Sain Ulla-ystävältäni tämän aina onnistuvan kakun reseptin yli 30v sitten. 💝 |
Maanantaiaamuna on koko viikko ja sen tapahtumat edessä. Tämä viikko alkoi leppoisan oloisesti, kunnes tuli puhelinsoitto. Mieluinen yhteydenotto entiseltä naapurilta saapua kyläilemään, jos meillä on aikaa. No sitähän meillä oli koko pitkä päivä. Kalenterin mukaan vasta viideltä iltapäivällä oli pakollinen meno. Mutta mitä viedä tuomisiksi 91-vuotiaalle yksin elävälle Jukka-vaarille? Kukkia vai kakkua vai molempia?
Tämäntyyppisiä käsin kirjoitettuja reseptiaarteita löytyy kirjastani paljon lisääkin. Hyvin tästä asia selviää! 👌 |
Tomusokeri-kahvi-voikreemillä tämä kuivakakku saa juhlavan ja makean hunnun ja tunnun, mutta kelpaa näinkin. |
Ex-tempore leivonnassa on aina riskinsä. Onkohan kaapeissa kaikkia raaka-aineita? Perinteisen Van Houten tumman kaakaojauheen tilalle löysin 'korvikkeita', mutta leivinjauhepurkissani ammotti pohja. Kohoaisikohan kakkuni riittävästi vajaalla tl leivinjauhetta? Ksantaania löytyi runsaasti ja ruokasoodaakin koko purkillinen. Mutta soodaa ei kannata käyttää, koska kakkuuni ei tullut hapanmaitotuotetta. Kaikkia muita reseptini aineita löytyi riittävästi, joten leivontahommiin siis! Hyvinhän siinä sitten kävi ja tätä kirjoittaessani on kivat muistot eiliseltä päivältä.
Taikina on aika löysää ja sitä riittää vain vuoan puoliväliin. Kohoamisvaraa toki pitääkin olla! |
200 g voita
1 dl vettä
3 dl sokeria
4 dl kakkuvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta + 1 tl ksantaania
½ dl kaakaojauhetta (luomu, vaaleaa)
1 dl raakasuklaamassaa
n. 30 g rouhittua Taloussuklaata
4 pienehköä kananmunaa
1 dl kauramaitoa
- Laita uuni kuumenemaan n. 175 ast ja voitele sekä korppujauhoja kakkuvuoka.
- Sulata voi kattilassa, lisää vesi ja anna kiehahtaa. Nosta kattila pois liedeltä.
- Yhdistä kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää kaakao sihdin läpi, jos siinä on paakkuja. (Sekoittelin kylläkin itse puuhaarukalla painellen ja onnistui hyvin.)
- Yhdistä maito ja kananmunat keskenään ja lisää ensin kuivien aineiden sekaan.
- Kaada voi-vesiseos taikinaan ja sekoita nopsasti puuhaarukalla, kunnes taikina on tasaista ja sileää.
- Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 ast / n. 50-55 min uunin keskiritilällä. Peitä pinta tarvittaessa paiston loppupuolella.
- Kokeile kakkua tikulla 50 min paiston jäkeen ja ellei raakaa taikinaa tartu tikkuun, kakku on paistunut jo riittävästi. (Eilinen kakkuni oli kypsä 50 min jälkeen.)
Jukka-vaari oli varannut kahvihetkeemme herkullista täytekakkua, mutta pitihän tätäkin hieman maistaa. Olihan makoisat päiväkahvit!
Maistiaisviipaleista päätellen paistokin onnistui nyt hyvin. Ei ollut liian kuivaksi paistettu tämä kakku. |
'Moni kakku päältä kaunis' menee onneksi tässä kakussa toisin päin! |
Jukka-vaarin keittiön ikkunasta on mukava seurata talvilintujen touhuja. |
Kevään tulo ei näytä ainakaan tänään edistyvän. Lunta on tullut jo muutaman tunnin ajan sakeanaan. Nyt on riittävästi lunta talvisiin harrastuksiin. Toivottelen talviulkoilun iloa ja riemua ihan jokaiselle kynnelle kykenevälle! 🎿
Kevätpäiväntasaus on tänään, joten ainakin valoisa aika täällä lumisessa Suomessa on lisääntynyt. Harmittaa hieman, ettei meillä ole tänä keväänä mahdollisuutta päästä Lappiin hiihtelemään ja ihailemaan upeita revontulia. Kaikkea ei voi elämässä saada! 🎲
Varmasti todella herkullista kakkua! :)
VastaaPoistaMaistuu yllättävän hyvälle siihen nähden, kuinka helpolla ja vähistä aineista on tehty. Kiitos ja kivaa viikonjatkoa sinulle!
PoistaNäyttää hyvältä❤ Kiva kun on tuollainen resepti tallella. On kyllä tosiaan mukava välillä tehdä sellaisia extempore leipomuksia:) Mukavaa viikkoa♥
VastaaPoistaOnneksi ainakin tällä kertaa myös maistui hyvälle. Joskus kakku on päässyt paistumaan liian kuivaksi, jolloin maku on kärsinyt. Tuolla kakkuohjeella on muutoin paha epäonnistua. ;))
PoistaKiitos paljon ja oikein hyvää loppuviikkoa sinulle Päde!