Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 10. kesäkuuta 2017

Savustettuja pikkumuikkuja uusilla perunoilla ja kananmunakastikkeella


Kesään kuuluu ehdottomasti savumuikut ja muut lapsuudestani tutut tykötarpeet. Uskomatonta, kuinka hyvälle ja maukkaalle tavallinen perusruoka voikin maistua. 
Valmiiksi peratut pikkumuikut ovat helppoja savustaa ja perunat kypsyvät nopeasti.
Muikut on hyvä laittaa alustalle, jotta eivät tipu ritilän väleistä alas. Lisäksi levyn kokoinen pala foliota alustan alla estää nesteen valumisen savustuspöntön pohjalle.

Grillaus-/savustusalusta auttaa liiallisen nesteen haihtumisessa ja muikuista tulee näin rapeampia.
  
Tähän ruokaan en omista mitään reseptiä, vaan teen oppimallani tavalla aina uudelleen ja uudelleen. Hyvin tämä ruoka on maittanut sekä itselle että talon Miehelle. 
Poikkeuksena aiempaan olivat tällä kertaa muikut. Ne olivat pikkumuikkuja, jotka suolasin etukäteen suolavedessä. Puolessa tunnissa niihin tuli riittävän vahva suola. Merisuolaa laitoin pari rkl reiluun puoleen litraan vettä. (muikkuja n. 700 g)Vesi kannattaa valuttaa hyvin pois ennen savustusta ja imeyttää talouspaperiin tai kuivaan pyyhkeeseen.


Muikut savustuivat ja kypsenivät riittävästi noin puolessa tunnissa Muurikka-sähkösavustimmessa. Netistä löytyy savustusohjeita ja vinkkejä savustukseen. Meillä talon Mies hoiti jälleen kerran tuon osuuden ruoanlaitosta kaupassa käynnin lisäksi. 

Teflonpintaisessa kattilassa kastikkeen valmistus onnistuu ilman pelkoa pohjaanpalamisesta.
 Valkokastike varhaissipulilla ja keitetyillä kananmunilla höystettynä on parasta herkkua uusien perunoiden ja savumuikkujen kanssa. Itse teen senkin vähän "mutu"-tuntumalla, mutta ohjeita löytyy netistä ja resepteistä, jos ryhtyy urakkaan ensimmäistä kertaa.
Kuullotttelin tänään 3 varhaisipulia voissa ja lisäsin n 2 rkl vehnäjauhoja. Sekoittelin hetken, jotta jauhot kypsenivät. (ei ruskisteta) Lisäsin  kerma/maitoseosta (3-5 dl), kuumensin ja viimeisenä lisäsin 4 keitettyä kananmunaa, jotka olin silpunnut munanleikkurilla. Vielä lämmittely ja maustaminen suolalla. (ehkä noin 1 tl)

Mikäli kastike sakenee liikaa, kannattaa lisätä maitoa sekaan ja lämmittää vielä  hetkisen.
Laitan uudet hyvin pestyt perunat kiehuvaan veteen (hiukan suolaa sekaan) ja keitän 15-20 min. Kokeilen kypsyyttä haarukalla ja kun perunat ovat vielä aavistuksen napakoita, laitan levyn pois päältä ja kaadan keitinveden viemäriin. Laitan kattilan vielä kuumalle levylle, taloupaperia perunoiden päälle ja kannen kiinni. Mielestäni näin ei tule ylikypsiä tai kosteita perunoita. Uudet perunat ovat maittavia, kun ne on valmistettu oikein. Parhain varhaisperunalaatu on molempien mielestä Siikli. Mutta asiastahan voi olla montaa mieltä ja kaikilla saa olla oma suosikkinsa.    



Kaunista ja lämpöistä kesäviikonlopun jatkoa kaikille! Ensi viikolla kuulema sataa;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.