin, joten seuraavaksi sitä. Suppispizzaan riitti n. 2/3 osaa creme fraiche purkillisesta. 

Kaapista löytyi kaksi pikkupurkillista oliiveja, joita ripottelin kinkku- ja kalapizzaan.  Molempiin tuli varhaissipulin ohueksi leikattuja viipaleita. Kinkkupizzaan laitoin lähes kokonaisen vihreän paprikan, joka oli jäänyt jääkaappiin viikonlopulta. Kinkkupizzan pinnalle ripottelin loput perunalastut ja parmesaniraasteen pussinpohjat. Oli makua ja energiaa tässäkin Miehelle tarkoitetussa pizzassa. 

Kuivatut suppikset muuttuivat 10 min vesitilkassa (kuumassa) likoamisen jälkeen käyttökelpoiseksi sienipizzan raaka-aineeksi. Suurin työ pizzanvalmistuksessa oli kuullotella suppilovahverot paistinpannulla sipulin kanssa  valmiiksi. Muut aineet pystyi latomaan pizzapohjan päälle sellaisenaan tai pilkottuina. 


Viime päivien upeat auringonnousut ja päivisin pilvettömätä taivaalta helottava auringonpaiste alkaa olla kohdaltamme taputeltu. Tosi hienoja tapahtumia on tähänkin lomaan sisältynyt pienten alkuvaikeuksien (flunssa ja sade) jälkeen. Nyt on hienoa päästä valmistelemaan kotia joulukuntoon ja nauttia mahdollisesti lumen kaunistamasta maisemasta. Aika aikaansa kutakin! sanon.


Toivottavasti sinä löysit pientä vinkkiä omiin ruokasuunnitelmiisi tästä postauksestani. Naputtelin ohjeet hieman kiireessä auringonnousun aikaan. Nyt vikkelästi ulos vastaanottamaan auringon lämpöä ja energiaa tuliaisiksi Espanjasta Suomeen!

Aika kiva idea sinisen talvitunnelman luomisesta!
P.S. En ole unohtanut lupaamaani ohjetta suolakuoren alla mehukkaaksi paistetusta lubinasta. Kuvat ovat tallella ja ohje tulossa. 

maanantai 26. marraskuuta 2018

Vinkkejä tavallisiin arkiruokiin


Tultiin taas kerran Miehen kanssa kohtuullisen nälkäisinä ja väsyneinä urheiluharrastuksen jälkeen "kotiin". "Pitäiskö ostaa valmiit pitsat?" kysyi Mies. Hmm.. Ehkä minä hetkisen palautumisen jälkeen jaksan jotakin kyhätä, vastasin. Kalafileet ja broileri ovat kerta toisensa jälkeen osoittautuneet mieluisiksi raaka-aineiksi nopean ja helpon ruoan valmistamisessa, niin tälläkin kertaa. Kasviksia on yritettävä ujuttaa jokaiselle aterialle protskun ja hiilareiden lisäksi. Rasva tulee täällä Espanjassa yleensä hyvän ja laadukkaan oliiviöljyn mukana.


Reilut palat broilerin rintafileitä saivat kauniin 'rusketuksen' voi-öljyseoksessa. Suolaa ja pippuria pinnalle ja lihapalat ovat valmiina ruokalautasille. Kuivatut suppikset annospusseissa lensivät matkalaukussani kevyesti Espanjaan. Niistä on helppo tekaista kastike sekä riisi- ,pasta- että perunaruokiin.


Toinen mieluinen broiskuruoka eli ihanasti kookokselle maistuva keitto riittää pariksi päiväksi.  Runsaasti kasviksia sisältävä keitto on sekä helppotekoista että terveellistä arkiruokaa, jota syömme kotonakin. Etenkin kylmällä ja sateisella säällä kuuma keitto tuntuu ihan lohturuoalle. Juustovoikkari ja kulhollinen hyvää, kotitekoista keittoa  parantaa hetkessä mielialaa.


Olemme kuukauden golflomalla Espanjassa ja teen kotiruokaa lähes joka päivä. Välillä tuntuu, että mielikuvitus ei riitä keksimään mitään hyvää tarjottavaa. Mies ei meidän taloudessa usein 'tartu kauhan varteen', joten kokkamisen ilo jää minulle. Kokkaaminen sinänsä ei ole ongelma vaan maistuvan ruoan keksiminen. 


Bataatit, porkkanat. myskikurpitsa ja sipulit on kätevä kuullottaa kypsiksi uunissa. Hieman öljyä, suolaa, pippuria ja kuivattuja yrttejä pintaan ja uunin lämpö hoitaa loput. Helppoa!


Aika usein teen niin, että valmistan suuren annoksen esim juureksia ja hyödynnän niitä seuraavassa ruoassa. Uunikypsennykseen kannattaakin varata reilusti raaka-aineita ja pakastaa tai säilyttää jääkaapissa ylimääräiset ruoat. Helpottaa paljon, kun  seuraavan päivän ruokavalmistelut ovat jo aluillaan. 

Syömme herkkusieniä Espanjassa paljon useammin kuin kotona. Toin mukanani muutaman pussukan kuivattuja suppiksia, jotka ovat hyvä lisä kastikkeisiin. 

Sipuleista, tonnikalapurkeista, simpukoista ja oliiveista syntyy hyvä pastakastike tomaattimurskan kanssa.

Nämä naatteineen myytävänä olleet porkkanat olivat niin maukkaita, että narskuteltiin sellaisenaan.
Herkkusienet, simpukat ja tonnikalat purkissa sekä tuoreet tai pakastetut kasvikset maistuvat meille silloin, kun pitää kaivella kaappien kätköistä viimeisiä raaka-aineita. Kananmunia, sipulia, valkosipulia, pastaa, riisiä, perunoita ja ruokakermaa tai juustoa löytyy ainan sen verran, että  välitön nälkäkuolema ei uhkaa. Aina niistä jotakin voi kehitellä, jos kaapissa on lisäksi tomaattisurvosta tai peräti valmista pastakastiketta. 

Spagettia, tomaattista sekä merellistä kastiketta ja runsaasti parmesanraastetta. Tätä voisi syödä useamminkin. Hyvää!
Kirjoittaessani tämän postauksen pidin vapaapäivää sekä golfista että Miehestä 😉. Hän lähti kierrokselle ja minulla oli aikaa päivittää puhelimeeni kertyneitä ruokakuvia. Huomaan usein skippaavani ns. tavallisista ruoista aikomani postaukset. Tällä kertaa kuvia oli kertynyt sen verran runsaasti, että päätin kirjoittaa muutaman perusruokavinkkini. Ehkä siellä ruudun takana on joku, joka kaipaa ideoita arkiruokiin ilman mitään sen kummempaa "gurmeeta". Sitähän suurin osa ruoanlaitostamme joka tapauksessa on. Helppoja, nopeita ja maukkaita perusruokia.

Porkkana-sipulilisäkettä, kalafileitä ja keitettyä perunaa. Maistuu urheilusuorituksen jälkeen herkulle!
Kotona emme syö perunaa edes viikottain, poikkeuksena uusien perunoiden aika. Täällä Espanjassa myytävät isot, puhtaat perunat maistuvat niin hyville, että niitä voisi syödä sellaisenaan. Keitetyt perunat, valkosipuliperunat, ranskikset ja kaikki muutkin perunaruoat ovat herkkua sellaisenaan tai hyvien lisäkkeiden kanssa. Vaaleista kalafileistä paistettu ruoka on vakioherkkuamme. Merluza-niminen kala on ruodotonta ja helppotekosta, joten suosimme sitä molemmat. Lubina eli meribassi on uusin kalalöytömme. Siitä valmistamastani ateriasta ajattelin kirjoittaa erillisen postauksen lähipäivinä.

Tummaa kokojyväriisiä, sienikastiketta ja kala- tai broilerifileitä. Helppoa ja hyvää perusruokaa!
Luulen, että aika monet ruokailevat 'ulkona' lomiensa aikana ja maistuuhan toisen tekemä ruoka meillekin. Tällä lomalla olemme syöneet vain kolme ravintola-ateriaa. Olen kerrankin malttanut olla kuvaamatta ruokiamme ja pelkästään nautiskellut valmiista annoksista. Oikein maistuvia annoksia ovat nekin olleet!



Viimeisenä vinkkinä helppotekoiset tortillaveneet. Kasviksia, jauhelihapihvit, tomaattikastiketta, mausteita ja sipulia sekä valkosipulia 'vene' täyteen. Creme fraichea, chilikastiketta ja runsaasti erilaisia juustoraasteita pinnalle ja n. 15 min uuniin kypsymään. Ihanan kätevää ja nopeaa ruokaa, joka tuskin jää syömättä. Jääkaapista löytyvää guacamolea ym kastikkeita pinnalle ja kohta on taas kylläinen olo.



Auringonnousuja, auringonlaskuja ja kaikkia mahdollisia säitä on seurailtu kuluneen kolmen lomaviikon aikana. Joulun lähestyminen näkyy kauppakeskuksissa. Runsaat joulukoristeet ja upeaakin upeammat jouluseimet ilmestyivät viime viikonloppuna ihmisten ihailtaviksi. Ostohysteria ei ole vallannut meitä, mutta ruokaa on pakko käydä välillä hankkimassa.





Muutama päivä enää ja lapset pääsevät availemaan joulukalentereitaan. Mukavaa jännitystä alkaa näkyä lasten silmissä sekä siellä Suomessa että täällä Espanjassa. Mitähän ihanaa tämä joulu tuo tullessaan? Miten minä voisin ilahduttaa toisia? ❤

Kiitos sinulle, kun tulit lukemaan tämän postaukseni! Oikein hyvää marraskuun viimeistä viikkoa sinulle! 😘

perjantai 23. marraskuuta 2018

Muhkeanmaukas munakoisopiiras


On hieno tunne, kun onnistuu! Eilinen leipomukseni ylitti kaikki odotukseni sekä maullaan että koostumuksellaan. Ostin pari päivää sitten Spar-kaupastamme taikinarullan, jota luulin voitaikinaksi. Ajattelin tehdä pikaisia suolaisia ja makeita torttuja viikonlopun herkutteluun. 


Tein leivontaan tarvittavat valmistelut hyvissä ajoin. Päätin yllättää golfkierrokselta nälkäisenä palaavan Miehen. Hieman nikottelin avatessani taikinarullan, jota riitti ja riitti. Sitä oli yhteensä 3 metriä! 😮 Espanjankielen vaatimattomalla taidollani ymmärsin taikinan sisältävän vehnäjauhoja, vettä, suolaa, öljyä sekä säilöntäaineita. Koostumukseltaan taikina muistutti filotaikinaa, mutta ei ollut niin haurasta. Sitä oli helppo käsitellä. Alkuperäinen suunnitelmani pienistä tortuista muuttui yhdeksi isoksi leivonnaiseksi. Luulen sen olleen ihan viisas päätös!




Piiraan täytteeseen tulevat aineet valikoituivat hieman sen mukaan, mitä omasta jääkaapistani löytyi. Kananmunien lisäämistä täytteen kiinteyttäjäksi harkitsin aika pitkään, mutta jätin sitten kuitenkin pois. Täyte oli juuri sopivan mehevää käyttämilläni aineilla! Vuohenjuusto sopisi varmaan aika hyvin munakoisoa sisältävään ruokaan, mutta meillä ei sitä tällä kertaa ollut.


Piiraan aineet tuntuivat aika voimakkaan makuisille, koska käytin runsaasti valkosipulia. Tein vastapainoksi raikkaan makuisen salaatin. Maut sopivat yhteen paremmin kuin hyvin!  



Salaattipohjalle kipatut papaija-, persimon- ja avokadopalat saivat seurakseen maukkaita viinirypäleitä ja mandariinin paloja. Kastikkeeksi riitti limen mehu ja tilkka hyvää oliiviöljyä. Piiraassa oli riittävästi ytyä salaatinkin maustajaksi.


Lupasin siskolleni laittaa pikimmiten ohjeen blogiini. Hänen mielestään se kuulosti niin herkulliselle. Suurin piirtein näin meni leipomukseni!

Aineeet ja ohjeita munakoisopiiraaseen (paistovuoka n. 20 x 30 cm)

1 rulla filotyyppistä taikinaa
oliiviöljyä vuoan ja taikinan voiteluun

1 munakoiso (aika isokokoinen)
(½ limen mehu uunipaahdon jälkeen)
n. 25 kpl minitomaatteja
(n. 5 kpl öljyyn säilöttyjä artisokan sydämiä)
n. ½ valkosipulia (oman maun mukaan)
n. 1 tl suolaa
n. ½ dl oliiviöljyä kasvisten uunipaahtoon
hieman mustapippuria ja kuivattua yrttimausteseosta

viipaloitu iso punasipuli (ei kypsennetä etukäteen)

Täyte

2 dl kermaa tai creme fraichea
1 prk (2 dl) raejuustoa (Cottage Cheese Espanjassa)
2 dl parmesanraastetta (vuohenjuusto tai feta sopii varmaan loistavasti)
2-3 dl mozzarella tms juustoraastetta
½ dl majoneesia (Hellmans parasta)
ripaus mustapippuria ja suolaa 
(paahdettujen tomaattien liemi)
  • Huuhtele ja paloittele munakoiso voideltuun uunivuokaan. Lisää suola, reilusti öljyä, pilkotut valkosipulinkynnet ja hieman pippuria sekaan. Sekoittele!
  • Huuhtele tomaatit ja kippaa ne voideltuun vuokaan. Mausta suolalla, öljyllä ja yrtttimausteilla. 
  • Paahda munakoisopaloja ja minitomaatteja uunissa n. 180 ast / n. 40 min. Kääntele munakoisopaloja välillä, että paahtuvat tasaisesti joka puolelta. (Minitomaateista kertynyt liemi kannatta lisätä täytteen aineisiin.)
  • Yhdistä kaikki täytteen aineet. (lisää kananmuna halutessasi)
  • Voitele sopivan kokoinen uunivuoka ja rullaa taikina auki. (käyttäessäsi filotaikinaa, joudut voitelemaan jokaisen arkin voisulalla tai öljyllä)
  • Asettele hieman uunivuoan kokoa isompia taikinapaloja vuokaan pitkittäin ja poikittain. Voitelin itse ohuelti oliiviöljyllä, mutta en ole varma, oliko se tarpeen.
  • Jätä taikinasta n. 1/4 osa päälle tulevaksi 'kanneksi'.
  • Asettele paahdetut kasvikset ym aineet taikinan päälle. 
  • Kaada täyte kasvisten päälle tasoitellen. 
  • Lisää täytteen päälle viipaloitua (puna)sipulia halutessasi.
  • Leikkaa, revi, rutistele loput taikinasta päällimmäiseksi. 
  • Paista uunin alimmalla tasolla n. 180 ast, kunnes täyte tuntuu hyytyneen. Pidin piirasta uunissa n. 35 min niin, että otin ylälämmön pois päältä siinä vaiheessa, kun päällä oleva taikina alkoi ruskistua. (meni n. 5 min ja osa reunoista ruskistui liikaakin.)
  • Peitä vuoka halutessasi leivinpaperilla. (en ole varma, säilyykö taikina yhtä rapeana silloin)
  • Tarjoa piirasta raikkaan salaatin kanssa. 
Mikäli pikkujoulut tms juhlat olisivat näköpiirissä, leipoisin aika varmasti juuri tätä piirasta suolaiseksi tarjottavaksi. Uudentyyppiset maut saattavat kiinnostaa muitakin kuin meitä.




Söimme tätä sekä heti uunista oton jälkeen että myöhemmin illalla lämmitettynä. Molemmat olimme samaa mieltä, että lämmitettynä maut olivat tasoittuneet paremmin. Eli piiraan hyvä puoli on se, että sen voi leipoa hyvissä ajoin vetäytymään. Pienet palat jätettiin vielä tälle päivälle ja aiotaan herkutella iltapalana.


Kiitoskukkaseni sinulle, joka halusit tulla käymään blogissani! ❤ Toivottavasti löysit tästä piiraasta jotakin vinkkiä viikonlopun leivontaasi!


Ihanan aurinkoista ja kaunista viikonloppua sekä sinne Suomeen että toivottavasti tänne Espanjaankin! Sade ei ole onneksi häirinnyt viime päivinä. Harmi vaan, että aurinko pysyttelee aika tiiviisti pilvien takana! 


keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Aamulla banskupannareita ja illalla Camembert-focacciaa

Aamupuuro muuttui eräänä aamuna pannareiksi. Namskista!
Hei! Mitä teet mieluiten silloin, kun taivas on harmaa ja suunnitelmasi kivasta ulkoilupäivästä muuttuvat? Tuli vaan mieleeni, kun itselläni on ollut sen suuntaisia päiviä viimeisen viikon aikana. Kerroinkin edellisessä postauksessani meidän maratonNetflix-päivästämme. Sunnuntain kohokohdat liittyivät syömiseen ja illan "Tanssii tähtien kanssa" ohjelman katseluyrityksiin. Illalla yhteys pätkii, joten jätämme suosiolla useimmat Suomen tv-ohjelmat aamuviihteeksemme. 

Juureentehty leipäni muuttui viime hetkellä herkulliseksi focacciaksi ystäväni innoittamana.
Heräsin pirteänä kuin peipponen (hehheh, tässä iässäkö peipponen 😏) su-aamuna ja halusin ilahduttaa leppoisan aamun kunniaksi sekä Miestä että itseäni. Pari banaania ja hieman muita perusaineita muuttuivat tuossa tuokiossa aamiaispannareiksi. Ne olivat niin hyviä ja mielestäni aika terveellisiäkin, että kirjoittelin aineet muistiin. Jospa sinullekin sattuisi tuollainen tarmonpuuska jonakin kiireettömänä aamuna, yllätä ihmeessä itsesi (ja perheesi) tekaisemalla räiskäleitä, lettuja tai ohukaisia!

Laitoin vain ihan pienen tilkan voita pannulle, koska halusin näistä terveellistä mutusteltavaa.
Oikeastaan ideani oli saada aurinkoa aamiaislautasille, koska päivästä oli tulossa tuulinen ja pilvinen. Onnistuin aika hyvin, heti tuntui olo paremmalle! 😁



Helpot banaanipannarit, aineet ja ohjeita n. 24 kpl 

1 dl korppujauhoja
2 dl (kookos tms) jogurttia
1 dl kokojyväkaurahiutaleita
2 tosi kypsää banaania
½ tl suolaa
3 kananmunaa
(ripaus kanelia/vaniljasokeria)

Paistamiseen hieman voita, kirkastettua voita tai öljyä
  • Muussaa banaanit ja yhdistä niihin kaikki muut aineet.
  • Jätä turpoamaan siksi aikaa, kun valmistelet pannareiden lisukkeet. (n. 20 min)
  • Paista aika kuumalla pannulla pienessä voitilkassa kauniin ruskeiksi. Onnistuu isolla paistinpannulla, koska taikina pysyy hyvin koossa.
  • Tarjoile pilkottujen hedelmien, hillon ja creme fraicen tai paksun jogurtin kera.
  • Makean ystävät valuttavat tietenkin hunajaa tai vaahterasiirappia annokseensa!
Kahdelle hengelle näitä tuli aika paljon. Oli mukava napata päivän mittaan pannari pikkunälkään ja siirtää varsinaista ruokailua pitkälle iltapäivään. Täällä on pakko tottua siihen, että lounas koostuu golfkierroksella syödyistä eväistä ja varsinainen ateria syödään myöhemmin illalla. 


Kohtuullisen komeat näkymät Altorrealgolf klubitalon kulmilta. Alempi kuva joltakin kierroksen väylältä. 


Lopuksi su-illan innovaationi, joka syntyi muutamassa hetkessä. Olin laittanut tapani mukaan leipäjuureni toimintaan lauantai-iltana ajatuksena paistaa leipä sunnuntain kuluessa. Viimeisen kohotusvaiheen aikana ystäväni Suomesta soitteli ja kertoi tehneensä ihanaa focacciaa suppiksilla ja sipulilla. Oi että alkoi tehdä leivän sijasta mieli focacciaa! Olen suunnitellut jo jonkun aikaa sen tekemistä ilman hiivaa. 



Juustonokareita ja aurinkokuivattja tomaatteja focaccian pinnalla menossa uuniin. 
En meinaa vieläkän uskoa, kuinka onnistunutta siitä tuli. Oli varmaankin yksi parhaita iltapaloja koskaan. Mies tykkäsi myös tosi paljon! Lähes valmiin leivän taputtelu pellille sujui ilman ongelmia, sillä taikina oli niin pehmoista. Varoin rikkomasta leivän rakennetta. Suurin yllätys oli se, että focaccia onnistuu silloinkin, kun taikinassa on hieman myös kokojyväjauhoja. Aiemmin olen leiponut focaccian pelkästään valkoisilla jauhoilla.



Kyllähän tallaisen iltapalan jälkeen uni maittoi. Vatsa tykkäsi jälleen kerran hiivattomasta taikinasta leivotusta herkusta. On tuossa leipäjuuressa ihmeellinen voima. Kirjoitin muutama päivä sitten postauksen leivänteosta; samasta taikinasta voi tehdä monia muitakin leipomuksia. 



Nyt tulee hiukan kiire tämän postaukseni kanssa. Meillä alkaa kohta tämän viikon golfkisat. Tärkeintä on päästä pelaamaan, koska sen vuoksi tänne on tultu! Eilinen peli Murcian lähellä sijaitsevalla upealla kentällä oli mukava isolla ja iloisella porukalla tehty reissu, tosin aika vaativa kipeille polvilleni. Saas nähdä, kuin käy tänään! 😌

Aamiasella pakkasesta lämmitetty focaccia maistuu avokadon kanssa. Ja peli kulkee! 👍
P.S. Ei käynyt huonosti ollenkaan! Oli varmaankin tämän golfloman kivoin kierros! Isot kiitokset siitä kuuluvat mahtavalle tsempparille, kaimalleni Leenalle! Oli hieno sää ja onnistunut kierros! 🎶