Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Herkkujälkkäriä omenista

Pohjalla omena-nektariinihilloa, sitten kompottia ja päällä itse tehtyä vaniljakastiketta. Namia!
Omenien aikaan ajatukset tuppaavat liittymään entistäkin useammin resepteihin. Jyväskylässä asuessamme oman pihan omenapuut antoivat niin runsaan sadon, että söimme omenaherkkuja viikkokausia. Aamuisin oli hauskaa napata muutamia omenia mukaan työmatkalle ja pyörällä huristellessa haukata palasia tuoreesta hedelmästä. Iltapäivisin töistä palattua maistui uunissa muhinut omena-kaurapaistos vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera. Viikonloppuisin herkuteltiin omenapiirakalla. 

Hyvälaatuisia kotimaisia omenia löytyy kaupoistakin, kunnes oma puu alkaa tuottaa hedelmiä.
Tänä aamuna alkoi tehdä mieli jotakin pientä omenaherkkua päivällisen jälkkäriksi. Samalla vaivalla syntyi omena-nektariinihilloa tulevan viikon leipomuksiin. Napsin kuvia sitä mukaa, kun homma eteni. Nyt on helppo löytää täältä ohje halutessani uudelleen samaa herkkua. Maistui kyllä valtavan hyvälle reippaan ulkoilun jälkeen!




Aineet omenahilloon (n. 5 dl)

3 omenaa kuorineen
3 kypsää nektariinia
1 dl vettä (tai ½ dl vettä ja hieman sitruunamehua)
1 dl hillo-marmeladisokeria (Dansukker)

Ohjeet
  • Pese hedelmät, poista siemenet ja pilko paloiksi.
  • Laita hedelmäpalat ja vesi sekä sokeri kattilaan.
  • Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen n. 10-15 min.
  • Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  • Annostele pakasterasiaan tai lasipurkkiin. Jäähdytä.



Tällä kertaa otin osan hillosta talteen ennen soseuttamista, koska tarvitsin sitä jälkiruokaan. Samoin säästin puolikkaan kypsästä nektariinista koristeeksi iltapalaherkkuumme. 

Omenajälkkärin pinnalle passaa pähkinämuruseos kuin "nenä päähän". 
Linkki pähkinämuruseokseen.  Pähkinämurua pistaasijäätelöön

Aineet vaniljakastikkeeseen (n. 4 dl)  

Raparperien aikaan tein samalla ohjeella vaniljakastiketta.  Klikkaa, jos haluat.


1½ dl kuohukermaa
1½ dl täysmaitoa
3 kananmunan keltuaista
2 rkl sokeria
½ vaniljatankoa (tai 1 rkl vaniljasokeria/vaniljapastaa)

Ohjeet
  • Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. 
  • Kaada maito ja kerma teflonkattilaan.
  • Irrota vaniljatangosta siemenet veitsellä, lisää ne ja puolikas tankoa joukkoon.
  • Kiehuttele seosta hiljalleen.
  • Vispaa keltuaisia ja sokeria hetkinen kulhossa ja lisää sitten kattilaan.
  • Älä anna seoksen enää kiehua, etteivät keltuaiset kokkaroidu.
  • Vispaa seosta muutama minuutti kunnes sakenee.
  • Jäähdytä jääkaapissa. Vaniljakastike sakenee aika paljon jäähtyessään.  



Nyt on juuri oikea aika nauttia syksyn väreistä ja herkuista. Valoisaa mieltä ihanat!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.