Ruokaohjeita

Sivut

torstai 29. maaliskuuta 2018

Karitsan karetta ja karitsan makkaraa pääsiäiseksi


Muutumme Miehen kanssa pari kertaa vuodessa punaisen lihan syöjiksi. Mistä johtunee, että kummallekin karitsa tuntuu maistuvan muodossa jos toisessakin. Pääsiäisenä saa lihakaupastamme erinomaisen hyvää karitsan potkaa, kareita, sisäfilettä ja tottakai halutessaan kokonaisen lampaanviulun. Aikoinaan virittelimme sellaisenkin syöntikuntoon pääsiäiseksi, mutta ne ajat ovat takana. Perheemme lampaansyöjät ovat käyneet vähiin, joten pienemmät makupalat sopivat paremmin lautasille. 

Arvaatko, kumpi maksoi alle 5€ ja kumpi yli 5€? Kaupan yrtti kalpenee toisen vieressä.
Kotikaupunkimme Hämeenlinnan läheisyydessä on mainio Katinalan lihakauppa. Silloin harvoin, kun valmistan liharuokaa, hankin ne kyseisestä kaupasta. Tykkään siitä, että tiedän lihan varmasti luomuksi ja tuoreeksi. Lisäksi saan hyvää palvelua. Näppärää on hakea samalla reissulla Katinalan KH Puutarhakeskuksesta kukkaset ja yrtit. Arvatkaapa olinko uskoa silmiäni nähdessäni myymälän rosmariinitarjonnan. Alle vitosella ihan huikean isokokoinen ja hyväkuntoinen rosmariini, jonka voi istuttaa myöhemmin omalle pihalle antamaan satoa koko kesän. Nyt on mistä ottaa!
(Tämä on ihan omaa vapaaehtoista mainostamistani, tuskin he huonoa tykkäävät.)


Tällä kertaa pyysin lihakauppiasta leikkaamaan kareet irti toisistaan, jotta pääsen marinoimaan lihan kotona saman tien. Muutama vuosi sitten onnistuin rikkomaan veitseni yrittäessäni irrottaa kareita toisistaan. Näissä kyljyksissä olikin lihaa aika mukavasti. Lihatiskin päällä oli houkuttelevan näköinen mainos makkaroista. Eikä mistä tahansa makkaroista, vaan marokkolaisin maustein valmistetuista karitsanlihamakkaroista. Onneksi päätin ottaa niitäkin kokeiltavaksi. Jopa minä tykkäsin niiden makumaailmasta. Miehen mieltymystä ei tarvinnut edes epäillä.

Tuore rosmariini ja ihan tuore valkosipuli maustaa perunan niin niin herkulliseksi. Oi että! 😋
Rosmariinilla, suolalla, öljyllä ja valkosipulilla maustetut veneperunat kuuluvat meidän lammaslautasillemme. Viipaloidut Rosamundat pehmenivät samassa ajassa, kun paistoin pinnat kareisiin ja makkaroihin ja annoin olla vielä n. 15 min uunissa.


Lihat olivat saaneet maustua yön yli marinadissa. Öljyä, suolaa, pippuria, tummaa balcamicoa ja valkosipulia Look-paistopussiin, kareet perään ja pieni hölskytys. Kääntelin pussia muutaman kerran marinoinnin aikana, jotta maustetta tuli tasaisesti joka puolelle.


Tuore valkosipuli saattaa palaa herkästi kuumassa rasvassa, joten liha kannattaa rapsutella puhtaaksi ennen paistoa. (minulta meinasi taas unohtua)


Lisukkeeksi paistoin punakaalihilloketta. Siihen tuli punakaalia, punasipulia, suolaa, sokeria, omenaviinietikkaa ja vähän pippuria. Vihreäksi lisukkeeksi pyöräytin kuumalla pannulla babypinaattia.


'Kastikkeeksi' meille riitti valkosipulin makuinen fetajuusto. Oikeastaan sen maku sopi kaikkiin tämän annoksen elementteihin. Tämä oli nopeasti tehty, ilman mitään reseptejä -ruoka. Aika vaikea on tarkkoja maustemääriä, suolaa yms antaa, koska makuja on niin monia kuin syöjiäkin. Meidän kare olisi tarvinnut pienen suolalisän, mutta toisaalta esim fetassa tuntui reipas suola, joten se maustoi myös lampaankareen. Lihakaupan makkarassa mausteet ja suola olivat juuri kohdillaan.


Herkullisia pääsiäisen makuja itse kullekin! Kyllä kotona valmistettu ruoka maistuu aina hyvälle! Lisämausteena on mielihyvä siitä, että itte taas tein näin maistuvaa! 😋


Rosmariini-yrttini on niin komia, että saa olla keittiön pöydän kukkasena. Siitä on helppo napsia yrttiä lammasruokiin. Karitsan potkat ovat uunissa muhimassa. Ohjeet vuosi sitten tekemääni lampaan potkiin löydät täältä!  Karitsan potkaa ja kasviksia

2 kommenttia:

 1. Herkulliselta näyttää, nam! Tiedätkös minä en ole koskaan karitsaa maistanut:) Kaunista kevät päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elikkäs sinulla on vielä tuon luomulihan makukokemus edessä. Suosittelen aloittamaan pitkään kypsytetyllä karitsan potkalla. Luulin itse aiemmin, että lampaassa maistuu villa, mutta mitä vielä. Väärässä olin ;))
   Totta on, että karitsan liha jakaa mielipiteitä ja omansa saa tietää vain maistamalla Hyvin tehtyä lampaanlihaa. Tsemppiä kokeiluun! Pääsiäisen iloa sinne sinulle!

   Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.