Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 6. maaliskuuta 2018

Gluteenitonta pannaria välipalaksi tai jälkkäriksi

Uunilämmintä pannaria, itsetehtyä mansikkahilloa ja Omar-kinuskia. Ei kuulosta ollenkaan pahalle välipalalle.
Parin päivän päästä on naistenpäivä. Aika harvoin tulee nykyisin 'tempaistua' mitään erikoisempaa maaliskuun 8. päivänä. Toisin oli työelämässä ollessani. Toinen toistaan herkullisempia leivonnaisia ja pientä purtavaa ilmestyi taukotilan kahvipöytään. Muutakin mukavaa on jäänyt mieleeni noilta vuosilta, kiva muistella. Eläkeläisenä olo on leppoisaa, mutta maailman parasta työyhteisöä ja upeita työtovereita kaipaan edelleen. Onneksi puhelimet on keksitty. Kuulumisia on kiva vaihtaa niin, että kuulee ystävän äänen ja 'näkee' hänet samalla mielessään.

Pistaasipähkinät pilkistävät houkuttelevasti pannarin pinnasta.
Usein riittää hetken yhteinen rupattelutuokio kahvi- tai teekupposen ääressä ystävän kanssa ja elämä tuntuu taas paljon paremmalle. Jaettu huoli on puolitettuna kevyempi kantaa ja jaettu ilo on monikertainen ilo! 👭  

Sieltä pilven takaa aurinko pilkistää, vaikka tumma pilvi pimentää taivaanrannan Katumajärven jäällä.
Tämänkertainen postaukseni syntyi ihan vahingossa ilman etukäteissuunnittelua (hmm..siis taas :) ja tarvikevarusteluja. Onneksi nappasin sentään muutaman kuvan ja toivon tietenkin jonkun lukijani käyttävän tätä ainakin itselleni uutta ideaa. Muistelen lukeneeni joskus netistä vinkin sulaneen jäätelön hyödyntämisestä. Kesä ja jäätelöherkut ovat taas tulossa.


Toisaalta talvikelit ovat maaliskuussa parhaimmillaan. Kovimmat pakkaset lienevät taas takana ja auringon valo sekä lämpö lisääntyy päivä päivältä. Hyvä on taas hiihtäjän hiihdellä! Eilisen muutaman kilometrin hiihtolenkin johdosta tänään on vuorossa lepopäivä. Polviongelma vaivaa edelleen. 😯 

Nämä tulppaanit alkavat olla jo tiensä päässä. Tuleekohan ylihuomenna tilalle uusia?
Naistenpäivä on ihan kiva juttu, mutta ei tarvitse mielestäni suuria varusteluja. Hyvät päiväkahvit ystävän kanssa ja pieni kukkakimppu arjen keskellä ilahduttaa koska tahansa ilman erityisempää syytäkään. Herkullinen pannari on helppo leipoa ja syntyy nopsaan. Pannari on lähes aina suurta herkkua meidän perheessä. Lapsuusmuistot tulevat mieleen joka kerta pannaria syödessä. Tässä tulee ohje uudentyyppiseen pannariin. Tein pari viikkoa sitten pistaasijäätelöä ja eilen otin vahingossa rasian jääkaappiin sulamaan. Luulin sitä ruoka-astiaksi, olin huolimaton! Suhtautumiseni ruokahävikkiin on joskus liiankin tiukka. Eihän sitä voinut roskiin heittää. 

Tämä pannari maistui ehkä parhaimmalle ilman mitään lisukkeita. Viimeisetkin muruset meni!
Gluteeniton pannari 35x26 cm uunivuokaan (uunipellille n. 1/3 enemmän taikinaa)

6 - 7 dl sulanutta jäätelöä tms nestettä (maidotonta pistaasijäätelöä minulla)
3 - 4 kananmunaa (koosta riippuen)
½ tl suolaa
½ dl chiansiemeniä
½ dl mantelijauhoja
1 dl gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)

(n. ½ dl kermalikööriä halutessasi)

n. 2 rkl voisulaa vuoan voiteluun
  • Laita uuni kuumenemaan n. 200 - 220 ast.
  • Kaada jäätelö tms neste kulhoon ja lisää siihen kananmunat hieman vispaten.
  • Lisää suolaa ja jauhoja, vispaa taikina tasaiseksi seokseksi.
  • Anna taikinan tekeytyä n. 15 min. Taikina turpoaa enemmän, jos laitoit siihen chiansiemeniä.
  • Leivinpaperoi tai voitele uunivuoka tai -pelti.
  • Kaada taikina uunivuokaan ja paista 200 ast / n. 25 min, kunnes pinta on ruskistunut.
  • Pannari kannattaa irroittaa lastalla heti lämpöisenä. Leivinpaperin etu on se, ettei jää kiinni alustaan. Pellillä paistettuun tulee kuitenkin rapeampi pohja.

Tuli aika ruman näköistä paksua velliä tai löysää puuroa muistuttavaa pannaritaikinaa. Onneksi valmis pannari maistui todella hyvälle. Harvoinpa tulee pannariin laitettua pistaasipähkinöitä ja banaania. Sulanut vaniljajäätelö olisi varmaan aika ihanan makuinen pannarin nesteenä. 


Muistelemani resepti olikin itse asiassa sulaneesta jäätelöstä tehtyjä muffineja. Googlaamalla ei löytynyt moista pannariohjetta, mutta lopulta ruudulle tupsahti muffiniohje. Ehkäpä kokeilenkin seuraavalla kerralla mainion kuuloisia muffineja.
Tässä linkki Soppa365 ohjeeseen, jos kiinnostuit.  Uskomattomat muffinit

Meillä ainakin tuppaa etenkin kesällä jäämään pakasteesta huoneenlämpöön otettu jäätelöpaketti kahvipöydälle liian pitkäksi aikaa. Kerran sulanutta jäätelöähän ei kannata uudelleen pakastaa, koska sen rakenne muuttuu hileiseksi ja kuohkeus häviää. 

Likööripullo ei tunnu hupenevan jääkaapista, mutta nyt keksin sille sopivan käyttötarkoituksen.
Valuttelin itse vaniljaisen makuista kermalikööriä pannarin pintaan. Taikina tuntui kaipaavan jotakin lisämakua enkä sitten muuta keksinyt. Ei hassumpaa ollutkaan!
Talvilomalaisia varten tekemäni mansikkahillo ja loput Omar-kinuskista tekivät pannarista juuri sopivan makeaa välipalaa päiväkahvien kylkeen. Tämä herkku taisi olla päivällä enemmän minun kuin Miehen makuhermoihin sopivaa. Onneksi jätin pannaripinkan keittiön pöydälle sopivasti tarjolle. Eiköhän viimeinenkin palanen ole nukkumaan mennessä hävinnyt...

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.