Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Parsa-ricottapiiraassa maistuu kevät

Iki-ihanat parsat, pehmoisen täyteläinen täyte ja terveellisillä jauhoilla leivottu pohja tekevät tästä piiraasta keväisen viikonlopun suosikkiruokamme.
Kevät on edennyt kalenterin mukaan jo pitkälle. Luonto ympärillämme sen sijaan odottaa. Hennot hiirenkorvat koivuissa, ujosti mullasta nousevat tulppaanit ja vihreänä kukoistava nurmikko ovat lupaus kesästä, joka on täällä pian. Koronakuukausien jälkeen tuntuu erikoiselle, että myös kesän tulo takkuaa. Täytyy jaksaa vaan odottaa! Maailmanlaajuisesta pandemiasta on puhuttu ja kirjoitettu niin paljon, että tietoa  Covid-19 koronavirustaudista on riittävästi kaikkien saatavilla. Tauti on joka tapauksessa vaarallinen, joten siihen pitää suhtautua vakavasti. Lisätietoa asiasta löydät halutessasi täältä.


Mansikkaheinä-blogia seuranneet ovat huomanneet pitkän hiljaisuuden postauksissa. "Aika aikaansa kutakin!" Nyt tuntui sopivalle hetkelle ottaa kone esille ja kirjoittaa tänne uusi resepti. Pakollinen kotoilu on tuonut mukanaan mielenkiintoisen ilmiön. Ihmiset joka puolella maailmaa ovat innostuneet leipomaan ja kokkaamaan, enemmän tai vähemmän pakon sanelemana! Itse kokkaan vapaaehtoisesti, koska rakastan keittiöpuuhasteluja. Meillä Mies siivoaa ja minä kokkaan, pääsääntöisesti näin. 




Instaani seuranneet ovat huomanneet, että toki siellä uusia kokkauksia vilahtelee. Joskus olen onnistunut jopa niin, että olisi tehnyt mieli naputella ohje blogiin. Nyt otin itseäni niskasta ja toteutan suunnitelmani. Tätä ohjetta toivoit ja sen saat! Toivon osaavani kirjoittaa sen verran selkeästi, että saat tästä selkoa. Kysy kommenteissa halutessasi lisäohjeita! ☺

Tarvittaessa käytä ainoastaan gluteenittomia jauhoja ja hiutaleita!  

Parsa-ricottapiiras
28 cm vuokaan, uunin lämpötila n.175-200 ast

Pohjataikina
(HimoLeipuri-blogin "Ruokaisa gluteeniton lohipiirakka" ohjetta mukaellen) 

1 dl perunahiutaleita
1 dl kokojyväjauhoja 
(esim. Gl Kaura-jauhoseos/Virtasalmen viljatuote)
1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl (ruis)leseitä
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

100 g voita 
1, 5 dl kermaviiliä + 1,5 dl vettä 
(tai n. 3 dl jompaa kumpaa)

(suolaa ei tarvita, koska sitä on perunahiutaleissa ja juustossa)

Täyte

n. 1 puntti tuoretta parsaa 
(jäi tähteeksi muutama parsa)

1 prk (250g) ricottajuustoa
1/2 sitruunan kuoriraaste
1-2 rkl mehu
1 dl ruokakermaa 
(Valion sitruuna&pippuri minulla)
2 kananmunaa
n. 1,5 dl parmesanraastetta 
(osa pohjataikinan päälle, osa piiraan pinnalle)
1/2 tl suolaa
pari pyöräytystä mustapippuria myllystä halutessasi
Pinnalle sitruunankuoriraastetta, parmesanraastetta ja pinjansiemeniä (halutessasi)

Aloita leipominen voitelemalla ja korppujauhottamalla tai leivinpaperoimalla vuoka.

Pese parsat ja napsauta niistä puinen alaosa pois. (n. 2-5 cm matkalta).

Laita uuni kuumenemaan 175 ast ja laita ritilä alatasolle.
  • Sekoittele kulhossa kaikki kuivat aineet.
  • Kuutioi kylmä voi (tai margar) ja nypi se sormin ryynimäiseksi seokseksi jauhojen joukkoon. (voit tehdä saman halutessasi yleiskoneen leikkurikulhossa)
  • Lisää neste kulhoon ja pyöräytä taikina nopsaan tasaiseksi. Se tuntuu todella löysälle, mutta perunahiutaleet turpoavat ja taikina kiinteytyy myöhemmin.
  • Kaada ja tasoittele taikina vuokaan. Vie vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun käsittelet parsat ja sekoitat täytteen.
  • Kuori pestyt parsat ja halkaise ne kahtia. Suihkauta tai ripottele parsojen pinnalle öljyä (rypsiöljyä minulla) sekä ripaus suolaa. Jätä hetkeksi maustumaan.
  • Pese sitruuna hyvin kuumalla vedellä ja raasta osa kuoresta kulhoon. Lisää sinne ricottajuusto, kananmunat, kerma, parmesanraaste ja suola. Sekoita aineet tasaiseksi. 
  • Ota vuoka jääkaapista ja tasoittele taikina myös vuoan reunoille jauhojen avulla taputellen. Raasta parmesania pinnalle ja pistele reikiä haarukalla. 
  • Siirrä vuoka 175 ast uunin alaritilälle  n. 15 min ajaksi. Suojaa reunat jo tässä vaiheessa foliolla niin, ettei taikina pääse valahtamaan pohjalle. (Itse unohdin tämän, mutta tein saman myöhemmin, koska reunat uhkasivat tummua liikaa.)
  • Nosta vuoka pois uunista, siirrä ritilä keskitasolle  ja nosta lämpöä 200 ast. 
  • Kaada täyte tasaisesti esipaistuneelle pohjalle ja asettele parsat pinnalle. Raasta sitruunan kuorta ja parmesania päällimmäiseksi ja siirrä vuoka takaisin uuniin.
  • Paista piirasta n. 25-30 min tai kunnes pinta on ruskistunut riittävästi. Lisää pinjansiemeniä pinnalle paiston puolivälissä halutessasi 
  • Anna piiraan hieman vetäytyä ennen ruokailua.
Lisäkkeeksi meille riitti lehtikaali-rucolasalaatti. Vaalea balsamicokastike (Filos) sopii mausteeksi lisämakua kaipaaville. Tämä piiras on maukas sellaisenaankin!

Folion avulla vältyt reunojen palamiselta ja sisus paistuu kauttaaltaan kypsäksi.
Huh huh! Käsittämätöntä, että olen aikoinaan jaksanut kirjoittaa blogiini ohjeita monta kertaa viikossa. Tämän helpon postauksen naputteluun sain kulumaan aikaa yli 3 h. Toivottavasti blogini 610 ohjeesta on ollut hyötyä tämän koronakurjuuden aikana. Ohjeita on ainakin katsottu ahkerasti ja lukijamäärät lisääntyneet moninkertaisiksi. Foccacia-ohjettani on katsottu kohta 12000 kertaa. Uskomatonta!


Tällaisia terveisiä tänään Hämeenlinnasta! Voikaa hyvin ystävät ja pitäkää hyvä huoli sekä omasta että läheistenne terveydestä! Kyllä tämä vaikein vaihe aikanaan loppuu ja alkaa uusin normaali. Entiseen ei ole paluuta, mutta tehdään uudesta entistäkin parempi! Ulkona liikkuminen on suomalaisten ihana etuoikeus, nautitaan siitä!


5 kommenttia:

  1. Herkullinen parsa-ricottapiiras <3 Kiitos reseptistä! Täälläkin kotoillaan - leivotaan ja laitetaan ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. 😍Lämmin kiitos Tarja! Kotoilu on kivaa, tosin työelämässäkin on puolensa. 👍 Aika aikaansa.. Piiras oli vähän liiankin herkullista, syötiin viimeistä murua myöten miehen kanssa. 😋😋 Lämmitettynä iltapalana oli erinomaista, suosittelen! 🤩 Hyvää tätä viikkoa sinulle! 🙋‍♀️

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta! Näyttää niin herkulliselta, että minäkin taidan uskaltautua kokeilemaan 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 🌺Kiva, jos resepti kannustaa leipomaan! Koin tämän helppotekoiseksi, koska ei taikinan kaulitsemisia, ei sipulin kuullotuksia tms. Ricotta-juusto herkullisti maun mieleiseksemme.😋 Kiitos kommentista ja leipomisiin! 🙋‍♀️🥰

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.