Ruokaohjeita

Sivut

torstai 17. toukokuuta 2018

Kristalliwienerit ovat herkullisia



Pop up ravintolapäivä lähestyy ja lupauduin leipomaan Linnan Marttojen Mummola-ravintolaan pullaa ja sämpylöitä. Suosikkisuklaapuustini tekevät aina kauppansa, mutta jälleen aloin suunnitella itselleni uutta ohjetta. Blogini sisältää tosin pullareseptejä kohtuullisen määrän ennestään. Tämänpäiväinen ohjeeni on ihanasta Kanelitytön kakkuparatiisi -blogista. Löysin ohjeen jo aiemmmin talvella ja päätin kokeilla jossakin sopivassa kohdassa. Laitan ohjeen blogiini, vaikka se löytyy myös linkin takaa. Nähtäväksi jää, kumpia leivon lauantaina.

Kristallipullista tuli tänään kristalliwienereitä. Löysästä taikinasta 'kieputus' ja 'solmu' antoivat haastetta.
Tänään oli todella lämmin päivä leipomishommiin. Onneksi pääsin välillä virkistymään läheisellä uimarannalla. Vedet ovat uskomattoman lämpöisiä, vaikka kesä ei ole vielä kalenterin mukaan alkanutkaan.


Olen aiemminkin tehnyt havainnon, että lämpöisellä säällä pullataikina kohoaa reippaasti. Tämänpäiväisessä taikinassa oli hiivaa tavallista vähemmän, joten olin huolissani kohoaako ollenkaan. Tällainen ylläri sitten odotti kotona. 


Taikina ja ohjeita kristalliwienereihin (32 kpl keskikokoisia)

6 dl maitoa (minulla hasselpähkinämaitoa)
1 rkl sokeria
25 g tuorehiivaa

1 tl suolaa
1 rkl kaardemummaa
1 kananmuna
n. 2 dl sokeria
12-15 dl vehnäjauhoja  
½ dl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)
180 g voita

Väliin 
n. 3 dl vaniljakreemiä

Pinnalle
n. 50 g voisulaa
n. 2 dl erikoishienoa sokeria
  1. Lämmitä maito 37 ast ja liota siihen murenneltu hiiva ja hieman sokeria. Jätä n. 10 min ajaksi tähän vaiheeseen, jotta näet alkaako hiiva toimia. (poreilee)
  2. Lisää kananmuna, suola ja kaardemumma yleiskoneen leivontakulhossa vatkaten. (tai halutessasi sähkövatkaimella)
  3. Sekoita vaniljakreemijauhe jauhojen (sihtasin itse jauhot tällä kertaa) joukkoon ja lisää niitä 1 dl kerrallaan aluksi voimakkaasti vatkaten.
  4. Vaihda vatkainkoukut, kun taikina näyttää sopivan paksulle.
  5. Lisää loppujauhoja pikkuhiljaa koko ajan vatkaten (tai käsin alustaen). Tähän menee n.10 min. Lisää pehmeä voi alustuksen loppuvaiheessa.
  6. Älä lisää kaikkia jauhoja, jos haluat taikinan jäävän pehmoiseksi. 
  7. Kohota taikinaa liinan alla reilu tunti ja leivo pulliksi tai wienereiksi runsaasti jauhotetulla alustalla.
  8. Kohota valmiita leipomuksia n. 10 - 20 min liinan alla, voitele pullasudin avulla voisulalla ja dippaa sitten sokerissa. (tai ripottele sokerit pinnalle)
  9. Paista wienerit n. 220 ast /n. 10-15 min pullien koosta ja omasta uunista riippuen.
Halusin leipoa tällä kertaa todella pehmoisia ja makoisia wienereitä. Taikina oli löysää, joten jouduin käyttämään runsaasti jauhoja leivinalustalla.

Muutamat tv-kokit vakuuttavat jauhojen sihtaamisen eduista. Ilmavia jauhoja tuli tällä tavalla. 


Sihtasin jauhot kertaalleen ja lisäsin kreemijauheen samalla jauhojen sekaan. 
Väliin tulevan vaniljakreemin valmistin purkin ohjeen mukaan, mutta käytin veden tilalla kermaa. Tämänkin vinkin olen saanut tv:stä, Leila leipoo ohjelmasta muistaakseni. Kuohukerma tekee pullista entistäkin pehmoisempia ja herkullisia. Noo, minulle maistuu kyllä liian hyvin ilman kermaakin. Rakastan tuoretta pullaa!

Pehmoinen taikina takaa mehevät pullat, mutta leipominen ei ole ihan helppoa.
Lisäsin vaniljakreemin kaulitun taikinan toiselle puolikkaalle, käänsin levyn kaksinkerroin ja otin taikinapyörällä parin sentin levyisiä suikaleita. Niistä syntyi kieputtamalla itsensä ympäri ja sitten kääntämällä 'rinkulalle' wienereitä. Opin tuon wienerien kieputtamisen aikoinaan omalta äidiltäni. Hän leipoi näitä usein.


Muutama tunti pitää varata pullanleivontaan. Vaivan palkitsee ihana pullan tuoksu kotona. Mies tykkäsi myös näistä wienereistä tultuaan golfkierrokseltaan.


Onneksi ehdin käydä tänään uimassa ennen ukkosrintaman saapumista. Nyt taivas näyttää tummalle ja jyrinää on kuulunut jo pitkään. Tuleekohan illan mittaan vettä?

P.S. Ensimmäinen 'saalis' nokkosia odottaa jääkaapissa käsittelyä. Nokkoskeittoa tekee jo mieli, puhumattakaan nokkosräiskäleistä. Nokkoset ovat ainakin täällä Hämeenlinnassa juuri nyt parhaimmillaan. "Kevään ensimmäiset nokkosräiskäleet" ohje on blogissani 5.6.2017


2 kommenttia:

  1. Oijoi taas miten ihanilta nuo pullat näyttää..ihan alkoi sokerihammasta kolottamaan:) Hyvä että juuri ja juuri taikina kulhossa pysyi:) Kyllä se vastaleivotun pullan tuoksu on sitten ihana♥ Olet kyllä rohkea nainen, Mahtaa olla vielä aika kylmää vesi..hyrrr..itse olen sellainen vilukissa että turkki irtoaa vasta kun on kunnon helteet ja vesi lämmintä:)♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo pullat ovat vielä pakkasessa odottamassa. Linnan Martat saivat niin upean pop up Ravintolasään, että lupasin kiikuttaa tarvittaessa lisää. Leipasin aamulla suklaapuusteja ja "Siken sämpylöitä" alkajaisiksi. On niin mahtavat ilmat, että vesi on lämmennyt enemmän kuin viime kesänä missään vaiheessa. Nyt nautitaan kerrankin Suomen säistä Päde!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.