Söimme myöhäisen lounaan tänään. Keventäjän suppiskeitto ja 'sairaan hyvä' salaatti olisivat kai maistuneet pienemmässäkin nälässä. Valmistelin molemmat ateriamme ruoat lähes valmiiksi ennen harrastuksiimme lähtöä. Oli ihana tunne avata kotiovi ja tietää saavansa pian helpotusta kiljuvaan nälkään. Olin syönyt aamiaisen jälkeen pienen palan munakasta ja puolikkaan päärynän. Kello oli neljä päästessäni ruoan kimppuun. Näin ei saisi päästä käymään, mutta joskus sitä silti tapahtuu.
Keventäjän suppiskeittoon tulee vain vähän kermaa ja sekin vähärasvaista. Makua keittoon saa lisäämällä rasvatonta raejuustoa tai fetaa ja tuoreyrttejä keittolautaselle.
Paahdettu ruisleipä juustolla on lähes pakollinen lisä keittolautasen kanssa. |
Suppilovahverokeitto kuivatuista suppiksista
n. 2 dl murskattuja, kuivattuja suppiksia (tai 1 l tuoreita)
2 dl lämpöistä vettä liotukseen
2 rkl voita/öljyä
sipulia (purjosipulia minulla tällä kertaa)
valkosipulia halutessasi
½ dl vehnäjauhoja (tai vast määrä Maizena suurustetta)
n. 7 dl kasvislientä
2½ dl ruokakermaa (tai esim kuohukermaa, Koskenlaskija-juustoa)
suolaa (mikäli suolatonta kasvislientä)
mustapippuria
timjamia (kuivattua tai tuoretta)
- Murenna kuivatut suppikset lämpimään veteen likoamaan 15 min - 2h.
- Pilko sipulit. Valuta sienet ja kaada liotusvesi kulhoon myöhempää käyttöä varten. Tee kasvisliemi jauheesta tai kuutioista valmiiksi.
- Kuumenna rasva kasarissa tai rautapadassa ja lisää sienet joukkoon.
- Kuullottele muutama minuutti ja lisää pilkotut sipulit sekaan. Kuullottele pienellä lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
- Lisää vehnäjauhot pataan ja tarvittaessa hieman rasvaa sekaan. Sekoita.
- Kaada liotusvesi sekä kasvisliemi pataan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Pienennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen n. 10 min.
- Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kerma keiton sekaan ja kuumenna.
- Maistele tarvitseeko lisää mausteita. Lisää tuoreita yrttejä (timjami sopii hyvin) keiton pinnalle.
Passionhedelmien siemenet ratisivat jännästi suussa ja hiukan kirpeä maku sopi kokonaisuuteen. |
Hunajapaahdetut punajuuret, mehevät päärynät, raikkaankirpeät passionhedelmät sekä uunissä kasvisliemessä kypsyneet ohrasuurimot (n. 2 dl) valikoituivat salaattiini siksi, että ne olivat valmiina. Salaattipohjaksi laitoin friseesalaattinipun sekä villirucolaa.
Pari rkl pistaasiöljyä ja hunajaa lämpimälle pannulle, hiukan murskatut pähkinät sekaan ja muutaman min paahtaminen. Ihana lisä muutenkin mainiolle salaatille! |
Meidän jääkaapista löytyy useampaakin salaatinkastiketta ja silti tein taas oman lempikastikkeeni jo aamulla. ½ sitruunan mehu, 1 rkl omenaviinietikkaa, pari rkl hunajaa, hiukan suolaa ja makeaa chilikastiketta, pippuria, aavistus raastettua valkosipulia ja tietenkin sitruunan makuista oliiviöljyä n. ½ dl. Kaikki purkkiin, kansi kiinni ja kunnon hölskytys! Se on siinä!
Olen suunnitellut jo pitkään paahtavani saksanpähkinöitä salaatin sekaan. Pistaasiöljyssä ja hunajassa muutaman minuutin ajan paahdetut pähkinät olivat ihan käsittämättömän herkullisia. Olisin voinut nauttia niitä sellaisenaan enemmänkin. Juustoista jouduin valitsemaan Auran, fetan ja mozzarellan välillä. Koska salaattiin tuli paljon vahvoja makuja joka tapauksessa, valitsin sitten Aurajuuston. Oli onnistunut ratkaisu, vaikka tuskin muutkaan olisivat pilanneet salaattia.
Nyt alkoi tehdä niin mieli syödä tämän herkullisen salaatin jämät, että ihan pakko lopettaa postaus tähän ja kiiruhtaa keittiöön. Mutta eikös tässä jo asia tullut valmiiksi? Syökää ihmiset keittoa ja salaattia! Ne ovat ihan oikeaa ruokaa ja niistä ei tule raskasta ja väsähtänyttä oloa. Ihanaa iltaa tai päivää sinulle, joka luit tämän intoa tihkuvan ruokajuttuni! Nyt vain suunnittelemaan omaa lempisalaattia! 😋
P.S. Huomasin juuri, että seuraava postaukseni on blogihistoriani 500. julkaisu. Huh huh, mitähän juhlavaa keksin? 😅
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.