Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 26. elokuuta 2017

Vadelmapai on parasta


Mökkiviikko on nyt onnellisten muistojen joukossa. Herkulliseksi lopuksi keräsimme eilen pari litraa makoisia vadelmia. Onneksi tuttuun ja helposti mentävään paikkaamme oli kypsynyt täydellisen punaisia ja hyvänmakuisia "kuningatarmarjoja". Metsämansikat ja vadelmat ovat luonnon marjoista ylivoimaisia suosikkejani, tosin puolukat ja etenkin mustikat ovat myös suosikkejani. 


Aamupäivä kului kaloja narraten, mutta kalatpa narrasivatkin meitä. Ensimmäinenkään ei tarttunut syöttinä olleeseen katkaravun perkeeseen, olikohan vääränlainen syötti. Totta puhuakseni aikomuksenakaan ei ollut vedellä ahvenia järvestä, käydä vaan hieman fiilistelemässä ja kuvailemassa itsetekoisella hellyttävän mutkaisella onkivavalla. Tunnelmat olivat kohdillaan; nähtiin yksi joutsen ja lokki. 




Pienessä lahdenpoukamassa oli täysin tyyntä ja lämpöistä. Yksinäinen rantakukka kukki kauniin sinipunaisena ja erottui hyvin vihreästä ympäristöstään.


Vadelmien paras aika taitaa olla takana, mutta löysimme vielä näin herkullisia oksia.


Olen selaillut Gordon Ramsayn reseptikirjaa harva se ilta tällä viikolla ja "kuolannut" herkulliselle näyttävän ranskalaisen vadelmapain perään. Nyt siihen tarvittavia tuoreita vadelmia olisi riittävästi. Josko vielä?

Tämä piiras ei ole kovin makea, joten voit valutella hunajaa pinnalle enemmänkin.
Tarte aux framboises eli ranskalainen vadelmapiiras olisi vaatinut irtopohjavuoan. Mökillä ei löytynyt sellaista, joten tarlette-tyyppisestä piiraasta tuli vuoasta tarjottava. Maku ei siitä kärsine, mutta ulkonäkö ehkä.

Piirakkataikina n. 24 cm vuokaan

100 g voita
n. 70 g (0,7 dl) sokeria (käytin kookossokeria)
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
(1 rkl jääkylmää vettä tarvittaessa)

(itse taputtelin taikinan suoraan vuokaan, mutta ohjeen mukaan kaulitaan)

Vaniljakreemi eli vaniljakastiketta ja vaahdotettua kermaa

2 dl maitoa (täys)
½ vaniljatangon siemenet tms vaniljaa
½ dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoa
3 munankeltuaista

Lisäksi vaahdotettuna 2 dl kuohukermaa

Päällys

n. 5 dl vadelmia + hunajaa

(tai 0,75 g vettä + ½ dl hyytelösokeria (Dansukker Multi)


Ohjeet

  • Voitele irtopohjavuoka tai vuoraa piirasvuoka leivinpaperilla.
  • Vatkaa huoneenlämpöistä voita ja sokeria hetken aikaa.
  • Lisää kananmuna ja jatka vatkaamista n. ½ min.
  • Lisää jauhot ja sekoittele taikina tasaiseksi. (lisää vettä tarvittaessa)
  • Muotoile taikinasta kiekko, kääri muovikelmuun ja vie jääkaappiin n. ½ tunniksi.
  • Kaulitse jauhojen avulla taikinasta hieman vuokaa isompi kiekko.
  • Siirrä taikina vuokaan (kaulimen avulla) ja leikka reunojen yli tuleva taikina pois. Vahvista reunat foliolla, ettei taikina valahda alas.
  • Paista 180 - 200 ast / ensin 15 - 20 min, irroita folio ja paista vielä n. 5 min
  • Jäähdytä 10 min ja kumoa varovasti ritilälle. Anna jäähtyä kokonaan. 
Valmista vaniljakastike linkin ohjeen mukaan.     Vaniljakastike

Vaahdota kerma ja yhdistä jäähtyneen vaniljakastikkeen kanssa.
Tasoittele täyte jäähtyneelle piiraspohjalle ja koristele vadelmilla. (tai muilla marjoilla)
Lisämakeutta ja kiiltoa piiraaseen saat hunajalla. Valuttele sitä jääkaappikylmälle pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Tämä vadelmapiiras oli tarkoitus viedä tuliaiseksi, mutta suunnitelmat muuttuivat.... Oli hyvää!
Valmista halutessasi kiille Dansukker-hyytelösokeri Multin pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.  Tässä piiraassa on rapea, aika kova pohja. Piiraan maku parenee tekeytyessään.


************************

Vielä muutamia tilannekuvia ihanalta ja nopeasti kuluneelta mökkiviikoltamme!







Ja vielä yksi ruokakuva ystävälle! Ai yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa :))

Broilerin sisäfilettä ja lämmintä juustoa salaattipedillä. 

1 kommentti:

  1. Onnittelut! Voitit ruokamessuliput. Laitatko mulle osoitteen vai noudatko? Ootko läheltä? nannarintala at yahoo.com

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.