Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 16. kesäkuuta 2017

Herkulliset ja helpot lohileipäkakut minikoossa

Fenkoliyrttiä, kapriksia ja palsternakkakukkasia koristeena valko-vihreässä minivoileipäkakussa.
Kevätjuhlien aikaan joka puolelta tulvii vastaan voileipäkakkujen reseptejä. Niinhän siinä taas kävi, että alkoi tehdä mieli tai oikeastaan pakkomielle valmistaa kalainen tai kasvispitoinen voileipäkakku. Tyydyn tällä kertaa minikokoisiin kakkuihin, joita on helpompi tehdä ja tarvittaessa pakastaa loput. Näitä on mukava tarjota huomenna Jyväskylästä vierailulle tuleville ihanille ystävillemme.


Leipänä halusin käyttää kaurasta tehtyjä palasia sekä pari päivää sitten leipomaani Kemiön limppua. Lämminsavukaloista lohi tuntuu jostakin syystä aina vaan parhaimmalle vaihtoehdolle voileipäkakkuun. Tällä kertaa se on lähikaupasta ostettua konjakkiliekitettyä merilohta. Jo nimi kuulosti niin herkulliselle, että pakkohan sitä on testata. Yleensähän syömme talon Miehen savustamaa lohta ja sen voittanutta ei voi olla edes konjakin avulla liekitetty lohi. Harmi, ettei sitä nyt ollut.


Savukalatahnaan tulee vain smetanaa, turkkilaista jogurttia ja kermaviiliä sekä yrteistä ruohosipulia ja fenkolin latvuksia. Majoneesi ja sinappi antavat lisämakua.


Lohi ja fenkoli tulevat hyvin juttuun, joten luulen tämän uutuusyrtin sopivan hyvin tahnaan. Majoneesi, sinappi ja pippurit antavat tahnalle hieman hapokkuutta ja makeutta. Lohessa on riittävästi suolaa, joten sitä ei tarvinnut mielestäni lisätä.


Tilli sopii tottakai loistavasti lohelle. Pidän kovasti tuoreen tillin aromista, mutta tällä kertaa halusin vaihtelua ja testasin siksi fenkolia. Toivotaan, että tulee hyvää.

Aineet 5 minilohikakkuun (tai puolitettuina 10)

10 palaa kauraleipää
5 palaa (ruis)leipää tai limppua
kostutuksenn 1 - 2 dl kalalientä

Lohitahnan aineet
n. 300 g savustettua lohta
120 g smetanaa
120 g turkkilaista jogurttia
120 g kermaviiliä
puolikas nippu ruohosipulia
puolikas nippu fenkoliyrttiä
3 rkl majoneesia
1 rkl makeaa sinappia (Kotisinappi hyvä)
mustapippuria myllystä
limepippuria myllystä

Leikkaa reunoja pois leivistä, elleivät ne ole samankokoisia. Kantit eivät muuten haittaa. 
Ohjeet tahnaan

1. Pienentele lohifile paloiksi.
2. Kaada maitotuotteet kulhoon ja kippaa lohipalat sekaan.
3. Sekoita muut aineet ja mausteet joukkoon.
4. Sekoittele tasaiseksi ja vie kylmään.

Voileipäkakkujen kokoaminen

1. Valitse sopivan kokoinen kulho, johon voit koota leipäkakut.
2. Kostuta pullasudin avulla ensimmäisen kerroksen leivät.
3. Lusikoi tahnaa leiville ja tasoita kerros.
4. Asettele seuraavan kerroksen leivät tahnan päälle ja kostuta ne.
5. Lusikoi reilusti tahnaa niiden päälle.
6. Asettele päällimmäiset leivät päälle ja kostuta ne.
7. Peitä astia kelmulla/foliolla ja laita paino päälle.
8. Vie kylmään tekeytymään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli. 

Enkelikuvakivi on tuliainen muutaman vuoden takaa ja toimii joskus painona kokkauksissani.

Meillä löytyi tänään jääkaapista tätä tuorejuustoa ja sopi sekin hyvin kuorrutteeseen.
Kuorrutteen aineet

1 dl kermaa vaahdotettuna
1,2 dl smetanaa vaahdotettuna
1 prk (115 g) tuorejuustoa (ruohosipuli, maustamaton)

Aineet yhdistetään ja maustetaan tarvittaessa suolalla, pippurilla, yrteillä tms
ja levitetään / pursotetaan kakuille.


Kylmäsavulohta, kirjolohen mätiä, ruohosipulia ja fenkolia koristeena näissä minikakuissa.


Mikäli haluat tarjota vielä pienempiä voileipäkakkuja, tämän voi mainiosti jakaa kahteen osaan. Yläpuolella olevassa kuvassa samankokoisesta palasta on tehty kaksi kakkua. Se riittää hyvin, jos tarjolla on muutakin syötävää tai vieraat haluavat maistaa eri tavalla koristeltuja herkkupaloja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.