Punajuurisämpylä, salaattia, cheddarjuustoa, paprikaa, Igorin kanaa ja ketsuppia. |
Kukahan tietäisi mitä ruokaa Spiderman rakastaa? Tarvitseeko supervoimat omaava sankari tavallista ruokaa ollenkaan? Aika hulvattomia huolenaiheita tällä kertaa!!
Mummin todella mieluinen tehtävä on saada leipoa jotakin jännää kohta 4-vuotiaan Nuutti-pojan synttäreille. Hän itse valitsi monista vaihtoehdoista synttäreiden teemaksi Spidermanin. Tai ainakin upea Spiderman-kakku miellytti fiksua kohta nelivuotiasta eniten. On se niin hurjan jännää olla jo noin iso poika :))
Aika jänniä ja mielenkiintoisia sämpylöitä syntyi tänään punajuurisoseen avulla. |
Tehdessäni eilen punajuurijälkkäriä en osannut vielä aavistaa, mitä tekisin lopusta punajuurisoseesta. Onneksi on olemassa netti, josta löytyy paljon ihania ideoita. Muistin nähneeni muutama päivä sitten jossakin kuvassa upean värisiä sämpylöitä. En olisi ikimaailmassa uskaltanut käyttää punajuurta sämpylöihin. Mutta miksikäs ei? Taikinasta tuli erinomainen, leipoutui hienosti ja kohosi nätisti.
Ensimmäinen pellillinen paistui n. 12 min valmiiksi. |
Sämpylätaikina on tehty kuta kuinkin oman Parhaat burgerisämpylät ikinä ohjeella. Nesteenä tietenkin veden tilalla punajuurimehua+sosetta. Nämä sämpylät alkavat sujua jo ulkomuistista, koska olen tehnyt jo useamman kerran.
Aineet 8 isoon tai 24 pieneen sämpylään
2,5 dl punajuurimehua + sosetta (ohje edellisessä postauksessa)
2 rkl maitoa
2 rkl sokeria
2 tl kuivahiivaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
n. 60 g pehmeää voita (ensin 40 g ja myöhemmin 20 g)
1 kananmuna
Voiteluun kananmunan valkuaista ja pinnalle sesaminsiemeniä
Ohjeet joko linkin ohjeilla tai seuraavalla tavalla, jos omistat yleiskoneen
(Taas tulee uusi tapa tehdä taikina eli käytin ensin yleiskoneen leikkurikulhoa ja alustin sen jälkeen käsin tänään.)
- Lämmitä neste 42 asteiseksi.
- Lisää sokeri ja kuivahiiva, sekoita.
- Anna olla n. 10 min kunnes seos "poreilee" ts hiiva alkaa toimia.
- Annostele jauhot yleiskoneen leikkurikulhoon, lisää voi ja anna koneen käydä n. 2 min.
- Nesteen poreiltua kippaa se kulhoon jauhoseoksen sekaan, lisää myös kananmuna ja hetken päästä voi. Aika pian taikina on tekeytynyt ja voit aloittaa alustuksen.
- Siirrä taikina isoon kulhoon, lisää loppu voi ja alusta vähintään 10 min ts kunnes irtoaa hyvin kulhon reunoilta.
- Kohota huoneenlämmössä n. 1 tunti tai jääkaapissa muutama tunti.
- Leivo sämpylöiksi, kohota ja paista sämpylät n. 200 - 220 ast / 10 - 12 min.
Ihmeen helposti taikina tuntui valmiille ja notkealle. Ei tarttunut väriä käsiin! |
Jouduin kohottamaan tänään taikinan hitaasti jääkaapissa, koska oli pakko kiirehtiä kirjastoon ja vesijumppaan välillä. Kohotus onnistuu hyvin näinkin, kun muistaa ottaa taikinan lämpiämään n. ½ tunniksi ennen leipomista.
Hitaasti, mutta varmasti punajuuritaikina kohosi jääkaapissa riittävästi (n. 6 tunnissa). |
Käänsin ja kaulitsin taikinaa muutamaan otteeseen. Halusin ottaa muotilla sämpyläkiekkoja tällä kertaa. |
Voiteluun käytin vain kananmunan valkuaista, koska pelkäsi keltuaisen muuttavan sämpylän väriä. |
Kuorimattomat sesaminsiemenet näyttävät hauskoilta näiden sämpylöiden pinnalla. |
Näitä sämpylöitä oli tosi hauska leipoa. Lopputulos oli aika hyvin onnistunut, tai oikeastaan yllättävän hyvin. Maisteltiinhan me yhdet varmuuden vuoksi talon Miehen kanssa. Saattaapa olla, että jotain supervoimia näissä on.... Kokeilehan sinäkin!
Muotilla oli helppoa ottaa cheddarjuustosta sopivan kokoinen pieni pyöreä kiekko. |
Nyt synttäreitä odottelemaan. Sämpylät säilyvät hyvin pari viikkoa pakkasessa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.