Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 17. kesäkuuta 2017

Marjatrifle ja lasten tekemä marja-karkkitrifle

Mainio mökkituliainen ja idea uudenlaiseen juhannuskakkuun. 
Pakastimesta vielä löytyville viime kesän marjoille on helppo, nopea ja herkullinen vaihtoehto. Viime perjantaina tein marjoista terveellisen kesäherkun, mutta tämä tekee kielelle ja etenkin mielelle hyvää. Mainio mökkituliainen ja vierasvara, jota tulee tehtyä aivan liian harvoin. Tällä kertaa tekemäni trifle on gluteeniton ja maidoton.


Tätä herkkuahan kutsutaan myös pappilan hätävaraksi. Annoksen voi koota mistä tahansa makeista herkuista, joita omista kaapeista ja jääkaapista löytyy. Keksit, marengit, jäätelö, kinuskikastike jne sopivat tähän mainiosti. Mielikuvitusta peliin!!

Marenkien hempeä vihreys löytyy marengin sisältä.
Aloitin eilen tämän herkun valmistelun paistamalla kääretortupohjan ja marenkeja. 
Marengit voi laittaa triflen sekaan, mutta itse unohdin ne "onnekkaasti" purkkiin. Onnekkaasti siksi, että eivät vettyneet kostean herkun uumenissa ja niitä oli kiva murskata annoksen pinnalle. Seuraavalla kerralla aion tehdä samalla tavoin.


Aineet ja ohjeet kääretorttuun

5 kananmunaa (isoja 4)
1 dl sokeria
1 dl gluteenittomia jauhoja
3/4 dl perunajauhoja (tai Ohrakasta/maissitärkkelystä)
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.


Yhdistä jauhot ja leivinjauhe sekä lisää  ne sihdin läpi nuolijalla  sekoitellen munavaahtoon. 
Kaada seos leivinpaperoidulle (hieman öljytylle) pellille.
Paista uunin keskiritilällä n.200-220 ast / 7 - 10 min. Seuraa, ettei pinta pääse palamaan.


Tätä kääretorttua ei tarvitse kipata erilliselle paperille, ainoastaan jakaa muutamaan osaan ja siirtää odottamaan triflen kokoamista.
Seuraavaksi tein aina yhtä ihanaa sitruunakiisseliä. Sen raikas ja pirteä maku sopii erittäin hyvin täytekakkuihin ja muihinkin jälkiruokiin. Parikymmentä vuotta sitten se oli täytekakkujeni itseoikeutettu lisämaun antaja.


Aineet ja ohjeet sitruunakiisseliin / Lemon curdiin

1 sitruunan kuoriraaste ja mehu
1 dl sokeria
2 dl vettä
2 rkl Ohrakasta

2 keltuaista

Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu teflonkattilaan.
Lisää Ohrakas ja kuumenna seosta tasaisesti hämmentäen, kunnes se on kiehunut pari minuuttia.
Lisää keltuaiset joukkoon voimakkaasti sekoittaen kunnes kiehahtaa.
Ota pois liedeltä ja vie jäähtymään. (Voit lisätä sekaan kermavaahtoa ja rahkaa, jos haluat runsaamman, pehmeämakuisen kiisselin)

Lisäämällä 50 g huoneenlämpöistä voita kiisseliin, saat Lemon curdia. 
Sekoittele paloiteltu voi lämpöiseen sitruunakiisseliin, mutta älä kiehuta enää.


Olin alunperin suunnitellut ostavani marengit kaupasta, mutta "tarkkana tyttönä" hyödynsin kiisselin teossa jääneiden kahden kananmunan valkuaiset näihin. Googlasin ja löysin erittäin hyvän ohjeen. Tein marengit tarkalleen alla olevan ohjeen mukaan. Tosin vain puolikkaan annoksen eli 2 valkuaista. (Lisäsin osaan marenkitaikinasta hennon vihreän värin.)



Edellä olevat valmistelut tein eilen ja tänä aamuna kokosin triflen. Talon Mies osti pienen rasiallisen kotimaisia mansikoita ja muut marjat sulattelin pakastimesta. Useat hedelmät (mango, persikka, ananas, banaani jne) sopisivat myös tähän.


Kermana käytin tällä kertaa kaurakermaa. Tykkäsin itsekin tästä ja sattui olemaan onnekkaasti vieraidemme vakiotuotetta. Kaurakerma on paksua jo itsessään, joten siitä syntyi erinomainen vaahto. Lisäsin 2 rkl sokeria ja 2 tl vaniljasokeria.


Luonnonvadelmia 2 - 3 dl, mustikoita (Leviltä poimittuja) 2 dl, pakastemansikoita 1½ dl sekä tuoreita mansikoita pieni rasiallinen. Lisäksi n. 3 dl sitruunakiisseliä ja n. 7 dl kermavaahtoa. Nämä aineet upposivat trifleeni kääretorttupohjan (3/4 osaa) lisäksi. Loput kääretortusta laitoin pakastimeen. Siitä voi tehdä vielä pienen triflen.


Aloitin kerrosten kokoamisen murentamalla yhden palan kääretorttupohjaa lasisen kulhoni pohjalle. Leikkelin osan tuoreista mansikoista puolikkaiksi ja reunustin niillä kulhon alareunan. En lisännyt erillistä kostuketta tässä vaiheessa, koska pakastemarjoista tuli riittävästi nestettä. Lopussa tuli likööriä n. ½ dl.
Seuraavaksi lisäsin vadelmia, kermavaahtoa, sitruunakiisseliä, mustikoita jne
Pakastemansikan viipaleita, kermavaahtoa ja kiisseliä tuli seuraavan kääretorttutaikinan päälle. 
Ylimmäiseen kerrokseen lisäsin loput marjat, kermavaahdot ja kiisselit sekä sitruunamelissan lehtiä.


Neljässä tunnista tästä marjatriflestä tuli Kalevi-vieraamme sanoin:"Täydellistä!"
Tuntui todellla hyvälle, kun Anitakin santsasi (hieman) ja kehui tätä herkulliseksi. 

Näin kauniilla kukkasella meitä ilahdutettiin tänään! Kiitos ystävät!

Oli uskomattoman ihana päivä rakkaiden ystävien kanssa:))

P.S. Pakko vielä paljastaa tämä yksi "salainen ase", jos herkkua tarjotaan vain aikuisille. Noin puoli dl sitä viimeisteli triflen. Vaihtoehtona oli Limoncello, mutta olisikohan sitruunaa tullut jo liikaakin ;))

Päivitys edelliseen Juhannuspäivänä 24.6.2017


Tämä erittäin herkullinen ja raikas jälkkäri syntyi lastenlasten ja Leena-mummin yhteistyönä. Mummi paistoi suklaa-kääretortun ja marengit. Iloiset ja reippaat lapset saivat täyttää läpinäkyvän kakkuvuoan niillä sekä pienilla vaahtokarkeilla, suffeleilla ja tuoreilla marjoilla. Trifleen tuli kotimaisia mansikoita, pensasmustikoita ja vadelmia. Kosteutta ja lisämakua tuli vaahdotetusta kerma-vaniljakastike kastikkeesta. Oli tosi herkkua ja maistui hyvin sekä lapsille että aikuisille. Maiskis maiskis ja nami nami!!

Pienet taitavat kädet työn touhussa. Tämä oli kylläkin tosi hauska ja makea urakka.

1 kommentti:

  1. Ihastuttava katsella ja ah niin hyvää......
    Kauniit kiitoksemme herkkujen loihtijalle ja talon miehelle!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.