Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 31. maaliskuuta 2017

Parhaat pitaleivät pitkään aikaan




Leivoin pitaleipiä usein parikymmentä vuotta sitten. Aina onnistuivat ja kohosivat upeasti uunissa tehden komean taskun. Leipien ohje on ollut kateissa (ja on edelleen), mutta tänään innostuin testaamaan näitä perheemme ja ystäviemme lempparileipiä vuosia sitten. 
Katselin ohjeita ruokablogeista, mutta tutuntuntuista ohjetta ei tullut vastaan. Kerronpa tämänpäiväisiä omia kokemuksiani!

Nämä leivät eivät suostuneet kohomaan toivotulla tavalla.
Toinen pellillinen kohosi hienosti ja leipiin tuli upeat taskut. 
Kuinka ihmeessä samasta taikinasta voi tulla täysin littanoita ja erinomaisen onnistuneita pitaleipiä. Missä meni vikaan ensimmäisen pellin kanssa?
Tässä hyvä linkki tarkoin ja selkein ohjein onnistuneisiin pitaleipiin!

Pitaleivat pamahtivat paksuksi

Aineet tämänpäiväisiin 8 pitaleipään

3 dl kädenlämpöistä vettä
30 g hiivaa (tai vast määrä kuivahiivaa)
2 tl sokeria

1/2 tl suolaa
3 dl durum jauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja (osa voi olla kokojyväjauhoja)
(1 rkl öljyä, jos haluat)

Lisää hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen (42 ast, jos kuivahiivaa)
Jätä noin 15 min tekeytymään, kunnes seos alkaa "poreilla".

Lisää suola ja jauhot pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen.
Alusta (tai anna alustua yleiskoneen taikinakulhossa) vähintään 10 min.
Jauhojen määrän voi nähdä vasta alustusvaiheessa.
Saa tulla aika kimmoisa taikina, mutta ei liian tiukka.


Jätä taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi. (Jääkaapissa voi olla useamman tunnin)
Alusta ilmakuplat pois ja  jaa taikina 8 osaan.


Leivo pulliksi ja jätä kohoamaan  liinan alle n. puoleksi tunniksi.

Leivät ovat kohonneet puolisen tuntia ja paisuneet kaksinkertaisiksi.
Nyt seuraa kriittinen vaihe ja tein itse jatkon kahdella eri tavalla.
Ensimmäiset 4 pitaleipää kaulitsin huolella littanoiksi ja pirskottelin öljyä leipien pinnalle ennen uuniinlaittoa.
En kohottanut enää vaan laitoin heti uuniin.

Uunin lämpötila on kuuma (230-250 ast) ja leipiä paistetaan n. 7 - 8 min.


Nämä leivät tulevat varmaan syödyiksi, mutta eivät kohonneet toiveiden mukaisesti.

Toiset 4 "pullaa" käänsin toisinpäin, sirottelin vehnäjauhoja pintaan ja taputtelin pehmoisesti pelkästään käsin hieman littanoiksi.
Sitten siirsin ne varovasti paperoidulle uunipellille ja pellin saman tien uuniin.
Mahtava tunne, kun talon Mies huusi keittiöstä, että nämä nousevat upeasti.  Ja niinhän ne kohosivat kuin taikaiskusta.


Täytteeseen laitoimme uunissa karamellisoituneita minitomaatteja ja muita vihanneksia, nyhtökauratäytettä ja kermaviilikastiketta.

Tästä on vara valita omia lempitäytteitä!
Nyhtökaurapaketin etiketin sisäpuolella olevista kolmesta ohjeesta tein lähes vuosi sitten ensimmäiseksi pitaleipiä. Täyte onnistui silloinkin hyvin, mutta leivät jäivät littanoiksi. Hyvää makua ei lituska pinta sentään pilannut :))

Puolita tomaatit, pirskottele öljyä, oreganoa, suolaa ja pippuria pintaan. Paista uuninsuuluukkua välillä avaten 150-175 ast / 1,5 h.



torstai 30. maaliskuuta 2017

Ripeät rapeat vohvelit

Iltapäiväkaffelle tuli samasta taikinasta makeilla täytteillä herkkukahvileipä.
Parasta herkkua ja samalla täyttävää ruokaa siivouspäivään ovat vohvelit. Tänään ajattelen näin.
Taikinan voi tehdä aamulla tekeytymään ja samoin suolaisen täytteen. Onpa upeaa napata vohvelirauta eteisen kaapin ylähyllyltä kuumenemaan ja aloittaa kahden kesken vohvelikestit. Raikas ja puhdas huusholli on mitä mainioin mauste ja lisäksi imuroinnin ja moppauksen tuoma liikuntasuoritus on kuluttanut kaloreita kivasti. 


Lounaaksi syötiin vohveleita nyhtökauratäytteellä.
Olen tehnyt kymmeniä kertoja vohveleita ja monilla eri taikinoilla. Joskus kermaviilipohjaan, toisinaan pelkkään maitoon ja jauhoina usein valkoista vehnäjauhoa. Nyttemmin on tapana laittaa mukaan kokojyväjauhoja, jos suinkin mahdollista.
Uskokaa tai älkää, tänään tuli parhaimmat vohvelit ikinä.  Väriä ja rapeutta voinee kiittää  kirkastetusta voista eli gheestä. Voitelin sillä alkajaisiksi vohveliraudan. Onneksi sitä jäi tähteeksi lauantain intialaiselta lounaalta.

Rapea vohvelitaikina 11 ja puolikkaaseen vohveliin

3 dl maitoa
2 dl vichyä/kivennäisvettä
3 kananmunaa (+yksi keltuainen tällä kertaa)
1/2 tai 1 tl suolaa (riippuen vichyn suolaisuudesta)
1 tl leivinjauhetta
2 dl grahamjauhoa
2 dl vehnäjauhoa

25-75 g sulatettua voita (tai vain 1 rkl rasvaa oman mieltymyksen mukaan)

Taikina kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen vohveleiden paistoa. (1/2 h riittää)
Riko kananmunien rakennetta ja lisää maito sekä vichy.
Lisää suola ja jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.

Älä lisää vielä voita, mikäli jätät taikinan tekeytymään. (Joskus kiireessä on tehty heti, mutta lisätty hieman enemmän jauhoja.)



Kaksipesäinen vohvelirauta hankittiin vuosi sitten entisen tultua tiensä päähän. 
Nyhtökauratäyte

1 purjosipuli pilkottuna. (pese hyvin)
2 - 4 kpl valkosipulinkynsiä (jos tykkäät)
1 pkt nyhtökauraa
2 tuoretta chiliä
1 punainen suippopaprika
1/2 keltaista paprikaa
2 palaa tuoretta inkivääriä raastettuna

Pilkon tuoreen inkiväärin paloiksi ja pakastan. Enää ei nahistu jääkaapissa ja saan aina tuoretta.

1 tl suolaa
2 tl jamaican jerk maustetta (tms)
pippuria
2 rkl thai sweet chili saucea /1 rkl kookossokeria
1/2 limen mehu (tai 1 rkl valkoviinietikkaa)

2 prk smetanaa tai jotain muuta maitovalmistetta pehmentämään makua, tuorejuusto käy erittäin hyvin. (itselläni sitä ei ollut tänään)

Ohjeet täytteeseen

Laita n. rkl voita + öljyä pannulle ja liesi keskilämmölle.
Pese purjo huolella ja pilko paloiksi. (Tänään oli tosi paljon multaa purjossa.)


Kuullota sipulit ja valkosipulit sekä pilko nyhtökaura pienemmiksi paloiksi.
Lisää nyhtökaura pannulle ja kääntele sipulien sekaan.



Lisää muut vihannekset pannulle ja kuullottele jonkun aikaa.



Vihannekset saavat jäädä napakoiksi, joten pitkää kuullottelua ei enää tarvita.
Lusikoi smetana pannulle ja pyöräytä muiden aineiden sekaan.
Ei tarvitse kiehuttaa, kuumennetaan vain.


Suolaisen täytteen voi tehdä katkaravuista, savulohesta, kinkkusuikaleista, jauhelihasta ja lähes mistä tahansa tutusta raaka-aineesta. Mukaan heitetään toki runsaasti vihanneksia ja välillä hedelmiäkin. Ananas, broileri, homejuusto toimii, pilkotut omenat ja majoneesikastike sopii purkkitonnikalan kylkeen. Raejuusto ja fetakuutiot löytyvät usein täytteestä ja sopivat erinomaisesti mukaan.
Lähes kaikkea on meilläkin maisteltu ja yleensä vielä syötykin ihan hyvällä ruokahalulla. Tänään testasin vohvelien täytteeksi nyhtökauraa ensimmäistä kertaa ja ainakin talon Miehelle ja itselleni kelpasi oikein hyvin. Seuraavaksi pitänee testata Härkistä!

keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Budapestin leivos on gluteeniton herkku


Kotona on välillä ihanaa herkutella ilman sen erityisempää syytä!
Sain maistaa tätä herkkuleivosta reilu vuosi sitten ystävänpäivänä ystäviemme luona. Se oli kotona leivottua ja maistui taivaalliselle kahvin kanssa hyvässä seurassa. Muistan maistaneeni samaa herkkua eräänä kesänä Kahvila&Leipomo Carl de Mummassa Tammisaaressa. Päätin jo silloin leipoa sitä itsekin jonakin päivänä. Nuutinpäiväksi tekemäni yritys epäonnistui. En saanut leivonnaista rullautumaan vaan siitä tuli levykakku. Onneksi muoto ei vaikuttanut makuun.


Aurinkoinen kevätsää ja kymmenen km hiihtolenkki antoivat tänään energiaa niin, että leipomisinnostus yllätti. Tänään oli hyvä päivä käydä taas budapestleivoksen kimppuun. Ohjeita löytyi netistä, Koko Suomi leipoo kirjasta ja omista muistikuvista.

Aineet pohjaan

4 - 5  kananmunan valkuaista (koosta riippuen)
2,3 dl sokeria (erittäin hienoa)

1,5 dl hasselpähkinäjauhetta (osa voi olla rouhetta)
1,5 dl mantelijauhetta
3/4 dl maissitärkkelystä (Maizena)

Aineet täytteeseen

2 dl kuohukermaa
1 prk mascarpone juustoa (250 g)
2 tl vaniljasokeria
3 mandariinia + 1/2 dl marmeladi-hillosokeria
(voit käyttää myös säilykemandariineja tai muita hedelmiä / marjoja)
raastettua appelsiinin kuorta




Päälle

tomusokeria
sulatettua suklaata

Ohjeet pohjaan

Erottele valkuaiset kananmunista.
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää sokeria pikkuhiljaa ja vaahdota koko ajan.
Varmista, että sokeri ehtii sulaa valkuaisvaahtoon.

Yhdistä kuivat aineet ja lisää sihdin läpi varovasti (lastalla) valkuaisvaahtoon. 
Lopussa karkeammatkin jauhot voi lisätä taikinaan.
Täytä pursotinpussi vaahdolla ja pursota massa leivinpaperoidulle pellille aika isolla pursottimella. (tein tällä kertaa pellin poikkisuuntaan)




Paista pohjaa uunissa 170 ast lämmöllä 20 - 25 min. Tarkkaile ettei paistu liikaa!
Kumoa pohja hieman jäähtyneenä kääntämällä pelti ylösalaisin käyttäen toista paperoitua peltiä apuna. Vie kylmään jäähtymään.

Täyte

Vaahdota kerma täytettä varten.
Lisää juusto ja vaniljasokeri sekä osa mandariineista kermaan.
(Mausta halutessasi 1 rkl mantelilikööriä)

Tein tänään itse mandariinihilloketta, koska en ollut varannut säilykemandariineja.

Levitä täyte ja mandariineja pohjalle ja rullaa kääretortun tapaan  paperin avulla.




Koristele torttu tomusokerilla ja sulatetulla suklaalla.
(Hyvä konsti paloitella suklaa pieneen minigrip-pussiin, sulatus mikrossa ja saksilla pieni reikä kulmaan. Näin säästyt tiskiltä:)

Maku on yllättävän raikas eikä liian äkkimakea kuten marenkileivonnaisissa toisinaan.
P.S. Oli melkein kuin tuore leivonnainen myös pakasteesta otettaessa.  Ei kannata kuitenkaan lämmittää mikrossa, vaan otettava hyvissä ajoin sulamaan.

tiistai 28. maaliskuuta 2017

HerkkuLindströmit uudella twistillä


Kvinoa, kaprikset, suolakurkut, varhaissipuli, feta ja tumma balsamico kruunasivat aterian.


Lindströmin pihvit eivät ole kuuluneet kokkausteni kärkiporukkaan - siis ennen tätä päivää. Harvoin talon Mieskään on santsannut yhtä monta kertaa kuin tänään. Pihvit tykötarpeineen maistuivat erittäin hyvin molemmille urheilusuoritusten jälkeen.

Lapsuudenkodissani viljeltiin joka kesä punajuuria ja äiti laittoi niitä moniin ruokiin. Etikkasäilykkeet eivät lapsena maistuneet, mutta iän mukana maku muuttuu. Nyttemmin kaipaan pientä hapokkuutta, tulisuutta, suolaisuutta ja makeutta lähes ruokaan kuin ruokaan, unohtamatta tietenkään valkosipulia. Punajuuri ja vuohenjuusto ovat pettämätön parivaljakko makujen maailmassa.
Tämän päivän pihveihin ei tullut chiliä eikä tuoretta valkosipuliakaan. Herkullisia makuja oli riittävästi ilman niitäkin :)

Aineet noin 30 pihviin

1 purkki kikherneitä (230 g)
2 isoa keitettyä punajuurta (tai etikkapunajuuria)
3 raastettua maa-artisokkaa (ei välttämätön)

1 purkki kermaviiliä (tai kermaa)
2 kananmunaa
2 pilkottua sipulia (mikrossa pehmitettyjä) 
400 g broilerin jauhelihaa

1-2 tl suolaa (omalla tuntumalla)
2 rkl punaviinietikkaa (ei tarvita, jos käytit etikkapunajuuria)
2 rkl Teriyaki saucea (tai tummaa balsamicoa)
2 tl jamaican jerk-maustetta (tai omaa lempparia)


1 rkl oreganoa
1 rkl minttua
1 rkl meiramia
2 rkl hunajaa
(pari rouhaisua pippuria ja valkosipulia)

Tai laita omia suosikkimausteitasi haluamasi määrä!

Tee näin

Keitä punajuuret hyvissä ajoin, mikäli käytät tuoreita. Itse keitin ne jo edellisenä iltana, joten olivat jäähtyneet hyvin aamuksi.
Kuori ja paloittele punajuuret.
Kuori maa-artisokat ja raasta ne.
Laita edelliset sekä kikherneet yleiskoneen silppuriin.
Pyöräytä pienellä nopeudella muutaman kerran.
Lisää muut aineet ja anna pyöriä pidempään.
Tarkista mausteet ja lisää tarvittaessa makuja. 


Muotoile taikinasta pihvejä tai paista murekkeen tapaan uunissa. 
(Silloin tarvitset pidemmän paistoajan, en ole testannut itse.)
Paistoin tänään kolmella eri tavalla. Taikinassa ei ollut rasvaa, joten paistoin voissa antamaan makua. Ovat silti mielestäni kohtuullisen vähäkalorisia! Laita liesi ensin aika kuumalle, mutta vähennä sitten lämpöä. Paistuvat näin kauttaaltaan ja pysyvät hyvin koossa. Kääntäminen onnistui parhaiten juustohöylällä!? (riittävän leveä)      



Etukäteen jännäsin, että pysyvätkö pihvit koossa ja paistuvatko kauniisti. Turhaan jännäsin, sillä kaikilla tavoilla tuli herkullisia. Uunissa muffinivuoassa paistetut olivat muhkeimpia, mutta ottivat pisimmän paistoajan. (n. 20 min / 200 ast)

Pidin hieman liian kauan uunissa, olivat silti vielä sisältä meheviä ja maukkaita :))
Meillä ei ollut perunoita jääkaapissa, mutta se taisikin olla onni. Kvinoa sopi upeasti näiden pihvien kylkeen. Katso keitto-ohjeet purkin takaa, jos menet näillä.


Moussakan makumaailmaa




Ihastuin suunnattomasti moussakan makuun maistaessani sitä ensimmäisen kerran Göteborgissa kreikkalaisessa ravintolassa parikymmentä vuotta sitten. Moussaka on edelleen yksi lempiruoistani, mutta nauta-possu jauhelihan tilalle olen laittanut sekä broilerin jauhelihaa että nyhtökauraa. Tänään mennään broilerin jauhelihalla! 

K-ruoka lehdestä löysin italialaisen vastaavan munakoisovuoan ohjeen. Ruoka on nimeltään Melanzane ja sisältää mozzarella-juustoa, mutta ei ollenkaan lihaa. 

Intialaisen aterian jäljiltä jäi jääkaappiimme puolikas bataattia, joka oli aikomus ujuttaa ruokaan. Mutta kuinkas sitten kävikään?

Moussaka muuttuu "boussakaksi" eli bataattivuoaksi moussakan mausteilla ja oluthiivahiutaleilla.

Aineet tomaatti broilerin jauheliha kastikkeeseen
(mausteita on paljon, mutta omilla lempimausteilla syntyy paras lopputulos)

1 rkl öljyä
400 g broilerin jauhelihaa

1 rkl öljyä
1 purjo
5 valkosipulin kynttä pilkottuna
4 kaltattua tomaattia pilkottuna
1 dl tomaattipyrettä
5 dl vettä
2 tl kasvisliemijauhetta(luomu)
1 tl suolaa
2 tl mango-curry maustetta
1 tl jamaikan jerk maustetta
2 chiliä (tai vast määrä Spiracha chili saucea)
2 rkl punaista pestoa
1 dl tuoreyrttejä (basilika, oregano tms)
2 rkl Teriyaki
 / balsamiviinietikkaa
1-2 dl juustoraastetta vuoan pinnalle

Teko-ohjeet bataattivuokaan

Ruskista ensimmäiseksi jauheliha kuumalla pannulla.
Lisää 1 rkl öljyä ja sipulit.
Kuullottele miedommalla lämmöllä.
Lisää muut aineet pannulle.
Anna kiehua 10 - 20 min hiljalleen poristen.

Lisää kastikkeen sekaan rasia tuorejuustoa tai 2 dl kermaa, jolloin saat pehmeämmän maun.
Kastike riittää sekä bataattivuokaan että moussakaan.

Näin tehdään bataattivuoka

Annostele hieman tomaattikastiketta uunivuoan pohjalle.
Lisää kerros viipaloituja bataatteja ja juustoa. (fetaa, parmesania tms.)
Toista kerrokset.
Päällimmäiseksi tulee vielä kastiketta,
Pinnalle 1/2 dl oluthiivahiutaleita (jos kaapistasi löytyy) ja juustoraastetta maun mukaan.

Paista vuokaa 200 ast lämmössä n. 40 min.
Tarkkaile vuoan pintaa ettei ruoka pääse palamaan. (peitä tarvittaessa foliolla)
Herkuttele tuoreen tomaatin tai perussalaatin kanssa!


****************************************************************************

Moussakan teko vie enemmän aikaa ja vaatii enemmän työvaiheita.

Aineet moussakaan

muutama dl tomaatti-broilerin jauheliha kastiketta
2 keskikokoista munakoisoa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
suolaa kasvisten "itkettämiseen"
250 g mozzarellajuustoa 
juustoraastetta pinnalle

Viipaloi munakoisot ja kesäkurpitsa.
Asettele viipaleet vierekkäin alustalle.
Rouhi karkeaa merisuolaa (tai ripottele muuta suolaa) viipaleiden pinnalle.

Munakoisoviipaleiden pinta alkaa "hikoilla" parissakymmenessä minuutissa reippaasti.
Pyyhi pinnalle kertyneet vesipisarat talouspyyhkellä ja "itketä" myös toinen puoli.
Vihanneksiin jää suolaa, joten huomioi se lisätessäsi suolaa vuokaan / kastikkeeseen.
Tee samoin kesäkurpitsaviipaleille halutessasi. 

Asettele viipaleet vierekkäin öljytylle uunipellille ja roiski öljyä viipaleiden pinnalle.



Käännä viipaleita välillä. (ei välttämätöntä)

Kokoa moussakavuoka laittamalla kastiketta pohjalle, sitten vihanneksia ja juustoa. 
Toista kierroksia ja ripottele pinnalle juustoraastetta.


Paista 200 ast lämmössä reilu puoli tuntia.
Anna vetäytyä folion alla kymmenisen minuuttia ennen ruokailua.

Vuoat paistuivat sulassa sovussa kiertoilmauunissa ja olivat valmiita samaan aikaan. Moussakan raaka-aineet olivat jo kypsiä, joten tarvitsi pienemmän paistoajan.

Vaikea päättää, kumpi vuoka oli parempaa! Ehkä bataattivuoka valloitti uudenlaisella makumaailmallaan :)

maanantai 27. maaliskuuta 2017

Kiireisen kokin uunilohta


Kaprikset ja palsternakkakukat ovat sekä koristeina että tarkoitettu syötäviksi. 

Uskokaa tai älkää, tämä herkullinen lohiruoka oli valmiina lautasella 45 min kotiin saapumisen jälkeen. Aikomuksemme savustaa lohifile ei toteutunut, vaan piti kehitellä jotain nopeampaa. Sattui samalle sunnuntaille niin monta menoa peräjälkeen. Vihreä ruoka-annos kesäaikaan siirtymisen kunniaksi onnistui hyvin.

Aineet

n. 500 g lohifile
rouhaisu merisuolaa
mustapippuria   

Kuumenna uuni 225 ast.
Siirrä lohifile nahkapuoli alaspäin reilun kokoiseen uunivuokaan.
Leikkaa halutessasi vatsan valk rasva pois.

Paloittele juurekset/vihannekset sillä välin kun lohen kypsyminen alkaa uunissa.
Kannattaa valita nopeasti kypsyviä juureksia.

1 pienehkö kesäkurpitsa
1 aika kookkaan parsakaalin kukinnot
1 palsternakka (n.100 g)
nippu kevätsipulia
(avocado)öljyä juuresten pintaan
n. 1 tl suolaa juureksille 

Asettele vihannekset samaan vuokaan kalafileen kanssa ja laita takaisin uuniin.
Pudota uunin lämpötila 200 ast


Mausta juurekset ja kalafile valmiilla maustetulla ruokakermalla tai tee itse kastike.
Hyvä kastike syntyy esim yhdistämällä
* rasia tuorejuustoa (kylmäsavulohi on hyvä) 
* purkki kermaviiliä
* 1 rkl sweet thai chilikastike
* tuoretta pinaattia ja rucolaa n. 1/2 l
* sitruunamehua, sitruunapippuria
* ripaus suolaa
(halutessasi 1 pilkottu valkosipulinkynsi) 


Kaikki aineet sekaisin korkeaan kulhoon ja sauvasekoittimella sileäksi.


Kaada kastike/maustettu kerma vuokaan ja jatka paistamista n. 20-30 min.
Käännä parsakaalin kukintoja välillä, jos näyttävät ruskistuvan liikaa.


 
Hiihdettiin ehkä viimeiset 9 km näillä lumilla Ahveniston moottoriradalla.