Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Melkein kuin porkkanakakku, mutta parempi

Sitruunamehulla marinoidut porkkanaruusukkeet ja sitruunamelissan lehdet koristeena tässä kakussa.
Parempi verrattuna omiin porkkanakakkuihini, joita olen tähän mennessä tehnyt vain pari kertaa. Syystä tai toisesta niiden maku on ollut pettymys. Ihastukseni uunipaahdettuun kurpitsaan ei ole osoittanut laantumisen merkkejä. Kurpitsa-porkkanasose on todellakin ihan täydellinen raaka-aine makeaan kakkuun. Tällä kertaa maku ei ollut pettymys! "Kurpitsa korvaa porkkanan mehevässä kakussa" -otsikko viime torstain ruokaliitteessä herätti heti mielenkiintoni. Nanna Rintalalle kiitos tästä herkullisesta oivalluksesta! ❤  Pienin muutoksin tein samantyyppistä kakkua.


Kakun leikkaaminen paloiksi onnistuu hyvin sijoittelemalla 'ruusukkeita' sopivin välein.
Kakun pohja oli semmoisenaan omaan makuuni jo riittävän makeaa, mutta ilman muuta halusin valmistaa herkullisen kuorrutteen päälle. Jääkaapissa sopivaksi jäähtynyt kakku oli myöhemmin niin hyvää, että loput oli pakko siirtää pakkaseen. Jos syyslomalaisia tulee viikolla kyläilemään, pitää kakkua riittää heillekin. Porkkanakakun koristeita ei voi pakastaa, mutta ne on helppo valmistaa uudelleen.

Kandeeratut appelsiininkuoret sopivat myös kuorrutteen päälle, jos tykkäät tosi makeasta. 
Porkkanaruusu saattaa muistuttaa suolaisesta leivonnaisesta, mutta sopii makunsa puolesta erityisen hyvin makean kuorruteen päälle. Lapsille maistunee parhaiten nonparelleilla koristeltu kakunpala. Kandeeratut (sokeroidut) appelsiininkuoret sopivat myös makuun, Mies ja minä tykkäsimme eniten porkkanakoristeiden pirteänraikkaasta mausta. Sitruunamehulla kostutetut porkkanat säilyivät kirkkaina ja hyvänmakuisina tuntikausia.

Sitruunamelissani on alkanut tehdä kivan näköisiä rönsyjä. Ne ovat kauniita ja lehdet syötäväviä.
Kurpitsa-porkkanakakun aineet ja ohjeita (vuoka 35 x 26 cm)

Pohja

3 kananmunaa
1 dl kookossokeria
2½ dl fariinisokeria (jos tykkäät makeasta, laita enemmän)
100 g (1 dl) kookosöljyä
1 rkl vaniljapastaa (tms vaniljaa)
n. 4 dl kurpitsa-porkkanasosetta (ohje ed postauksessa)

5 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
½ tl (vanilja)suolaa
2 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
ripaus inkivääriä
80 - 100 g Daim-suklaata (ei ollut Nannan ohjeessa)
100 g (n. 3 dl) saksanpähkinöitä (ei ollut Nannan ohjeessa)
  • Ota kananmunat huoneenlämpöön (jos säilytät niitä jääkaapissa) aluksi.
  • Lämmitä kookosöljyä hetkinen, jotta saat sen juoksevaksi. 
  • Vispaa munia ja sokeria jonkun aikaa, jotta alkavat vähän vaahtoutua.
  • Lisää kookosöljy sekä kurpitsa-porkkanasose sekaan ja vispaa vielä hetkinen. 
  • Murskaa saksanpähkinöitä, mutta ei liian pieniksi. Murskaa myös suklaat karkeaksi raasteeksi esim isolla veitsellä.
  • Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää ne munavaahdon sekaan muutamassa erässä. 
  • Leivinpaperoi (tai leivitä) uunivuoka ja lusikoi taikina siihen. Tasoittele pinta!
  • Paista n. 180 ast / 15 - 20 min (tai kauemmin, ellei ole vielä kypsä)
  • Anna jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.
Googlailin monia porkkanakakun ohjeita ennen leivonnan aloittamista. "Annin Uunissa" blogin porkkanakakku näytti niin herkulliselle, että otin siitäkin vinkkejä. Kuorrutteen tein tuosta postauksesta pienemmin raaka-ainemäärin ja se oli hyvää!

Kuorrute

80 g voita
3 - 4 dl tomusokeria (oman tuntuman mukaan)
1 rasia eli 175 g Philadelphia (tms) tuorejuustoa

  • Vatkaa voita ja tomusokeria muutama minuutti. Lisää tuorejuusto ja jatkaa vatkaamista, kunnes täyte on kuohkeaa ja vaaleaa. (ei liikaa)
  • Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle leveteräisellä veitsellä ja koristele kakku haluamallasi tavalla.
  • Jäähdytä kakkua ennen tarjoilua, jotta kuorrute kiinteytyy sopivaksi.



Pohjaan ei tullut paljoa rasvaa eikä maitotuotteita ollenkaan. Silti se onnistui hyvin!

Paistoaika oli tosiaan omassa uunissani vain 20 min. Tarkistin kypsyyden cactailtikulla.
Peitin oman leivonnaiseni leivinpaperilla paiston puolivälissä varmuuden vuoksi. Pinta onnistui hyvin ja kakku oli sisältä paiston jälkeen ihanan mehevän kosteaa ja silti kypsää. Daim-suklaa näkyi ja maistui paikoitellen, mutta sitä ei ollut liikaa vaan juuri sopivasti.


Mikäli aiot tehdä porkkankakusta uunipellin kokoisen, suosittelen lisäämään kaikkia raaka-aineita n. 1/4 verran. Omaan vuokaani tästä tuli juuri sopiva ja pohja säilyi uunissa mehevänä. Kuorrute on niin herkullisen maukasta, että sitä saa olla paljon.


Uskon kaikkien suomalaisten saavan tänä syksynä nauttia harvinaisen kauniista ruskasta. En malta olla liittämättä muutamaa kuvaa Hämeenlinnan maisemista. 





Aulangon lehtipuut loistivat eilen kullankeltaisina, vaikkakin aurinko oli utuverhon takana. Lämpötila lähenteli 18 astetta, joten voisi puhua kesäkelistä! 😀

Ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle blogipostaukseni lukija! Leivonta tuntuu  itsestäni nykyisin melkein juhlalle ja on niin kiva jakaa onnistuneen jälkkärin tai kahvileivän ohje myös sinulle. Tämä oli oikeasti todella herkullisen makuista. 😋

4 kommenttia:

  1. Oijoi tuo porkkanakakku on varmasti hyvää:) Meillä pitää aina kakkujen päällisiä tehdä tupla-annos kun tuo jälkikasvu on sellaista että kun alat jotakin tekemään niin heti on "maistelu sormet" kupissa ja ovat kuitenkin jo isoja:)) Vaan niinpä sitä piti itsekkin aina lapsena äidin leipomuksia maistella vaikka olivat vasta taikinana kupissa:) Voi miten kauniita ruska kuvia♥ Leppoisaa sunnuntai-iltaa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelin itsekin, että jokin niin helpolla valmistuvan herkun maku on täydellinen.
      Pitäähän toki 'lasten' saada maistella! 😋 Eikö olekin ihanaa, kun he tulevat siihen lähelle, keittiö on kodin sydän! 💖
      Valoisin mielin uuteen viikkoon! Lämmin kiitos Päde! 🌞😊💗

      Poista
  2. Kaunis ja nerokas kakku! Kurpitsasta on moneksi 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti paljon! Onkohan muutkin huomanneet, että olen lähes koukussa kurpitsaan. 😉 Joka syksy tekee mieli kehitellä uusia reseptejä entisten jatkoksi. Nyt on kurpitsalajikkeita moneen lähtöön! 👌

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.