Kaalikääryleet, keitetyt perunat, ruskea kastike ja puolukat vievät makumuistoni lapsuuteen! |
Tuvan suuri leivinuuni lämpeni varhaislapsuudessani monta kertaa viikossa. Talon lämmitys, leivät, pullat sekä monet uuniruoat hoituivat samoilla lämpimillä. Itse asiassa blogini aloittamisen aikoihin muistelin useinkin noita äitini tekemiä "uuninlämpimiä" ja tavallisia hyviä kotiruokia. Tämä kokkaus eli kaalikääryleet ja leipä herättivät lämpöisiä makumuistoja lapsuudestani.
Äitini juureentehty leipä oli poikkeuksetta ruisleipää. Oma hapanjuureni on sen sijaan vaaleaa ja sopii monenlaisiin leipiin, piiraisiin ja pulliin.
Punajuuriraasteella maustettu hapanleipä on herkkua! |
Parin viime viikon säätilat ovat vaihtuneet nopeaan tahtiin lähes helteestä sateiseen, kylmään, tuuliseen ja pakkasasteita lähentelevään säähän. Miehen sytyttämä takkatuli antoi tunnelmaa ja lämpöä kotiimme samaan aikaan, kun juureentehty leipä paistui sähköuunissa ja kaalikääryleet valmistuivat keittiössä. On syksyn tuntua!
1 kpl valko- eli keräkaalia
vettä
suolaa
1 rkl voita
1-2 sipulia
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
mustapippuria
2 tl balsamico-kastiketta
(2 tl worcesterkastiketta)
n. 1 dl kermaa (paahdettu sipuli kaurakerma)
1 rkl siirappia
1-2 tl suolaa
4,5 dl kiehuvaa vettä (tai kaalin keitinvettä)
1 tl kasvisliemijauhetta
1,5 dl riisiä tms (tummaa riisi-quinoa moniviljaseos)
n. 2-3 dl silputtuja kaalin sisuslehtiä
Kääryleiden pinnalle ennen paistoa loraus siirappia ja ohuita voilastuja
- Huuhtele kaali ja poista pari ulointa lehteä tarvittaessa. Ota jauheliha huoneenlämpöön.
- Kiehuta kaalia kattilassa ja nosta irtoavia lehtiä pyyhkeen päälle kuivumaan.
Samalla, kun kaali kiehuu ja lehdet irtoilevat on hyvä tilaisuus valmistaa kääryleiden sisus.
- Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen rasva. Kippaa hetken päästä jauheliha pannulle ja ruskista se samalla murennellen.
- Silppua sipulit ja kuullottele kypsäksi erillisellä pannulla tai jauhelihaseoksen kanssa. (pienennä lämpöä)
- Keitä quinoa-riisiseos lähes kypsäksi laatikon ohjeen mukaan.
- Yhdistä ainekset ja mausta ohjeen mausteilla tai omilla suosikeillasi. Lisää kaalin pienet sisälehdet silputtuna seokseen.
Kääryleiden täyttäminen vaatii hieman sorminäppäryyttä. Laita täytettä sopivasti lehden alalaitaan ja taita se täytteen päälle. Seuraavaksi molemmilta sivuilta ja aloita rullaus kohti ylälaitaa. Ei huolta, vaikka kääryleistä ei tule täydellisiä. Uuni hoitaa loput! Laita kääryleet tiiviisti liitoskohta alaspäin hyvin voideltuun uunivuokaan. Siirappi, pieni loraus kermaa tai kaalin keitinlientä antavat kosteutta ja mehukkuutta kääryleille.
Paista kääryleitä n. 200 ast/20 min aluksi, pienennä lämpöä 170 ast ja anna paistua vielä n. 1 h. Maku vain paranee pidemmällä paistoajalla, mutta pinta kannattaa peittää foliolla, etteivät pääse kärtsähtämään. Kaalikääryleet eivät ole maailman kauneinta ruokaa, mutta maku korvaa sen puutteen!
Kaalikääryleeni saivat tällä kertaa hyvää lisämakua "paahteinen sipuli" -kaurakermasta.
Oikein hyvää viikonloppua sinulle, joka seuraat vielä blogiani tai löysit sattumalta tämän postaukseni!
Lopuksi muutama kuva ja pari linkkiä hapanleivän tekemiseen.
Juureentehdyn leivän ohje löytyy esim täältä tai täältä!
Innokkaat kotileipurit ovat ehkä saaneet jo hankituksi leipäjuurta. Se tuntuu olevan nykyään suorastaan muotia. Oma juureni menee tämän jälkeen joksikin aikaa tauolle, sillä gluteenittomat leivät ja sämpylät ovat alkaneet kiinnostaa itseäni. Hapanuureni on toimivaa pakastimesta otettunakin. Testasin asian tämänkertaisessa leivässäni.
Kaalikääryleeni saivat tällä kertaa hyvää lisämakua "paahteinen sipuli" -kaurakermasta.
Oikein hyvää viikonloppua sinulle, joka seuraat vielä blogiani tai löysit sattumalta tämän postaukseni!
Lopuksi muutama kuva ja pari linkkiä hapanleivän tekemiseen.
Uunipaahdetun punajuuren raaste ja auringonkukan siemenet mausteina leivässäni! |
Juureentehdyn leivän ohje löytyy esim täältä tai täältä!
Innokkaat kotileipurit ovat ehkä saaneet jo hankituksi leipäjuurta. Se tuntuu olevan nykyään suorastaan muotia. Oma juureni menee tämän jälkeen joksikin aikaa tauolle, sillä gluteenittomat leivät ja sämpylät ovat alkaneet kiinnostaa itseäni. Hapanuureni on toimivaa pakastimesta otettunakin. Testasin asian tämänkertaisessa leivässäni.
Viime yön pakkanen koristeli aroniapensaat kauniiksi. |
Ihastelin noita kaalikääryleitäsi jo instassa. Ne aiheuttivat yhä kasvavaa kaaliruoan nälkää. Tämä postaus herkullisine kuvineen ei yhtään helpota sitä, vaan pian täytyy kyllä jo itsekin jotain kaaliruokaa tehdä, jos nyt en välttämättä jaksakaan kääryleitä väsätä 😊
VastaaPoistaHah ha! 🤣 Tiedätkös, että juuri noin käy itsellekin nähtyäni herkullisia kaaliruokia. 😋 Siskoni teki kaaliuutuuksia eli kaali-jauhelihapyöryköitä uunikypsennyksellä. Oli kuulema paljon helpompia ja oikein maukkaita. 👌Mille kuulostaa?
PoistaKiitos Päivi ja ihanaa viikonloppua sinulle! 🥰
Oijoi mitä herkkuja♥ Kaalikääryleet on niin hyviä:) Ihana kun on paljon makumuistoja lapsuudesta. Meillä kaalilaatikko on syksyn herkkua...tai siis osasta meistä:) Kun muutamia "soraääniäkin" perheestä kuuluu kun kaali on kiehumassa.. "Kiva äiti ei täällä voi asua kun on tällai haju..." :)) Onhan se totta ettei se kaalin tuoksu keitettäessä herkullinen ole, mutta sitten valmiina..voi nam!! Ihanaa alkanutta syksyä sinne teille♥
VastaaPoistaLapsuuden mieluisat makumuistot eivät yleensä petä 😍 tai minkä lapsena oppii, sen vanhana taitaa! 😊Kaalikääryleet ja -laatikko maistuisivat useammastikin, mutta valmistelu on tosiaan sekä työlästä että hieman haasteellista hajun suhteen! 😏 Lopputulos korvaa sentään vaivannäön! 😋
PoistaKiitos Päde ja oikein hyvää syksyn jatkoa sinne myös! 🍁💞