Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Pipsan kuuluisa brownie

Todella suklaista brownieta, keltaista mangoa, ananaskirsikoita, kinuskia ja jäätelöä. Kelpaako sinulle? 
Juhlapyhät aiheuttivat minulle joskus stressiä. Toisin on nyt päästyäni käyttämään paljon aikaani juuri siihen, mistä eniten pidän. Leipominen on kuulunut koko aikuiselämäni lempipuuhasteluun, mutta aiemmin siihen liittyi kiirettä, kokemattomuutta, ideoiden puutetta ja epäonnistumisia. Kokemus antaa varmuutta ja tekemällä oppii. 

Juuri oikea paistoaika ja lämpötila. Brownien sisus on valuvaa ja niin ollen täydellisen onnistunut.
On onni, että nykyisin saa todella monenlaista herkkua valmiina kaupasta tai leipomosta. Tuskin vieraat harmistuvat, ellei kiireinen isäntäväki ole ehtinyt töiden ja lastenhoidon lisäksi valmistella itse kaikkea tarjottavaa. Tärkeintä todellakin on viihtyä yhdessä, keskustella, hassutella ja vaikka pelata lautapelejä. Yhteiseen ruoka- tai kahvipöytään kokoontuminen on mukavaa.  Lapset kannattaa ottaa mukaan nauttimaan ruoan valmistamisesta ja pöydän kattamisesta.


Kerroin jo aiemmin blogissani, että seuraan mielelläni 'Samassa liemessä' ruokaohjelmaa TV:stä. Suurin mielihyvä näyttää Pipsan ja Meri-Tuulin luotsaamassa ohjelmassa syntyvän juuri yhdessä kokkaamisesta. Tottakai onnistuneet tarjottavat ovat myös tärkeä juttu. Pipsan ja Meri-Tuulin resepteillä ja ohjeilla on helppo onnistua. Tilasin heidän kirjansa ja nyt olen nautiskellut kirjan selailusta ja reseptien testailuista. Tässä tulee niistä yksi! Haluan jakaa tämän niille, jotka eivät ole vielä keksineet, mitä ihanaa, suklaista ja herkullista itsetehtyä kakkua leipoisivat pyhinä. 


Pipsa Hurmerinnan Brownie (riittää ainakin kymmenelle nautiskelijalle)

300 g tummaa suklaata (väh 70%)
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl kaakaojauhetta (esim Van Houten)
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
  1. Lämmitä uuni 175 ast. Voitele n. 25x25 cm lasinen uunivuoka.
  2. Kiehauta vähän vettä kattilassa. Paloittele suklaa ja voi metallikulhoon ja aseta kulho kattilan päälle, kun vesi alkaa kiehua. (Kulhon pohja ei saa ylettyä veteen.) Anna suklaan ja voin sulaa nuolijalla välillä sekoitellen. 
  3. Sekoita samaan aikaan toisessa kulhossa jauhot, suola ja kaakaojauhe.
  4. Kun suklaa ja voi ovat sulaneet, sammuta liesi kokonaan ja kaada sokerit joukkoon. Sekoittele, kunnes sokerit ovat sulaneet kokonaan. Ota kulho pois veden päältä ja annan jäähtyä hetken aikaa.
  5. Lisää suklaakulhoon vispaten ensin kaksi kananmunaa. Vispaa sitten loput munat joukkoon. 
  6. Lisää jauhot nuolijalla hämmentäen, kunnes ne ovat juuri ja juuri sekoittuneet.
  7. Kaada seos vuokaan ja paista puolisen tuntia. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista.
Oma brownieni noudatteli Pipsan ohjetta, mutta suklaan erilaisuudesta johtuen tein muutaman muutoksen aineisiin.


Kaapissani oli Fazerin tummaa leivontasuklaata ja Pätkis paloja. Lisäksi laitoin taikinaan hieman Foodin raakasuklaamassaa (57%). Taikinasta olisi tullut mielestäni turhan makeaa noilla suklaa- ja sokerimäärillä, joten vähensin sokerien osuutta.


Aineet omaan brownieeni

200 g Fazerin tummaa leivontasuklaata
100 g Pätkispaloja
n. 1 dl raakasuklaamassaa
1 dl sokeria
1½ dl kookossokeria
1 tl vaniljasokeria 
4 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl suolaa

Tein taikinan yllä olevilla ohjeilla muuten, mutta käänsin lieden pois päältä aiemmin. Oma lieteni pysyy kuumana jonkun aikaa vielä sulkemisen jälkeen. 
En voidellut vuokaa vaan vuorasin sen leivinpaperilla. Onnistui hyvin myös noin.


Tajusin tänään, että ruokabloggaaja joutuu miettimään kokkausten aikatauluja tarkkaan. Juhlapyhinä olisi kiva saada postattua ohjeet hyvissä ajoin blogiin, jotta lukijat hyötyisivät niistä. Toisaalta liian aikaisin tehdyt valmistelut vaikeuttavat omia tarjoiluja. Itsetehty on parasta, kun sitä ei tarvitse pakastaa tai muuten säilytellä liian pitkään. Onneksi meidän vieraat tulevat jo perjantaina, joten tämäkin kakku säilyy hyvänä kylmässä siihen saakka. 


Tarkoitukseni oli saada upea, täydellisen kaunis jälkiruoka-annos lautaselle. Ihastuin viime viikonlopun ravintola-annosten upeuteen ja luulin osaavani. Kuinkas sitten kävikään? Jäätelö ei ehtinyt jäätyä kunnolla ja pienessä kiireessä (engl.tunnit alkavat) viivyttelin kuvaamisen kanssa liian pitkään.

Kinuskijäätelöä ja lakritsijäätelöä. Maut kohdillaan, mutta tekeytyminen kestää...  ja kestää!


Tekee ihan hyvää tupsahtaa välillä maan pinnalle näissä amatöörileipurin askareissa. Maku oli kuulema todella hyvä Miehen mielestä. Hän sai herkutella tämän annoksen juureskeittolounaan jälkiruoaksi. 😋


Myöhemmin illalla lapsosille suunnittelemani annos sisälsi suklaakakkua, jäätelöä, kinuskia ja makeita. Kakku oli juuri sopivasti tekeytynyt ja jäätelöt jähmettyneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.