Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Burgeri herkullisella kalapihvillä ja teriyakikastikkeella


Eipä ole kovin montaa vuotta siitä, kun pidin hampurilaista eli kotoisammin burgeria roskaruokana. Tykkäsin, että muut saavat herkutella niillä, mutta minä jätän väliin. Olin saanut pari huonoa kokemusta aiemmin yrittäessäni opetella nauttimaan pikaruoasta matkoilla. Kana- ja kasvishampurilainen ovat viime vuosina yllättäneet positiivisesti useammin kuin kerran. Mitä tasokkaampi ravintola, sitä parempia ovat burgerit.


Kotona valmistettuun burgeriin on ihanaa upottaa hampaansa ja nautiskella herkullisesta annoksesta ajan kanssa. Viime viikolla tein toistaiseksi parhaat annokset tätä ruokaa. Keksin yhdistää siihen itsetehdyt kalapihvit ja teriyakikastikkeen. Avokadotahna itsetehdyllä majoneesilla (ohje täällä) oli kertakaikkiaan herkullinen kastike tähän annokseen. Marinoidut punasipulirenkaat kuuluvat aina kotonamme valmistettuun hampurilaisannokseen.


Olen pikku hiljaa lopettelemassa ruokablogin kirjoittamista, mutta silloin tällöin nappaan kuvia vanhasta tottumuksesta. Tämä ruoka oli mielestäni niin onnistunutta, että kirjoitan reseptin muistiin sekä itseäni että muitakin kala- ja burgeriruoan ystäviä varten.




Kuullotettu sipuli sopii hyvin kalapihvitaikinaan. Jätin sen tällä kertaa pois, koska burgeriin tuli marinoitua punasipulia.


Meidän Mies nappasi viime viikolla niin ison lohen (kaupan kalatiskiltä), että siitä riitti kalaa soppaan, savustettavaksi ja näihin lohipihveihin. Kiitos siis Miehelle, että aloin kehitellä kalapitoista burgeria! Muistaakseni olen syönyt hampurilaisketjun kalaburgerin aikoja sitten jossakin ulkomailla, mutta en jäänyt koukkuun! 😏  


Ensimmäinen ajatukseni oli valella lohipihvejä teriyakikastikkeella grillauksen aikana. Luovuin kuitenkin ideasta, koska pelkäsin kastikkeen palavan kiinni grillin pintaan. Glaseeraus ei ole vahvinta osaamistani, joten kypsien pihvien valelu kastikkeella oli turvallisin vaihtoehto. Itsetehty teriyakikastike on oikeasti todella ihanan makuista! 


Teriyakikastikkeen tekeminen kotikonstein on ollut jo muutaman viikon mielessäni. Kaupasta ostamani 'putelit' tyhjenevät niin vauhdikkaasti, että tuohon japanilaiseen kastikkeeseen on tainnut syntyä pieni riippuvuus. Se sopii hyvin monenlaisen ruoan valmistukseen. Hyvä tietää, että itsetehty teriyaki-kastike on erinomaista ja syntyy kohtuullisen pienellä vaivalla. Saatanpa tehdä tätä uudelleenkin!


Teriyaki-kastike (tulee n. 1-1½ dl, aineksia voit soveltaa omaan makuusi)

½ dl soijakastiketta
n.½-1 dl vettä (tai pari rkl sakea tai kuivaa valkoviiniä)
½ dl fariini- tms tummaa sokeria (kookossokeria minulla)
1 rkl seesamiöljyä 
2 rkl Miriniä (Blue Drakon)
1 rkl riisiviinietikkaa (Rice vinegar/Santa Maria minulla)
1-2 rkl raastettua inkivääriä
1 sitruunaruoho tai 1-2 rkl sitruunaruohotahnaa (purkista minulla)
2-3 valkosipulin kynttä
1 limen raastettu kuori
(ripaus suolaa halutessasi, jos soijakastike oli vähäsuolaista)
  • Pese/harjaa limen kuori huolella ja raasta se (pinnoitettuun) kattilaan.
  • Kuori ja pilko valkosipulit ja inkivääri kattilaan. Lisää halkaistu sitruunaruoho tai purkkitahna kattilaan.
  • Annostele loput aineet edellisten päälle ja kuumenna seos kiehuvaksi.
  • Sekoittele ja kiehuttele pienellä lämmöllä kastikeaineksia, kunnes seos alkaa saostua. (kestää n. 10 min)
  • Siivilöi karkeat aineet pois ja jätä kastike jäähtymään.
Aloitin ruoan valmistuksen kastikkeella ja seuraavaksi tein kalapihvitaikinan. Kaupan suuret burgerisämpylät toimivat tällä kertaa parhaiten sämpylöinä, koska sisään tulevia aineita oli kohtuullisen paljon. 

4 - 6 kpl lohi- tms kalapihviä (grillissä, uunissa tai paistinpannulla)

(1 rkl öljyä+voita ja pätkä purjoa tai pari salottisipulia} 
n. 300-400 g ruodotonta lohifilettä paloiteltuna
n. ½-1 dl korppujauhoja (Panko-korppuj minulla)
n. ½-1 dl smetanaa/creme fraichea tms
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 dl silputtua korianteria tai tilliä tms yrttiä
n. 1 tl limepippuria tms pippuria
(pari rkl sitruuna- tai limemehua halutessasi)

Kuullota pilkottu sipuli ja jätä se hetkeksi jäähtymään, mikäli haluat laittaa taikinaan sipulia! 
  • Annostele kaikki ainekset yleiskoneen leikkurilla varustettuun kulhoon ja aja ne taikinaksi. (sattumia voi jäädä joukkoon, mutta aika tasaiseksi ajettu taikina pysyy hyvin koossa ja paistuu tasaisesti)
  • Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia pihvejä ja vie kylmään tekeytymään, ellet kypsennä niitä saman tien.
  • Öljyä pihvit ja grillaa niitä n.2-4 min puoleltaan! (riippuu grillin kuumuudesta) Uskon, että tällä reseptillä tehdyt pihvit tai pyörykät voi kypsentää myös pannulla tai uunissa. 
Avokadotahnan valikoituminen näihin burgereihin oli onnekas sattuma. Juhannusta ennen ostamani avokadopussi oli säilynyt hyvin jääkaapissa. Halusin kuitenkin käyttää ne mahdollisimman pian, etteivät ehdi pilaantua. Olipa nappivalinta! Kaikki burgerin maut muodostivat yhdessä herkullisen kombon! Lopputahna maistui levitteenä ja lisäkkeenä seuraavina päivinä.

Avokadotahna (tuli n. 4 dl) 

3-4 (koosta riippuen) avokadon hedelmäliha
1 limen mehu
1 (keskitulinen) chili pilkottuna
1 valkosipulinkynsi (pieneksi silputtuna)
n. 1 dl majoneesia (itsetehty parasta)
n. 1 dl creme fraichea tai kermaviiliä
1 rkl (omena)viinietikkaa 
n. ½ tl suolaa
n. 1 rkl sokeria
mustapippuria myllystä (muutama rouhaisu)
  • Annostele kaikki aineet korkeaan kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tahnaksi. Vie tahna jääkaappiin jäähtymään. Purkita loppu ja säilytä kylmässä. 
Burgerin kokoaminen ja syöminen on oma taitolajinsa. Ikuisuuskysymys syödäkö "suoraan suuta kohti kädessä pidellen" vai käyttää aterimia ei saanut taaskaan lopullista vastausta. Yritän itse syödä joka kerta aluksi suoraan 'ääntä kohti' menetelmällä, mutta nappaan pian aterimet avukseni. Tärkeintä, että ruoka ei jäähdy ja maku on herkullinen!


Salaattia saa omassa burgerissani olla ihan reilusti. Silloin se tuntuu terveelliselle 😋 ja oikeasti tykkään rapean keräsalaatin mausta. Juuri nyt ne ovat parhaimmillaan! Katkikset löysivät tällä kertaa tiensä burgereihimme, koska olin ottanut niitä liian runsaasti sulamaan lounaaksi valmistamaani lohisoppaan. Hyvin toimivat tässäkin!




Nyt on vähäksi aikaa tullut syödyksi lohta, vaikka kovasti siitä Miehen kanssa pidämmekin. Lohisoppa uusilla perunoilla, naattiporkkanoilla ja varhaissipuleilla oli maukasta ja herkullista lounasruokaa. Burgerit maistuivat iltapalana ja savulohta söimme seuraavana päivänä salaatin, uusien perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera. Etenkin kesäaikaan pyrimme valmistamaan lohen ja muutkin kalat jo ostopäivänä valmiiksi ruoaksi. Toki ne voi pakastaa, ellei ole mahdollisuutta valmistaa saman tien.



Pihlaja tuottaa paljon marjoja tänä suvena. 
Loppukuvina osa viime päivinä näppäämistäni kukka- ja pihlajanmarja kuvista. Kyllä kesällä on kaunista ja ihanaa! eikö totta?
Kiitos sinulle, joka kävit lukemassa tämän postaukseni! 😘 Toivon kovasti, että sait jotakin vinkkiä näistä ohjeista omaan ruoanlaittoosi! Oikein hyvää alkavaa heinäkuuta sinulle! Toivottavasti pääset lomailemaan tai muuten vaan kokemaan kaikkea mukavaa ja rentouttavaa! Mansikka-aika on omaa lempiaikaani kesällä!

6 kommenttia:

  1. Olipas siinä herkkuja! Ja kauniita kukkia myös. Lohesta on moneksi noin taitavissa käsissä 😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus iskee inspiraatio laittaa suuritöisempää ruokaa. Isot lohifileet piti saada pikapikaa käytettyä ja silti herkulliseksi ruoaksi. Oli oikeasti tosi hyvää! 😋😋
      Kiitos Päivi ja hienoa heinäkuuta sinne! 🍓🏌️‍♂️🥂🎶🌞

      Poista
  2. Oijoi kun näyttää herkulliselta, vaikka minä en allergian takia itse voi kalaa syödä niin syön sitä kyllä silmin:) Muille meidän perheestä kyllä kala uppoaa ja varmasti tuollaiset herkut häviäisi alta aika yksikön:) Kauniita kesäkuvia olet ottanut, on tämä kesä tosiaan ihana vuodenaika! Mukavaa alkanutta heinäkuuta sinne teille❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Päde! Harmi tuo kala-allergia, mutta onneksi on paljon muita hyvänmakuisia ruokia. 😋
      Mansikat ovat kai sinullekin sallittuja ja nythän niitä taas saa. 🍓🍓🍓
      Burgerit ovat herkullista ruokaa, kun saa valita itse pihvin ja muutkin täytteet. Tämäntyyppisiä emme olleet aiemmin tehneetkään ja oli kiva yllätys, kun onnistuivat. 👌
      Oikein ihanaa heinäkuuta sinulle Päde! 🎶🐞🌺🌅

      Poista
  3. Tämä ohje menee ehdottomasti testiin! Instagramin puolella tätä olen jo useasti käynyt kuolaamassa... ;)
    Mukavaa alkanutta viikkoa ja heinäkuuta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että joku muukin innostui näistä kalaburgereista! Suunnittelin jo seuraaviin kalapihveihin useampaa kalalajia, vaikka pelkkä lohi olikin maukasta. 😋 Teriyakikastike oli "piste iin päälle" meidän mielestä, mutta varmaan joku miedosti savunmakuinen BBQ-kastike on myös passeli tähän burgeriin!
      Hauskaa ja makoisaa heinäkuuta sinne Nanne ja lämmin kiitos komnentista! 🙋‍♀️🦋🍓🌺

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.