Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 17. maaliskuuta 2017

Vihistä vai lihistä?



Olen elänyt yhden kesän (1974) lähes pelkillä lihiksillä ja jugurtilla. Opiskeluaikoinani kesätyöpaikka ei ollut itsestäänselvyys. Pääsin kesätöihin Arava-asuntojen toimistoon Savonlinnan Mertalassa. Pomo ja lähin työtoverini olivat mukavia ja palkkakin kohtuullinen. Päällimmäisenä jäi kuitenkin mieleeni ruokatunnit!
Seinän toisella puolella olevaan kauppaan tulivat joka päivä leipomon lämpöiset, tuoreet lörtsyt (eli Savonlinnan lihapiirakat). Saman tien alkoi nälkä kurnia vatsassani ja kiirehdin ostamaan yhden. Kyytipojaksi valitsin mansikkajugurttia. Olin jo silloin huono aamuruokailija ja lähdin usein tyhjin vatsoin töihin.

Lihapiirakat maistuvat edelleen talon Miehelle, mutta itse lienen saanut osani lihiksistä tuon kesän aikana. Eilisessä lehdessä oli juttu Vihiksistä eli vihannespiirakoista. Innostuin saman tien.

Aineet n. 30 vihikseen

4 dl soija- tai kauramaitoa (tai osa vettä)
1 pussi kuivahiivaa (30 g tuorehiivaa)
1,5 rkl öljyä
1,5 rkl sokeria
1 tl suolaa 
9 dl hiivaleipäjauhoja (tai puolet vehnäjauhoja)


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi tuorehiivalle  (37 ast) ja 42 ast kuivahiivalle.

Lisää siihen öljy, sokeri ja suola.
Lisää jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva.
Vaivaa taikinaa noin 10 min koneella tai 15 min käsin.
Jätä taikina kohoamaan noin tunniksi.  

Härkistäyte (tex mex)


1,5 dl riisiä ( käytin risottoriisiä)

Risottoriisi kypsennetään paketissa olevan ohjeen mukaan.

1 rkl öljyä
2-4 valkosipulin kynttä
1 keskivahva chili
2 salottisipulia (tai jotain muuta sipulia)
1 pkt härkistä
1 dl tuoreyrttejä
n. 1 dl juustoraastetta

Kuullota sipulit ja valkosipulit sekä chilipalat öljyssä. (ei liian kuumassa)
Lisää joukkoon härkis ja mausteita makusi mukaan. (yrtit, pippuri, chili tms)
Lisää halutessasi juustoraasttta sideaineeksi. (kananmuna lienee OK)


Friteeraus

Lämpömittari on lähes pakollinen tällaiselle kokemattomalle "öljyssäpaisto"- kokille.
Varmista, että lämpötila pysyy 180 - 210 asteen välillä koko paistamisen ajan.


Kauli taikina ohueksi levyksi ja 
ota muotilla ympyröitä. 
Täytä ympyrät härkisseoksella ja 
voitele reunat vedellä. 
Paina kiinni nopsasti ja siirrä ne kattilaan (kasariin) paistumaan. 
Käännä reikäkauhalla (tai esim haarukoilla), kun pinta on kauniin ruskea.


Nosta leivinpaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy poistuu vihisten pinnalta.

Osan vihiksistä tein pyörittämällä taikinan palloiksi ja kaulitsemalla ympyröiksi.

Vihikset maistuivat herkullisille salaatin kanssa heti kuntosalitreenin jälkeen. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.