Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 13. kesäkuuta 2017

Hyvistä aineista itse tehty granola on parasta!

Taas kerran on tunne, etten ole syönyt koskaan (!?)mitään näin ihanan makuista. Jam jam!
Vanilja, kaneli, kookos, appelsiini ja pähkinät tuoksuvat keittiössä. Uunista leijailee parhaat aromit pitkään aikaan. Aika pienellä vaivalla aamukahvia odotellessa aineet oli kaivettu esille ja uuni lämmennyt riittävästi. Tämän päivän granolaherkkuni on parasta ikinä. Kerrankin oli hyötyä, etten löytänyt tuttua reseptiäni satojen muiden joukosta ja jouduin kehittelemään uuden. Tämä on paljon parempaa kuin entinen.

granolaa vai mysliä       Klikkaa linkkiä, jos haluat tietää myslin ja granolan erot!


Keski-Suomalaisessa oli kymmenisen vuotta sitten lähes täydellinen granolaohje ja tein sitä töissä ollessani lauantaiaamuisin. Oli ihanaa aloittaa viikonloppu tietäen saavani käyttää kokonaisen päivän kaikkein mieluisimpiin harrastuksiini. Sunnuntai piti käyttää seuraavan työviikon suunnitteluun tai keskeneräisten töiden loppuun saattamiseen. No ei ehkä koko sunnuntaita, mutta sille se usein tuntui.


Pidän kaurasta missä tahansa muodossa, joten hiutaleet ja kuitupitoiset leseet ovat granolani pohjana. Niitä tulee kaikkein eniten tähän terveelliseen herkkuun.


Makua ja makeuttaa saan kookoksesta, hunajasta ja maapähkinävoista. Sekaan vaan!


Auringonkukan (tai kurpitsan) siemenet ovat kuuluneet ennenkin granolaani. Rusinoiden kanssa olin tänään kahden vaiheilla, mutta heitin purkin pohjalta löytyneet mukaan. Pähkinöistä tällä kertaa valitsin paahdetut suolatut cashewit, koska niitä oli kertynyt pähkinä-koriini liikaakin talon Miehen ostamina. Pistaasipähkinät olisivat sopineet myös mainiosti, mutta kuoriminen vie aikaa...

Cashews pähkinät ovat omia suosikkejani, joten niitä tuli granolaankin. 
Suolatut, paahdetut cashewpähkinät olivatkin täydellisiä granolaan; muuta suolaa ei tarvita ja niistä tuli ihanan rapsakoita ja maukkaita kypsennyksen jälkeen.


Rakastan appelsiinin makua ja aromia, tällä kertaa sekin pääsi kuorineen mukaan. 

Aineet reilun 2 litran (950 g) granola-annokseen (käytä omia lemppareitasi)

Kastike
½ dl kookosöljyä
½ dl maapähkinävoita
½ dl hunajaa
2-4 tl vanilja-aromia (tai vaniljasokeria / aitoa vaniljaa tangosta)
1 dl appelsiinimehua

Kuivat aineet
1 litra kaurahiutaleita
2 dl kauraleseitä
1 dl täysjyvä spelttijauhoja
2 dl auringonkukan siemeniä
1-2 dl rusinoita
2-3 dl murskattuja cashewpähkinöitä (tai muita pähkinöitä / kuorimattomia manteleita)
2 rkl kanelia
1 appelsiinin kuoriraaste

Kuivat aineet sekoitellaan keskenään suuressa kulhossa.
Valmiiseen granolaan lisään yleensä kuivattuja marjoja tai hedelmiä. 
Tänään pilkoin omaan rahka-granola annokseeni 5 kuivattua aprikoosia, yhden pilkotun kypsän persikan ja noin 2 rkl vaahterasiirappia. Jatkossa en laita lisämakeutta, mutta tänään halusin herkutella kaikilla mausteilla.


Ohjeet (ovat helpot)

1. Lämmitä kastikkeen aineet kattilassa ja sekoittele keskenään. (ei kuumaksi asti) 
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Yhdistä kastike kuiviin aineisiin.
4. Sekoittele huolellisesti, niin että kosteus jakautuu tasaisesti kaikille aineille.
5. Kippaa annos leivinpaperoidulle pellille ja tasoittele lastalla (palamisen estämiseksi).
6. Paahda seosta  tunti + 15 min (130-150 ast lämmössä).
7. Kääntele seosta 15 min välein ja tasoita pinta joka kerta lopuksi. (Nostan kahdesta kulmasta kerrallaan leivinpaperia nostaen näin alimmaiset aineet päälle.) 


Käytän harvoin "munakelloa", mutta granolan teossa se on lähes välttämätön. En halua tämän ihanan herkun palanutta makua. Tänään granolani tuntui ja maistui valmiille tunnin paahtamisen jälkeen, joten otin pois uunista. Rapeaa oli!

Nyt on ainakin muutamaksi päiväksi ihanaa aamu-, tai iltasyömistä. Saa tätä ottaa päivälläkin!
P.S. Ulkona sataa kuin saavista kaatamalla. Tämä on juuri sopiva päivä reseptikokoelmani järjestelyyn. Voi sentään, kun löytyi jo granolan kypsymistä odotellessa monta uskomattoman ihanaa reseptiä. Olen kerännyt niitä 45 vuotta ja nyt blogini myötä innostukseni lisääntyy päivä päivältä. Joku voi pitää turhana käyttää niin paljon aikaa ja energiaa ruokaan. Entä sitten? Puutarhanhoito tai siivous tai golf tai joku muu mieluinen tekeminen on ihan yhtä arvokasta. Meille on annettu tämä yksi elämä ja se kannattaa käyttää siihen, mitä rakastaa, kunhan velvollisuudet on hoidettu ensin. Oletko samaa mieltä :))

Tässä reseptieni "jäävuoren huippu" ja kirjoja löytyy kymmeniä. Eikä yhtään liikaa ;) 
Täältähän se vanha ohjeeni löytyi muiden sekalaisten reseptien joukosta. Ulkoa en enää kaikkia aineita muistanut, koska edellisestä kerrasta on kulunut aikaa.


Tässä Ulla-ystävältäni saamassa kirjassa ovat tärkeimmät reseptini vuosien varrelta.
P.S. Tänään talon Mies teki mieluisan yllätyksen. Oli käynyt ostamassa lohen, savusti sen ja keitti lauantailta jääneet loput uudet perunat. Olisi ollut jo sellaisenaan ateria, mutta valmis salaatti ja lasillinen kuivaa valkoviiniä täydensivät sen. Taisin saada kilpailijan ;)) Perunat olivat juuri sopivan kypsiä eikä yhtään vetisiä, lohi ihan superhyvin suolattu ja savustettu. Minä sain tehdä rauhassa reseptinlajitteluhommia ja kuntouttaa jalkaani.



Talon Mies on tainnut käydä lukemassa blogiani ja tietää hyvän ruoan salaisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.