Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Uskomattoman herkullinen foccacia


No onhan se totta, että foccacia perinteisillä jauhoilla ja runsaalla oliiviöljyllä on molto buona eli todella hyvää! Eikä siinä vielä kaikki. Kokonainen puntti aivan ihanaa rosmariini-tuoreyrttiä viimeistelee maun. Saimme kokea Italian ruokien parhaat maut paikallisen kevätkokkailun illassa. Marttailu Linnan Martoissa kannattaa!  

Italialaisten ruokien Martta-iltamme loppuhuipennus oli Tirarmisu-jälkkäri mantelikekseillä. Näistä lisää myöhemmin.
Voi että olen nyt kiitollinen, että luotin todella ihanan Martta-opettajamme Marin opastukseen. Rosmariinia ei voi laittaa liikaa aitoon ja oikeaan foccaciaan. Marin ansiosta Rosmariini-rakkauteni roihahti ilmiliekkeihin. 😘


Olen tehnyt tuttavuutta harvoin ja hieman varovaisesti Rosmariinin kanssa. Turhaa on maistella rosmariinia tuoreeltaan, koska sen maku muuttuu oleellisesti uunipaiston tai grillin jälkeen.  Lupasin maanantain Marttojen Italian herkkujen illan jälkeen Miehelle, että pian vietämme ihan omaa Italia-iltaa. 

Taikinan kuohuminen alussa on ensiarvoisen tärkeää. Hiivan kuplimisen varmistaminen takaa taikinan kohoamisen.
Valmistelut eivät vaadi erityisosaamista tai pitkää valmistelua.  Maanantain oppini saivat varmistuksen jo keskiviikkona. Oman kodin omassa keittiössä on hienoa laittaa uskomattoman ihanaa iltapalaa. Nyt jos koskaan; suosittelen samaa sinulle!

Luulin, ettei tämä leipä onnistu ilman yleiskonetta. Onneksi olin väärässä!
Aineet ja ohjeet foccacia-leipään

5 dl vettä (42 ast)
1 rkl sokeria
1 pussi kuivahiivaa

½ tl suolaa
9-10 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Pinnalle:
sormisuolaa pari hyppysellistä 
oliiviöljyä (½-1 dl)
1 ruukku tuoretta rosmariinia
kurpitsan siemeniä (n. 1 d)
  • Lämmitä vesi 41-42 asteeseen (= reilusti kädenlämpöinen) ja lisää siihen sokeri.
  • Sekoita kuivahiiva 3 dl jauhoja ja lisää ne vispaten veteen.
  • Anna seoksen olla lämpimässä, kunnes se alkaa kuplia. (n. 10 min)
  • Lisää suola ja alusta taikina lopuilla vehnäjauhoilla (n. 5-7 dl) pehmeäksi. (Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla, sillä taikinan pitää jäädä löysäksi.)
  • Lisää vielä 2 rkl öljyä ja alusta, kunnes taikina tuntuu kimmoisalle.
  • Kaada taikina leivinpaperoidulle (öljyä halutessasi) pellille. 
  • Taputtele taikina tasaiseksi reunoja myöten öljytyin sormin. Käytä jauhoja, jos haluat.
  • Anna taikinan kohota noin puoli tuntia leivinliinan alla.
  • Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja riivi rosmariinin lehdet irti kovista varsista.
  • Paina taikinaan kuoppia öljytyillä sormilla ja lisää sormisuolaa, oliiviöljyä, kurpitsan siemeniä (tm. siemeniä) ja tuoretta rosmariinia pinnalle.
  • Paista n. 220 ast/15-20 min, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea.
Oliiviöljyä kannattaa lorauttaa kerran paiston puolivälissä ja vielä lopussa taikinan pinnalle.


Martta-illan foccacia kohosi ja paistui täydellisen upeasti. Tämä onnistuu yhtä hyvin kotikeittiössä. Kuivahiivan käynnistyminen on foccacian tärkein vaihe!


Basilika-tomaatti-mozzarellajuusto (Riitan herkku) on aina yhtä takuuvarma salaatti. Sormisuola ja pieni ripaus tummaa balsamico-kastiketta viimeistelee maun.


Mitäpä tässä muuta kaipaa? Ruokaan sopiva lempijuoma kuuluu tietenkin asiaan! 😉 
Lokoisan leppoisaa iltaa sinulle! Tästä riittää syömistä useammallekin, joten kutsu perheenjäsenet, ystävät tai naapurit mukaan viettämään italialaista iltaa! Ciao ciao!


Hiphuraa ja heippa vielä! Nyt on taas aihetta tuuletukseen. 😀 Lähes huomaamattani blogini klikkauksia on kertynyt yli 30000! Jee! Kiitos ihan todellakin sydämestäni sinulle, joka olet vieraillut blogissani! Aion kertoa jossakin vaiheessa, kuinka tärkeä olet ollut minulle blogihistoriani aikana. 💕 Toivon kaikkea hyvää sinulle nyt ja jatkossa! Kohta blogissani on 365 postausta eli kokonaisen vuoden päivien määrä täynnä. Olen niin kiitollinen, että olen jaksanut kirjoittaa nämä postaukset ja iloitsen nyt jokaisesta sivustani! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini. Otathan rohkeasti yhteyttä!