Ruokaohjeita

Sivut

torstai 4. heinäkuuta 2019

Muikkutortillan maku pitää itse kokea

Rapeat muikut, kuullotetut kevätsipulit, tzatziki, pestokastike, kurkkusiivut ja rapea salaatti tortillalätyn täytteenä!
Tortilla täytetty muikuilla! Hmm... Mistähän lienee syntynytkään ajatus täyttää tortillalätty paistetuilla muikuilla! Pari päivää sitten huomasin instassa kuvan ruisjauhoissa kieritetyistä, rapean ruskeiksi paistetuista muikuista. Saman tien tiesin valmistavani lähiaikoina tuoreista muikuista jotakin hyvää.



Nyt oli todella tuoreita muikkuja meidän kaupassa. Käyneet pyydykseen Saimaalla eilen/yöllä ja tulleet aamulla kauppaan. Tuore muikku tuoksuu raikkaalle, tiesitkö? Helpoin tapa puhdistaa muikku on napsaista pää pois ja vetää saman tien sisukset ulos. Itse tykkään avata vielä vatsan taloussakseilla ja puhdistaa vatsaontelon kaikista sisälmyksistä. Nopsa huuhtelu juoksevan veden alla varmistaa puhdistuksen.


Tänään oli täydellinen hetki testata uusinta ideaani kalan paneroinnista. Rouheaksi jauheeksi muserrettuja kuivattuja suppilovahveroita ruisjauhojen ja parmesan-juustoraasteen sekaan. Muikku valikoitui kalaksi, johon halusin testata keksimääni panerointiainesta. Nyt muikut on syöty ja idea suorastaan erinomaiseksi todettu. Nämä muikut saattaisivat maistua niillekin, joita muikunpaistossa syntyvä "outo" haju estää maistamasta tätä uskomattoman herkullista, pehmeänrapeaa kalaa. 


Sienirouhetta tai -jauhetta ei tokikaan joka taloudesta löydy, mutta muikku on mainio paistinkala ilman sitäkin. Grana Padano juustoraaste antoi oman arominsa, joten vähintään sitä suosittelen ainakin ensikertalaiselle muikunpurijalle! 


Raastettu, valutettu puolikas kurkku, 2 dl valutettua turkkilaista jogurttia, 1 raastettu valkosipulinkynsi, 2 tl sinappia, 1 rkl sitruunamehua, ½ tl suolaa ja 1 tl sokeria sekä rouhittua mustapippuria löytyy tämänkertaisesta tzatzikistani. 


Ostin tänään epähuomiossa kolmannen tuorekurkun jääkaappiimme, joten halusin päästä aiemmista eroon. Kurkun raikas ja kevyt maku soveltuikin mainiosti tortilla-annokseen. Tein sekä tzatzikia (yksi ohje täällä) että kurkkuviipaleita. Varhaissipuli ja rapea jäävuorisalaatti riittivät muiksi kasviksiksi. Lätyn pohjalle levittelin Lidlistä ostamaani pestokastiketta. (on muuten lähes kotitekoisen veroista) 


Tortillalätyn kuumentaminen sujuu nopsaan isohkolla paistinpannulla.
Tähän ruokaan ei tarvita varsinaista reseptiä, koska se syntyy oman jääkaapin ja mielikuvituksen mukaan. Itse päätin jo tehdä täsmälleen samantyyppiset annokset uudemman kerran. Tämä oli kokeilu, joka todellakin kannatti! 

Kiitos Kulinaari-blogin Kimmo kivasta oivalluksesta!
Hauska idea tarjoilla tortillarullat juomalasista toimii tässä hyvin. Syönti hoituu toki lautaselta aterimien avulla tai normitapaan rullaten ja paperista tarjoillen. Isommalle porukalle tarjoileminen esim ulkona tai mökkiolosuhteissa on sen sijaan helppoa ja mukavaa näin!


Muikkujen panerointi  eli leivitys (nämä aineet n. 15 pienehköön muikkuun)

½ dl ruisjauhoja
½-1 dl parmesan-tyyppistä juustoraastetta
½-1 dl kuivattuja sieniä (suppilovahverot tai mustatorvisienet toimivat hyvin) 
½-1 tl suolaa

Lisäksi 1 kevyesti vatkattu kananmuna

Paistamiseen valurautapannu (mielellään) sekä muutama rkl voita
  • Vatkaa haarukalla kananmuna kulhoon tai lautaselle.
  • Murskaa sienet (tai aja leikkurilla) rouheeksi ja sekoita ne muiden aineiden kanssa lautasella.
  • Kippaa puhdistetut muikut kananmunaseokseen ja pyörittele niin, että munaa tulee joka puolelle.
  • Ota muutama muikku kerrallaan ja pyörittele panerointiseoksessa. Lado paneroidut muikut esim leivinpaperin päälle leikkuulaudalle.
  • Kuumenna paistinpannu, lisää voi ja anna sen lämmetä, kunnes kuohuminen loppuu ja voi muuttuu ruskeaksi. (Varo kuitenkin, ettet polta sitä!)
  • Paista muikkuja pari minuuttia puoleltaan, kunnes pinta on rapea ja ruskea.
Muikuthan tarjoillaan perinteisesti perunamuusin, tillin ja suolakurkkujen kanssa. Olen syönyt sentyyppisen annoksen lukemattomia kertoja ja voin vakuuttaa senkin maistuvan erinomaiselle. Tämänpäiväinen annos syntyi, koska lupasin järjestää Miehelle välipalaa/lounasta golfkierroksen ja tennismatsin välissä. Hän viipyi kotona puoli tuntia ja oli hyvin tyytyväinen järjestämääni nopeaan ruokaan. 


Hedelmä-mansikkasmoothie on paras tapa aloittaa aamu kevyesti ja iloisesti!

Räiskäleet maustettuna kokonaisen sitruunan kuoriraasteella ja vaniljapastalla olivat herkkua jätskin ja mansikoiden kanssa.

Rapeaa juureentehtyä leipää voissa paistettuna, brie-tyyppistä juustoa ja mansikoita! Tumma balsamicokastike viimeisteli tämän herkkuaamiaisen!


Meillä on herkuteltu tällä viikolla mansikoilla. Eikä millä tahansa mansikoilla, vaan Kankaisten marjatilan superherkullisilla ja makeilla mansikoilla. Ensimmäinen laatikko ostettiin valmiiksi poimittuja ja seuraavana päivänä Mies käväisi poimimassa sangollisen lisää noita herkkumarjoja. Itselläni on ollut aikaa viipaloida ja pakastaa niitä, koska polviniksahdus estää liikunnan vielä muutaman päivän. Kyynärsauvojen ja tänään saamani kortisonipistoksen pitäisi auttaa sen verran, että kohta pääsen taas ulkoilemaan. Nyt on aikaa kirjoittaa blogiakin! 


Näppärä konsti viipaloida marjat! Näin olen tehnyt jo vuosikymmeniä, koska tykkään pakastaa mansikat viipaleina pieneen minigrippussiin. Se riittää aamiaisella sekä Miehelle että minulle.
Nyt mennään mansikoilla, kun on paras mansikka-aika! Herkullista huomista ja viikonloppua sinulle! Onpa ihanaa, että muistit käydä blogissani, vaikka postaustahtini onkin harventunut. Lupaan postata heti, kun olen syönyt jotakin erityisen herkullista. Haluan vinkata siitä sinullekin kiitokseksi siitä, että luet blogiani! Voi hyvin! 😘

2 kommenttia:

  1. Oi nam!! Tänne sun blogiin ei paranis tulla nälkäisenä! ;)
    Mistä sä kehitteletkin aina näitä ihania herkkureseptejä. Näitä(kin) pitää joskus testata!! Kiitos ideasta ja mukavaa loppuviikkoa!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahha! 🤣 Kiitti Nanne! Voisin sanoa samaa sinun blogistasi! 🤭 Erona on vain se, että en ehdi juuri koskaan tulla nälkäiseksi, kun olen aina ruoka-aikaan paikalla. 🙋‍♀️
      Virkistävää viikonloppua ja ehkäpä pitkiä siimoja sinulle! 🦈🦈🐟

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.