Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Hurjan herkullista Naanleipää



Reseptikokoelmissani on pari naanleivän ohjetta, joita olen katsellut mielelläni. Jonakin päivänä vielä teen itse tätä himoitsemaani herkkua. Eilen se päivä vihdoin koitti ja leipä todellakin oli vaivansa "väärti".
Lapsuudestani muistan yhä edelleen tuoreen leivän tuoksun, joka tulvahti vastaani tullessani koulusta tai jostain muualta. Rakastin sitä tunnetta, että saan iskeä hampaani tuoreeseen, aidolla voilla voideltuun leipään. Rakastan yhä tuota tunnetta.

Parhaimman tuntuisen reseptin löysin netistä englannikieliseltä sivulta. Sitä ja omaa ohjettani yhdistelemällä päädyin alla olevaan reseptiin. Alkuperäisessä ohjeessa oli todellakin 1 tl leivinjauhetta (baking powder), mutta sen merkitystä en ymmärrä. Laitoin sitä tällä kertaa, mutta seuraavalla kerralla aion jättää pois.
Niin siis jos uskallan tehdä tätä leipää uudelleen. Kehtaanko kertoakaan, että me kaksistaan söimme koko leipäsatsin eilen ennen nukkumaan menoa. Onneksi talon Mies hieman enemmän kuin itse. Uskomattoman herkullista se oli iltapalanakin :)

Aineet alkuperäiseen /minun tekemääni leipään

1,5 dl kädenlämpöistä maitoa
2 tl hienoa sokeria
2 tl kuivahiivaa, (laitoin 30 g tuore-hiivaa)

425 g = 6,5 dl jauhoja (ohjeessa 450 g vehnäjauhoja)
(laitoin 1 dl durumvehnäj, 1 dl grahamjauhoja ja 4,5 dl vehnä-jauhoja)
1/2 tl suolaa (laitoin 1 tl)
1 tl leivinjauhetta
2 rkl öljyä
1,5 dl lämmintä maustamatonta jogurttia
1 kananmuna

pilkottuja tuoreyrttejä pinnalle, korianteri ja minttu sopii hyvin



Teko-ohjeet

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva ja 1 tl  sokeria.
Jätä seos huoneenlämpöön 15-20 min, kunnes seos alkaa "poreilla".
Laita jauhot,(ei heti ihan koko määrää) suola, loppu sokeri ja leivinjauhe isoon kulhoon.
Lisää jauhojen joukkoon maitoseos, muna, jogurtti ja öljy.
Sekoittele ja aloita jauhojen lisääminen alkuun vispilällä.

Tein alustamisen tällä kertaa käsin saadakseni tuntuman taikinaan.
Alkuun seos tuntui hieman "tahmealle", mutta alkoi tekeytyä kiinteäksi nopeasti.
Loppujauhojen määrää kannattaa lisätä pikkuhiljaa, jotta taikinasta ei tule liian tönkköä.
Alustin noin 10 min ja siirsin taikinan kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan eli kylmään uuniin.
Taikina kohoaa tunnissa lähes kaksinkertaiseksi ja sitten pääsee leipomaan.

Laita uuni kuumenemaan mahdollisimman kuumalle! 
Lisää alustalle jauhoja ja jaa taikina 8 osaan.




Muotoile / kaulitse leivät hieman pisaran muotoon. (tai miten itse haluat :)

(Ohjeessa neuvotaa laittamaan pelti uuniin kuumenemaan, mutta tehtyäni näin eka pellillisestä tuli liian tummia. Toinen pellillinen onnistui paremmin ilman esilämmitystä)

  
Voitele leipien pinta ghee-voilla (tai tavallisella), jos haluat parhaan lopputuloksen. Mielestäni nimenomaan voi antoi leivälle sen upean, rapean ja herkullisen ulkonäön ja maun. Kaloreita leivässä on joka tapauksessa liikaa!

Paista leipiä muutama minuutti molemmilta puolilta ja laita halutessasi grillivastus päälle lopussa saadaksesi mustia pilkkuja pintaan.



Varo kuitenkin polttamasta leipiä! Näitä joutuu vahtimaan vierestä ja ottamaan vikkelästi pois grillivastuksen alta. 
Laita lopuksi pinnalle voita ja pilkottuja tuoreyrttejä. (minttua, korianteria)

Herkuttele yksin tai yhdessä perheesi ja ystäviesi kanssa. Muista kiitellä itseäsi, että jaksoit ryhtyä urakkaan. Kaupasta saa myös todella hyviä paistoa vaille valmiita naanleipiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.