Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 4. huhtikuuta 2017

Törkeän hyvää tiramisua


Kaakaota voi laittaa paksummankin kerroksen niin halutessaan.
"Tätähän voisi syödä vaikka kuinka paljon!" Näin sanoi talon Mies eilen illalla, kun maistoi lähes tuoreeltaan valmistamaani tiramisua. Edellisestä tiramisutuokiosta oli kulunut ainakin 10 vuotta. Ehkä tiramisu on liiankin hyvää ja siksi sitä tulee tehtyä vain silloin, kun ruokailijoita on isompi joukko koolla. En tosin tiedä, muuttuisiko maku pakastimessa. Nyt se on myöhäistä tällä kertaa. Tätä kirjoittaessani tiramisu on sujahtanut "parempiin suihin".

Tulin niin täynnä intoa ja energiaa kotiin Marttojen ruokakurssilta, että oli pakko päästä tekemään jotakin. Jälkkärikokeilu tuntui järkevimmälle vaihtoehdolle.  
Kurssin mahtavasta tarjonnasta saatte lukea pääsiäisen jälkeen. Nyt blogini menee viikon tauolle. Onhan tässä tullut viime viikkojen aikana postailtua aika ahkerasti. Kuvia lomamme ruokatarjonnasta saattaa ilmestyä!

Aineet n. 20 x 20 cm tiramisuvuokaan (riittää kuudelle)

n. 150 g Savoiardi eli "sormikeksejä"

Kostutusliemi

2-3 dl vahvaa kahvia / kuuma vesi + 2 tl Nescafe gold murukahvia toimii myös
2 rkl sokeria 
3 - 4 rkl mantelilikööriä (Amaretto)

Liköörin tilalle sopii myös konjakki. Lapsille tarjottavaan ei kumpaakaan.
Mascarponevaahto

3 kananmunaa tai 2 + 1 dl kuohukermaa
250 g mascarpone-juustoa
1,5 dl sokeria

Aloita valmistelut keittämällä kahvia muutama dl. (meni vähän yli 3 dl)
Lisää kahviin pari rkl sokeria ja mantelilikööri.
Jätä kahvi hetkeksi jäähtymään.

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

Kermavaahto kuuluu joidenkin ohjeiden mukaan tiramisuun. Ei meillä!
Vaahdota Marcarpone-juusto keltuaismassan sekaan.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. (Vaahdon pitää pysyä kulhossa, jos sen kaataa nurinpäin.)
Yhdistä vaahdot keskenään varovasti. Ei haittaa, vaikka valkuaisvaahdosta jää "möykkyjä". Täyte kuuluukin olla madollisimman kuohkeaa!

Vaahtoon voi lisätä halutessaan rouhittua tummaa suklaata.
Aloita tiramisu-vuoan kokoaminen kastamalla keksejä kahviseokseen molemmin puolin ja peittämällä kekseillä vuoan pohja kauttaaltaan.
Lisää runsaasti muna-juustovaahtoa keksien päälle.
Toista näin uudelleen ja sihtaa kaakaota päällimmäiseksi kerrokseksi.

Tiramisu on parhaimmillaan muutaman tunnin kuluttua tai seuraavana päivänä,
kun maut ovat tasaantuneet jääkaapissa.

Pinnalla olevan kaakaojauheen voi myös sekoittaa vaahtoon, jolloin ei "pöllyä" leikatessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.