Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Täydellinen keitto kylmän kevätpäivän lounaalle


Asioissa on puolensa! Lämpöinen kevätsää ja toinen toistaan seuranneet juhlapäivät vieraineen ja vierailuineen ovat virkistäneet tavallista arkea. Paluu arkeen kylmän ja sateisen sään myötä tuntuu hieman karulle. Hyvä ateria saa hetkeksi paremman mielen, eikös? Myös tavallisista aineksista valmistettu keitto voi maistua herkulliselle, jos sen maustaa oikein. Me pidimme tästä keitosta tai melkein muhennoksesta todella paljon! Siitä riitti ruokaa kahdelle päivälle.


Kerroin edellisessä postauksessani turvautuvani ruokamme raaka-aineessa varsin usein broileriin. Ostan yleensä fileitä, leikkeitä tai minuuttipihvejä. Lisäksi hankin edullista ja moneen ruokaan taipuvaa broilerin jauhelihaa.



Jauhelihakeitto broilerin jauhelihasta (riittää 4-6 ruokailijalle)

4-5 perunaa (n. 500 g)
n. 1 dl vihreitä linssejä
1-2 porkkanaa
n. ½ l vettä
½ tl suolaa

1 rkl öljyä
400 g broilerin jauhelihaa
1 tl suolaa
1-2 salottisipulia
3-5 valkosipulin kynttä
n. ½ l kasvis- tai kanalientä
1 tuore sitruunaruoho tai vast määrä sitruunaruohotahnaa
1 keskitulinen chili
½ limen tai sitruunan mehu
1 rkl Teryiaki saucea tms maustetta
1 tl vihreää currya
1 tlk (2,5 dl) kermainen kookosta tms
2-3 varhaissipulia varsineen
1-2 rkl (kookos)sokeria
tuoreita yrttejä, mustapippuria
(vettä ja suolaa tarpeen mukaan)

  • Ota jauheliha huoneenlämpöön n. ½ h ennen paistamista.
  • Kuori ja paloittele perunat ja laita ne kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Lisää halutessasi huuhdellut linssit samaan kattilaan. (kypsyvät samassa ajassa kuin perunat)
  • Kuumenna pata tai paistinkasari ja lisää öljyä pohjalle. Kippaa jauheliha pataan ja ruskista se samalla sekoitellen. Lisää pilkotut sipulit sekaan ja kuullottele niitä pari minuuttia.
  • Lisää muut luetellut aineet ja mausteet ja jätä pata muhimaan hiljaiselle lämmölle.
  • Valuta vesi pois perunoiden ja linssien kypsyttyä. Kaada ne pataan muiden aineiden sekaan.
  • Maistele keittoa ja lisää tarvittaessa vettä, suolaa, makeutta tai hapokkuutta. Mausta keitto lopuksi tuoreilla yrteillä ja pilkotulla varhaissippulilla.
  • Anna keiton vielä tekeytyä muutamia minuutteja ennen ruokailua.
Lisäsin aiemmin keittoruokiini liemikuutioita, mutta olen vaihtanut ne nyttemmin kasvisliemijauheeseen. Tähän keittoon antoi kookoksen makuinen kerma hyvää makua.


Kylmää keliä on nyt riittänyt mielestäni riittävän pitkään. Tänään sateli välillä rakeita, sitten räntää ja lopuksi taivaalta tuli kunnon vesikuuro. Että sellainen sää, kun kiersimme Miehen kanssa golfkenttää. Tuomen kukat sentään ilahduttivat!


Ja lisäksi Hämeenlinnalaisia ei pienet raekuurot häiritse, kun omat pojat palasivat Oulusta kotikaupunkinsa torille viime yönä Suomen Mestareina! Onnittelut HPK! Kelpasi syödä aamupalaa sanomalehteä lukien. Jääkiekkosankarit ovat voittonsa ansainneet!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.