Nämä ovat itse asiassa ensimmäiset, mutta ei varmasti viimeiset leipomani gl kaurasydämet. 😋👍 |
Olisi kiva tietää, mitä leipää suomalaiset nykyisin syövät! Jokaisella on luultavasti oman lempileipänsä, mutta samaa ei tee aina mieli. Ruisleipä pitää pintansa kaikkien uusien ja ihanien leipien joukossa. Sitähän meilläkin syödään juuri niin usein kuin vatsa kestää. Tai Miehen vatsa kestää leipää kuin leipää, mutta minä joudun hieman rajoittamaan. Leivät ja sämpylät maistuisivat edelleen, usein liiankin hyvin. 🙄
Meille pääsi käymään niin, että Miehen lempileipä eli Lidlin kaurasydämet olivat päässeet loppumaan. Tiesin kokemuksesta, että pakastinta pengotaan turhaan iltapuhteella. Päätin yllättää hänet, elämäni tärkeimmän Miehen.
Nämä ovat voineet olla jo pitkäänkin myynnissä, mutta itse huomasin äskettäin. |
Muutama päivä sitten täydentäessäni jauhovarastojani huomasin gl Myllärin kauratuotteiden lisääntyneen.
Isot kaurahiutaleet, kauralese ja gl kaurajauho näyttelevät tämänkertaisen leipomissessioni pääosaa. Tattarijauhot pääsivät tämänkertaiseen taikinaan syystä, että kaurajauhoja olikin liian vähän.
Toisaalta pari dl ruisjauhoja, hiivaleipäjauhoja tai jopa vehnäjauhoja tekevät taikinan helpommin leipoutuvaksi. Siis ellet tarvitse täysin gluteenitonta.
Hetkisen harkitsin jättäväni leipomisen sittenkin toiseen kertaan. Tuorehiivan 'parasta ennen' -päiväys oli takana ja jääkaapissani oli vain iKaffe kauramaitoa. Tahto ja into leipoa kaurasydämiä olivat voimakkaammat. Tällaisia noista sydämistä sitten tuli!
Sydämien pinta on erittäin rapea ja sisällä maistuu pehmeämpi osuus. Ihan superherkullisia ovat! |
Aineet ja ohjeet n. 16-26 kaurasydämeen (määrä riippuu koosta ja paksuudesta )
3 dl vettä
3 dl kauramaitoa tms maitoa
1 pkt hiivaa (tai 2 pussia kuivahiivaa)
1 rkl hunajaa tai sokeria
1-1,5 tl suolaa
1-1,5 tl suolaa
4-5 dl gl kaurahiutaleita
1 dl gl kauraleseitä
n. 3-4 dl gl kaurajauhoja
n. 1 dl tattari- tms jauhoja
(nämä jauhomäärät ovat noin, lisää jos tuntuu liian löysälle!)
Hiukan öljyä voiteluun
(nämä jauhomäärät ovat noin, lisää jos tuntuu liian löysälle!)
Hiukan öljyä voiteluun
Leipäset onnistuvat hyvin hiivaleipäjauhoillakin. |
- Lämmitä neste +37° tai kuivahiivalle 42° ast. (voit toki käyttää vain vettä tai maitoa)
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää hunaja sekä n 2 dl jauhoja ja jätä halutessasi n. 10 minuutiksi odottamaan muiden aineiden lisäämistä. (huomaat alkaako hiiva toimia ts poreilla)
- Sekoita suola, kauraleseet ja kaurahiutaleet seokseen.
- Saman tien voit aloittaa jauhojen lisäämisen esim puuhaarukalla sekoittaen.
- Huom! Älä lisää kaikkia jauhoja, jos taikina tuntuu paksua puuroa jäykemmälle. (Leivinalustalle tulee runsaasti jauhoja ja taikina paksunee kohotessaan.)
- Kohotin taikinaa 2 tuntia, mutta tuoreemmalla hiivalla saattaa lyhyempikin aika riittää. Toisaalta hiivaa voi laittaa vähemmän, jolloin taikina saa nousta paljon pidempään, jopa yön yli.
- Laita leivinalustalle runsaasti jauhoja ja kaulitse taikina (1/3 osa kerrallaan) levyksi. Paksuuden voit määritellä itse, minulla oli vajaa ½ cm eli aika ohutta.
- Ota taikinalevystä muotilla tai veitsellä haluamasi kokoisia leipäsiä ja nosta lastaa avuksi käyttäen leivinpaperoidulle pellille.
- Kohota leipäsiä liinan alla vähintään ½ h. (kuumavesialtaan päällä kohoaa hyvin)
- Voitele tai suihkauta halutessasi öljyä leipäsien pinnalle ennen paistoa. Ripottele leseitä tai hiutaleita päälle. (hiutaleet lähtivät herkemmin pois paiston jälkeen)
- Paista leipäsiä n. 220 ast lämmössä n. 15-20 min. Minulla oli uunin pohjalla kuumaa vettä metalliastiassa, jotta leipien pinnasta tulisi rapeampaa.
- Halutessasi voitele valmiit leipäset voilla tai suihkauta öljyllä.
Onneksi näistä ihanan rapeista leipäsistä jäi melkein puolet pakastettavaksi. |
Tekemistäni kaurasydämistä tuli tällä kertaa aika ohkasia. Maku oli todella hyvä ja pinta rapea, mutta halkaiseminen ei ollut helppoa. Nämä maistuivat tuoreena ihan sellaisenaan, mutta pieni sipaisu levitettä ja siivu juustoa pinnalle sopii myös. Pakastaminen ei muuta makua, joten näitä voi tehdä kerralla suuremmankin annoksen.
P.S. Tein uuden taikinan kuivahiivalla ja hiivaleipäjauhoilla, hiutaleet ja leseet kauraa. Noilla jauhomäärillä tuli juuri samanpaksuinen taikina kuin aiemmin. Taikinaan voi toki lisätä rasvaa, mutta öljysipaisu leipien pinnalle antoi riittävän hyvän maun ja kiillon.
P.S. Tein uuden taikinan kuivahiivalla ja hiivaleipäjauhoilla, hiutaleet ja leseet kauraa. Noilla jauhomäärillä tuli juuri samanpaksuinen taikina kuin aiemmin. Taikinaan voi toki lisätä rasvaa, mutta öljysipaisu leipien pinnalle antoi riittävän hyvän maun ja kiillon.
Taika ja Loitsu ovat kuuluneet pian kokonaisen vuoden meidän nuorten perheeseen. |
Kissatyttöjen kuvien mukana oikein ihanan viikonlopun toivotukset sinulle, joka ehdit tällä kertaa vilkaista blogiani! 👋❤Leipä miehen ja miksei naisenkin tiellä pitää ja itsetehty leipä on yleensä kaikkein parasta.
Tytöt viihtyvät vaihteeksi sisätiloissa. Hellepäivät palaavat toivottavasti uudelleen. Silloin Taika ja Loitsu makoilevat tyytyväisinä parvekkeella. On niillä ihanaa keskenään, olivatpa ulkona tai sisällä!