Ruokaohjeita

Sivut

torstai 22. kesäkuuta 2017

Focaccia-leipä tuoksuu keittiössä


Leipomisinnostus syntyy ja syttyy toisinaan ennalta arvaamattomissa tilanteissa. Selailen lehtiä ja ennen kaikkea niissä olevia reseptejä odottaessani omaa vuoroani milloin minnekin. Eilen käteeni sattui viime joulun alla ilmestynyt Kodin Kuvalehti  odottaessani hetkisen vuoroani fysioterapeutin vastaanotolle. Onneksi otin kuvan ohjeesta puhelimeeni ja luulin ottavani sen esille joskus ensi jouluna...


Mutta kuinkas sitten kävikään? Taisin nähdä jopa unia herkullisesta, muhevasta ja Italian muistoihin vievästä herkkuleivästä. Onneksi kaapeissani on tätä nykyä kuivahiivaa, jauhoja, viikunoita ja erinomaisen ihanaa Extra-Virgin oliiviöljyä. (Puristamalla matalassa lämpötilassa oliiveista saatu kaikkein hienoin öljy.)
Pakko oli kokeilla focaccia-leipää, kun ohjeessa mainittiin myös salviayrtti. Omani alkaa mennä huonoksi, mutta juuri tätä tarkoitusta varten löytyi vielä hyviä lehtiä.


Kolmas ohjeessa mainittu raaka-aine eli ilmakuivattu kinkku on tuttu Espanjassa vietettyjen aikojen johdosta. Tiesin talon Miehen olevan hyvillään tästä lisästä, joten onneksi ostin sitä eilen "ihan varmuuden vuoksi" käydessäni kaupassa fyssarin jälkeen. Tiesin varmaan jo silloin syyn, miksi yks 'kaks ostan ilmakuivattua kinkkua;))

Kuivahiivaa tuli puolitoista pussia 6 dl:aan nestettä, (tuorehiivaa luulisin vähän yli pkt eli 70 g/37 ast veteen)

42 ast vesi, sokeri ja kuivahiiva seos on alkanut poreilla n. 10 min. Nyt voi lisätä muut aineet.
Focaccia-leipä on erittäin muhevaksi, ilmavaksi ja paksukaiseksi kohonnutta peltileipää. Sen verran tiesin ennestään, mutta käytettävän öljyn isosta määrästä johtuen en ole aiemmin varsinaista focacciata tehnyt. Jotain sen tyyppistä kyllä.

Focaccian ainekset reilun kokoiselle uunipellille 

6 dl lämpöistä vettä (42 ast)
1 rkl sokeria
1½ pussia kuivahiivaa (pussillinenkin saattaa riittää)

1 tl suolaa (saa olla enemmän, ellet tykkää laittaa sormisuolaa leivän pinnalle)
12-14 dl vehnäjauhoja (speltti, durum ja vehnäj minulla)
3/4 dl öljyä taikinaan + saman verran leivän paistamisessa

Leivän pinnalle tuli meillä tänään
pehmeitä, halkaistuja viikunoita
salvian lehtiä
(ilmakuivattua kinkkua muutama viipale)
sormisuolakiteitä
pieneen osaan pinjansiemeniä (hyviä olivat)

Sain talon Miehen avukseni kaatamaan öljyä taikinaan kuvanottohetkellä.
Ohjeet taikinaan

1. Liuota sokeri ja hiiva 42 ast veteen. Jätä huoneenlämpöön n. 10 min kunnes "poreilee".
2.  Lisää jauhoja seokseen (yleiskoneen leivinkulhossa tai muussa isossa kulhossa) ensin pikkuhiljaa ja voimakkaasti vatkaten. Hyvä sitko syntyy tässä vaiheessa tai ainakin olen aina luullut näin.
3. Lisää viimeiset jauhot myös pikkuhiljaa, koska tarkkaa määrää on vaikea tietää.
4. Öljyn lisääminen tapahtuu jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä aika löysäksi, koska sitä ei tarvitse leipoa käsin.
5. Kone saa käydä ainakin 15 min tai vähintään saman verran alustaessa käsin.
6. Peitä kulho liinalla ja jätä taikina kohoamaan n. puoleksi tunniksi.

7. Kippaa taikina hyvin öljytyllä leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
8. Taputtele varovaisin sormin taikina koko pellin kokoiseksi. Älä litistä ilmakuplia pois.
9. Anna leivän kohota vielä ½ h liinan alla.
10.Kaada reilusti öljyä (valkosip.) leivän pinnalle, paina koloja sormilla ja lisää täytteet sekä sormisuolaa.

Halkaistut minitomaatit, rosmariinin lehdet ja mustat oliivit ovat tyypillisimpiä focaccian päällä. 

10. Paista facacciata uunin keskiritilällä n. 220 ast / 25-30 min (Riippuu oman uunin tehoista, saa paistua aika rapsakkaan kypsäksi, mutta ei tietenkään palaa.)


Talon Mies toivoi valkosipulin makua tähän leipään ja tottakai toteutin toiveen. Silppusin valkosipulia öljyyn (aurikokuiv. tomaattien öljyä) hyvissä ajoin.


Pinnalle sivelty öljy hakeutuu sormin tehtyihin koloihin. Tykätään molemmat valkosipulista ja maistui oikein hyvälle tässä leivässä. Viikuna oli tänään ylitse muiden molempien herkkua. Yllätys yllätys ja kiva sellainen!


Ilmakuivattu kinkku on raaka-aine, jota todennäköisesti en laita tähän leipään ensi kerralla. Muuten maut olivat hyvin tasapainossa. "Älyttömän hyvää!" sanoi talon Mies, kun sai maistaa leipää kuumana pian uunista tulon jälkeen.


Viikunaa olisi saanut olla enemmänkin. Joka puraisulle sitä olisi tehnyt mieli. Puolet leivästä meni pakastimeen melkein jo kuumana ;) Olisi syöty illan mittaan muuten koko leipä. Oli kyllä oikein onnistunut "kokeilu" tänään, eikä jää ainoaksi kerraksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.