Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Borchtyyppistä keittoa punakaalilla


Olen mieluillut jo pitkään itsetehtyä borchtyyppistä keittoa. Kasvispitoisempaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen tämäntyyppiset keitot miellyttävät aina vaan enemmän. Ostin valmiiksi keitettyjä punajuuria jo viime viikolla ajatuksena tehdä lomalaisille keittoa alkuruoaksi. Söimme blinejä monilla erilaisilla lisukkeilla, joten päätin jättää keiton tuonnemmaksi. Tänään oli täsmälleen oikea aika keitolleni. 


Uskomatonta kuinka kiva on kokkailla ajan kanssa ja aivan omaksi huviksi. Mies lähti aamulla hiihtämään ja minä päätin viihdyttää itseäni keittiössä. Olin menossa omiin urheiluharrastuksiini myöhemmin iltapäivällä, joten halusin toisaalta saada 'työt' alta pois. Siinä vaiheessa en aavistanut vielä, kuinka oikea ajoitus touhuillani oli. Saimme yllätysvieraita Jyväskylästä lounastamaan kanssamme. Olipas mukavaa tarjota hyvää keittoa superherkullisen eilen leivotun foccaciatyyppisen, saksanpähkinöillä 'rikastetun' leivän kanssa. Ystävien kanssa jaettu ruoka on juhlaa.


Hapanjuureen leipominen jaksaa innostaa minua jatkuvasti uusiin kokeiluihin. Tämä 'peltileipä' osoittautui niin onnistuneeksi, että varmaan tulee leivottua jatkossakin. (Instan puolella löytyy lisää kuvia leivästä, ohjeen postaan, mikäli joku sitä toivoo.)  

Kuvassa näkyvät maa-artisokat jäivät sittenkin keittoni ulkopuolelle. 

Ostin ensimmäisen kerran tämänväristä bataattia. Kaunista!
Blogini aloittamisen jälkeen on tullut tavaksi ottaa muutama kuva raaka-aineista. Kuinka muuten muistaisin keitoksiini päätyneet ainekset. En tykkää ottaa kynää ja paperia esille kokatessani enkä uskalla luottaa pelkkään muistiini. Niinpä hyödynnän nuo kuvat myöhemmin postauksissani ja annan samalla vinkkiä muillekin. 

Aika mielenkiintoinen uutuus tämä violetti bataatti. Raakana maku oli aika mieto ja keitossa pehmoinen.
Tämäntyyppisissä ruoissa aineita voi toki vaihtaa omiin suosikkeihin tai kaapista löytyviin raaka-aineisiin. Niin minäkin usein teen. Maustaminen kannattaakin tehdä omilla suosikeilla. Leivonta on eri juttu, koska siinä on suositeltavaa noudattaa pääraaka-aineiden määriä aika tarkkaan.

Keitto valmistui alusta saakka 5 litran painekattilassa, tosin ilman painetta.
Keittoani ei tosiaankaan voi kutsua borchkeitoksi, koska olen soveltanut aineksia. Chili ja valkosipuli tuskin kuuluvat aitoon alkuperäiseen venäläiseen ruokaan. Lihaa on tällä kertaa fondin muodossa. Sain käytettyä palkinnoksi saamani loput lihafondit keittoon, johon ne sopivat oikein hyvin. Lihan maku ei ollut millään tavalla hallitseva. Ainesluettelo näyttää hengästyttävän pitkälle, mutta näillä tuli aivan uskomattoman herkullista soppaa, joten kannatti säätää mausteita ja muita aineita. Lopputulos palkitsi vaivan! 😄


Borchtyyppistä keittoa punakaalilla (n. 3½ l / riittää n. 10 ruokailijalle)

2 rkl öljyä
1 punasipuli (keskikokoinen)
2 yksikyntistä valkosipulia
n. 10 cm pätkä purjosipulia
½ punakaalia (n.500g)
1½ litraa kiehuvaa vettä (lisäsin ne itse kolmessa erässä)
1 (violetti) bataatti
2 isohkoa porkkanaa
3 keskikokoista keitettyä punajuurta
1 fenkoli
1 omena
½ keltaista paprikaa
(reilu pala inkivääriä kokonaisena)
(2 keskitulista chiliä puolikkaina, siemenet poistettuna)
3 laakerinlehteä
pippuria
2 kpl lihafondia
1 limen mehu
1 rkl balsamietikkaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
(n. 3 rkl öljyä+basilikaa+suolaa = yrttiöljyä omassa keitossani)

Keiton pinnalle smetanaa, creme fraichea tai kermaviiliä ja pippuria. Fetajuustokuutiotkin sopivat hyvin keiton sekaan!

Jätä chili, valkosipuli ja inkivääri keitosta pois, ellet tykkää niistä!!! 
Toinen tärkeä huomio on suola; ihmettelin keiton suolattomuutta lisättyäni kaksi fondia. Asia selvisi, kun huomasin, että yhdessä fondissa oli vain 1/4 tl suolaa. Keittoa oli niin runsaasti, että 2 tl suolalisäkin voi olla liian pieni. Kannattaa maistella ja lisätä omaan makuun! 
  • Kuori ja pilko kaikki sipulit. Pilko punakaali hyvin pieniksi siivuiksi ja muista ottaa kova kantaosa pois.
  • Lämmitä öljy kattilassa ja kuullottele siinä ensin sipuleita muutama minuutti, lisää lämpöä ja kuullottele seuraavaksi punakaalisiivut. 
  • Lisää tässä vaiheessa kattilaan ½ litraa kiehuvaa vettä, laakerinlehdet, fondit ja pippuria. Anna keiton poreilla hiljakseen samalla, kun käsittelet loput aineet.
  • Kuori bataatti ja tarvittaessa porkkanat. Pilko molemmat pieniksi tikuiksi ja lisää kattilaan (voit halutessasi raastaa ne keittoon). 
  • Lisää taas ½ litraa vettä ja loput aineet ja mausteet. (raastoin porkkanat ja omenat isolla raastinterällä ja fenkolin leikkelin ohuiksi siivuiksi sekä pilkoin paloiksi) 
  • Lisää loput ½ litraa vettä tai tarvittaessa enemmän. Keitto saa kiehua vielä hiljalleen n. ½ tuntia, jonka aikan vettä hieman haihtuu. Tarkista suolaisuus, makeus, hapokkuus jne lopuksi ja lisää keiton kaipaamia aineita.
En pilkkonut chilejä keittoon, halkaisin ne kahteen osaan ja poistin siemenet. Lopussa noukin ne, kuten myös ison inkivääripalan pois sopasta. Me tykkäämme pienestä chilin mausta keitossa kuin keitossa. Onneksi ne miellyttivät vieraitammekin, ainakin he kehuivat keittoa vuolaasti. Kiitos kiitoksista Anitta ja Markku, ihanat ystävämme! 😘😘



Näin meillä herkuteltiin tänään! Teen yleensä tämäntyyppisiä keittoja ison määrän kerralla, koska maku vain paranee lämmittämällä. Toisaalta on mukavaa tietää, että kiireisenä päivänä valmis keitto odottaa jääkaapissa tai pakkasessa nälkäisiä ruokailijoita. Tämän keiton tekemiseen kului reilu tunti, mutta kokkailua rakastavalle se on pieni hetkinen. Vuorokaudessa on 23 tuntia muuhun mukavaan! Ai niin, kyllä nukkumiseenkin pitää varata muutama tunti! 😴 Nyt pitää kiiruhtaa unten maille, koska huominen on erilainen, hurjan jännä päivä. Siitä myöhemmin! 🙋

tiistai 26. helmikuuta 2019

Herkullista granolaa uudella ohjeella



Vihdoinkin granolaresepti makuuni! Ei yhtään turhaa kaloria ja silti maku ja tuoksu hivelevät aistejani. Olin jo ehtinyt hankkia kuivattuja, makeita hedelmiä ja hyvää öljyä granolaani. Löysin tänä aamuna ohjeen, joka tuntui saman tien täydelliselle. Granola on uunipaahdettua mysliä, jota tykkään syödä aamuisin jogurttini kanssa. Banaanigranolan alkuperäisen ohjeen löydät täältä!


Myslit ja granolat tarvitsevat yleensä makeutta maistuakseen miellyttäville. Tähän herkkuun meni kaksi banaania ja hiukan vaniljaa sekä kanelia antamaan makua. Öljyn tilalle laitoin yhden appelsiinin mehun. Vaahterasiirappi ja hunaja säästyivät tällä kertaa!




Vihersmoothie pohjalla, soija-kookosjogurtti sen päällä ja granola sekä marjat makua antamassa.
Uunista tulvineet tuoksut olivat aamulla lupaavia, vaikka tekemäni granolaseoksen maku ennen paahtamista epäilytti. Olen sanonut usein, että taikina kertoo, mille valmis tuote maistuu. Ei uuni tee pahanmakuisesta poppakonstein herkkua. Mukavalle tuntui todeta onnistuneen granolan maku suussani. Olen aivan häkeltynyt siitä, että löysin vihdoinkin ohjeen, jonka avulla voin jatkossakin nautiskella aamugranolani pelkäämättä turhia kaloreita ja joutavia ravintoaineita. Jes jes! 👌


Itsetehty terveellinen granola (valmista seosta 2 litraa)

7 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnänalkioita (Elovena)
1 dl kauraleseitä
1 dl paahdettua, rouhittua pellavaa mustikalla
3 dl auringonkukan siemeniä
2 dl kevyesti suolattuja cashew-pähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita
1 tl ruususuolaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljaa (aitoa mielellään)

2 hyvin kypsää banaania
1 appelsiinin mehu ja kuoriraaste

2 dl kuivattuja karpaloita sekä 1-2 tl kanelia ja vaniljaa uunipaahdon loppuvaiheessa. (halutessasi)
  • Annostele isoon kulhoon kuivat aineet. 
  • Muussaa banaanit, raaste ja appelsiinimehu esim sauvasekoittimella.
  • Yhdistä aineet ja mausta kanelilla ja vaniljalla. Sekoittele seos huolella!
  • Paahda seosta 180-150 ast / 50 min niin, että sekoittelet seosta aina 15 min välein. 
  • Banaaniseos tekee granolaan paakkuja, joita kannattaa 'rikkoa' samalla, kun kääntelet seosta esim kahden puulastan avulla. Seoksen hieman jäähdyttyä, niitä voi murennella sormin.
En kaivannut granolaani yhtään enempää makeutta. Toisaalta olen aina pitänyt paahdetun banaanin mausta, joten siinä saattaa olla syy, että ihastuin tähän. Tämä resepti kestää tosiaan varioinnit omiin mieltymyksiin. Seuraavalla kerralla saatan itsekin kehitellä muutoksia esim siemeniin, mutta nyt menin näillä ja olin tyytyväinen.



Tiesitkö muuten, että H&M vaatekauppa myy myös astioita. Hämeenlinnan myymälä on keskittynyt vaatepuoleen, mutta esim Kouvolan Veturista löytyi kivoja löytöjä keväisiin kattauksiin. Olen etsinyt 'ei lasitettuja' eli himmeäpintaisia lautasia pitkään, koska ne eivät kiillä ruokakuvauksissa. H&M:sta niitä löytyi, samoin kauniin värisiä kulhoja. Olisin mieluillut ostaa enemmänkin, mutta säilytystila tekee tiukkaa. 

Kookosjogurtti maistui kivalle tässä annoksessa ja granola antoi mukavasti pureskeltavaa!
Kevät kuului tänään ulkona linnunlauluna ja näkyi hupenevina lumihankina ja pajunkissoina. Hiihtokelien loppuminen huolestuttaa Miestä, hän kun pääsi vasta hiihtämisen makuun. Omat hiihtoni on pakko jättää tänä talvena väliin kipeiden jalkojeni vuoksi.  
Mukavaa, piristävää ja oikein hyvää helmikuun viimeistä viikkoa sinulle! On tosi kiva, että tulit kurkkaamaan blogini kuulumisia! Kiitos siitä sinulle!


Kerään tässä rohkeutta kertoa jossakin postauksessani itseäni viime aikoina syvästi koskettaneista asioista. Helmikuu on ollut aikamoista tunteiden vuoristorataa ja tekisi mieli hiukan avata ajatuksiani blogini seuraajille. Katsotaan, kuinka käy!

maanantai 25. helmikuuta 2019

Kolme helppoa keittoa broilerista


On helpottava tunne, kun tietää osaavansa kokata maukkaita keittoja kotikeittiössä. Itse kaipaan keitto- eli soppapäiviä vähintään kaksi kertaa viikossa. Broileri on perusvarma raaka-aine, josta pystyy loihtimaan nopeasti ja edullisesti ravitsevaa ruokaa isommallekin porukalle. Yleensä teen keittoruoat ottamatta valokuvia, joten harvoin niistä tulee tehtyä blogipostauksiakaan. Näiden keittojen tekemisestä on kulunut pari viikkoa, joten ihan tarkoista mauste- ym määristä en mene takuuseen.  


Broilerin jauheliha ja fileistä kuutioidut palat päätyvät useinkin keittoihimme. En ole tehnyt mitään makkarakeittoa muutamaan vuoteen. En siis ennen parin viikon takaista keittoa broilerinliha-lenkistä. En tiennyt sellaisen olemassaolosta mitään, enkä tietäisi vieläkään, ellei Mies olisi yllättänyt tuomalla sitä kaupasta. Hän tosin tarkoitti sen paistettavaksi takan lämmössä.  


Mutta mitäpä tässä enempää turhia tarinoimaan! Uskon ruokablogin lukijoiden odottavan ennen kaikkea maistuvia reseptejä. Aloitan uutuudella itselleni eli makkarakeitolla. Se oli kolmesta keitostani toiseksi nopein ja ohjekin helppo. 😊 

Olen alkanut suosia entistä useammin perunan käyttämistä keittoruoissani. Se maistuu hyvälle, on kuulema terveellinen ja saostaa keiton mukavasti. Mutta mitä perunoita valitsen keittooni? Vinkkejä perunalajikkeista löytyy täältä!

Makkarakeitto broilerin jauhelihasta (riittää 3-4 ruokailijalle)

n. ½ kg perunoita (esim 5-7 kpl Annabelleja )
1 litra vettä 
1-2 kpl kana- tai kasvisliemikuutio (tai vast määrä fondia)
suolaa tarvittaessa, kun keitto on valmista

1 rkl voita/öljyä
1-2 (banaani)salottisipulia
(valkosipulia halutessasi)
1 pkt Kevyt broilerilenkki (tai kalkkunalenkkiä)
1-2 porkkanaa
tuoreita tai kuivattuja yrttejä
varhaissipulia varsineen tai tai ruohosipulia
  1. Laita vesi kuumenemaan ja kuori sekä kuutioi perunat.
  2. Lisää ne sekä liemikuutio kiehuvaan veteen. (Pienet perunapalat kypsyvät n. 10-15 min)
  3. Kuumenna rasva paistinpannulla ja pilko makkara paloiksi. Lisää ne pannulle ja kuullottele niihin ruskea pinta.
  4. Pilko porkkanat (voit kuoria halutessasi) pieniksi ja pehmennä niitä joko paistinpannulla makkaroiden seassa tai kippaa ne kiehumaan perunoiden sekaan. (pehmenevät riittävästi n. 5 min)
  5. Kuori ja silppua sipulit ja kuullota ne samalla pannulla. Pienennä lieden lämpöä, etteivät sipulit pääse palamaan.
  6. Lisää paistinpannun ainekset perunoiden sekaan kattilaan.
  7. Maistele muutaman min kiehumisen jälkeen keiton suolaisuus ja lisää  sitä halutessasi. Huomioi makkaran suola!
  8. Lisää kuivayrtit keittoon samassa vaiheessa kuin makkarat, tuoreet pilkotut yrtit lopussa. 
  9. Halutessasi keittoon pehmeämpää makua, lisää hieman maustettua ruokakermaa tai tuorejuustoa.
Makkarakeitto oli parikymmentä vuotta sitten jokaviikkoisella ruokalistallamme ja tein sen yleensä HK:n sinisestä lenkistä. Helppo, nopea ja lapsillekin maistuva ruoka syötiin leipäviipaleiden tai näkkärin kanssa. Ruokajuomana oli tottakai maito!

Broilerin jauhelihasta valmistettu keitto on omaa herkkuani, joten teen sitä pari kertaa kuukaudessa. Mausteet ja keittoainekset vaihtelevat riipuen siitä, mitä kaapeista sattuu löytymään. Tällä kertaa keitosta löytyi hyviä juureksia ja perunoita.




Lihaliemifondit ja -kuutiot eivät ole kuuluneet ruoanlaittooni pitkään aikaan. Sain reseptikilpailun palkintona 4 kpl:n lihafondilaatikon ja päätin testata niitä tässä ruoassa. Maku oli sellaisenaan aika vahva, mutta juusto antoi lempeyttä keittoon. Tykkäsimme juustolisän jälkeen tästä keitosta kovasti.

Jauhelihakeitto broilerin jauhelihasta (riittää ainakin 4 ruokailijalle)

1-2 rkl voita/öljyä
400 g broilerin jauhelihaa
1-2 sipulia
1-5 valkosipulin kynttä

n. 8 dl vettä
n. 500 g perunoita
1-2 porkkanaa
pala bataattia
1 suippopaprika
1 keskitulinen chili (jos tykkäät) tms chiliä
varhaissipulin varsia
1 kpl kana- tai lihafondia tms makua keittoon
suolaa tarvittaessa, mustapippuria
1 tl paprikajauhetta ja currya
n. 100 g tai ½ pkt Koskenlaskija viherpippurijuustoa 
tuoreyrttejä (timjamia minulla)
  1. Pese, kuori ja pilko juurekset. Käsittele myös muut aineet kuorimalla ja pilkkomalla sopiviksi paloiksi. (poista chilin siemenet halutessasi)
  2. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää siihen ensin perunat ja n. 10 min kuluttua muut kasvikset (paprika hieman myöhemmin). Anna keiton kiehua hiljalleen sen aikaa, kun paistat jauhelihan.
  3. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen rasva. Ruskista jauheliha todella kuumalla pannulla käännellen. Pienennä lämpöä ja kuullota sipulit samalla pannulla.
  4. Kippaa paistinpannun aineet kattilaan siinä vaiheessa, kun perunat ovat puolikypsiä. Lisää mausteet keittoon. 
  5. Kiehuttele keittoa muutamia minuutteja ja lisää juusto sekä tuoreyrtit loppuvaiheessa.
  6. Anna hautua ja sakeutua hetkinen kannen alla juuri ja juuri kiehuen. Maista vielä lopussa suolan ja mausteiden riittävyys, lisää niitä tarvittaessa.
Broilerin jauhelihasta tehty keitto maistuu meille parhaiten tuoreiden sämpylöiden tai patongin kanssa. Tähteeksi jäänyttä keittoa syödään seuraavana päivänä ja maku on hyvä vielä silloinkin. Juustovoikkari helpottaa, kun 'pitää' syödä samaa keittoa uudelleen!

Kolmas keittoni on helpoin ja nopein tapaus. Tämä on tavallista arkiruokaamme silloin, kun tekee mieli sekä lempeää että tulista itämaisin maustein maustettua ruokaa. Kasvikset vaihtelevat tässäkin keitossa, mutta maissia ja porkkanaa siitä löytyy lähes poikkeuksetta. 




Kookoksen makuinen broilerikeitto (ilman  riisiä tms riittää kahdelle)

400 g marinoituja broilerin filepaloja tms (valkosipuli/yrttimarinoituja minulla)
tilkkanen öljyä
1-2 porkkanaa 
1-2 salottisipulia
runsaasti valkosipulinkynsiä

n. 5 dl vettä
2 dl kookosmaitoa tai -kermaa
1 prk maissia (150 g/Bonduelle minulla)
1 tl- 1 rkl Harissatahnaa (oman maun mukaan) 
½ tl vihreää currytahnaa (on tulista)
1-2 rkl soijaa tai vast määrä suolaa (2 tl)
mustapippuria
1 rkl sitruunaruohotahnaa (tai tuore sitruunaruoho)
hiukan raastettua tuoretta inkivääriä
(hiukan Asian fondia, jos tykkäät mausta)
(riisiä, nuudeleita tms halutessasi ruokaisampaa keittoa)
tuoreita yrttejä pinnalle (basilikaa minulla)
  1. Kuumenna paistinpannu tai -kasari ja ruskista broilerinpalat kunnolla. Pienennä lämpöä ja lisää ihan pieneksi pilkottu porkkana ja sipulit. Kuullottele hetkinen.
  2. Yhdistä kaikki alemman listan aineet kattilassa tai kasarissa ja kuumenna seos.
  3. Yhdistä aineet ja maistele makuja. Lisää tarvittaessa suolaa tms makuja!
Tällaisenaan keitto maistuu meille kevyenä lounaana tai toisinaan iltaruokana. Kuumennan usein kaupasta ostamaani Naan-leipää tämän keiton kaveriksi. 

Nämä kolme keittoa kestävät hyvin omiin makutottumuksiin ja kaapin aineksiin soveltamista. Oma suu kertoo parhaiten, kaipaako keitto lisää mausteita, suolaa, hapokkuutta, tulisuutta tai makeutta. Tuoreet yrtit keitossa viimeistelevät maun, me tykkäämme niistä, koska olemme tottuneet makuun.

Ja nyt alkoi tehdä mieli keittoruokaa! Pitääkin miettiä ja koluta kaappeja huomiseen keittoon. Viikonlopun herkuttelujen jälkeen on pakkokin taas kevennellä! 

Tiikerikakku on monissa sukujuhlissa nautittu herkullinen kahvileipä.  

Tämä Omarpiiras ahomansikoilla ja  luonnonmustikoilla maistui uskomattoman herkulliselle. Ohje tulossa blogiin!
Omarpiiraan ainekset ovat jo kaapissani. Saimme maistaa tätä uskomattoman hyvänmakuista kahvileipää viikonloppuna ystäviemme luona. Onneksi muistin, että onhan minullakin juhlan aihetta ja pääsen leipomaan! 😄 Blogini täytti 2 vuotta 22.2.2019 ja postauksia oli kertynyt peräti 555 kpl. Harventuneen postaustahtini syy on helmikuun kiireisessä aikataulussa. Pieni tauko voi toisaalta tehdä välillä ihan hyvää!


Lämpöinen kiitokseni sinulle, ettet silti unohtanut blogiani! 😘 Mukavaa viikon jatkoa sekä lomalaisille että kaikille muillekin! ☀⛄🌅

keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Avokadorisottoa ja broiskua vuohenjuustolla


Kolme keittoa odottaa valmiiksi kuvattuina pääsyään blogiini ja silti ajattelin kirjoittaa taas risotosta. Risoton maku edelleen mielessäni on miellyttävämpää postata siitä. Söimme tätä herkullista lounasruokaa eilen. Taas kerran tulimme myöhään iltapäivällä kotiin ja piti saada nopsaan ruokaa. Nappasin kaupasta pakkauksen valkosipuli-persiljamarinoituja broilerin fileitä tietämättä niiden käyttötarkoitusta. Muutaman kilometrin pituisella kotimatkalla varmistuin halustani tehdä risottoa. Siitäpä tulikin niin hyvää, että 'kehtaan' jakaa helpon ohjeen teillekin blogini lukijoille!


Risottoriisin kypsyminen vie parikymmentä minuuttia, joten pidän sitä nopeana ruokana. Riisin hiljakseen poreillessa ehtii mainiosti tehdä muut valmistelut. Salaatin tekeminen ottaa itseltäni aikaa reilummin, joten skippaan sen usein kiireessä. Viipaloin suoraan lautasille milloin kurkkua, paprikaa, tomaattia jne ja huuhtelen muutaman salaatinlehden niiden seuraksi. Ei jää ainakaan hyvää salaattia kulhoon nahistumaan.


Edulliset verkkopussiavokadot ovat olleet viime aikoina harvinaisen hyviä. Niitä menee jatkuvasti sekä smoothieihin että leivän päälle sellaisenaan. Makunsa ja pehmeän rakenteensa puolesta niitä voisi syödä missä tahansa ruoka-annoksessa. Myös Mies on oppinut tykkäämään niistä viime aikoina, joten uskallan lisätä avokadoa hänenkin lautaselleen. Vielä muutama vuosi sitten söimme avokadoja vain alkuruokana majoneesilla ja katkaravuilla sekä sitruunapippurilla ja -mehulla maustettuna. Nyt nautimme molemmat avokadosta sellaisenaankin.


Joskus tulee ostettua valmiiksi maustettuja broilerin fileitä, vaikka tykkäämmekin enemmän omista maustesekoituksista. Persilja-valkosipulimaustetut fileet kypsyivät pannulla samaan aikaan, kun risotto porisi kattilassa. Vuohenjuusto ja broileri ovat hyväksi todettu makupari, joten sillä mentiin taas kerran. Ehkä tämä pikalounas ei pääse gourmeelistoille, mutta nälkäisiin suihimme se upposi mainiosti. Santsasimme!


Avokadorisottoa vuohenjuustobroilerilla

2 rkl öljyä + nokare voita
1 sipuli (salotti- tms)
3 dl risottoriisiä (carnaroli tai aborio)
2 dl valkoviiniä tai kuivaa kuoharia
n. 7-9 dl kasvislientä (risotto saa jäädä kosteaksi)
½-1 tl suolaa ja ripaus mustapippuria
2-3 dl parmesan- tai pecorinoraastetta
20-30 g voita (ei pakollinen)
1 avokado kuutioiksi pilkottuna
* parmesaanilastuja ja tuoretta basilikaa valmiin annoksen päälle

Lisänä persilja-valkosipulimaustettuja broilerin fileitä (390 g/Jyväbroiler)
vuohenjuustoa
  • Lämmitä öljy/voi kattilassa ja lisää siihen pieneksi pilkottu sipuli. Kuullottele sipulia, kunnes pehmenee.
  • Valmista riittävä määrä kasvislientä.
  • Lisää riisit sipulin sekaan ja jatka kuullottelua, kunnes riisit ovat läpikuultavia. (ei kestä kauaa)
  • Lisää viini riisin sekaan ja anna sen imeytyä lähes kokonaan. 
  • Aloita kuuman kasvisliemen lisääminen pari dl kerrallaan ja sekoittele samalla risottoa. Riisien rakenne saa rikkoutua.
  • Nesteen tarkkaa määrää on vaikea antaa, koska lopullisen arvion siitä tietää vasta riisien kypsyyttä maistellessa. Itse tykkään, että riisiin saa jäädä hieman purutuntumaa (al dente). 
  • Lisää lopuksi risoton sekaan voita, juustoraastetta ja halutessasi avokadoa. 
  • Annostele risottoa lautasille ja raasta tai viipaloi parmesania pinnalle.
Risotto olisi minulle sellaisenaan riittävän täyttävää ja maukasta ruokaa. Mies haluaa meillä usein jotakin 'lihaisampaa' lautaselleen ja maistuu toki paistetulla vuohenjuustolla rikastettu broileri minullekin.

Aluksi riittävän kuuma paistinpannu antaa fileille ruskistuneen pinnan.  
Broilerinfileiden kypsyyden tietää parhaiten leikkaamalla paksuimpaan fileeseen viillon. Lihan täytyy olla valkoista kauttaaltaan, jotta kypsyys varmistuu. Uunikypsennykseen en tällä kertaa ryhtynyt, koska kyse oli mahdollisimman nopeasti valmistuvasta lounaasta. Broiskut olivat täydellisen meheviä. On mennyt oppi perille kantapään kautta. Joskus olen paistanut ne liian kypsiksi ja kuiviksi!  


Jäin ihmettelemään ruokailumme päätyttyä kuvien ottamistani. Ei nimittäin ollut mitään ajatusta tehdä tästä tavallisesta arkiruoasta postausta. Täytyy toivoa, että intuitioni osui kohdilleen ja joku teistä blogini lukijoista kaipasi juuri nyt tätä helppoa ja herkullista ohjetta. 


Tavallista parempaa talvisen, tai nyt ehkä keväisenkin viikon jatkoa sinulle! Onpa kiva, että kävit lukemassa tämän postaukseni! Tykkää siitä! 


maanantai 18. helmikuuta 2019

Pastaa uunipaahdetulla fetalla, minitomaateilla, avokadolla ja seitankebabilla


Pastaruokaa on helppo tehdä. Ehkäpä juuri tuosta helppoudesta johtuen sitä tulee tehtyä kohtuullisen usein. Liikuntasuorituksen jälkeen pitää saada vikkelästi jotakin näläntunteen taltuttajaa, mielellään kuitenkin terveellistä ja herkullista. Tänään kaikki meni täydellisesti. Jääkaapista löytyi sopivasti fetaa, tomaatteja, koko pussillinen tuoretta babypinaattia ja puolikas rasia seitankebabia. Kuivapastalajeja sekä laadukasta oliiviöljyä on aina kaapeissamme juuri siksi, että niistä saa nopsaan vatsantäytettä.

Valion Eila valkosipulimaustettu feta paahtui mukavanmakuiseksi uunissa. 


Valurautapannulla herkulliset ainekset paahtuvat entistäkin herkullisimmiksi!
Maanantailounaat ovat perheessämme aika usein viikonlopun tähderuokien näykkimistä. Nyt ei löytynyt jämäannoksia, koska olimme viikonlopun pois kotoa ja ruokailimme ulkona. Kuolasin jo viime viikolla Liemessä blogin uunifetapastaa ja suunnittelin tekeväni sitä heti sopivan tilaisuuden tullen. Tottahan ruokabloggaajan täytyy testata somehitiksi mainostettua ruokainnovaatiota. Kannattaa sinunkin kokeilla! 

Eihän tämä annos ole kauneinta ruokaa, mutta maku korvaa kaiken.
Osasin kyllä etukäteen suurinpiirtein kuvitella uunissa paahdetun fetan ja muiden tykötarpeiden maun. Olikohan meillä Miehen kanssa kiljuva nälkä vai miksiköhän tämä 'pikaruoka' osui ja upposi kerralla. Vakuutin runsaasti liikuntaa harrastavalle Miehelle annoksen protskupitoisuuden ja hyvälaatuisten rasvojen olevan riittävät. Omat lisäykseni pinaatti, avokado ja seitankebab eivät mielestäni riidelleet makujensakaan puolesta alkuperäisen ohjeen kanssa. Pastalaatuni ei ollut parasta mahdollista, joten seuraavaksi kerraksi hankin hyvää spagettia. Tätä ruokaa nimittäin tehdään varmasti uudelleen!


Uunifetapastaa seitankebabilla, avokadolla ja pinaatilla (riittää 2-4 ruokailijalle)

½ pss (n. 250 g) Durumpastaa
reilusti (meri)suolalla maustettua kiehuvaa vettä

2-4 rkl oliiviöljyä
200 g fetajuustoa
½-1 keskivahvaa chilipalkoa (tms chiliä) 
minitomaatteja (n. 200g)
n. 100 g seitankebabia (Vegem)
1-2 avokadoa
pippuria
pari pyöräytystä suolaa myllystä

1 rkl öljyä
pussillinen (n.80g) babypinaattia
  • Laita uuni kuumenemaan 200 ast ja etsi valmiiksi aineet, joita tarvitset ruokaan. (Varioi ihmeessä vapaasti raaka-aineita omiin makutottumuksiisi.)
  • Lorauta öljyä vuoan (minulla valurautapannu) pohjalle ja kippaa sinne valutettu feta sekä huuhdellut tomaatit. Pyörittele tomaatit öljyssä ja valuta sitä fetan päälle.
  • Lisää halutessasi puolitettu avokado ja seitankebab samalle pannulle. 
  • Rouhaise merisuolaa ja halutessasi chiliä ainesten pinnalle. Paloittele tuoretta chiliä pannulle. (poista siemenet halutessasi miedomman makuista chiliä)
  • Nosta vuoka 200 ast uuniin n. 15 min ajaksi keskitasolle, lisää lämpöä 230 ast ja grillivastus päälle lopuiksi n. 10 min ajaksi. Vahdi, etteivät ainekset pääse palamaan pinnalta. (Annoin pannun olla koko ajan keskitasolla.)
  • Laita pastat kiehumaan ohjeen mukaan sopivassa kohdassa ja valuta niistä vesi. (voit säästää hieman keitinvettä ja lisätä annokseen kosteutta halutessasi.)
  • Pyöräytä (freesaa) pestyt pinaatit paistinpannulla tilkassa öljyä, jotta vähän pehmenevät ja neste haihtuu.
  • Kokoa annos ja sekoittele aineksia lautasella. Lisää pippuria, suolaa ja mausteita omaan annokseesi halutessasi. (Me emme lisänneet mausteita.)
Syystä tai toisesta tämänpäiväinen ruoka-annos hupeni lautaselta liiankin nopsaan. Olisi oikeastaan tehnyt mieli maistaa ja maiskutella sitä ajan kanssa. Ehkäpä valmistan samaa herkkua seuraavalla kerralla iltaruoaksi ja nautimme annokset salaatin ja sopivan raikkaan juoman kanssa. Tänään raikas hiilihapotettu vesi oli paras ruokajuoma!



Loppukuviksi muutama otos viikonlopun herkuttelustamme. Välillä on niin mukava syödä jonkun toisen laittamaa ruokaa! Itsetehty annos maistuu aina 'ulkoruokailun' jälkeen tutulle ja kotoisan makuisella. 

Hirvikäristys maistuu ihan hyvälle sopivien lisäkkeiden kanssa. Tervamaustettu puolukka on raikasta!

Hiihtäminen ei onnistu vieläkään polviongelmieni johdosta, mutta kävelykin raikkaassa talvisäässä piristi viikonloppuna.



Parituntisen ulkonaliikkumisen jälkeen nälkä yllytti santsaamaan ruokaa valmiiksi lastatusta pöydästä. Maalaiskana Coq Au Vin suorastaan suli suuhun. Nuuksion ulkoilumaastot ja Ravintola Haltia luomuruokineen ovat eteläisen Suomen suosikkikohteitamme, viihdymme siellä! 



Terveiseni ja kiitokseni sinulle, joka muistit vielä blogini olemassaolon! 😘 Viime aikoina on ollut niin paljon tekemistä ja tapahtumia, että blogin kirjoittaminen on jäänyt vähemmälle. Ulkoiluun, liikuntaan ja etenkin omien rakkaiden sekä ystävien tapaamiseen käytetty aika ei mene koskaan hukkaan. Ne ovat mielestäni parasta mahdollista ajankäyttöä! 

Ihana ja kiltti Loitsu-kissaneiti nauttii taas parvekkeella olosta ja lintujen ruokailun seuraamisesta.