Ruokaohjeita

Sivut

torstai 16. toukokuuta 2019

Kesäkurpitsaa ja villivihanneksia gluteenittomissa vohveleissa



Tulin ihan pikaseen muistuttamaan kevään herkullisimmista vohveleista. Vuosi sitten tein samantyyppisen räiskäletaikinan ja ihastuimme Miehen kanssa makuun. Lopputaikinan testaaminen vohveleiksi kannatti, sillä pidimme niistä eniten. Tällä kertaa paistoin koko taikinan vohveleiksi, joten pääsin paljon helpommalla.  


Vohveliraudan rasvaaminen kirkastetulla voilla ennen taikinan kaatamista on hieman työlästä. Se kannattaa, sillä näin saa parhaimman rapean pinnan ja hyvän maun jokaiseen vohveliin. Jos tykkäät laittaa rasvaa taikinaan, voitelun voi hoitaa kevyemmin tai jopa jättää pois (luulisin).

Vohvelit paistuivat oikeasti kauniimmiksi, mitä tästä kuvasta voisi päätellä. Ja maku edellä mentiin taas!
Vohvelirauta tahtoo unohtua yläkaappiin turhan pitkäksi aikaa. Taas kerran päätimme tehdä näitä herkkuja pian uudelleen. Osan taikinasta voisi tehdä makeaksi välipalaksi pakastimen viimeisten marjojen kanssa. Voin vakuuttaa, että muutama kasvispitoinen ns suolainen vohveli pitää nälän poissa useamman tunnin.  


Mietin sopivia lisäkkeitä lounasvohveleille ja taisinpa valita tällä kertaa parhaat mahdolliset maut. Vohvelitaikinan tekeytyessä ja paksuuntuessa oli hyvää aikaa tehdä aina yhtä maukkaita marinoituja punasipuleita. Kesäkurpitsan loppu pääsi raikkaaksi makupalaksi lautaselle. Vesimelonikuutiot sekä murusteltu feta sopivat täydellisesti kokonaisuuteen. Nam nam! että osasikin olla maistuva lounas!


Monissa vohvelitaikinaohjeissa sanotaan, että vähintään puolet taikinaan tulevista jauhoista pitää olla vehnäjauhoja. Nämä pysyivät hyvin koossa, vaikka ei ollut yhtään vehnäjauhoja. Salaisuus saattaa olla juustoraasteessa, joka sitoo taikinaa sulaessaan.

Taikinan nesteeksi sopii myös kivennäisvesi tai vichy. Joskus olen lisännyt hieman leivinjauhetta jauhoihin, mutta nämä eivät tuntuneet kaipaavan kohottavaa ainetta.

Liian paksuksi tekeytynyttä taikinaa voi ohentaa myöhemmin tilkalla maitoa. 
Kesäkurpitsavohvelit villivihanneksilla gl (12 kpl)

2 rkl (kirkastettua) voita
1-2 salotti- tms mietoa sipulia
(1-2 valkosipulin kynttä)
n. 3/4 kesäkurpitsaa raasteena (320 g minulla)

2 dl paksua, maustamatonta jogurttia
2 dl maitoa
1 dl (kuohu)kermaa
n.1½ tl suolaa
2 dl mantelijauhoja
2-3 dl gl kaurajauhoja (Myllärin)
3 kananmunaa (minulla nyt 2 valkuaista + 2 munaa)
n. 2 dl (Emmental) juustoraastetta
pippuria ja chiliä oman maun mukaan
(n. 50 g rasvaa halutessasi, itse en lisännyt rasvaa taikinaan)
(kuivattuja villivihanneksia)

Taikinaan saa lisämakua murentelemalla siihen kuivattuja kevään villivihanneksia, jos olet oppinut käyttämään niitä. Nokkonen on juuri nyt parhaimmillaan. Horsman  alut sekä juuri maan pinnalle tulleet voikukan lehdet sopivat myös vohvelitaikinan makuun. 
  • Pese ja raasta kesäkurpitsa raastimen isommalla terällä. Jätä raaste valumaan lävikköön tai kuullota pannulla enimmät nesteet pois.
  • Silppua sipulit mahdollisimman pieneksi silpuksi ja kuullottele niitä voissa pannulla muutama minuutti käännellen. Voit kuullotella samalla pannulla hiukan valunutta kesäkurpitsaraastetta, jotta viimeisetkin liialliset nesteet haihtuvat.
  • Sekoita taikinan ainekset lukuun ottamatta juustoraastetta ja rasvaa. Älä lisää vielä kaikkia kaurajauhoja. 
  • Anna taikinan tekeytyä n. 20 min ja lisää sitten loput aineet ja loput jauhot, jos taikina tuntuu liian löysälle. (sen pitäisi olla jotakuinkin paksun vellin tai löysän puuron väliltä 😏)
  • Paista vohvelit juuri ennen ruokailua. Tähteeksi jääneet vohvelit voi lämmittää myöhemmin esim täyttämällä, rullaamalla ja lämmittämällä grillivastuksen alla. Juustoraaste ruskistuu rullatun vohvelin pinnalla herkulliseksi ja näyttää hyvälle.

Vohvelipäivä saisi olla vaikka kerran viikossa, tai no edes kerran kuukaudessa. Enpä tunne ketään, jolle vohvelit eivät maistuisi. Ensi kerralla sitten makeita vohveleita, jotka syödään ulkona herkullisin lisukkein!


Ihanaa, kun tulit käymään blogissani! Kiitos sinulle siitä, että kannustat käynneilläsi jatkamaan blogipostausten kirjoittamista. Ennustukset lupaavat nyt niin mukavia säitä, että päivät tekee mieli viettää ulkona. Illalla on sitten terve väsymyksen tunne eikä jaksaisi enää koneen ääressä naputella. Blogistani löytyy kohta 600 postausta, joten on mistä valita! Käännyn nykyään usein omien aiempien ohjeitteni puoleen, kun kaipaan varmasti onnistuvaa reseptiä. Muuttelen niitä kulloinkin kaapista löytyvien aineiden mukaan tai jos resepti tuntuu muuten kaipaavan parannusta. Toivon  näin onnistuvani tekemään aiempaakin parempaa syötävää. 


Ihania kevään tai nyt jo alkukesän päiviä sinulle! Nyt on hyvä aika nauttia luonnosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.