Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Uskomattoman herkullinen foccacia


No onhan se totta, että foccacia perinteisillä jauhoilla ja runsaalla oliiviöljyllä on molto buona eli todella hyvää! Eikä siinä vielä kaikki. Kokonainen puntti aivan ihanaa rosmariini-tuoreyrttiä viimeistelee maun. Saimme kokea Italian ruokien parhaat maut paikallisen kevätkokkailun illassa. Marttailu Linnan Martoissa kannattaa!  

Italialaisten ruokien Martta-iltamme loppuhuipennus oli Tirarmisu-jälkkäri mantelikekseillä. Näistä lisää myöhemmin.
Voi että olen nyt kiitollinen, että luotin todella ihanan Martta-opettajamme Marin opastukseen. Rosmariinia ei voi laittaa liikaa aitoon ja oikeaan foccaciaan. Marin ansiosta Rosmariini-rakkauteni roihahti ilmiliekkeihin. 😘


Olen tehnyt tuttavuutta harvoin ja hieman varovaisesti Rosmariinin kanssa. Turhaa on maistella rosmariinia tuoreeltaan, koska sen maku muuttuu oleellisesti uunipaiston tai grillin jälkeen.  Lupasin maanantain Marttojen Italian herkkujen illan jälkeen Miehelle, että pian vietämme ihan omaa Italia-iltaa. 

Taikinan kuohuminen alussa on ensiarvoisen tärkeää. Hiivan kuplimisen varmistaminen takaa taikinan kohoamisen.
Valmistelut eivät vaadi erityisosaamista tai pitkää valmistelua.  Maanantain oppini saivat varmistuksen jo keskiviikkona. Oman kodin omassa keittiössä on hienoa laittaa uskomattoman ihanaa iltapalaa. Nyt jos koskaan; suosittelen samaa sinulle!

Aiempi ohjeeni löytyy tämän linkin takaa! Focaccia-leipää viikunoilla

Luulin, ettei tämä leipä onnistu ilman yleiskonetta. Onneksi olin väärässä!
Aineet ja ohjeet foccacia-leipään

5 dl vettä (n. 42 ast)
1 rkl sokeria
1 pussi kuivahiivaa

½-1 tl suolaa
9-10 dl vehnäjauhoja (puolet durumjauhoja, jos kaapista löytyy) 
2 rkl oliiviöljyä (ei pakollinen) 

Pinnalle:
sormisuolaa pari hyppysellistä 
oliiviöljyä (½-1 dl)
1 ruukku tuoretta rosmariinia
kurpitsan siemeniä, oliiveja, kirsikkatomaatteja tms (n. 1-2 d)
  • Lämmitä vesi 40-42 asteeseen (= reilusti kädenlämpöinen) ja lisää siihen sokeri.
  • Sekoita kuivahiiva 3 dl jauhoja ja lisää ne vispaten veteen.
  • Anna seoksen olla lämpimässä, kunnes se alkaa kuplia. (n. 10 min)
  • Lisää suola ja alusta taikina lopuilla vehnäjauhoilla (n. 5-7 dl) pehmeäksi. (Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla, sillä taikinan kuuluu jäädä pehmoiseksi.)
  • Lisää vielä 2 rkl öljyä ja alusta, kunnes taikina alkaa irrota kulhon seinämistä ja tuntuu kimmoisalle.
  • Kaada/kaavi taikina pellille, joka on leivinpaperoitu. Saadaksesi rapean pohjan, levitä öljyä paperille. 
  • Taputtele taikina tasaiseksi reunoja myöten öljytyin sormin. Käytä jauhoja, jos haluat.
  • Anna taikinan kohota noin puoli tuntia leivinliinan alla.
  • Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen ja riivi rosmariinin lehdet irti kovista varsista.
  • Paina taikinaan kuoppia öljytyillä sormilla ja lisää sormisuolaa, oliiviöljyä, kurpitsan siemeniä (tm siemeniä) ja tuoretta rosmariinia pinnalle.
  • Paista n. 220 ast/15-20 min, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea.
Oliiviöljyä kannattaa lorauttaa kerran paiston puolivälissä ja vielä lopussa taikinan pinnalle.


Martta-illan foccacia kohosi ja paistui täydellisen upeasti. Tämä onnistuu yhtä hyvin kotikeittiössä. Kuivahiivan käynnistyminen on foccacian tärkein vaihe!


Basilika-tomaatti-mozzarellajuusto (Riitan herkku) on aina yhtä takuuvarma salaatti. Sormisuola ja pieni ripaus tummaa balsamico-kastiketta viimeistelee maun.


Mitäpä tässä muuta kaipaa? Ruokaan sopiva lempijuoma kuuluu tietenkin asiaan! 😉 
Lokoisan leppoisaa iltaa sinulle! Tästä riittää syömistä useammallekin, joten kutsu perheenjäsenet, ystävät tai naapurit mukaan viettämään italialaista iltaa! Ciao ciao!


Hiphuraa ja heippa vielä! Nyt on taas aihetta tuuletukseen. 😀 Lähes huomaamattani blogini klikkauksia on kertynyt yli 30000! Jee! (pari vuotta myöhemmin klikkaukset ovat lisääntyneet sadallatuhannella) Kiitos ihan todellakin sydämestäni sinulle, joka olet vieraillut blogissani! Aion kertoa jossakin vaiheessa, kuinka tärkeä olet ollut minulle blogihistoriani aikana. 💕 Toivon kaikkea hyvää sinulle nyt ja jatkossa! Kohta blogissani on 365 postausta eli kokonaisen vuoden päivien määrä täynnä. Olen niin kiitollinen, että olen jaksanut kirjoittaa nämä postaukset ja iloitsen nyt jokaisesta sivustani! 

16 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Se on täydellinen foccasian ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 🥰 Voi kiitos paljon! Vihdoinkin joku ihana kommentoi tätä postaustani!👌Olen itsekin aikeissa leipoa foccasiaa helpottamaan tätä koronan kurimusta.😘
      Olisipa hienoa tietää, mitä kautta tämä postaukseni löytyy. Sitä on nimittäin katsottu jo yli 6000 kertaa, tuhansia kertoja enemmän kuin seuraavaksi suosituinta ohjettani.👏
      Mutta vielä kerran, iso ja lämmin kiitokseni sinulle ja parasta mahdollista kevään jatkoa! ☀️🕊️🙋‍♀️💓

      Poista
  2. Tästä tuli tosi hyvää! Kiitos ohjeesta. Googlen kautta löysin perille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hienoa, että google osaa ohjata sivulleni! 💓 Sinulle lämpöinen kiitokseni, että halusit kommentoida ohjettani! 🤗

      Poista
  3. Kiitos reseptistä. Oli tosi hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos sinulle, kun kommentoit! 🌿 Tämä herkullinen leipä on uunista juuri otettuna lähes koukuttavaa, niin hyvää! 😋 Tein itsekin pari viikkoa sitten tällä ohjeellani ja onnistui. Jauhojen kanssa piti tosiaan olla tarkkana, ettei taikinasta tule kovaa. 👍

      Poista
  4. Elämäni ensimmäinen focaccia ja hyvää tuli ohjeellasi👍 Kiitos siitä🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ja tuntuu ihanalle! Eipä taida jäädä viimeiseksi kerraksi, koska onnistui.😋 Laitoin muuten kerran tuoreen viikunan viipaleita pinnalle ja sekin oli herkullista ts suosittelen testailemaan päällisiä. 👍
      Lämpöinen kiitokseni sinulle! 💓

      Poista
  5. Taitaa olla kolmas kerta tämän reseptin parissa. Minäkin löysin tieni tänne Googlen avustuksella kun etsin erilaisia väli-ja iltapalavinkkejä, tämä on yksi perheen suosikeista 😊
    Mukavaa kevättä ja kiitos reseptistä!
    -Tea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Tea! 🙋‍♀️ Eikö totta, että foccacia on juuri sellaista "lohturuokaa", jota näinä aikoina tarvitaan. Itsetehty leipä uunista tulvivine tuoksuineen saa heti paremman mielen. 🤗 Joissakin ohjeissa opastetaan jättämään vaivaaminen väliin, mutta itse tykkään upottaa nyrkkini taikinaan ja seurata taikinan muuttumista mieleisekseni. Se on osa leipomisen iloa. 👌
      Lämmin kiitos kommentistasi, tykkäsin kovasti! 🥰

      Poista
  6. Olipa ihana! Kiitos reseptistä 🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja oletpa sinä ihana, kun halusit tulla kommentoimaan! 💗 Lämpöinen kiitokseni ja paljon iloa leivonnasta jatkossakin! 🥰🌺

      Poista
  7. Niin hyvän oloinen ohje, että piti hakea kaupasta jauhoja. Kohta lähtee leipominen käyntiin. Löytyipä vielä italialaista durum-jauhoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 👍Hienoa, jos ohjeeni kannusti sua leipomaan!🙋‍♀️

      Poista
  8. Nyt uunissa. Laitoin suolan jo sokerin kanssa. Jauhoja ei kyllä uponnut kuin n. 7-8 dl kaikkinensa. Tein sen 3dl välinostatuksen, loistava idea!
    4 min ja vetäytymään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti onnistuit ja innostut leipomaan foccaciaa uudelleenkin. 😀Itsetehdyn leivän tuoksu kotona on ihanaa! 😋 Kiitos kommenteista ja hyvää kesän jatkoa sinulle! ☀️🌹

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.