Voisipa kuvaan saada tämän tuoreen pata-/kattilaleivän tuoksut 👃 |
Oltuamme jo useamman kerran viikkoja Espanjassa on ollut pakko löytää meille maistuvia paikallisia leipiä. Ylhäällä olevassa kuvassa on suosikkimme. Rapeakuorinen ja usein kuuma patongin ja sämpylän väliltä kokonsa puolesta oleva leipä riittää meille kahdelle välipalaksi tai keittoruoan kaveriksi. Voisi sitä mennä enemmänkin, mutta ei ole järkevää ahtaa leipää kerralla liikaa.
" Kyllä leipä miehen tiellä pitää, velli vain viskelöö!" |
Nämä ohuet ja myös erittäin maukkaat leipäset ovat parhaita paahdettuina. Olen syönyt näitä aamukahvin kanssa levitteellä, juustolla ja tomaattiviipaleilla päällystettynä. Myös eväsleiviksi nämä rouhean kokojyväisen makuiset pyöreät leipäset sopivat oikein mukavasti. Golfkierroksilla pitää olla eväät, jos lähtö on sellaiseen aikaan, että lounas on syömättä. Muuten ei riitä virtaa viimeisille väylille.
"Lapsi tuo leivän taloon!" |
Eilen löysin omasta pienestä lähikaupastamme tämän terveellisen oloisen valmiiksi viipaloidun leivän pakasteesta. Tästä on helppo sulattaa leipää tarpeen mukaan, eikä se pääse vanhenemaan kaapissa. Onneksi asunnostamme löytyy pakastin, mikro ja leivänpaahdin. Niiden avulla saa tuoreen tuntuista leipää ympäri vuorokauden. Keitot ovat sopivaa lounasruokaa lomallamme ja leivän kanssa ne maistuvat parhaiten. Tosin tykkäämme molemmat muutenkin ihan turhan paljon leivän mausta.
"Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat!" |
Näin monenlaisia jauhoja olen jo hankkinut kilon pussukat. Ei näitä viitsi kotiin kannella. |
Löysin netistä itselleni uuden ohjeen pataleivästä. Omassa ohjeessani on enemmän sekä nestettä että jauhoja, mutta halusinkin tekaista vain pikkuisen tuoretta leipää. Jos se onnistuu kattilassa, sitä voi tehdä pian uudelleen. Pataa ei löydy keittiöstämme.
Kotikokin pataleipää
Kattilassa paistetun pataleivän aineet
3 dl lämmintä (42 ast) vettä
1 rkl ruokosokeria/hunajaa
2 tl suolaa
2 dl kaurajauhoja
2 dl pitsajauhoja
2 dl vehnäjauhoja (kokojyvä)
1 tl kuivahiivaa
1 rkl hyvää oliiviöljyä
- Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi, lisää sokeri ja suola.
- Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää jauhot veden sekaan.
- Lisää viimeiseksi öljy ja jätä taikina liinan alle kohoamaan useammaksi tunniksi. (yön yli olisi paras, minulla ehti olla noin 7 tuntia.)
- Kun taikina on kohonnut riittävästi, kaada se jauhotetulle alustalle ja muotoile leiväksi. Asettele taikinamöykky voideltuun pataan. (minä kippasin suoraan oljyllä voideltuun kattilaan)
- Laita uuni kuumenemaan 220 ast ja paista kannella peitetyssä padassa olevaa leipää n. 30 min.
- Ota kansi pois ja paista vielä 15 min.
- Kippaa leipä alustalle, anna hetki jäähtyä ja herkuttele levitteen tms kanssa.
30 min paiston jälkeen leivän pinta oli vaalea, mutta kannen poistaminen ruskisti pinnan. |
Ei tästä tosiaankaan maailman kaunein ja parhaiten kohonnut leipä tullut. Maku sen sijaan oli vähän liiankin herkullinen. Piti toppuutella sekä itseä että talon Miestä, jotta saadaan vielä aamulla muutama viipale omatekoista leipää. Juuston kanssa tämä maistui parhaimmalle, mutta pelkkä levitekin riitti aluksi. Namnam!!
Muutama kuva Alhaman golfkentältä. |
Pataleipä kyllä näyttää hyvältä! Kesällä markkinoilta ostin pussin kaurahiutaleita kun tutun viljatilan emäntä oli niitä siellä myymässä..nyt aion ostaa niitä joka kerta kun vain mahdollista, oli kyllä hyviä ja pehmeitä hiutaleita:) On aika paljon ero noissa jauhoissa ja hiutaleissa..sunnuntaita käytän paljon:) Ihanaa tiistai päivää sinne teille ja nauttikaahan olostanne♥
VastaaPoistaHei ne ovat ihan parhaita hiutaleita! Mekin ostamme myllystä suoramyyntiin tulleita, jos kohdalle osuu. Ja ensi kerralla laitan myös hiutaleita pataleipään, ne sopivat siihen hyvin. Suosittelen! Nyt alkaa keiton teko golfkierroksen jälkeen..ja vielä on vähän eilistä leipää kyytipojaksi :)) Lämmin kiitos Päde ja oikein hyvää iltaa myös sinne!
Poista