Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 1. syyskuuta 2017

Vuohenjuustopiiraat raita- sekä keltajuuresta


Innostukseni raitajuuria kohtaan ei näytä laantumisen merkkejä. Ongelmana on se, että raitojen säilyminen valmiissa ruoassa ei ole toistaiseksi onnistunut. Mutta onhan tosi hauskaa yrittää ja yrittää ja kenties vielä onnistaa! Tänään kypsensin nämä "minttukarkkijuurekset" uunissa folioon käärittyinä. Samalla konstilla kypsennetyt punajuuret säilyttävät hyvin värinsä.

220 ast / n. 30 min ja raitajuuret ovat riittävän kypsiä. Värit ovat haalistuneet, mutta raidoitus näkyy hyvin. 
Klikkaamalla linkkiä saat lisätietoa sekä raitajuurista että keltajuurista. Nyt ne ovat saapuneet kauppoihin.  


Vuohenjuusto ja punajuuri tulevat mainiosti juttuun keskenään. Voitaikinasta tehtyjä torttuja, piiraita ja leivonnaisia yritän vältellä. Rakastan syystä tai toisesta lähes kaikkea, mikä on tehty voitaikinasta. Siinähän on hurjasti rasvaa ja vehnäjauhoa, joten miksipä ei maistuisi. Niin ihanan epäterveellistä :)) ja vielä hunajalla tai vaahterasiirapilla valeltuna. Makuparatiisi on siinä ja nämä piiraat valmistuvat tuossa tuokiossa!



Laita vuohenjuustoa sekä juuresten alle että päälle, jos tykkäät paljon vuohenjuustosta. 
Tämä nopea herkku jäi mieleeni ruotsalaisen Tina Nordströmin kokkiohjelmasta. Tykkään hänen rennon reippaasta otteestaan ja tavastaan yhdistellä raaka-aineita. Hänen voitaikina-piiraissaan käytettiin punajuuria, mutta minulla on nyt uutuudet raita- ja keltajuuri.

Sitruunaöljy- ja omenaviinietikkakylvyssä käyneet kypsät juurekset saivat osan väreistään takaisin. Vau!!  
Kypsensin keltajuuret mikrossa ja raitajuuret uunissa folioon käärittyinä. Molempien raidat haalenivat, mutta makuun se ei vaikuttanut. Kauniita ovat kypsinäkin, mutta superkauniita raakoina. Mainiota, että juureksia voi kehua kauniiksi!

Hieman suolaa, sitruunaöljyä ja omenaviinietikkaa pinnalle. Sitten mikroon n. 3 minuutiksi. Välillä sekoitellaaan.
Raaka-aineet 8 vuohenjuustopiiraaseen

4 levyä pakastettua voitaikinaa
n. 80 g vuohenjuustoa
sitruunan raastettua kuorta
2 kpl kypsää raitajuurta
2 kpl kypsää keltajuurta
ripaus suolaa
hunajaa tai vaahterasiirappia pari rkl
mustapippuria
tuoretta timjamia
(halutessasi pinjansiemeniä)
kananmunan keltuaista voiteluun

Ohjeet (Laita uuni kuumenemaan 220 ast)

  1. Ota voitaikinalevyt sulamaan. Jaa ne 8 neliöksi ja siirrä leivinpaperoidulle pellille.
  2. Kypsennä juurekset. (voit tehdä tämän etukäteen)
  3. Leikkaa terävällä vetsellä 1 cm päähän reunoista viilto. Älä paina veistä pohjaan saakka!
  4. Leikkaa vuohenjuustosta kiekkoja ja aseta yksi jokaisen neliön keskelle.
  5. Raasta sitruunan kuorta juuston päälle.
  6. Viipaloi juureksia juuston pinnalle.
  7. Valuta hunajaa ja ripottele suolaa sekä mustapippuria päälle.
  8. Voitele reunat kananmunan keltuaisella.


Paista piiraita n. 10 - 12 min, kunnes reunat ovat kauniin ruskeita.


Tuore tai kuivattu timjami sopii tähän makumaailmaan. Paiston puolivälissä lisäsin pinnalle tuoretta yrttiä.



Nämä piiraat maistuvat sekä sellaisenaan että keiton lisukkeena. Me söimme näitä urheiluharrastuksista palattuamme ja todella nälkäisinä. Maistuivat taivaallisen ihanille kantarelli-perunakeiton kanssa. Pinjansiemenien puuttuminen pinnalta ei makunautintoa haitannut. Ensi kerralla pitää muistaa ostaa ajoissa noita siemeniä.

Meilkein kuin karkkia, mutta maku eri maailmasta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.