Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 25. kesäkuuta 2019

Kesän paras mansikka-raparperikakku

Mansikkatäytekakku oli  herkullista. Nautimme tätä juhannuksena kahvin kanssa jälkiruokana.
Mansikkakakku kesän ensimmäisistä kotimaisista mansikoista on ihanaa. Tänä juhannuksena saimme herkutella harvinaisen herkullisella mansikkakakulla. Olen vakuuttunut siitä, että tämä on parasta koskaan saamaani mansikkakakkua. Täydellisesti onnistunut kakkupohja, juuri sopiva määrä kostutusta, itsetehty raparperihilloke, lemon curd eli sitruunatahna, kermavaahto ja kaksi litraa mansikoita - voisiko noista syntyä vähempää kuin täydellistä kakkua. 


Tämän kakun tekoon osallistui useampi kokki. Ystäväni oli tehnyt pohjan ja raparperihillokkeen. Itse pääsin kokoamaan kakun hänen hankkimistaan aineista. Lupasin kirjoittaa ohjeen blogiini, jotta osaan tehdä täsmälleen samanlaista itsekin. Toivon tottakai, että mahdollisimman moni blogini lukijoista innostuu leipomaan samantyyppistä täytekakkua. Suomalaisten mansikoiden pääsesonki alkaa olla käsillä.


Kakkupohjan ohje on juuri sama, jota käytän itsekin halutessani takuuvarmasti onnistuvan sokerikakkupohjan. Se löytyy Kinuskikissan blogista klikkaamalla tästä.


Lemon curdin valmistaminen onnistuu kotonakin, mutta kaupasta löytyy vastaavia useampaakin lajia. Itse olen käyttänyt tätä ohjetta halutessani valmistaa sen itse. Onnistuu oikein hyvin myös lime-hedelmillä tai yhdistämällä sitruunaa ja limeä. 

Kakun koristeluun voi lisätä vihreää väriä sitruunamelissan lehdillä tai mansikoiden kannoilla.
Kakun koristelu on tehty turhia kruusailematta ja ilman taidokkaita pursotuksia. Tämä tyyli sopii jotenkin täydellisesti mökkiolosuhteisiin ja on riittävän kaunis juuri sellaisenaan. Kakusta riitti muhkea pala kymmenelle ruokailijalle ja vähän jäi tähteeksikin.


Raparperihilloke on todella helppo valmistaa itse, mutta sitäkin löytyy kaupasta. Tähän kakkuun raparperi sopii joka tapauksessa erinomaisesti. Se viimeistelee makusinfonian täydelliseksi ja taittaa hieman lemon curdin makeutta.  Ohjeen hillokkeeseen löydät klikkaamalla tästä

Käytä kananmunia, sokeria ja jauhoja samat määrät! 

Sokerikakkupohja (n. 24-26 cm vuokaan)

n. 2½ dl eli 4-5 kananmunaa (koosta riippuen)
n. 2½ dl sokeria
n. 1½ dl vehnäjauhoja
n. 1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

2-3 dl omenamehua /maitoa+vaniljaa tms kakun kostuttamiseen
n. 3-5 dl raparperihilloketta 2-3 väliin
4 dl kuohukermaa + lemon curdia (1 prk tai vähemmän) 
reilusti mansikoita koristeluun
  • Voitele ja korppujauhota tavallinen tai irtopohjavuoka. Leivinpaperoi tarvittaessa irtopohjavuoka. (Käytän itse mantelijauhoja jauhottamiseen)
  • Mittaa kananmunat juomalasiin ja saman verran sokeria toiseen lasiin.
  • Kaada sokerit kulhoon ja mittaa samaan lasiin perunajauhot, vehnäjauhot ja sekoita niihin leivinjauhe. Määrä on sama kuin kananmunia toisessa lasissa.
  • Kaada kananmunat sokerien päälle ja vatkaa, kunnes taikina on vaaleaa vaahtoa ja jää kuvioksi (kahdeksikoksi) munavaahdon pinnalle.
  • Siivilöi jauhot munavaahtoon ja sekoita varovasti esim nuolijalla tasaiseksi.
  • Kaada taikina vuokaan ja paista kakkupohja uunin alatasolla 175 ast/n. 40 min.
  • Peitä pinta (n. 30 min jälkeen) foliolla tai leivinpaperilla, jos kakku näyttää ruskistuvan liikaa.
  • Kakku on valmis, kun sen keskikohta ei "hylly" enää ja se irtoaa hieman reunoistaan. Testaa kypsyyttä halutessasi cocktailtikulla kakun keskeltä. Jos tikkuun ei jää raakaa taikinaa, se on riittävän kypsä.
  • Anna kakun levätä muutama minuutti ja kumoa sitten leivinpaperin päälle.
Anna kakkupohjan jäähtyä kokonaan, ennen täytteiden lisäämistä. Teen usein pohjan edellisenä päivänä ja säilytän yön yli jääkaapissa paistovuoassaan.
  • Leikkaa sokerikakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Varmista, että käännät kakkupohjat niin, että leikatut pinnat tulevat vastakkain kakkua kootessa!
  • Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi ja notkeuta lemon curdia esim haarukalla. Yhdistä kermavaahto ja lemon curd keskenään, mutta älä vatkaa enää.
  • Kokoa kakku kostuttamalla alimmaista pohjapalaa esim pullasudin avulla. Voit tehdä kostutuksen joko leivinpaperin päällä tai suoraan kakkulautasella. Kostuta kakun reunaosia erityisen huolella!
  • Lisää kostutetun pohjan päälle raparperihilloketta ja sen päälle kermavaahto-lemon curdia. (määrät riippuvat siitä, leikkasitko 3 vai 4 palaa)
  • Nosta seuraava pala alimmaisen päälle ja tee samoin kuin edellä. 
  • Kostuta ylimmäinen pala ja siirrä kakun päälle. (voit kostuttaa tämäntyyppisen kakun ylimmän palan sen jälkeen, kun nostit sen päällimmäiseksi kakkuun)
  • Nosta kakku lautaselle, jos teit alun leivinpaperin päällä. Leikkaa ylimääräinen paperi pois vasta siirtämisen jälkeen. 
  • Levitä loput kermavaahto-lemon curdista kakun päälle ja reunoille niin, että sitä tulee suurinpiirtein sama määrä joka puolelle kakkua.
  • Koristele kakku joko kokonaisilla tai viipaloiduilla mansikoilla. 
  • Anna kakun tekeytyä pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Kakku on lähes vielä parempaa seuraavana päivänä, joten voit tehdä sen hyvissä ajoin.

Mikäli teet täytekakkua ensimmäistä kertaa elämässäsi, ohje saattaa tuntua vaikealle. Harjoittelemalla ja opettelemalla homma sujuu rutiinilla ja ilman ohjeitakin. Lopputulos ja maku ovat varmaan onnistuneita, joten yritä nauttia leipomisesta! Kesän muutkin marjat kypsyvät tuota pikaa ja voit käyttää niitä koristeluun. Ensimmäinen mansikkatäytekakku on joka tapauksessa ihanaa, sekä tekeminen että syöminen!




Juhannuksen 2019 sää ei olisi voinut enää parempi olla. Lämpöä riittävästi, vesi 24 asteista ja tuuli virkisti välillä sopivasti, ettei tarvinnut hikoilla.


Juhannuksen mökkitunnelmia on kiva katsella vuosienkin päästä täältä blogista. Lämmin kiitos Mieheltä ja minulta ihanalle isäntäväelle tulee vielä tämän postaukseni mukana! 😘


Tämä kuva on otettu eilen. Vuohenputken kukat ovat kauniita valkoisten ruusujen seassa. 
Nämä toukokuussa ostamani ruusut ovat pisimpään koskaan hyvänä säilyneet. Lieneekö asiaan vaikuttanut se, että siirsin ne muutamaksi päiväksi jääkaappiin kesäkuun alkupuolella, kun olimme matkoilla. Sen jälkeen ne ovat olleet yötä päivää terassilla. Olivat totta tosiaan reilun kaupan ruusuja!  

4 kommenttia:

  1. Ihana ja herkullinen kakku! Kiitos sen kokoajalle! Raparperi ei ennen ollut suosikkini mutta nyt toimi upeasti. Olipa aurinkoinen ja rento juhannus! Kiitos Leena ja koko poppoo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakusta ja koko juhannuksesta jäi hyvä maku mieleen ja kieleen!😀😋🍓
      Lämmin kiitos kommentista ja hienoja kesäpäiviä edelleen! 🎶🥂🌞🐞🦋

      Poista
  2. Kakku näyttää niin taivaallisen hyvältä:) Tänä kesänä saadaan ensimmäisen kerran omasta pihasta mansikoita, ei niitä vielä paljoa tule mutta yksi kakku varmasti:) Ihania kuvia ja voi miten on suloisia nuo sorsan poikaset! Mökkeily on sitten mukavaa! Kauniita kesäpäiviä❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikkakakku on tosiaan oma suosikkini täytekakuista. Tänä juhannuksena pääsimme nauttimaan sukujuhannuksesta isolla porukalla lämpöisessä säässä. Oli todella ihanaa, vaikka kokkoa emme nähneetkään, kuten yleensä. Eipä haitannut! 😀
      Sinulle myös hienoa kesän jatkoa Päde! 🦋🌺🎶🐞

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.