Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 7. toukokuuta 2019

Paras coleslaw syntyy itsetehdyllä majoneesilla

Kaalin maku ei miellytä kaikkia. Silloin tämän herkun voi tehdä rapeasta keräsalaatista.
Kotimaiset varhaiskaalit antavat vielä odottaa itseään. Hyvällä kastikkeella ulkolaisesta kaalista tehtyyn salaattiin on mahdollista saada mehukas maku. Testasin asian itse pari päivää sitten. Siitä huolimatta aion tehdä tätä alkukesän lempisalaattiamme vielä monta kertaa kotimaisesta varhaiskaalista. Se on parasta!


Olen surauttanut muutaman kerran majoneesia itse. Jostakin syystä on tuntunut, että jotakin jää puuttumaan eikä kaikki ole kohdillaan. Ehkä se on johtunut siitä, että minulta on puuttunut itsetehdyn majoneesin täydellinen ohje. Mutta eipä puutu enää, kokeilkaa vaikka perässä! Tämän linkin takaa löydät omasta mielestäni ylivoimaisesti parhaimman majoneesin ohjeen. Omassani vain öljyyn tuli hieman muutoksia.



Käytin majoneesiin puolet avokadoöljyä ja puolet uskomattoman hyvänmakuista messuilta ostamaani oliiviöljyä. En raaskinut käyttää koko loppupulloa, koska en tiedä, milloin saan ostettua sitä lisää. Mutta onneksi majoneesi ei tykännyt huonoa sekoitusöljystä!

Huomaa, että sekä öljyn että kananmunan on ehdottomasti oltava huoneenlämpöisiä!

Helppo, sauvasekoittimella  tehty majoneesi (tulee n. 3 dl)

1 kananmuna (luomu)
2 tl sitruunamehua
1 tl valkoviinietikkaa
1/4 tl sinappia (Dijon paras)
1/4 tl laadukasta suolaa (Himalajan Kritallisuolaa minulla)
2,3 dl hyvälaatuista öljyä (mietoa oliiviöljyä/avokadoöljyä minulla)
  • Lisää kaikki raaka-aineet korkeaan kulhoon (sauvasekoittimen mukana tullut kulho on hyvä) niin, että valutat öljyn viimeiseksi.
  • Odota hetkinen, että öljy ehtii erottua muista aineista.
  • Vie sauvasekoitin ihan kulhon pohjaan kiinni ja anna koneen käydä n. 10-15 sek, kunnes aineet alkavat sakeutua (=emulgoitua).
  • Liu'uta seuraavaksi sauvasekoitinta hitaasti alhaalta ylös ja päinvastoin pari kertaa. Majoneesin kuuluisi tässä vaiheessa olla paksua ja tasaista.
  • Nosta sauvasekoitin pois ja pyöräytä majoneesia muutama kerta esim nuolijalla.
  • Nostele majoneesi kannelliseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa. (säilyy n viikon)
  • Halutessasi voit maustaa majoneesia kuivatuilla yrteillä, valkosipulilla, chilillä, pippurilla jne. Mausta kuitenkin varovasti, että majoneesin oma hieno maku säilyy!
Maistelin saman tien tätä maun ja rakenteen puolesta täydellisen onnistunutta majoneesia. Totesin, että tuskin tämän jälkeen tarvitsee ostaa kaupan valmiita. Edes Hellmann's ei taida kelvata kuin pakon edessä.

Kaali näyttää hieman kellertävälle oltuaan vajaan viikon jääkaapissa, onneksi maku oli yhä kohdillaan.
Hyvästä majoneesista on ilo jatkojalostaa salaatinkastiketta. Pääsin saman tien testaamaan majoneesiani kevään lempisalaattiimme eli kaali-porkkanasalaattiin. Tuo coleslaw-nimellä tunnettu salaatti maistuu sellaisenaan tai lisäkkeenä. Aiempi Kari Aihisen reseptin pohjalta tehty coleslawini ohje löytyy täältä

Kermavaahdolla ja valkosipulilla herkullistettu majoneesi on upeanmakuinen aiolikastike kaalisalaatille.

Muhkeat valkosipulin tuoksut ovat maustaneet coleslaw-salaatin ja se on tekeytynyt valmiiksi.
Valmistin majoneesin aamulla ja kuinka ollakaan! Sille tuli käyttöä jo puolenpäivän jälkeen. Juttelimme pikkusiskoni kanssa kuulumisten vaihdon jälkeen ruoasta. Kerroin innostuneena löytäneeni maailman parhaimman majoneesin ohjeen. Siskoni alkoi muistella tekemäänsä superhyvää aiolia ja siitähän tietenkin päästiin jo kaalisalaattiin. Yksi asia johtaa usein toiseen. Siivouspäivän ruokaan ei ollut alunperin aikomus uhrata paljon aikaa. Onneksi kaalisalaatti syntyy tuossa tuokiossa.


Coleslaw eli kaali-porkkanasalaatti

1 varhaiskaali tai 1 keräsalaatti
1-2 porkkanaa
viinirypäleitä tai raastettua omenaa halutessasi
paahdettuja pinjansiemeniä halutessasi

Kastike
1½ dl majoneesia
n. 1 dl creme fraichea/kuohukermaa
1 tl valkoviinietikka tai 1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria tai hunajaa
½ tl suolaa
2 tl sinappia (Dijon tms)
1 tl kuivattua oreganoa tai ½ tl kuivattua rakuunaa (jos pidät rakuunan mausta)
½-1 valkosipulin kynsi raastettuna
halutessasi pieni määrä mustapippuria

  • Paahda pinjansiemenet pannulla tai uunissa. 
  • Raasta porkkanat raastimen isolla terällä ja silppua kaali mahdollisimman ohueksi. Tarvittaessa voit 'kaulia' tai nuijia kaalisilppua mehukkaammaksi.
  • Käyttäessäsi kermaa vaahdota se napakaksi vaahdoksi.
  • Yhdistä majoneesin joukkoon muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
  • Yhditä varovasti kermavaahto ja maustettu majoneesi.
  • Sekoita kastike kahden lusikan avulla salaattiaineksiin. 
  • Mikäli lisäät omenaraastetta salaattiin, sekoita siihen sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Viinirypäleet voit pilkkoa kahteen osaan.
Iltapalaksi nauttimamme kaalisalaatti oli ehtinyt tekeytyä juuri sopivasti. Joskus syömme salaattia heti tekemisen jälkeen ja hyvälle on aina maistunut. Burgerin lisukkeena tämä salaatti on maistunut meille jo kauan. Pienenä iltapalana salaatti on hyvä leivänpäällinen.


Takatalvea on nyt kestänyt lähes viikon. Ostin juuri ennen kylmää säärintamaa yrttejä, mansikan ja tomaatin taimia sekä muutamia kesäkukkasia. Nyt niitä on kiikutettu terassilta yöksi sisälle pakkasen johdosta. Orvokit kestävät kylmyyttä, joten uskalsin jo istuttaa paikoilleen. Kesän tulo hieman takkuilee tänä keväänä.



Voikaa hyvin ystävät kalliit ja hemmotelkaa itseänne ja läheisiänne silloin tällöin! Meillä on kylmän viikon aikana päästy herkuttelemaan kerran jos toisenkin. Leipomisinnostus iskee helpoiten silloin, kun joutuu oleilemaan sisällä. Myös Netflix elokuvineen ja sarjoineen on osoittautunut käteväksi konstiksi unohtaa kylmän sään aiheuttama harmitus.


P.S. Tässä tulee vielä vinkki mainiolle majoneesille! "Rakkaudella, Karita" -blogista löytyvä munasalaatti osoittautui maukkaaksi. Valmistin sen keitetyistä kananmunista, paistinpannulla freesaatusta eli kuullotetusta sipulisilpusta sekä varhaissipulin varsista ja persiljasta. Kastikkeena oli tottakai majoneesia. Ai että maistui herkulliselle iltapalalle paahdetun ruisleivän kanssa. Tätä kehtaa kyllä suositella kenelle tahansa! Namskis!



4 kommenttia:

  1. Ihanan herkullisia kuvia♥ Tuo Coleslaw on sitten herkkua, en olekkaan tehnyt sitä koskaan itse:) Kiitos ohjeesta tätä pitää kyllä kokeilla kesän grillihetkille:) ...siis sitten kun niitä tulee:) Nyt kun näyttää taas siltä että kesään on aikaa, Aamulla nimittäin oli piha ihan kuurassa ja jäätävän kylmä tuuli puski vastaan kun ulko-oven avasi! Mukavaa viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Päde! Ihana sinä jaksat minua kannustaa! 🥰
      Täälläkin odotellaan kovasti lämpöä ja kesän tuloa! ☀️ Jospa äitienpäivänä sitä saisimme! 🤗 Hyvää loppuviikkoa ja oikein ihanaa äitienpäivä vknloppuna sinulle! 🍓🥂

      Poista
  2. Olipa tosi hyvää! Tätä ohjetta aion käyttää toistekin. Varsinkin majoneesin teen tästä lähtien itse, kun näin sinun tekevän sitä niin helposti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 🥰 Kiitos paljon! Eikös ollutkin todella helppoa ja hyvää! Tärkein on muistaa ottaa kananmuna ajoissa huoneenlämpöön, mikäli säilytät niitä jääkaapissa!
      Hauskaa ja helteistä juhannusta sinne! 🙋‍♀️🍃🥂

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.