Ruokaohjeita

Sivut

torstai 15. kesäkuuta 2017

Runsaasti protskua ja makua kylmässä keitossa


Tänään on täydellisen ihana ja lämpöinen kesäpäivä koko Suomessa. Kaunis alkukesän vihreys muistuttaa kylmästä kurkkukeitosta, jota olen tehnyt kuumina kesäpäivinä vuosikausia. Tänään halusin tehdä keitosta rohkeasti hieman erilaisen, vaikka entinen reseptini on hyvä ja keitto maistuisi. Ehkäpä teen tuttua keittoa myöhemmin kesällä, kun hellettä on jatkunut useita päiviä ja raskas ruoka ei houkuta ollenkaan.


Soijapavut ovat aika uusi tuttavuus ruoanlaitossani, mutta tähän keittoon ne sopivat täydellisesti sekä koostumuksensa että terveellisyytensä johdosta. Pavut pitää ehdottomasti keittää n. 5 min kylmiinkin ruokiin. Kylmällä vedellä huuhtelu keittämisen jälkeen jäähdyttää pavut nopeasti.


Keittooni tuli kurkkua ja soijapapuja saman verran. Toimii varmaan toisinkin.


Aineet soijapapu-kurkkukeittoon (voi syödä joko kylmänä tai lämpimänä)

1 - 2 rkl voita 
sipulia oman maun mukaan (salotti, purjo, valkosipuli, varhaissipuli)
250 g soijapapuja
250 g  kurkkua kuorineen
1-3 dl vettä (tai kasvislientä)
230 g tuorejuustoa (Philadelfia valkosipuli & yrtit oli hyvää tässä)
½ tl suolaa (voit laittaa enemmän oman maun mukaan)
½ - 1 limetin mehu (ja hyvin pestyn limen kuoriraastetta)
ripaus mustapippuria myllystä
ripaus chili explosion maustetta myllystä (oman maun mukaan)
(n. ½ dl oliiviöljyä)
paahdettuja pinjansiemeniä / pähkinöitä keiton pinnalle, jos sille tuntuu


Ehkä joku tykkää laittaa sipulit kuullottelematta keittoon, mutta omaan suutuntumaani sipuleiden maku pehmenee ja paranee muutaman minuutin kuullottelulla.


Tähän keittoon ei tarvitse varata paljon aikaa. Kukapa haluaisi viipyä pitkään kuumana  kesäpäivänä keittiössä. Alle puolen tunnin selvisin itsekin, vaikka jouduin maistelemaan ja kehittelemään reseptiä. Tuorejuustoa laitoin ensin vain yhden rasiallisen, mutta onneksi olin varannut kaksi. Keitto olisi vaatinut kermaa tai smetanaa ilman toista rasiaa. Siis omaan suuhuni kaipasin lisää pehmeää makua. 


Ohjeet

1. Laita soijapavut kiehuvaan veteen. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan. (5min)
2. Pilko ja kuullottele sipulit samalla, kun pavut kiehuvat.
3. Pese kurkku hyvin ja pilko pienemmiksi paloiksi.
4. Kaada kaikki aineet tehosekoittimeen tai sauvasekoittimella tehdessäsi korkeaan astiaan.
5. Anna koneen käydä, kunnes saat tasaista ja pehmeää keittoa. Jos pidät enemmän rouheasta suutuntumasta, älä pyöritä konetta muutamaa min kauempaa.




6. Mausta omilla lempimausteillasi. Hapokkuutta saat joko limestä, sitruunasta tai valkoviinietikalla.
7. Lisää nestettä halutessasi ohuempaa keittoa. 

Keiton pinnalle pirskoteltu avocadoöljy tuo hyvää makua ja näköä keittoon.
Pienellä jännityksellä seurasin juuri äsken talon Miehen mietteitä kylmästä ruoasta. 
Kemiön limpusta (eilen tehdystä) leikatuista ja voissa valurautapannulla paistetuista leipätikuista tiesin hänen varmasti pitävän. Ne olivat aiemmin päivällä omasta mielestäni supermaukkaita. Onneksi ja varmuuden vuoksi jääkaapissa oli vielä eilistä kalakeittoa. 


Sokerina pohjalla vielä yksi maistuva uutuus tämän keiton ja leipätikkujen kanssa. Löysin kaupasta rucolan versoja, joissa oli hieno maku ja tuoksu. Tykkäsimme!


Uutuuskeitto testattu :)) Talon Mies ainakin kiitteli ja kehui makua, kun kylmän keiton alkuhämmennykseltään tokeni. Saa kuulema tehdä toistekin. Toisaalta nälkäisenähän sitä syö vaikka pieniä kiviä ;)

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanan raikkaalta keitolta. Ja enpä ole koskaan ajatellut laittaa soijapapuja keittoon :)! Kiva idea!

    VastaaPoista
  2. Lämpöinen kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että näin aloittelevana ruokabloggaajana onnistuin löytämään jotain uutta. Keittoa säilyi pari dl jääkaapissa ja yllätyin juuri äsken makua. Oli lähes parempaa kuin muutama päivä sitten. Hienoa oli huomata jo aiemmin, ettei keitto ärsyttänyt vatsaani ollenkaan, kuten tuoreet herneet joskus.

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.