Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 13. lokakuuta 2017

Hyvä ja helppotekoinen tosca-omenatorttu


Nyt on viimeisen päälle herkullista omenapiirasta. Mantelit ja omenat sekä sopivasti muita leivonnassa tärkeitä raaka-aineita. Eihän siitä voi muuta syntyä kuin syntisen hyvää herkkua. Onneksi olin varannut jo muutama päivä sitten sopivan hapokkaita suomalaisia omenia torttua/piirasta varten. Kannatti odottaa täydellistä reseptiä.


Suosittelen selailemaan MTV/Lifesyle/Makuja  sivuja silloin tällöin. Olen löytänyt jo monta hyvää reseptiä ja inspiraatiota noilta sivuilta ja asiansa osaavien resepteistä. Aina ei tietenkään kotoa löydy kaikkia aineita tai oma makumieltymys poikkeaa alkuperäisestä. Silloin otetaan peliin oma luovuus. Harva resepti vaatii ihan orjallista noudattamista. Mausteita, juustoja, jauhoja jne on tällä hetkelle saatavana lukuisia eri versioita. Sopivasti soveltamalla syntyy itselle mieluista kokkauksen tuotetta.


En päässyt eilen aamulla katsomaan MTV:n Makujen aamua, jossa Nanna Rintala oli leiponut tätä hyvälle kuulostavaa omenapiirasta. Löysin sen netistä illalla kahdeksan maissa ja kuinkas taas kävikään!! Kananmunat huoneenlämpöön, omenia valitsemaan ja uuni lämpiämään. Tunnin kuluttua saimme jo maistella talon Miehen kanssa tätä suussasulavaa ja silti rapeaa herkkua. Onneksi kotoa löytyi juuri sopivan kokoinen pussi mantelilastuja :))

Takuulla syksyn paras omenaherkku - linkin kautta Nanna näyttää videon kanssa, kuinka sinäkin onnistut. 

Aineet omenatorttuun  (n. 22-26 cm irtopohjavuokaan)

75 g voita
1½ dl sokeria
1½-2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
(½ dl kuohukermaa, jonka itse unohdin ohjeesta)

4-6 hapokasta omenaa (valmiita kuutioita n. 7 dl)
1-2 tl kanelia

Toscakuorrute

50 g voita
3/4 dl sokeria
100 g mantelilastuja
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl kuohukermaa


Ohjeet löytyvät netistä, mutta laitan vielä tähän. 
Kuutioi sopiva määrä omenia samalla, kun uuni (ja kananmunat) lämpiävät.
  1. Sulata voi esim mikrossa. Jäähdytä hieman.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Lisää kuivat aineet (sihdin läpi), sekoita vähän.
  4. Kaada voisula taikinaan, mutta älä vatkaa enää. Sekoita tasaiseksi.
  5. Lisää kerma, jos haluat. (Onnistui mielestäni hyvin ilmankin.)
  6. Kaada taikina leivinpaperoituun/voideltuun vuokaan.
  7. Annostele omenanpaloja ja ripottele kanelia tasaisesti niiden päälle.
  8. Paista n. 175 / 20-25 min ja tee sillä välin toscakuorrute. 



  • Sulata voi kattilassa ja lisää aineet luetellussa järjestyksessä.
  • Sekoittele ja kiehauta vain sen verran, että seos jää löysäksi.
  • Annostele kuorrutetta tasaisesti omenien päälle.
  • Nosta uunin lämpöä 220 asteeseen ja paista vielä torttua 5-8 min. (kunnes pinta on hieman ruskistunut)


Herkuttele jo samana päivänä, kun torttu on ihanan rapea! Tähän ei kaivannut päälle mitään vaan maistui sellaisenaan.  Vaniljajäätelön kera maistunee myös mahtavalle :))


Lämpöiset kiitoksemme Nannalle hurmaavasta reseptistä! Leppoisaa syyslomaa kaikille niille, joilla syysloma ajoittuu ensi viikolle! Eläkeläisiltä puuttuu tuo riemu...

2 kommenttia:

  1. Oijoi kun näyttää ja kuulostaa herkulta tuo omppupiirakka! Joka syksyyn kuuluu omenapiirakka ja vanilijakastike:) Mukavaa syksyistä viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis! Oikeassa olet. Vaniljakastike kruunaa usein hyvänkin tortun, ne ovat herkullinen parivaljakko. Täällä on alkamassa "mukavan vauhdikas" vknloppu lastenlasten kanssa. Iloa ja virkistystä myös sinulle!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.